Plat učiteľov
Koľko skutočne zarobí učiteľ? Viem, že sú dve skupiny ľudí, jedna čo tvrdí, že učitelia si nezaslúžia väčšie platy a že majú príliš veľa dovolenky. A potom tá druhá, ktorá si myslí, že zarábajú málo. Prosím vás, ako to v skutočnosti je? Naozaj majú učitelia toľko voľna? Viem, že majú tabuľkový plat, ale nevyznám sa to tej tabuľky
Ja by som len doplnila že prihlášky sa podávajú práve teraz,školstvo vás čaká aj tie pracovné pozície ktoré niesu,aj tie platy ako môj svokor tvrdí 1200€ v čistom, že mám 4m prázdnin atd 👍😄 škola ma baví ,síce 4roky dozadu s triednictvom a kreditovym priplatkom 640€,dochádzanie autom-mimo kraj,spoj nešiel 80€ na benzín plus opotrebovanie auta , často sa robili v spolupráci s obcou akcie,čiže aj VIKEND som dochádzala do práce,v lete sme mali mesiac školskú druzinu pre prvý stupeň atď kto nemal zvyšné voľno tak na neplatené 👍 pomockyziadne škola nepreplacala čiže išlo to z môjho rozpočtu,extra materiály,príprava na súťaže nezaplatené atď atď o natlaku rodičov nehovorím,integrovaní žiaci ktorí ale nedostali asistenta ktorí narúšajú hodinu-nemozu zato viem, u nás kopou rómskych žiakov z ozaj biednych podmienok s rôznymi zvieratkami atď atd
Ešte by som doplnila že na niektorých školách je tak potichu zakázané čerpať pnky,ale ocr na dieťa,nik vás nemôže donútiť to neurobiť no potom je nátlak z vedenia a hrozia výpoveďami a vedia ako to majú urobit,ja sa nesťažujem , prácu som si vybrala sama ale ano manžel má výborné platenú prácu takže o plat mi až tak nejde
Tak si myslim,ze ucitelia a zdravotnici su podla mna skupina ludi,ktori su extremne doleziti a keby casto neboli vyhoreni alebo nedoceneni,ci uz spolocensky alebo financne,tak fakt verim tomu,ze spolocnost by mohla vyzerat o trosku lepsie,vzdelanejsie a slusnejsie.Lebo ako vie jeden schopny pedagog vytvatovat a nasmerovat dieta,je fantasticke.A ako vie jeden zakomplexovany pedagog strpcit dietatu,ktore sa vyvija zivot,tak to je strasne.A sa cudujem,o com sa tu bavime,porovnavat povolania ako v nejakej statistickej tabulke,co sa neda.Tie deti travia v skolke,skole casto vacsiu cast z dna,tam by mala byt kvalita. A nie som ani ucitelka,ani zdravotnicka,ale trvam na tom,ze su nedoceneni.
@elizabet173 musia. Tabuľkový plat je minimum. Ako som písala, platy sa potom líšia podľa odmien, príplatkov. Ale minimum je tabuľkový plat, to hádam z môjho príspevku každý pochopil. Nepíšem o max. plate, ale o min.
@elizabet173 sklamem ťa, ale ani v iných povolaniach si nemôžeš zobrať dovolenku kedy ty chceš. Určite sú aj také, kde áno, no žiaľ viac je takých, kde o tom rozhoduje zamestnávateľ. Zákon im to umožňuje, takže nespravíme nič. Nerobím v školstve a tiež môžem zabudnúť na dovolenku od septembra do júna. Mám ju určenú v lete a vo vianočnom období.
@elizabet173 a teda nedá sa paušalizovať. Škola ako škola. Mala som tú česť so súkromnou školou a mala som holý tabuľkový plat, ani cent navyše. Zato roboty vyše hlavy.
@janka1011 ja teda neviem, ale len moja rdoina, otec robotnik, mama predavacky, brat v automobilke, muz v sukr. firme ....ale teda vsetci si mohli zobrat dovolenku, ekdy chcu, ok, v tej automobilke maju dane 2 tyzdne v lete, kedy, ale zvyok volne... to len na margo, ale ja sa nestazujem na moju dovolenku....to je vlastne moj jeidny benefit, kt. mi polovica Slovakov zavidi...(aj ked vlasnte nema preco, kedze tiez nemas na vyber...)
@janka1011 ale ucitelia sa nestazuju, ze si nemozu vybrat dovolenku inokedy, to bola len poznamka, kedze vacsine prekaza, ze vobec nejaku dovolenku navyse maju, ale tie nervy, naozaj niekedy nervy, ked sa boji, aby tie deti v skole nieco nevyviedli, predavacka, pravnik, okrem lekara a sestry, ziadne ine povolanie nezodpoveda aj za zivot cloveka. Ta ucitelka, co jej zomrelo dieta pocas branneho vycviku, myslis, ze este moze normalne spavat? Pritom za to nemohla, ale stalo sa. Ked predavacke umrie zakaznik v obchode, tak je tam dobrovolne, bude jej to sice luto, ale nemusi byt vysetrovana a pod. Vies kolko nestastia sa uz stalo pri detoch? Ved ti ucitelia tam maju na starosti deti, co su horsie ako zive striebra.
@tululu presne tak, chcelo by to menej deti v triedach, dobre vybavenie, dostatok pedagogov, aby jeden nebol vyhoreny a ustvany a urcite by sa to v buducnosti prejavilo aj na empatii, inteligencii a celkovo v spolocnosti. Ja doprajem, kazdemu , aby mal slusny plat, aby ludia nemuseli premyslat, ci kupia radsej jogurt v akcii, maso, alebo ovocie, ale vsetko je to o ludoch, ja ked vidim, ako sa k sebe spravame, tak je to velmi , naozaj velmi zle, ale kazdy musi zacat od seba
Mam kamaratky ucitelky na 1.stupni..po 20r (ako aj ja v inej praci) maju v cistom cca 1300€ (podstatne viac ako ja), su velmi spokojne..a letne prazdniny - jul cely volny a v auguste posledny tyzden pripravit triedu, porada a tak. Obcas sa prichytim ze mala som ist na pedagogicku a pri 3 detoch aj prazdniny v klude...ale tak, zavialo ma na inu skolu.
@xckaret tak to ma stastie na zamestnavatela, pri kt. ma asi pekne odmeny, ci osobne....(jasne, že taka musi byt spokojna)
@elizabet173 ano, medzi hodinami som odbiehala miesat maso na sporaku, lebo som musela varit - na distancnom som mala dve deti, muza v praci. Moj prvak sa musel spolahnut pru pocitaci sam na seba,kedze ja som ucila. Ako pises, mohla som sa na to vypr... a hodit sa na ocrku a v klude sa venovat svojmu prvakovi... a to nehovorim, co prezivali pri online uceni kolegyne,kt.malu doma 3-4 rocnych skolkarov. Toto tiez nikto nevidi, ze ucitel pocas online ucenia je velakrat aj rodic este nesamostatneho dietata.
@sasa1983 Je to málo všeobecne, nielen na Bratislavu. A žiadna dovolenka navyše to nevykompenzuje. Za benefity z práce považujem iné veci, ako povinný letný pobyt doma - a zase len s deťmi, hoci tentoraz s vlastnými. Bŕŕŕŕ.

@deti95060810 takže výhodu tým pádom učitelia nemajú,je to rovnaké 🤪