Poraďte argumenty na pracovný pohovor

2. nov 2020

Ahojte. Uchádzala som sa o skvelú prácu, ktorá by ma bavila a dostala som cez neoficiálne kanály informáciu, že som vybraná na pohovor. Je to malý svet a vedia, že mám 2 menšie deti ako samoživiteľka a dostala som aj informáciu, že sa toho obávajú, lebo pozícia zahŕňa časté cestovanie minimálne raz do týždňa. Dodám, že aj počas korony. Musela by som si samozrejme nájsť niekoho do domácnosti ako live-in au-pair. Ako človek s deťmi by som ich stala aj viac peňazí ako uchádzač bez detí, čo je z ich pohľadu pre mňa mínus. Aké argumenty by ste použili počas pohovoru? Na pohovore bude niekto z HR, 2 ľudia z projektu kvôli technickým schopnostiam a externý psychológ.

zuzikak
2. nov 2020

No ono je to dost nefer voci firme, ked by si tu poziciu vzala a riadne si nepremyslela, ze si schopna tam ostat a zariadit si 100%-ne strazenie deti v pripade choroby a pod. Vies potrebuju tak niekoho staleho a ked zaucia cloveka, investuju do neho cas i peniaze a nakoniec im do pol roka odide. Ak si si vsak ista, ze tu pracu zvladnes, mas deti zabezpecene, nemas ziaden problem. To, ze si samozivitelka ich nemusi zaujimat. Netreba im vesat na nos uplne vsetko. Je to tvoj sukromny zivot. Kludne mozes priznat, ze mas sice deti ale zaroven ich uisti, ze su zabezpecene a nemusia mat obavy o tvoje caste PN a ine vynechania z prace. Ze sa mozes plne sustredit na pracu. Viac nespravis. Ak budes konkurencie schopna s technickymi schopnostami a psycholog ta tiez odporuci, mas vyhrate. Samozrejme, ze sa zvazuju vsetky moznosti, no ty nevies, kto este je tvojim konkurentom a ake ma ten dalsi clovek vyhody oproti tvojej situacii. Uz len vystupovat sebavedome a drzat si palce. 😉

autor
2. nov 2020

@zuzikak ja by som im to na nos nevesala, ale ako hovorím trochu ma poznajú a vedia, že som samoživiteľka. Informácie o rodine aj tak dostanú, lebo to potrebujú na povolenia na pobyt pre mojich členov rodiny. Takže sa to v tomto prípade môžu pýtať na pohovore a aj budú.
Nechcem sa zachovať nefér samozrejme, takže s tými cestami rátam. Ja len, že oni budú mať určite viac obáv, ako ja a bude treba sa k tomu vyjadriť. Tak, že čo by povedali ostatní. Ja mám zatiaľ plán iba povedať, že som sa už zaujímala o možnosti ako si niekoho pre deti nájsť a mám už nejaké odporúčania. A to samozrejme aj chcem medzičasom spraviť.

autor
2. nov 2020

Neviem, aki sú konkurenti, ale viem, že teraz nie je až tak veľa otvorených pozícií a tak si myslím, že zrejme bude silná konkurencia

autor
2. nov 2020

Deti nebývajú vôbec chore. Myslím, že už dlhšie ako rok. Mladšie ešte ani sopel zatiaľ nemalo.

ivca88
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
2. nov 2020

@ivca88 2 a 6

ivca88
2. nov 2020

A ako si vysvetliť časté cestovanie ?
To že sa ti pracovná doba predĺži možno o dve hodiny dlhšie ?
Alebo sú to služobné cesty, kde by si bola deň či dva od deti ?
Neviem si predstaviť dať niekomu dvojročné dieťa na celodenné či viac dnove opatrovanie a to najmä, ak ich doteraz nik nestrazil.

autor
2. nov 2020

@ivca88 Rozhodne nejde o predĺženie o dve hodiny dlhšie, ale o cesty kľudne aj 1000 km. Takže aj o prespanie jednu noc mimo.
Ja si to predstaviť viem, keďže je to v zahraniči pomerne bežné.

ivca88
2. nov 2020

Osobne by som vôbec neprihliadala na to, čo je bežné v zahraničí, ale skôr na to, čo viem reálne ponúknut.
Pokiaľ bývaš so svojimi rodičmi, ktorí by ti deti vedeli kedykoľvek opatrovať, tak by som sa do tejto práce nepúšťala.
Ambície sú jedna vec, ale zodpovednosť druhá.
Ty máš zodpovednosť voči rodine a aj voči zamestnávateľovi.
Bola by podľa mňa chyba ,,lákať,, ich falošnými sľubmi o flexibilite, pokiaľ ich nevies naplniť.
Aj keby si nájdeš schopnú a ochotnu aupair, tak treba rátať, že aj ona má svoj život - poprípade aj ďalších zamestnávateľov.
Nemožno sa spoliehať na to, že by sa ti niekto tak dokonalo prisposoboval cestám do zahraničia a to obzvlášť, ak nie sú v ten istý čas.

Pokiaľ máš niekoho, ako spomínaná mama ( alebo kľudne aj sestra, ktorej by si mohla zveriť dieťa za isté finančné prilepšenie), tak by si to mala veľmi ťažké.

Dá sa to vyriešiť ešte aj striedavou starostlivostou zo strany otca deti - ale to by záležalo aj od jeho ochoty.

Zvládnuť sa to isto dá a osobne ta aj obdivujem za to, aká si ambiciózna, avšak treba naozaj triezvo ohodnotiť realnu situáciu vzhľadom deti a ich vek

ivca88
2. nov 2020

Treba brať ohľad aj na tú aktuálnu situáciu kvôli korone.
Ak ti budú robiť testy a vyjdes pozitívna, tak ta nepustia do lietadla.
Môže sa stať že ostaneš kysnúť v karanténe v cudzej krajine XY dní a tvoje malé deti na SK budu s aupair ?
Rozhodne treba mať pomoc zo strany rodiny alebo ex partnera, a na tu apelovať pri pohovore s tým, že o deti máš postarané 24/7.

mirka17
2. nov 2020

Ak mas komu dat postrazit deti, vzdy ked to bude treba tak svoje "nevyhody" prekrut vo svoj prospech. Ja by som povedala ze sice mam 2 male deti, ale ziadne uz neplanujem, to znamena ze nehrozi odchod na matersku ako u slobodnych bezdetnych, a na dochodok sa este necitim. Ze som samozivitelka a preto o to viac sa budem snazit vas nesklamat, a robit si pracu najlepsie ako viem , pretoze bez prace nie su kolace a ja som zodpovedna za svoje deti. Okrem toho vasa ponuka ma velmi oslovila a viem si predstavit robit tuto pracu dlhodobo atd. Ak chces dobru pracu musis preto nieco obetovat, nic nie je zadarmo

vikusjk
2. nov 2020

prepac, ale ty si ozaj vies v pohode predstavit, ze budes kazdy tyzden minimalne jednu noc mimo domova bez deti? Ze ich nechas s nejakou cudzou zenou? So starsim treba robit ulohy, ucit sa, venovat a to mladsie je este malinke, obe ta potrebuju. Iste to ako samozivitelka nemas lahke, ale si naozaj az v tak zlej situacii, ze volis (zrejme kvoli platu) taketo riesenie? Este ozaj keby babka, ci sestra, ale cudzia zena ma s nimi byt a byvat...

mirka17
2. nov 2020

@vikusjk myslím že mamina sa pýtala na niečo iné, a nie na to či si vie predstaviť byť bez detí. myslím že žiadnej matke nie je jedno, že musí odísť od deti. ale zase sa netvárme že práce je všade naokolo ako maku, ja si zase neviem predstaviť mať dve malé deti, byť samoživitelka a nemať prácu. Radšej neuvidím svoje dieťa jednu noc, ako sa pozerať na to, že nemaju čo jesť. Hold doba je taka, všetko niečo stoji, niečo musíme obetovať

vikusjk
2. nov 2020

@mirka17 ja viem, ze sa pytala na nieco ine, ale to s tym suvisi. A preto sa pytam, ci je na tom naozaj tak zle, ze o takej praci uvazuje, alebo si len chce splnit nejake osobne ambicie, lebo v zahranici je to bezne

kiwi3
2. nov 2020

niekedy je lepsie zvazit, ci je pre teba praca naozaj vhodna. nesilit to, inak budu obidve strany nespokojne (zamestnanec aj zamestnavatel). ja si ajtak myslim, ze tam bude vhodnejsi kandidat a rovnako si aj ty najdes vhodnejsiu pracu. to je ako v kazdom inom vztahu, ked su problemy uz na zaciatku, vacsinou to nema zmysel

ivca88
2. nov 2020

@vikusjk netreba to tak súdiť.
Koľké z nás majú mužov napr. kamionistov či z opačného súdka, právnikov , doktorov, že musia chodiť pomerne často na služobné cesty a dovolím si tvrdiť, že mnohí milujú svoje deti nadovšetko.
To že otec odíde od rodiny, zarobiť peniaze, z neho nerobí " zlého otca" a to isté platí aj o matke.
Nedávno som počúvala podcast o našej Slovenskej vedkyni .. venovala sa výskumu nádorov mozgu.
Rovnako mala v sebe dilemu, ako to s dieťaťom zvladne, avšak neskôr dodala, že aj napriek tomu že trávi veľa času v práci, tak čas ktorí je s deťmi využíva na 150%. Žiaden telefón v ruke, ale sústavne venovanie, tvorenie, maznanie, hranie.

Ja obdivujem kazdu a jednu matku, ktorá dokáže byť úspešná v tomto "mužskom" svete.
Muži to majú v budovaní kariéry podstatne jednoduchšie.

Pokiaľ si mamička vie nájsť spoľahlivé stráženie a aj pre istotu niekoho v zálohe, tak nevidím dôvod, prečo neist za svojím snom.
Koľké deti vidia otca jeden víkend za dva týždne a nikoho to netrápi.
Tak prečo by matka nemohla ísť na jednu noc z domu, ak je o deti postarané? ☺️
Deti to zvládnu.

autor
2. nov 2020

@mirka17 vďaka. Áno, toto sa mi páči. Mne príde trochu odveci rozprávať o mojich plánoch o tom, či chcem ďalšie dieťa alebo nie, ale rozmýšľam, ako to zaobalit, aby bolo jasné, že už deti neplánujem. Čo je samozrejme pravda. Možno by som povedala, že už teraz sa po materskej veľmi teším sa realizáciu v práci. Že sa konečne po dvoch deťoch do toho môžem znova naplno pustiť. Že s opaterou mám plán A takýto a plán B takýto. Potom pár praktických otázok, čo mám a nepoznám odpoved. To bude vidno, že som nad tým rozmýšľala. Že sa okrem práce teším aj na to, že sa moje deti naučia nový svetový jazyk, takže to má pre mňa aj moju rodinu výhody na všetkých frontoch, preto si prácu budem plniť na 100% a aj viac.
Čo myslíš?

autor
2. nov 2020

@kiwi3 táto diskusia je pre mňa o tom, ako byť najlepší kandidát aj vtedy, keď mám deti.
Keby som mala pochybnosti o tom, ci tu prácu chcem, tak by som dala iný názov diskusie. Ja ju chcem veľmi. Z dlhodobého hľadiska nemám žiadny iný nápad, ktorý by sa aspoň trochu približoval tomuto teraz.

autor
2. nov 2020

@ivca88 nebývam s rodičmi. Vďaka za vsetky logické komentáre na zamyslenie sa

mimca77
2. nov 2020

Pacia sa mi rady, co ti dala @mirka17 a na pohovore drzim palce! Nemyslim, ze je patent na to, ako byt dobrou mamou a mama, ktora ma naplnenie aj v praci a zaroven vie svoju rodinu dobre zabezpecit moze byt uplne plnohodnotnou super mamou, aj ked je den v tyzdni prec. Akurat ma zaujala veta, ze ako clovek s detmi by si ich stala aj viac penazi ako uchadzac bez deti, preco?

autor
2. nov 2020

@vikusjk ja keď som mala 20, sama som robila babysitterku a dokonca som bola celkom vyhľadávaná. Je to vec referencie. Ľudia mi bežne nechávali ročne deti na jednu noc a odskočili si do iného štátu a podobne. Deti boli vždy v pohode. Iba raz jedno bolo trochu náročné, ale to malo asi 4-5 mesiacov. Odvtedy som brala iba od roka.

mirka17
2. nov 2020

Super,

autor
2. nov 2020

@mimca77 pretože oni majú pravidlá, že na deti dávajú všelijaké príplatky a platia im medzinárodné školy. Ak vieš, tie su veľmi drahé. Dakujem

ivca88
2. nov 2020

Ja by som šla na to asi takto.

Viem že sa môže zdať, že táto pozícia bude pre mňa komplikovanejšia kvôli tomu, že som matka, avšak všetky otázky ohľadom starostlivosti som si vopred premyslela a momentálne nevidím dôvod, prečo by mala byť táto pozícia pre mňa náročnejšia.
Som ochotná prispôsobit svoj osobný život, pretoze viem že túto prácu dokážem odviesť zodpovedne a najmä spoľahlivo k spokojnosti na oboch stranách.
Svoje rodinné ambície som si už naplnila, teraz je čas aby som dala priestor ukázať tie kariérne..
Momentálne som plne motivovaná a odhodlaná ukázať vám, že som tá, ktorú na daný post hľadáte..

Veľa šťastia ☺️

lianka123
2. nov 2020

Ahoj.
Ja som sa vratila na obdobnu poziciu medzi materskymi a musim povedat ze som to nedavala. Mala som male dieta a nevedela som sa sustredit na pracu, nehovoriac, ze dieta zacalo byvat chore, cize neprespate noci, na konferenciach v hoteloch som vyzerala ako mrtvola. Nepomohla ani babysitterka. Toez som bola nastartovana, ze ako to dam, ze ako sa doma nudim, a ze v praci som najuzitocnejsia.
Pochopila som, ze deti ma potrebuju tu a teraz, kariery som sa vzdala, som doma, nastadtie moj nadstandard, na ktory som bola zvyknuta financuje manzel.
Proste som sa zaradila medzi ostatnych a je to super, ziadne terminy, ziadne konferencie, ziadna office drama.

autor
2. nov 2020

@lianka123 tiež som pracovala medzi deťmi s jedným malým dieťaťom. Veľakrát som dorabala v noci medzi kojenim. Aj vtedy boli cesty, ale iba príležitostné. Každých pár mesiacov iba. Väčšinou ma vyradili štýlom ty máš malé dieťa, pôjde Jožko (ktorý má síce 3 malé deti, ale to neva). V podstate som ale nemala nič proti. Raz som mala aj dvojročné dieťa na konferencii v USA. Bolo tam aj dieťa nejakej Japonky. Strašne ma potešilo, že som nebola jediná. To bolo skvelé v tom zmysle, že za mnou prisla napríklad Profesorka z Yale, ze je to skvelé, že to robím. Po case, keď to začalo byť ľahšie, som sa niekedy vracala k tomu, že ako som to vôbec zvládla. Tentokrát to bude ale náročnejšie, lebo dve deti, už škola k tomu, nový jazyk a častejšie cesty. A ešte som staršia než vtedy a mám pocit, že musím viac spať. Cas hrá našťastie so mnou. Vďaka za skúsenosť

autor
2. nov 2020

@ivca88 z toho veľa použijem. Ďakujem, skvelé

lianka123
2. nov 2020

Drzim palec

autor
2. nov 2020

@lianka123 ďakujem

katkami123
2. nov 2020

Ja len tak sa opýtam, nie je to náhodou aj trochu diskriminácia? Zamestanavel by sa take otázky ani pýtať nemal.