Oplatí sa vrátiť do práce, alebo zostať doma?
2 deti (4 a 2.5 ročne )
Viac ako 4 roky doma
V škôlke zabehnutý obaja
Rodičak trvá do júna
Vrátili by ste sa do práce, do ktorej ste sa vrátiť nechceli? A mali súčasne plat aj rodičak ešte chvíľku?
Alebo by ste z rodičaku išli na podporu, ktorá by mohla vyjsť maximálna a tym pádom ešte skoro rok doma?
Ano pracujem aj popri rp,firma,co som bola na materskej sa v lete odstahovala teda sme vsetcia dostali 2 a viac mesacne odstupne,a pracu mam uplne inde,kde som chcela robit este pocas tejto prace pred md,rd.
@kathhii aha, tak ak mala maximálnu materskú na základe jej platového ohodnotenia a nie nejakej ďalšej ojebávke tak super 👍🏻
@petracandle pokial.jej trva pracovny pomer tak je stale vlastne zamestnana.. po skonceni "zamestnania" moze ziadat podporu..
@petracandle áno presne tak
Ako by si reagovala keby sa takto spraval Tvoj muž?
Prácu treba hľadať počas obdobia, čo budete doma, veď to môže trvať mesiace. Ísť tam, kde sa vám to bude viac páčiť. Asi ide hlavne o to, či si to môžete dovoliť, byť doma. Či vás muž uživí. Pre ženu, ktorej muž zarobí dobre, je to oveľa jednoduchšie rozhodovanie.
Ja by som zvažila aj 2x, vybrala som podporu pred rokom a vobec nebolo jednoduche najst zamestnavatela ktory mi bude vyhovovat aj platovo aj pracovny čas, a to si myslim že mám super skusenosti a viac ako 10 rokov odrobene ako manažer.
Ja som dala vypoved,isla na podporu (maximalnu) a hladam si novu pracu. Dcera mi uz rok doma cez obed nespavala, uz som mala depku,nic ma nebavilo lebo ona sa ani minutu nezabavila sama. Plus v skolke mala adataciu chvilku na 4 hodiny. Ja som sa tesila ze konecne budem chvilu sama doma. Vyupratovala som dom,vytriedila saty,skrine,satnik,hracky postupne. Mozem si zacvicit,v klude navarit,nakupit,pozriet film,citat knihu. Konecne sa chvilu starat o seba. Velmi mi to psychicky pomohlo. Ved do prace sa nachodim este 30 rokov 😀 A kym sa adaptuje som chcela byt este doma kedze aj choroby su u deti vkuse zo zaciatku,potom jesenne prazdniny,zimne prazdniny. Teraz uz som si fakt oddychla a uz mam ozaj chut zacat pracovat.
@martin96321 ako myslíš?
Autorka, ja by som sa rozhodovala podľa toho či máš prácu v odvetví dostatočne žiadanom a flexibilnom.
Lebo aby sa ti nestalo, že v polovici doby podpory zistíš, že nedokážeš nájsť prácu akú chceš alebo, že ti nevyhovujú podmienky kvôli deťom...
Ale ak hľadáš prácu v odvetví kde vieš, že ťa určite vezmú a poskytnú flexibilnu pracovnú dobu, tak ostaň na podpore. Hoci mne ako zamestnávateľovi by sa priečil špekulant, ktorý po 5 rokoch doma ešte čerpá podporu.. na druhej strane tvrdíš, že to využiješ k zvýšeniu kvalifikácie. V tom prípade smelo do toho a držím palce
Súhlasím úplne s @petracandle . Celkom podstatne záleží aj na tom, v akom odvetví pôsobíš a čo môžeš ponúknuť na pracovnom trhu, zjednodušene povedané či sa o teba budúci zamestnávateľ bude vôbec snažiť alebo miesto teba bude mať ďalších 10 schopných záujemcov s lepším CV.
Mám za to, že kvalifikáciu si si mohla zvýšiť na RD za tie roky, robili sme to tak mnohé.
Vo svojom okolí mám ľudí vysoko kvalifikovaných s bohatým CV a medzinárodnými referenciami na LI, ale po dlhšom sabbaticale si nenašli job lusknutím prsta. A to sa nebavíme o mamickach na podpore po niekoľkoročnej RD.
Ja napríklad nedokážem ísť z jednej prace do druhej. Keď som toto spravila, tak bol z toho chaos. Pretože to som bola na PN, ukončila PN a dala výpoveď ešte v skúšobnej, išla som do druhej prace. Tam som nastúpila, začala sa zaúčať, nonstop mi volali z bývalej roboty ohľadom dochádzky, papierov nejakých atd a v novej práci sa im to nepáčilo. Zle mi spravili výplatu, musela som to riešiť, dávať do poriadku. Skratka je dobre úplne vypnúť a naplno sa sústrediť na novú prácu.
Este neplati, ze ked ti urad prace ponukne pracu a ty ju odmietnes stratis narok na podporu?
Ja by som išla na podporu,mala som to podobne.Syn mal v apríli 3 roky,do škôlky išiel až v septembri teda od mája do októbra som bola doma na podpore.Kedze malý chodil len na pol dňa do škôlky,o 12tej som chodila preňho (nechceli mu dovoliť na celý deň lebo strašne plakal v škôlke a nevedel si naň zvyknúť) ostala som doma ešte do konca roka plus zimné prázdniny tak do 8 januára.Od januára chodil na celý deň a hneď som si našla novú prácu 17 januára som nastúpila.Neni pravidlo že nová práca sa hľadá dlhšie.
...a že sa tu máme zle a nie sme sociálny štát 😏 V Amerike po 2 týždnoch po pôrode bác, kopačka a sme v robote bez špekulovania.
@petracandle však jej trvá pracovny pomer, je zamestnana
Vyuzi maximalnu podporu určite. Su to tvoje peniaze ktore si odviedla. A popri tom si urob nejaky kurz, špecializáciu a pod. Budes to mat v CV. Rodicak prehlasit na muza.
Daj si mesiac pauzu a chod do prace.
Ak mas tu pracu rada a chcu ta tam, treba hladat kompromisy. Mna lanarili tiez, pristala som na podmienky, ktore vyhovovali mne.
@senta_sofia píše, že sa do nej vrátiť nechce
@11bodka11 ešteže na Slovensku majú deti s rodičmi príkladné vzťahy a sú zdravé, šťastné a z psychologického hľadiska sa cítia všetky v bezpečí vo svojom krásnom rodinnom zázemí (vďaka dlhému rodičáku) PS: mám to z prvej ruky, keďže učím, a vidím v čom veľa detí žije a z čoho vychádza 😏
Dostala som ďalšiu pracovnú ponuku a hlavu mam teraz zavarenú už úplne
Drzim ti palce pri rozhodovani,tiez som to tak mala,ze akurat som si dala 1 ziadost,tam som bola na pohovore a na dalsi den som mala nastupit,ale prave vtedy mi muz hovori,ze mi bude volat moj byvali veduci ohladne prace u nich v robote.A ja ze,co teraz???Tak mi muz vravi,ze nechaj zadne vratka a povedz,ze si si vytkla clenok.Aj som tak urobila,ze by som mohla az v septembri.A medzi casom mi moj veduci volal a vybavil mi tuto pracu,co robim dnes.Tam to tak chodi,jeden veduci povie druhemu veducemu a ten zariadi miesto.Bez znamosti sa tam naozaj clovek nedostane,skusala som to xy rokov,same zivotopisy,same ziadosti a nic.
Ja keby som bola 4 roky, tak ma drbne 🙈 takze ak by som sa nechcela vratit do povodnej prace, tak by som si nasla novu. Do juna je este kopec casu, tak kludne by som si dala nejaky cas pre seba na “regeneraciu” po 4r doma s detmi, ale urcite by som nesla na podporu. Niekedy treba rozmyslat aj dalej ako par mesiacov dopredu, lebo podpora skonci a ja si naozaj nemyslim ze sa zamestnavatelia pojdu pobit za uchadzackou o pracu, kt bola vyse 4r doma a potom na podpore 🤷🏼♀️ netreba sa potom stazovat ako je to nefer a ako su zamestnavatelia zaujati voci matkam a tie su diskriminovane 🙈
Napis si plusy a minusy jednej, druhej a aj toho ostat doma... nechaj si na to cas, spsisuj to a uvidis..

@petracandle ak mala maximálnu materskú...