Odborná spôsobilosť pre potravinárov

timurko
12. nov 2013

Dobry vecer..mam otazku na tie babeny co si robili skusky odbornej sposobilosti pre potravinarov.....mam moznost nastupit do prace...ale musim si urobit tieto skusky...viete mi poradit co a ako? co si treba zo sebou na skusky zobrat??ako to prebieha ?? dakujem pekne

monika91168
12. nov 2013

Musíš, ale aj nemusíš absolvovať školenie. Podaš si žiadosť v Akadémii vzdelávania ak ho v okrese máte, alebo najbližššie, kde je alebo si nájdi inštitúciu,ktorá tieto školenia robí. Nájdeš to na internete,alebo sa choď priamo opýtať na hygienu vo vašom meste a oni ti priamo povedia,čo k tomu potrebuješ,pretože skúšky robíš u nich na hygiene a to sú jedňodňové, na ktoré ťa predvolajú asi 2 týždne pred skúškami . Najprv sú písomné testy asi 60 otázok,možno aj menej, to záleží od nich, potom vám povedia, kto postupuje na ústne a to znamená, že si testy urobila. Ak prejdeš aj ústnymi, osvedčenia zasielajú do 2 týždňoch domov poštou .Teraz sú už na dobu neurčitú,teda navždy. Ak neprejdeš, môžeš si znova kúpiť kolok a robiť nanovo skúšky. Celé to stojí spolu 80 euro /aspoň u nás/ aj školenie aj skúšky na hygiene.Ale trochu som predbehla udalosti. Takže, ak pôjdeš na školenie, zato sa samozrejme platí, ale ťa pripravia dobre na skúšky, potom pôjdeš hygienu vo vašom meste, tam si podáš žiadosť,dajú ti tlačivo, ktoré si môžeš vypísať doma, povedia aký kolok máš zakúpiť a keď im to prinesieš naspäť, tak najbližššie skúšky dostaneš predvolanie. Termín skúšok majú na svojej stránke. A zase,ak chceš ušetriť, nemusíš absolvovať školenie,ale priamo sa môžeš naučiť, čo budeš potrebovať aj sama. Všetky podklady na skúšky nájdeš tiež na stránke hygieny.Upozorním ťa,že je toho dosť a samé................Je to tam o potravinách,uskladňovaní,teplotách,baktériách,chorobách,pliesňach, dezinfekcii,deritizácii a tak ďalej. Dúfam, že som pomohla a nie zastrašila,Držím palce.

natasa1197
19. júl 2017

ahojte neviete co vsetko je v tych testoch? ci sa ucit aj legislativu alebo staci len vseobecne o chorobach a pod?

stankabk
19. júl 2017

Absolvovala som to pred par mesiacmi. Skolenie trvalo dva dni. Bolo to celkom fajn, vratit sa po rokoch do lavic 🙂. V testoch bolo to , co na skoleni. Teda jasne, ze na skoleni bolo toho viac. Osobne by som len na testy nesla. Je to lepsie aj pocut, viac si zapamatas. V testoch bola aj legislativa, aj choroby. Otazok sme mali 40, ale chyby sa mohli urobit len 4, inak clovek nepresiel. A potom bola ustna skuska. Drzte sa 🙂

natasa1197
19. júl 2017

Aha no ja idem len na testy😃 dobre dakujem

natasa1197
25. júl 2017

A nneviete ci to jr ma cely den ked to je od 8:00?

natasa1197
25. júl 2017

A je to typ krizikovanie alebo pisanie odpovedi?

stankabk
25. júl 2017

@natasa1197 ani jedno ani druhe :D je to kruzkovanie odpovedi 🙂 ,mali sme zakruzkovat jednu zo styroch

natasa1197
25. júl 2017

No este ze tak 😃 a nevies kolko to cca trva?

bosorkabb
25. júl 2017

Ja to mám už dlho,ale s prace teraz boli baby bez školenia a spravila jedna . Dokopy ich bolo 20. A to su baby s praxou a skúsenosťami.
Ja keď som robila tiež som mala školenie a bez neho neviem,neviem. Proste lepšie je ísť na to školenie.

ildikoizsakova
13. okt 2020

Dobry vecer. Viete mi poradit ci skolenie na odbornu sposobilost na potraviny viem absolvovat aj v Bratislave? Ak nie kde by som mohla v Bratislavskom kraji.