Odpracovaný rok. Mám nárok na podporu?

pipinka1
22. okt 2010

dobrý deň,

chcela by som sa opýtať niekoho kto sa vyzná v našich zákonoch či mám nárok na podporu v nezamestnanosti alebo nie.

posledné zamestnanie: na dobu určitú od 5.10.2009 - 31.10.2010 - takže mám rok odpracovaný
4.9.2006 - 30.9.2009 - materská a následne rodičovská dovolenka

ak nie na podporu je možné žiadať o nejaký príspevok nakoľko aj môj muž je nezamestnaný? bývame u mojich rodičov, ktorí sú zamestnaní.

dakujem

elissa
22. okt 2010

ahoj..ja si myslím že máš nárok..máš rok odpracovaný..to sa ti nomálne ráta..vyplníš žiadosť na evidenciu k nezamestnanosti(červené tlačivo) plus potvrdenie od posledného zamestnávateľa dostaneš..potvrdíš a potom odnesieš...ďalšie kroky ti povie úradníčka....ja som na tom rovnako len o mesiac skôr 😀

mskorova
23. okt 2010

no ja neviem, to obdobie od 4.9.2006 - 30.9.2009 si bola zamestnaná alebo nie? mala si RD alebo si iba poberala RP?

pipinka1
autor
23. okt 2010

nebola som v tom čase zamestnaná bola som normálne 3 roky v kuse doma.

timka6
25. okt 2010

Dobrý deň,
momentálne som na materskej, ktorá mi končí budúci rok v júli, som vlastne nezamestnaná, pretože pracovný pomer mi skončil krátko po nastúpení na MD. Chcem si hľadať novú prácu a po ukončení MD sa nahlásiť aj na úrade práce. Je možné si ešte niečo platiť, aby som mala na niečo nárok ? Či nemám nárok nanič ?, ani keď budem zaevidovaná ako nezamestnaná, ako je to potom s odvodmi ? Predtým som pracovala nepretržite cca 10 rokov u dvoch zamestnávateľov. Budem rada, ak mi poradíte, Ďakujem..

maznacik007
25. okt 2010

@pipinka1 na podporu ti pravdepodobne narok nevznikne.. je potrebne mat viac odpracovane.. a pokial som spravne pochopila tak si pocas RD nemala prac. pomer. mozete poziadat o davky v hmotnej nudzi. / chod na urad prace rodiny soc. veci. daju ti papiere co treba potvrdit vybavit atd... este podstatna info.. pred. ze mate obaja s manzelom viac ako 25 rokov a teda sa posudzujete samostatne ako rodina/ skus este mozno nejaku PN pripadne OCR aspon nejake peniaze su to

@timka6
@timka6 ak tvoj prac. pomer skoncil este na zaciatku MD tak ti narok na podporu nevznikne.. lebo nesplnis potrebnu dobu na poistenie v nezamestnanosti. ak budes hlasena na UP tak ti zaplatia zdravotne poistenie nemocenske nie, dochodkove ano

jedine poziadat o davky v hmotnej nudzi.. ale zavisi od prijmu manzela

timka6
25. okt 2010

Maznacik, a chcela by som vedieť, čo to vlastne znamená, ak nebudem mať platené nemocenské poistenie, pretože je možné, že si hneď prácu nenájdem. Mám si platiť to poistenie ja ? Ak áno, koľko ? A aká je tá potrebná doba na poistenie v nezamestnanosti ? A ešte mám otázočku, uvažujeme aj o druhom dieťati, a viem že sa dá si platiť dobrovoľné nemocenské poistenie z najvyššieho vymer. základu, platilo by to aj v mojom prípade, že by som si ho začala platiť, napr. 2-3 mesiace pred plánovaným otehotnením ? Mala by som potom nárok na to materské ? A tiež potom aj na rodičovské ? ďakujem ..

timka6
26. okt 2010

@maznacik007 Maznacik, a chcela by som vedieť, čo to vlastne znamená, ak nebudem mať platené nemocenské poistenie, pretože je možné, že si hneď prácu nenájdem. Mám si platiť to poistenie ja ? Ak áno, koľko ? A aká je tá potrebná doba na poistenie v nezamestnanosti ? A ešte mám otázočku, uvažujeme aj o druhom dieťati, a viem že sa dá si platiť dobrovoľné nemocenské poistenie z najvyššieho vymer. základu, platilo by to aj v mojom prípade, že by som si ho začala platiť, napr. 2-3 mesiace pred plánovaným otehotnením ? Mala by som potom nárok na to materské ? A tiež potom aj na rodičovské ? ďakujem ..

maznacik007
26. okt 2010

ano ak chces otehotniet tak je dobre si zacat platit DNP /nemocenske poistenie/ zacat este pred otehotnenim a zacat platit mozes z minima... a po pol roku prejst na maximum.. /ak uz budes tehotna../ potom budes mat narok aj na materske

positenie v nezamestnanosti je potrebne platit min. dva roky.

timka6
26. okt 2010

@maznacik007 A na čo si dať pozor, aby som mala čo najvyššiu materskú, aby som niečo neprešvihla, ako dlho je treba si platiť to maximum ? Napr. začnem si ho platiť z minimálneho VZ nejaké dva-tri mesiace a keď otehotniem, tak si ho mám dať na to maximum ?

timka6
27. okt 2010

@maznacik007 Maznacik, a chcela by som vedieť, čo to vlastne znamená, ak nebudem mať platené nemocenské poistenie, pretože je možné, že si hneď prácu nenájdem. Mám si platiť to poistenie ja ? Ak áno, koľko ?