icon

Práca a kolegyňa

jaja23
7. okt 2021

Ahojte, chcela by som len vás názor. Po materskej som v júli nastúpila do novej prace. Šéf je manžel mojej dobrej kamarátky, ktorá má dosť nahovarala, aby som tam išla robiť. Na veľa som dala výpoveď v pôvodnej práci, kde mi držali miesto. Pracujem teda na polovičný úväzok s tým, že mi preplatí hodiny, ktoré odrobím. Ide o to, že tam pracuje jedna kolegyňa, ktorá má od začiatku veľmi nemusí. Celkovo je taky priamy človek, čo si vážim, vždy povie, že mi radšej povie do očí, ako má ohovárať. Lenže od začiatku si neodpustí na moju adresu všelijaké reči. Pracujeme pár metrov od seba a väčšinou je skoro milá. Ale vždy, keď je syn chorý, keďže nastúpil do škôlky a je chorý často, a ja nastúpim po pár dňoch do prace, počúvam reči typu "ja za teba robiť nebudem, odmietam byť do večera v práci". Ja to chápem, lenže šéf im dáva robiť veci aj za mňa. Mne to vadí, od júla som sa veľa toho nenaučil, keďže so synom musím občas byť. Rodičia sú 200 km a ešte pracujú. Snažíme sa to dat s mužom dáko, raz je doma on, no teraz mal v práci termíny, tak som musela ja. Dnes som sa tešila do prace a ona na mňa hneď vybehla. Snažím sa robiť čo sa dá, som už z toho na nervy. Tak som dala dnes výpoveď. Šéf ma nechce pustiť, ale pre mňa sú dobré vzťahy v práci dôležité. Nedá sa robiť pri niekom, kto má od začiatku niečo proti mne. Som teraz v strese. Povedala som, že zostanem, kým si niekoho nenájde, lebo je toho veľa. Ale pravý dôvod nie. Nechcem vždy, keď nastúpim počúvať tieto reči. Dnes dokonca prišla skôr, lebo vedela, že tam budem len ja, aby mi to vykricala. Neviem ci zostať na úrade, alebo sa doprosivat v bývalej práci.. Možno by ma zobrali, hoci šéf sa hneval, keď som dávala výpoveď... Neviem co robiť. Malý je týždeň v škôlke a 2 týždne doma.. Netuším co robiť 🤦‍♀️

koniarova
7. okt 2021

@loginexistuje vyššie to píše . Tiež ma to isté napadlo.

deti95060810
7. okt 2021

moja mama ešte za komunistov s tým mala veľké problémy... nakoniec chodila do práce poobede keď prišiel z práce otec... nebolo by to možné aj u teba takto?
inak tiež by sa mi nechcelo ťahať podchvíľou v práci za niekoho...

jaja23
autor
7. okt 2021

@koniarova ja ju zvládnem aj v práci urobiť. Odišla som z prace v pondelok, že na mňa počkajú s tým, čo som mala urobiť. Ale potom si šéf zamyslel, že to treba hneď. Preto som mu aj dnes povedala, že to mohlo počkať, že som sa to chcela naučiť. On povedal, že to počká. Tak už neviem. Ona mu nič nepovie a potom sa vybije na mne? Ja neviem aké úlohy im dáva, keď som preč. Pri tom to nebolo nič, čo by nepockalo 2 dní.

jaja23
autor
7. okt 2021

@deti95060810 ja to chápem, preto som dala výpoveď, neviem iné riesenie. Keďže nie som zaucena ešte, tak veľa prace z domu ani neurobím. Hlavne také, ktoré dáva potom kolegyniam. A do prace poobede je asi zbytočne, keď vtedy idú väčšinou domov. Chodím skôr o 2 hodiny ako oni, kedy si urobím všetko, čo zvládnem bez kolegov. Potom však potrebujem ešte asistenciu, nerozumiem ešte všetkému.

jaja23
autor
7. okt 2021

@loginexistuje väčšinou je s ním manžel. Skoro stále. Ale nemôžem to nechávať len na ňom. Tento týždeň mal v práci termíny, ktoré musel dodržať, preto som bola so synom. Ale väčšinou je s ním on.

marcellka32
7. okt 2021

Ono závisí aj koľko práce musia za teba robiť čo sa týka množstva denne a aj náročnosti (stále neviem čo robíš), ci ťa vie práca počkať alebo sa musí hneď urobiť, podľa toho sa viem vyjadriť k tomu...

jaja23
autor
7. okt 2021

@marcellka32 počká určite. 2 dní to je nič. Možno aj týždeň by počkala. Len ide o jej celkový postoj ku mne. Od začiatku bol stále s niečím problém.

konikkon
7. okt 2021

@jaja23 ak to nie je tajne, čo v práci robíš, aká je tvoja náplň práce? Mne sa zdá, že kolegyňa sa hnevá za to, že do práce chodíš ako na výlet a po 3 mesiacoch nevieš samostatne pracovať. Zrejme vie, že si so šéfom známa a tým pádom si myslí, ze si tam iba na ozdobu, zatiaľ čo ostatní musia normálne pracovať.

jaja23
autor
7. okt 2021

@konikkon niečo ako bytové družstvo. Ekonómka. Zrejme je to tak. Len teraz som rozmýšľala, ze minulý mesiac som nebola v práci 3 dní. 1 deň zubár a 2 dní, keď sme boli so synom v nemocnici, lebo mal akútnu bronchitídu. Ostatne dni som išla minimálne na 4 hodiny určite. Minimálne. Pretože som väčšinou 8 hodín.

tykat
7. okt 2021

@jaja23 ...ja by som jej povedala, ze ju chapem, a ze na jej mieste by som radsej hladala inu pracu ako sa takto trapit. A keby sa este raz rozdrapovala tak by som sa jej opytala ci jej mas pohladat vzor vypovede na nete. A hlavne ju ubezpecit ze to nemyslis v zlom, radsej jej to povies priamo a do oci. Decko mas male, chore este bude, tak nech s tym pocita.

marca12
7. okt 2021

@jaja23 ak je taka ako pises a robi dusno v kolektive tak je lepsie odist. Nie kazdy zvlada taketo povahy. Ale v kazdom kolektive sa najde takato hus,co robi dusno.

jaja23
autor
7. okt 2021

@tykat tak toto je presne jej štýl. To je celá ona. Presne toto by vedela povedať ona mne.

jaja23
autor
7. okt 2021

@marca12 keď je toho v práci veľa, ale je dobrý kolektív, ktorý sa podrží, dá sa zvládnuť všetko. Ja však na tento druh ľudí nie som zvyknutá, ešte som sa s tým nestretla. Veľmi veľa negatívnych emócií, ktoré mi vykrici. Mame doma toho dosť s dieťaťom a nie ešte riešiť niečo v práci. Keby išla na dovolenku na mesiac, tiež by sme ju museli zastúpiť. Mne to veľmi uberá energiu, hoci ostatné kolegyne sú veľmi milé.

tykat
7. okt 2021

@jaja23 no vidis? Tak sa uc. A urcite nemaj stres z toho ze ci si nebola v robote dva ci tri dni. Nech si ide za sefom.a jemu nech povie ze tam nebude do vecera ostavat.
Proste hlavu hore, bude lepsie, len ju nenechaj aby po tebe dupala. Nenechaj si zo seba robit terc pre jej utoky. Ved vidis, ani sef ta nechce pustit, tak si zdvihni sebavedomie. 🙂

kaja01
7. okt 2021

@jaja23 Chcela by som vidieť, kde ekonómku robota počká aj 2 týždne. Robím ekonómku a keď začnem v mesiaci jeden deň neskôr, tak nestíham termíny. Ja ju chápem.

deti95060810
7. okt 2021

@jaja23 už som pochopila... drzá , závistlivá ženská...

kaja01
7. okt 2021

@tykat Jasné, že šéf ju nechce pustiť, keď je tlačenka.

tykat
7. okt 2021

@jaja23 vies co, ja uz som toho vela preskakala...za mlada som bola tiez utapnuta ale rokmi som sa naucila ako s takymito hereckami jednat. Este si pamatam, v prvej praci, bezdetna ...tak mi pri deleni dovolenky cez vianoce kolegyne rovno povedali "Ty nemas deti, budes v praci..." a o par rokov ked som uz mala dieta tak zase "a co ze mas decko? Aj my sme mali a museli sme prist medzi sviatkami" 😁 ...zivot nauci.

jaja23
autor
7. okt 2021

@kaja01 tak neviem, robíme vyúčtovania, a podobne veci, ktoré samozrejme treba do určitého termínu. Avšak zmeny zálohových predpisov a podobne, sa dajú zvládnuť aj za dlhší čas. Nahrávať faktúry viem niekedy aj doma. Inak sú to veci, ktoré minimálne tie 2 dní nesúria.

loginexistuje
7. okt 2021

@jaja23 asi je aj problem v tom vnimani ze si protekcna a ze po viac ako dvoch mesiacoch nevies samostatne pracovat a je to zaucanie pomale
ircite to jie je v troch dnoch chybania

bluka2
7. okt 2021

Kvôli nejakej pizde by som výpoveď nedávala, ak šéf za tebou stojí a inak ta robota baví. Ani v minulej robote nemáš záruku, že bude všetko super. Za ten čas sa toho možno dosť zmenilo a ak nie, aj budúci týždeň môže byť všetko inak. Toto ma určite nejaké riešenie pred vypovedou. Navrhla by som mediátora, ak si s tými neviete poradiť.

janinah
7. okt 2021

Mňa by piclo mať ťa za kolegyňu a robiť tak veľa za teba.Máš len jedno dieťa a máš možnosť robiť z domu,dieťa predsa kedysi aj spí.A ešte aj manžel HO....Nepíšem,že nemáš byť OČR vúbec,ale toto je priveľa.Moja dcéra tak robila za niekoho kto odišiel,šefstvo zistilo,že to zvláda hoc s vyplazeným jazykom a už ani náhradu nehľadajú...dcéra chce odísť samozrejme.

jaja23
autor
7. okt 2021

@loginexistuje tak to vadí aj mne. Keby som pracovala naplno, tak už som zaucena. Takto som ako debil tam.

bluka2
7. okt 2021

@janinah však ona si to chce dobehnúť, podľa toho čo píše

jaja23
autor
7. okt 2021

@janinah asi ste si to aj vyskúšala, keď takto tvrdíte však? Hlavne ten home office je výhra, keď sa nedá v dvojizbaku vždy sústrediť na niečo. A vymeskala som 3 dní v mesiaci, to je fakt na slučku.

kaja01
7. okt 2021

@jaja23 Nie, robota ekonómky nepočká, lebo ďalší mesiac sú zas opakované roboty a na niečo odložené nie je čas. Alebo takto, áno robota počká aj nejaké dva týždne, ale potom namiesto 8 hodín, bude treba potiahnuť 14 hodín.

A zopakujem sa ešte raz, ja tú kolegyňu chápem.

jaja23
autor
7. okt 2021

@kaja01 to je jasne, ale kde píšem, že tie hodiny nepotiahnem? Treba všetko dobehnúť, ale nie dávať moju robotu druhým.

jaja23
autor
7. okt 2021

@kaja01 ale áno, aj ja ju chápem. Nechápem len, že sa tým neohradi, keď jej to dá šéf urobiť. Pretože ja neviem co im káže urobiť, keď ja som doma s chorým dieťaťom.

luccija
7. okt 2021

@jaja23 ale veď to si vôbec nechýbala veľa.Este si to premysli...možno by bolo fajn, keby si šéfovi povedala pravdu a on trocha upratal kolegyňu.Za to, že on si niečo zmysli, že musí byť spravené hneď a nepočkal na teba nie je tvoj problém
Ale garantujem Ti, že toto je 95% zamestnaniach.Kazdy si myslí, že má toho veľa každy závidí druhému...všade sa niekto strká do zadku.Ak je šéf kamarát, keď budeš zaučená vieš robiť z domu, ak bude maly zdravý budeš viac hodín..ja by som si to premyslela ešte.

kaja01
7. okt 2021

@jaja23 Ale tie hodiny netreba potiahnuť v buducnosti, tie hodiny - robotu treba spraviť teraz. To, že si ty myslíš, ktorá si tam s cestou 3 mesiace, že to počká, tak si to mysli ďalej, ale nepočká, a preto to šéf dá spraviť tej kolegyni, lebo je potrebné aby to bolo spravené teraz, nie o týždeň o dva, keď možno prídeš do práce. A šéf ti tak isto nič nepovie, lebo by mu hrozilo, že pani manželka, by mu prehovorila do duše a to on nepotrebuje doma riešiť prácu .

Jednoducho si tlačenka, šéf, ti nič nepovie, lebo chce mať pokoj doma a kolegyňa si odserie tvoju robotu, lebo ti šéf nič nepovie...................