Ošetrovanie člena rodiny cez vianočné prázdniny
Mozem byt na ocerke cez vianocne prazdniny a moze ma vypisat aj iny doktor ked nas ma dovolenku, resp. Zastupujuci
@namornicka a nie každý si to vie tak ,,rozumne naplánovať,, a keď si aj naplánuješ, nikdy nevieš čo ťa v živote postretne. Náš ocko plánoval ísť predčasne do dôchodku aby sestre pomáhal s malým no tragicky zomrel, a teraz to tu nepíšem pre ľutovanie ale ženy majú rôzne situácie a niektoré sa do nich dostanú aj neplánovane, alebo si to zle ,,rozvrhnú,, ale to nie je dôvod na takéto neempatické chovanie .. naozaj
@dai myslis?mamky s podobnymi problemami napr.ja nemam v okoli,pretoze kazda mamka ma este oboch rodicov,aj svokrovcov-teda deti su u nich,lebo aj ked pracuju,vedia sa s dovolenkami prestriedat-darmo oci otvaram,nevidim nic
ale nestazujem sa,pisem realitu...deti mame,tesili sme sa na nich a nejako to zvladame,hoci je to niekedy ozaj tazke
ale nemam rada,ked niekto napise,ze treba toto a hento....
nie vsetci su tak hlupi,ze nevidia moznosti....
pokial som dobre citala,ani jedna z tych mamiciek,kt. pisali,ze to nie je take jednoduche byt bez rodiny a zvadat deti-prazdniny a pracu nepytala od vas nic,ani peniaze,ani saty,ani jedlo,ani nic....cize?pisali akurat,ze nie vzdy je to jednoduche.
@jamika27 presne tak-zivot sa neda naplanovat
alebo da-ale z hodiny na hodinu sa zivot vie zmenit...mne najprv zomrel otec,kvoli mamkinej chorobe som vela veci vzdat musela-chcela....aaaaaa hned po vzducnych zamkoch,planoch mlaaaadi,no aj tak zivot ide dalej....a clovek sa pozbiera,otrasie ,ide dalej
netreba velmi vyskakovat...aby nas zivot nezaskocil,lebo to neprajem nikomu
clovek nechodi v topankach druhych,preto ak nevieme skutocne,realne pomoct,pisme aspon empaticke pismenka....
@terezka1947 poznám x y maminiek, ktoré majú starých rodičov a využijú radšej ,,štát,, (očr, PN ...) Lebo nechcú dať svoje dieťa, lebo hento lebo tamto ... Neodsudzujem ich. Každý má iný názor na výchovu, ale keď tu vidím tie príspevky s radami typu nevyužívaj štát, zaplať si opatrovateľku, je jedno že tvoje 4 ročné dieťa bude mať každý deň inú, alebo si vezmi do práce ... to ma normálne zo stoličky dvíha. Takže keď si tu aj prečítam príspevok o niekom a myslím si o tom niečo iné preskočím, ak nemám pomôcť poradiť. Potom čo čakáme od druhých ke%d sami k sebe sa nevieme správať empaticky ... A každý svoje životné situácie zvláda inak. Čo by jedna mamička zvládla ľavou zadnou, iná môže byť povahovo iná ...
ale to som saa už moc rozrečnila 🙂 teraz proste zažívame niečo podobné a je to dlhšie obdobie zle zvládateľné, čiže využívame všetky možné dostupné prostriedky štátu, ani nie tak kôli využitiu štátu, ale napríklad len preto aby sestra neprišla o prácu, musí voľné dni nejak vykrývať.
@sense kebyze 3t ale 3m sa bude prerabat ak nie viac
@petulda333 sim sa sekla myslela som tue tri mesiace,tri tyzdne esrw nuw je taka doba....ako sa cudujem ze sa ako.zamestnanci neburite...
ja som ta stastna matka, co ma k dispozicii svokru, ked jej to zdravie dovoli a moznost pracovat z domu. sice dlhodobo nemozem, ale aj tie rozsekane dni pomozu.
nezabudajte, ze niektori zamestnavatelia kontroluju ako pn, tak ocr a sami odporucaju rozviazat pracovnu zmluvu. ved ten zamestnanec nie je flexibilny a pre nich nespolahlivy.
dalsia vec - najst dobru opatrovatelku, co vela nevypyta nie je jednoduche. su sice studentky, ale nikde nie je napisane, ze budu zodpovedne alebo flexibilne, ked budu mat same volno (sama som bola na intraku a ten zavreli pred vianocami a otvorili az 2.1.)
@evittam ci kontroluju netusim. ale staci, ze donesies do zamestnania ocr/pn, tak su taki, ktori si to poznacia a vycitat budu. kamaratka tak prisla o pracu. z mesiaca odpracovala vzdy max tyzden. a ked si predstavis, ze by robila v malej predajni, kde su mozno 2 predavacky, tak jedna maka aj za druhu.
u nas to nastastie nik neriesi, nam este pripominaju, ze mame narok na lekarov a mame ich cerpat 🙂
Sranda tu citat niektore komentare..kolko bezchybnych zien sa ozvalo na tak nevinnu temu 🙂 a akoze sorry ale davat dieta strazit susede, kamoskam a neviem komu... Mi pride odveci... Mam dat svoje dieta do "cudzej" rodiny na dajme tomu 8 hodin.... Neviem no... A to nie som uzkostliva... A platit opatrovatelku.. Tiez halo.. Kazdy si to nemoze dovolit.
@alenkay7 pozri,nebudes prva ani posledna,co uz teraz desi predstava z vianocnych prazdnin,co s detmi😢Viem Ta pochopit,nie,kazdy ma moznost pomoci rodiny....a platit si opatrovatelku,to stoji tolko penazi,ze sa neopati.Mudre mamicky sa tu vzdy najdu,ale ber ich s nadhladom a samozrejme to vyuzi,ak sa da...
@alenkay7 nepocuvaj,hundre kto nemusi take nieco riesit. Neviem, ci sa to moze, ci nie cez prazdniny, ale za pokus to stoji. Ak je dr ludska, tak ti vypise. Ak nie, tak ti nevypise. Nemas co stratit. Pripadne si vybav dake preventivky cez tie dni-zubar ty, dieta, preventivka gynda...
@simkakr
@evittam
@terezka1947 presne o tomto postoji pisem... ako fakt nerozumiem kde zijete - mam pocit ze izolovane na koniku alebo co...kamosky zatazovat je zle, opatrovatelky drahe, cudziu osobu doma? Jemine - pokradla by asi tie moje megadrahe vecicky😞 a potom ked nechcu zamestnavat zamestnavatelia matky tak tiez mrncime - lebo my sme vsetky humanistky a kludne budeme mat v praci zensku na krku co z mesiaca odpracuje tyzden ( byt kolegom takej zeny musi byt uplna parada )....
Ako, kazdeho vec, ako si clovek zariadi tak ma... inak mne tiez nema kto z rodiny pomahat... mam ale staru pani dochodkynu ktoru sme spoznali stastnou nahodou - na nasom vztahu sme dlho pracovali a teraz je taky ze pomaly caka kedy ju zavolam postrazit deti - proste ich vnima ako svoje vnucence, nie je to cudzia osoba pre moje deti ani my pre nu... moje starsie deti zostavaju aj na prespatie u kamaratov, taktiez ich kamarati u nas - a to uz od skolkarskeho veku - a to pritom teda ja nebyvam v zaprdenej dedine kde kazdy kazdeho pozna cez 4 generacie dozadu...
Mozno mam skriveny obraz a dobre vztahy medzi matkami deti v skolke, susedkami ci ludmi v okoli sa uz nenosia... ja napr. Cez sviatky pracujem - deti su bud s tatom alebo so mnou v praci, pripadne ak sa podari robim z domu - ak by som si kazde sviatky kedy je u nas najviac prace brala ocr tak sa mozem ako totalne nespolahliva s pracou rovno rozlucit...
Ono ked nie je ina moznost tak sa robia veci ktora sa robit musia - ktora z ponukanych moznosti je najprijatelnejsia asi rozhodne celkovy pohlad na zivot a sposob zitia... fakt ale je ze podobny problem okrem ucitelov a poslancov asi riesi kazda zamestnana matka a velke mnozstvo z nich nema pomoc priamej rodiny... tento fakt dufam ze kazda nastavajuca matka ma niekde v hlave a ma v sr 3 roky nato aby hladala riesenia pre vzniknutu situaciu.( cize tu dochodkynu ci studentku ktora zdaleka nestoji majland a pri dobrej konstelacii a sadnuti si to moze byt naozaj za symbolicku sumu ci uplne zadarmo , moze spoznavat a hladat naozaj dlhsie , tak aby to raz nebola cudzia osoba )
Ja osobne by som ocr nezneuzivala najma kvoli zamestnaniu a mojim kolegom - ti tiez maju deti... ak by sme vsetci zostali na ocr tak moze firma zavriet a my sa budeme na up vytesovat kolko mame casu na deti😞
@dai vies ako sa hovori-z cudzieho krv netecie, zo statneho uz vobec nie. Toto nevysvetlis, bohuzial.
@dai
@dskjhfdlkdjhl baby...niekedy sa da ublizit aj slovom,nikdy neviete,s kym pisete,co ten clovek prezil,preziva.
Tak casto pouzivane slovne spojenie"ako si clovek zariadi,tak ma" je krasna,ale velmi prazdna fraza. Mozmo raz pride den,kedy ju budete musiet aj vy prehodnotit,lebo zivot kadeco prináša a nie je o tom,co MY chceme,zariadime si....vymyslime si.
Budem sa opakovat,nechodime v cudzich topankach,hrdinovia dnesnych dni nevyplakavaju,ani neokradaju stat,ani nezobru o nieco....idu a bojuju s problemami. Aspon som.nikde nezachytila,ze tu nejaka mamicka od vas nieco pytala...naopak,kazda pracuje a snazi sa zabezpecit svoju rodinu vlastnymi silami. Ale tie sily su rozne,vy ich vidite? Vidite cez pismenka,s kym pisete?nepouzivajte frazy....nic nehovoriace frazy.
Zivot si nie vzdy vieme zariadit...ak ste este v situacii,ze ano,vzdy ste vedeli vzsetko naplanovat,urobit same,neboli odkazane na ocr,ci paragraf,budte radi a vazte si to,co vam bolo dopriate...vzdy to tak byt nemusi.
@dai Ja mam našťastie zariadené. O kamoskach nepisem a nie som izolovaná nikde. Ale cudziu osobu si naozaj do domu ci bytu nepustim len tak. A mysli si o tom co len chces. Ak ty nechas cudzieho cloveka co vidis prvýkrát s tvojim dietatom a so svojím majetkom len tak cely den nech sa paci. A nie nie som ani uzkostliva. Som realista.
@terezka1947 kazdy rok mam podobny problem cez jarne a jesenne prazdniny, ja si totiz v tom case nemozem vziat dovolenku a nemame ziadnu pouzitelnu babku, ani pribuzenstvo v blizkom okoli. Ale vzdy sme to nejako vyriesili. Ani by mi nenapadlo ist a pytat ocr, prehlasit zdrave dieta za chore. Ale ano, kazdy clovek je iny, len sa tu netvarme, ze podvod je vlastne v poriadku a tie, co poukazu na to, ze je to podvod, ze su neempaticke svine.
@dskjhfdlkdjhl tak jej potom poraď a povedz ako ste to vyriešili. Určite privíta každú radu. Neviem ako staré dieťa má zakladateľka, ale pokiaľ ešte nie školopovinné, tak aj s tábormi bude problém.
@dskjhfdlkdjhl aky podvod?to myslis,ze kazdyvsi ide pytat s klamstvom ocr?ci PN?ja som odrobila 10r.reste ako bezdetna a bola som max 2x na PN. Ako pracujuca mama sa snazim vyuzit dovolenku,moju,manzelovu a kontroly u lekariv zmanazovat tak,aby sme pocas jednej ocr zvladli aspon 2,co je málokedy,pretoze sa snazim terminy zladit tak,aby sme za den stihli aj deti,aj mna. Ale tiez uvazujem,ze ked budu prazdniny cez Vianoce,co urobim,pokial dovolenku nedostanem. Keby deti boli vacsie,vzali by sme do prace,ale take male sa este nedaju. Lenze nie kazdy ma povolanie,kdw sa dieta da zobrat. No a som vystudovana ucitelka,ale paradoxne,som flexibilnejsia v inej praci,darmo sa.vo vseobecnosti berie,ze ucitel ma vyriesene deti cez prazdniny....ale co pocas roka choroby deti,atd.
Napriel vsetkemu,voooobec neodsudzujem rodicov,co sa snazia pomoct si ako.vedia...lenivost nepodporujem...ale ludia maju vacsie problemy ako ja,maju to mnohi este tazsie...preto sa snazim chapat,nie odsudzovat a posudzovat,lebo mne sa vsetko neda,ale este stale si nejako pomoct vieme,sice neviem akym zazrakom,ale ide to.
A este,je rozdiel nemať pribuzenstvo a mat daleko pribuzenstvo. A uz v tejto teme koncim,lebo su veci,kt.si treba zazit....písmená znesu vela
Hrdinstvo pisnenok kazdy raz v zivote bude mat moznost ukazat...skor,ci neskor.
@evittam ako som pisala - je na nas ako sa pripravime - vies ako sa hovori - stastie praje priravenym... ako som vyssie spominala, je na nas ci ten clovek bude cudzi alebo nie - nie, ani ja nenecham nikoho blizkeho v opatere cloveka ktoreho vidim prvykrat v zivote - ludi sa da ale spoznat predtym ako nastane situacia S - kedze taketo situacie nutne pridu... len naivny si moze mysliet ze vsetkk zvladne sam- nie, ak pracuke a normalne zije, nezvladne... a do bytu - uprimne - to mi je fakt jedno - nemam vztah k veciam, v ponozkach doma napchate peniaze ci vazy z dynastie ming vystavene... domacnost mam poistenu a ako pisem - osoby su vopred preverene...
@terezka1947 presne ako pises - nevies s kym si pismenkujes ani ty - nevies a ani nechci vediet co riesim ci som riesila posledne roky ja napr. ... na pohlad vezvychodiskove situacie ktore sa tykali a tykaju ( stale su v stave riesenia kedze hladam to najlepsie ) mojich blizkych - a nepisem o sprostej ocr kvoli prazdninam... a riesenia su - len treba hladat, pytat sa, chodit, oslovovat organizacie, ludi v okoli... az tak clovek zisti kolko inych ludi prechadza niecim podobnym ako ja, ako si dokazeme pomoct etc. ... ja na moj aktualny problem este riesenie nemam , ale stale hladam a neidem tu tvrdit ze nic ine okrem paragrafu neexistuje...
Ako som pisala - u mna by riesenie ktore chce autorka znamenalo koniec v mojej praci - u nas su cez vianoce dovolenky zakazane... a problem je fakt mnozstvo prace a fakt ze ludia robiaci spolu sa musia vediet na seba spolahnut - ano, stalo sa ze sme mali v teame uraz, ze ludia zostali necakane pn - na zvysok ludi to malo obrovsky dopad - ale kolegovia fakt prijali a zabrali kedze vedeli ze to nebolo nieco planovane zo strany ich kolegu. Keby sa ale dozvedeli takyto dovod - hlavne ostatne maminy v teame, neviem cu by sa s danou osobou este po navrate vobec bavili...
Pre mna - ako si clovek zaruadi tak ma, nie je fraza - kazdu sekundu v svojom zivote prijimam rozhodnutia - teraz napr. Ze namiesto toho aby som ranajkovala v klude tak ti tu vypisujem🙂 a za svoje spravme ci nespravne rozhodnutia nasledne prijimam dosledky... a ten zvysok co sa deje mimo mna a tyka sa mojich blizkych a neviem to ovplyvnit - tam jednoducho sa mozes nato vykaslat, obetovat veci alebo hladat riesenia...
@kvetinka75 ja som toto musela riesit aj ked mladsia dcera chodila do skolky, lebo zrovna ta skolka "uctievala" vsetky prazdniny a bez moznosti nahrady. Vyriesili sme to vzdy tak, ze sme sa s manzelom vystriedali, alebo sme si zaplatili niekoho na strazenie. Teraz, ked su uz obe deti skolopovinne, tak vedia vydrzat aj same.
@terezka1947 a co je to, ak nie podvod? Ak je dieta zdrave tak nebudem klamat, ze je chore. Myslim, ze toto je dost jasne, ak Tebe nie, tak to je uz problem Tvojho svedomia.
No...baby,ozaj sa uprimne divim a zasnem. Trosku pokory pred zivotom. Velmi si fandite,zivot praje pripravenym? Budte vdacne,ze plany vychadzaju...niekedy to nie je o nasej.sikovnosti,ale o.dare,dareze z hora...a ten si treba vazit.Ale som rada,ze je tu tolko sikovnych mamičiek a budem sa snazit naucit byt v zivote pripravena na vsetko,minimalne rok dopredu.
@terezka1947 neviem, ako si prisla na to, ze nam chyba pokora. Len preto, ze sa clovek snazi, aby nemusel podvadzat? Co Ty vies o tom, kolko to napr. mna stoji usilia, aby som to mohla zvladat? ja sa divim ze niekto nechape, ze ocr na zdrave dieta je podvod.
@terezka1947 jemine... ty fakt nechces chapat alebo to len hras... ja pisem ze pripravit sa da na ocakavane situacie. Kazdy pracujuci rodic vie predsa ze dovolenka zdaleka nepokryva vsetky prazdniny - ja mam 3 deti rozneho veku - byvaju chore, maju vseliake volna aj mimo prazdnin - to ako mam stale brat podla teba ocr? Pisem ze nemame starych rodicov ktori by sa postarali... tento fakt je ale vopred znamy tak normalny clovek hlada vopred riesenia, necaka a nedufa ze to nejak zazrakom sa vyriesi same...
A opakujem - aktualne zazivam situaciu na ktoru sa pripravit neda - a hladam riesenia - tu situaciu nikomu neprajem a viem ze vacsina ludi ju nastastie riesit nebude musiet - naplanovat prazdniny deti a ich vykrytie je proti tomu nic...o pokore by som mohla pisat hodiny - situaciu mi to ale vyriesit nepomoze , tu vyriesi len moja aktivita...
Pekny den prajem
@dskjhfdlkdjhl ano,neviem,co.si.prezila,zvladas,kto stoji za pismenkami. Mozno ti ublizujem,ak ano,prepac. Ale vychadzam z faktu,ze clovek,kt.si v zivote odzil tazkosti,starosti...je povacsine,ked uz nenapisem vzdy,voci inym chapavy,skor povzbudi ako odsudi.
@terezka1947 znovu-nech sa na to pozries akokolvek, je to podvod. A nebudem pisat, ze je to v poriadku, ked viem, ze nie je. Toto nezalezi od skusenosti, od toho, co clovek prezil, ale ake ma svedomie. Kto chcel, pochopil, kto nie, nepochopi nikdy, myslim, ze som to vysvetlila dost jasne.

@alenkay7 ale čo, zneužívaj koľko chceš 😉 Keď ti lekárka ocr dá, prečo nie. Ja napríklad nemám problém. Makala som 14r, kým som využila prvú ocr, tak si vezmi z mojich odvodov, aby si neokradala herečky, ktoré ťa chcú ukameňovat.