Paragrafy počas tehotenstva
Ahoj
som tehotná, svoje tehotenstvo som zamestnávateľovi oznámila písomne. 7 paragrafov som vyčerpala.
Personalista mi vrátil už 2 paragrafi z 3 s poznamkou že podľa zákona je nevyhnutná len poradňa a uznaná len pečiatka od gynekológa.
1.Musí mi zamestnávateľ uznať paragrafi aj vtedy ak mám vypísaný paragraf kôli nevoľnosti?
2. Ako môžem riešiť ak som pod dohľadom endokrinologa koli tehotenstvu pod častejšou kontrolou každé 4 týždne? (Tieto "péčka" mi tiež vracajú mam si vziať dovolenku)
Prosim o radu niekoho kto stým ma reálne skúsenosti alebo sa stým stretol v zákonníku práce. Ja som hľadala ale nepodarilo sa mi nájsť presne informácie alebo som im nerozumela v správnom zmysle.
Ďakujem
@balerina2025 to tu nevysvetlis 😄. Ako som si všimla, tak už v dnešnej dobe je aj tehotenstvo choroba 😄
@bielasovicka pišem niekde že moje tehotenstvo je choroba? Alebo sa tak vyjadrujem?
Ďakujem že čítate s porozumením. Ide mi o to že zamestnávateľ mi ani zdaleka nevyhovie aj ked to ma v zákone čo už mám zistené potvrdené
@balerina2025 na MK myslim niesu zakázané tieto témy alebo sa mýlim???? Preco to neriešim s lekarom ? Jeho odpoveď som dostala a z toho čo píšem to chcem zrejme oficiálne riešiť tak som sa hned v úvode pytala na skúsenosti alebo lepšiu znalosť zakonika nie na nazory osočovanie posudzovanie.....
A ďakujem že či tate všetky prispevky pod tuto temu nie len vybrané ktoré sa hodia na posudzovanie ukázať že niekto si dovolil byť menej mudry 🙂
@majamat jasne, že dôležitý je aj pojem prevencia a jeho správny výklad.
Ale my tu praveze riešime konkretny prípad a postup zamestnávateľa. Podľa toho, čo píšeš, by si ty priepustku od iného lekara neuznala, aj keby na nej bolo napísané “súvisiace s tehotenstvom”, pretože to už automaticky nie je podľa teba prevencia. Ja by som ju uznala (samozrejme v súvislosti s nahlásením dopredu, na nevyhnutne potrebny čas,...). Dôvody spomínam vyššie.

@majamat autorka píše “ niesom v stave riesenia vzniknuteho ochorenia. Som po operácii (6r. Dozadu) mala aom bežné 2 kontroly do roka. Teraz koli tehotenstvu šu castejšie kontroly každé 4 týždne.” čiže tieto kontroly priamo súvisia s tehotenstvom.
Akú šancu máš ty ako zamestnávateľ na základe potvrdenej priepustky od lekara zistiť, či to je alebo nie je “preventívne”? Postupovala by si podla toho i v aplikačnej praxi? V tomto sa asi nezhodneme. Prajem len vela šťastia s týmto odôvodnením. Potom budeš musieť presviedčať hlavne kontrolu, nie ľudí na MK. Ale inak super, že si stojíš za svojim a vieš si to obhájiť.