icon

Ošetrovanie člena rodiny cez vianočné prázdniny

alenkay7
3. nov 2018

Mozem byt na ocerke cez vianocne prazdniny a moze ma vypisat aj iny doktor ked nas ma dovolenku, resp. Zastupujuci

simca06022011
5. nov 2018

Boze ake mudre vsetky... ja by som tiez radsje isla na ocr/pn keby som nemala moznost byt doma s dcerou a nemala napr. babky, dokonca ani otcovi by som ju asi na dva tyzdne na cele dni nenecahala 😃 to by bola u nas pohroma 😃D iste by som kvoli tomu nehladala opatrovatelku nejaku z okolia a ulice... a kamosky a tety a ujkov v rodine na strazenie tiez nemam 😃DD a ani by som okom nezmurkla kvoli niekoho odovodom... platim ich tolko, ze aj keby som rok bola doma, nedostanem to co som zaplatila spat...nahanat treba prave tych co sedia doma na zadku roky, robia na cierno, a nie pracujucu mamu co vyuzije moznost 10 dni OCR za rok... nie som za falsovanie pniek, ale poznam prilis vela pripadov, ked zdravi ludia su dioma pol roka/rok... a co mozeme? nic... toto je nic oproti tomu... kazdy sa do takejto situacie ze nevie kam skocit a ako sa naklonovat raz za cas dostane

mijo53
5. nov 2018

@dai
ty si šťastný človek, že po čase, kedy si platila opatrovateľke vašich deti 1 000 EUR si vieš predstaviť aj dôchodkyňu, študentku, ktorá nestojí majland a pri dobrej konštalacii a sadnutí si môže opatrovať za symbolickú cenu alebo aj zadarmo

terezka1947
5. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl respektujem tvoj nazor

dai
5. nov 2018

@mijo53 zase rypes? Ci ta svina zavist nepusti? Opatrovatelku sme mali pri prvom dietati ked ja som bola v praci a malinka este nebola v skolke - to je trosku iny pripad ako sa tu riesi pre tvoju informaciu....ale v kazdom pripade dakujem ze si si prisla kopnut. Skus teraz nieco k teme ak mas...

srnkaknm1
5. nov 2018

@alenkay7 môj názor určite by som šla dopredu za tvojou doktorkou a povedala by som jej lebo tam isto bude minimálne sestrička čo môže pomôcť a pripomenúť zastupujúcej doktorovi čo a ako

mijo53
5. nov 2018

@dai áno môže byť autorka cez sviatky na OČR, PN so sebou, môže to vypísať aj zastupujúci lekár, žiaľ nie každý v tomto štáte sa má tak dobre, aby si zaplatil opatrovateľku, žiaľ dnešný systém narušuje aj vzťahy v rodinách a nie každý z rodiny je ochotný prísť pobaviť deti, ja s tým nemám problém, pre mňa je 400 km vzdialenosť čo by kameňom dohodil za každých okolnosti a ešte chcem povedať, že tu neide o závisť ale o nepochopenie u niektorých jedincov

dskjhfdlkdjhl
5. nov 2018

@mijo53 a naco bolo dobre vytiahnut z inej temy informaciu o tom, kolko platila @dai opatrovatelke?

mijo53
5. nov 2018

@dskjhfdlkdjhl aby sa občas spamätala, že niektorí musia aj ináč ako ona

dskjhfdlkdjhl
5. nov 2018

@mijo53 a ona to platila z Tvojich, alebo akych penazi?

mijo53
5. nov 2018

Pekný deň všetkým, keď musíš, tak musíš, keď neokúsiš, nevieš a tie ženy, čo chcú PN, OČR tiež neplatia z iných, iba z tých, ktoré odviedli štátu dovi - dopo

dai
5. nov 2018

@mijo53 a preco si na mna zautocila ak sa mozem spytat? Ja nemam ziadnu platenu opatrovatelku uz dlhe roky, mam 3 deti a moja situacia je ina ako pred 12timi rokmi - vytahujes info z inej temy ktora riesila nieco uplne ine...
Ja som tu popisovala taketo pripady z pohladu kolegov v praci a zamestnavatela - skus si este raz precitat. Uz som tu dost dlho aby som chapala ze najviac o tom ako si kazdy zaplatil na odvodoch z min prijmu max matersku, max podporu, max pn, ocr etc. ...hovoria ti ktori si to mnohokrat ani nahodou nezaplatili ... uprimne - je mi to jedno, ak si vybavi , nech ma - ja som ponukala riesenia pri ktorych by mohla mat svedomie ciste - a ci si to priznas alebo nie, tie riesenia tu su - nie su priamociare, jednoduche a lahke, ale su tu...ak sa vacsina matiek sprava tak ako vzorka v tejto debate, tak sa potom zial nemozeme my zeny matky cudovat ze nas zamestnavatelia nechcu zamestnavat...

mijo53
5. nov 2018

@dai vieš dai, ja som toľko zaplatila na odvodoch do SP, že stačilo by to aj pre moje vnúčatá a pritom malo PN - možno 1-2 a vieš, cez vianočné sviatky ľudia cestujú k rodine, na dovolenky, tak asi veľa ľudí by ani nemohlo opatrovať deti kamarátke a sú radi, že sú so svojou rodinou, keby zamestnávatelia mali viac pochopenia, dalo by sa oveľa viac poriešiť, ale niektorí sú zákerní

jamika27
5. nov 2018

@dai je pravda, že veľa ľudí systém aj zneužíva aj keď nemusí, ale je naozaj veľa žien, ktoré majú vážny problém si vôbec zamestnanie nájsť a keď si nájdu zmanažovať niektoré situácie. Ťažko popisovať, lebo kto si neprejde tým čím si prechádzajú iný, nepochopí. My osobne sme ešte nevyužili očr, ale keby nás situácia dotlačí, neváham tak urobiť. A vôbec to nepovažujem za zneužívanie systému. To skôr štát a systém neustále zneužíva nás. Vedela by som tu toho popísať na litánie ... V prvom rade musí štát začať uľahčovať život rodinám a hlavne matkám s deťmi potom sa môžme baviť o možnostiach.

dai
5. nov 2018

@mijo53 tak mame solidarny system - zial/ nastastie z tvojich, mojich odvodov a odvodov ludi co odvadzaju z maxima sa potom platia prispevky a starostlivost starym ci detom ktori neodvadzaju nic , detto ludom s min odvodmi, ktori zdaleka svoje prispevky svojimi odvodmi nepokryju - to je uz zial zlozitejsia debata...
Ano, mnohi cestuju, mnohi pracuju a mnohi su doma - nie kazdy ma rodinu, nie kazdy rad slavi vianoce, su tu rozni ludia - beriem ze niektori zanestnavatelia su aki su - moja skusenost je ze cim poctivejsie pracujem tym ustretovejsi je aj zamestnavatel v kritickych momentoch... ja som v podobnej krutickej situacii si dohodla napr. Neplatene volno so zamestnavatelom - peniaze chybali ale v danom momente som potrebovala byt na inom mieste...

kvetinka75
5. nov 2018

@mijo53 ja si tiež neviem predstaviť, že by som počas vianočných sviatkov mala u seba niekoho dieťa. Chodíme po rodine, známych ,ktorých nevidíme počas roka, užívame si oddych. Možno tak 1 max. 2 dni. Počas roka pracujem, cez sviatky mám voľno. Tak si ich chcem aj s rodinou užiť. A tiež by som si nevedela predstaviť, že zase ja dám moje dieťa niekomu na sviatky.

dai
5. nov 2018

@kvetinka75 ak by si bola lekarka tak co spravis? Ak by to spravili vsetci lekari tak budeme spokojni? Ci kto ma pravo si sviatky uzivat a kto nie?

kvetinka75
5. nov 2018

@dai nebudem súdiť a posudzovať ľudí. Každý si niečím prešiel a ja sa nikdy nepýtam, čo by bolo keby to spravili všetci, pretože nie vždy všetci všetko spravia. Každý je v inej situácii. Čo potrebuje poriešiť 1, nepotrebuje druhý. Ak by som naozaj nemala kam dieťa dať, tak idem ku svojej lekárke a dohodnem sa s ňou. Ak je šanca, že môžem dať dieťa k rodičom, súrodencom, alebo je muž doma, neriešim. Ale život prináša všeličo a hlavne neočakávané situácie, ktoré treba vyreišiť, ale nie vždy sa dajú hneď. Takže nesúdim ľudí. Ja som si tiež prešla všeličím a to som si myslela že by som mnohé veci nespravila čo robia iní. /nemyslím konkrétne toto/. Zrazu sa vyskytla taká situácia a musela som, lebo iná možnosť nebola. Ja tiež platím celý život odvody. Chorá nebývam, PN max 1x za 10 rokov. A čo mám z tých peňazí nič. Kvantum peňazí z mojej výplaty nevidím, lebo idú na niečo iné. Tak prečo by som aj ja nemohla z času na čas niečo využiť, keď to potrebujem? Nikto neriešim ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, na PN - poznám takých čo bezdôvodne, len si to vedia vybaviť, lebo je to pre nich výhodnejšie a ja mám stále držať hubu a krok? Nie. Ke´d zvážim, že to čo chcem spraviť, je pre mňa a moju rodinu výhodnejšie, tak to sakra spravím. A je mi jedno, kto si čo myslím. Pretože keď sa ja sama nepostarám o svoje deti a rodinu, nespraví to nikto.

kllamarka
5. nov 2018

Nechapem tieto moralne diskusie....typu podvod. Pani pracuje, plati odvody, OCRkou keby to aj kazdy druhy spravil zo situacnych dovodov, sa bojite, ze stat zkrachuje?
Zase existuje pre vela ludi len cierna a biela...boze kolko ludi nevidi odtiene.
Tieto moralky...pritom hlavne dotujete z vyplaty uplne ine socialne skupiny.
Az hroza ake ste zeny kolkorat doslova hranate...

dai
5. nov 2018

@kvetinka75 tak spravil by ale vy pisete ze nikoho ineho nepripustite... oki- tvoje svedomie, tvoje rozhodnutie... mysli ale nato ze z tvojich odvodov ziju aj tvoji stary rodicia, rodicia ak su uz dochodcovia, deti, nezamestnani etc. ... cize nesluzia len na pokrytie tvojej pn ci ocr.
Za mna by som skor rozmyslala co vymysliet v danych obciach a pod. Aby sa nieco pre taketo situacie vymyslelo pausalne - detske kluby ci skolky - jasne ze toto ale nepokryje fakt ze si chces uzit sviatky s rodinou lebo ty , na rozdiel od mnohych inych ktori keby nepracovali tak by system padol, nato pravo podla teba mas... osobne si myslim ze kazdy normalny zamestnavatel sa vie a chce dohodnut so svojimi ludmi pokial to ide aby boli vsetci spokojni - a hlavne pri takychto sviatkoch. Ale zial vsetci si sviatky uzivat s rodinami aj ked sa rozkrajame nemozme... aj keby sme neviemako chceli

dai
5. nov 2018

@kllamarka hroza ako si ty vies vsetko opeknit🙂 a neboj- tie tvoje socialne skupiny spotrebuju omnoho menej ako biely ktori vymyslaju ako co kde sa da ( o zlodejoch vo velkom radsej nepisem ) - ale hlavne ze ty vnimas tie socialne skupiny v takych mnohych odtienoch ze si ich ciernobiely vsetkych hodila do jedneho vreca....

kllamarka
5. nov 2018

@dai tak to urcite...vidim, ze tahas za nitky cely vesmir.

terezka1947
5. nov 2018

Kolko ma clovek narok na ocr?
Kolko ju clovek.potrebuje aj realne za rok vyuzit,lebo skutocne chory je,prip.je vo veku,kedy musi riesit pravidelne kontroly?
Ideme riesit strasne klamstva a podvody?
Ved keby aj zeny zistne,drzo a zneuzivajuco vyuzit tie OCR,kolko z nich realne cloveku cez rok ostane na zneuzivanie?????
Keby clovek bol cely rok zdravy,deti mal.zdrave....zneuzil by tyzden na seba,na deti....resp.paragrafy,ale sme reaalne cely rok k fit?
Do akej polohy sa tu ideme dotlacit?

0silvia0
5. nov 2018

teda ja neklamem a moje morálne svedomie sa mi dosť často ozýva, ale ak by som bola v situácii zakladateľky témy, tak by som lekárke narovinu povedala o čo ide a nechala to na nej, či mi očr vypíše alebo nie. Jednoducho by som nepoužila klamstvo o chorobe dieťaťa, ale jednala narovinu. Ak by lekárka odmietla vypísať, potom by som riešila ďalej a hľadala ďalšie alternatívy.

majulino
5. nov 2018

@alenkay7 pocas prazdnin ti narok na ocr nevznika,a socialna poistovna ti ho ani neuzna

jamika27
5. nov 2018

@majulino treba si prečítať celé, nárok na očr máš pokiaľ je dieťa choré, ak ti lekárka vypíše potvrdeie o chorobe a nie z dôvodu prázdnin.

situácia: platila som si opatrovateľku (tá prázdniny nemá) dieťa je choré - tak mi poisťovňa platí očr. Nemá to súvis s prázdninami. Je to tam len tak ,,mylne,, napísané

jamika27
5. nov 2018

@0silvia0 presne tak, ani nás sa doktorka nepýta, nečaká na vsvetlenie dá pečiatkuk kedykoľvek potrebujeme. To že niekto vykrýva čas so svojim dieťaťom, nie je využívanie štátu

tomikejt
5. nov 2018

@majulino ale tam je písané že neuzná z dôvodu prázdnin, ale ak je dieťa choré tak to poist. uzná a to si už mamička alebo známy lekár ľahko niečo vymysli.. Nehovorím ze to uznávam, ale chápem ze niekedy to možno inak nejde, nepoznáme situáciu iných ludi.

kvetinka75
5. nov 2018

@dai to som nejako nepochopila, čo nepripustím?
A to že si niekto čerpá OČR, padne systém? Preboha , ten tu padá už roky a nie kvôli tomuto. A to že treba nájsť iné reišenia? Áno , treba. Ale na to sú tu konkrétni ľudia, ktorí nič nerobia v tejto oblasti a nie ja. Ja som dobrá v oblasti, v ktorej pracujem, nie som tu na to, aby som vymýšlala niečo v tejto oblasti. A po rokoch makania v práci, áno chcem si užiť sviatky. A že ma nazaujímajú iní? Ako ja môžem vyriešiť ich situáciu?

0silvia0
5. nov 2018

@jamika27 no mne lekárka veru odmietla (neprávom) vypísať očr dieťaťu nad 10 rokov, keď bol syn pred pár rokmi chorý, vraj sa očr-ky vypisujú len deťom do 10 rokov. Zlá interpretácia zákona, čo som sa dozvedela neskôr. Kedysi som očr využívala pri malých deťoch, na pn som ešte so sebou nebola za 25 odpracovaných rokov nebola ani raz. Naozaj ani raz.

terezka1947
5. nov 2018

@0silvia0 ved prave..clovek v praci ťahá,lebo co z PN,ci ocr...ale ked maju zeny male deti,co s nimi?inak veci riesim teraz,ked mam malicke deti,inak budem musiet,vefiet,ked budu mat 14-15....