Práca na dohodu a úrad práce

mika20
24. feb 2015

Ahojte moja kamoska pracovala sice len brigadne ale mala podpisanu dohodu o vykonani prace ale len na 3 dni a je evidovana na urade prace.Po skonceni brigady od nej urad prace pozaduje potvrdenie o prijme.Otazka je ci jej moze urad prace nieco z prijmu zobrat ak nepobera ziadne davky v hmotnej nudzi a ani neprekroci tych 148 eur?Neviete niekto ako to s tym vlastne je?Brigadoval tak uz niekto?diky za odpovede 🙂

honeybunny81
24. feb 2015

Ahoj, je to v poriadku, po skonceni kazdeho mesiaca urad pozaduje potvrdenie o prijme, ak evidovany nezamestnany pracuje ci uz na dohodu alebo inak. To aby sa uistili ze prijem neprekrocil stanovenu hranicu.
Preco by jej mal urad nieco zobrat ak hranicu neprekrocila?

duun
24. feb 2015

Evidovaný uchádzač o zamestnanie môže vykonávať zárobkovú činnosť na základe pracovnoprávneho vzťahu, ak mzda alebo odmena za vykonávanie týchto činností nepresiahne 75 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

V súčasnosti ide teda o sumu 148,57 eura. Uchádzač o prácu je povinný do ôsmich kalendárnych dní preukázať úradu práce, sociálnych vecí a rodiny skutočnosti o výške mzdy, resp. odmeny za uplynulý kalendárny mesiac, ak stanovenú hranicu zárobku presiahol.

Ak zarobil viac ako 148,57 eura, úrad práce voči uchádzačovi o zamestnanie začne správne konanie o jeho vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie.

http://ekonomika.sme.sk/c/7266904/nezamestnani-...

Z prijmu jej nezoberu - tam si len treba strazit celkovu sumu za rok - lebo potom dane, pripadne ak sa na mesiac, v ktorom ma vyssi prijem neodhlasi z evidencie, tak ju vyradia aj so sankcnou lehotou, teda potom sa nebude moct znovu nahlasit povedzme 3 dalsie mesiace = tie uz musi platit zdravotku ako samoplatca co je cca 57 mesacne.

A na okraj k tym daniam - ak zarobi menej ako je statom stanovene minimum, tak sa jej potom oplati - ak si nedala tu do dohody nezdanitelne minimum - podat danove a uz odvedeny preddavok jej vratia. Jednoducho - z dohod sa dane odvadzaju automaticky, ak nepovies zamestnavatelovi, ze tak nema spravit. Ak to uz spravi a ty mas za rok maly prijem, potom si spravis danove a tym poziadas stat, aby ti pekne vyklopil peniaze naspat. Napisala by som ti presne sumy, ale o tejto hodine sa mi to uz nechce hladat :D

duun
24. feb 2015

..a nemaju co zobrat - ak robis na dohodu, z tej ti odvody automaticky rovno strhnu (jedine za urcitych podmienok narokovatelne na vratenie su tie preddavky na dan).

marrie5385
25. feb 2015

Zobrat jej nic nezoberu, len ak prekroci sumu, tak ju myslim vyradia z evidencie.

mika20
autor
26. feb 2015

diky

seginiatko
28. apr 2015

@duun Ahoj, hladam info ohladom uradu prace. prosim ta vies mi poradit? som na UP , nepoberam ziadne davky, nic. Mam zacat pracovat na dohodu , minimalne mesiac , co prekroci sumu 148.57 e . a teraz jasne ze ma UP vyradi , ale ak po mesiaci z hoc akych pricin nebudem uz dalej pracovat , kedy sa mozem znova nahlasit na urad prace ? a taktiez ma zaujima, ze ked uz nebudem na UP ale iba pracovat na dohodu, kde som vedena ? len ako pracovnik na dohodu v danej firme ci ako? dakujem velmi pekne 🙂

duun
29. apr 2015

nedaj "sa vyradit", ale pridi, oznam im a SAMA sa aktivne na ten mesiac odhlas. Inak - ak dostanu echo od zdravotky a socky, tak ta ONI vyradia a daju ti "pokutu" sankcne vylucenie hoci aj na pol roka, teda uz sa sama nebudes moct nahlasit, ale az po uplynuti sankcnej doby, lebo si sama porusila pravidla. A samozrejme za tu sankcnu dobu si platit poistne ako samoplatitel sama, inak ti rastu dlzoby.

Aktivne, sama chod, normalne im vysvetli a na ten mesiac nebudes v evidencii a potom sa znovu v kllude nahlasis hned na dalsi mesiac.

Ak pracujes na dohodu, tak ta ten zamestnavatel sam prihlasi do vsetkych poistovni (mal by na skutocne odpracovane dni podla vykazu hodin, ale zvycajne si to "ulahcia" a prihlasia ta len na posledny den v mesiaci a hned aj odhlasia).

Si vedena ako pracvonik na dohodu, mas odvedene odvody a dan zrazkou - ak nepovies zamestnavatelovi, ze dan neodviest, lebo za rok budes pod hranicou platenia dani. Ale teiz mozes nechat odviest dan a potom si spravit danove a poziadat o vratenie zrazenej dane, ak budes mat za rok menej ako je hranica (ponahlam sa, nechce sa mi hladat presnu sumu, vygoogli). Neviem, ako sa to, ci sa dohoda nejak rata "do dochodku" a podobne.. ale na rovinu, nasa generacia uz ziadny dochodok dostavat nebude okrem toho co si sami nasetrime, lebo na nas nebude dost ludi, aby pracovali. Cize take ani neriesim.. zial.

sidoladislav
29. apr 2015

Zobrať jej nič nezoberú, len ak prekročí tú sumu! 🙂

seginiatko
29. apr 2015

@duun dakujem, uz tomu rozumiem.

polyana
29. apr 2015

@duun ahoj, ja by som sa chcela na niečo spýtať k tvojej prechádzajúcej odpovedi. Jednej mamine si písala, že zamestnávatel si to pri dohode ulahčuje a prihlási aj odhlási v poistovniach len na konci mesiaca. to akoby len na ten jeden den? A nebudem potom za ostatne dni v mesiaci ako neplatca?

duun
30. apr 2015

Pozri dobrý článok:

https://www.istp.sk/clanok/7121/M-zu-evidovani-...

"Ak si ako evidovaný nezamestnaný nájdete prácu na dohodu, máte povinnosť oznámiť uzatvorenie takejto dohody svojej sprostredkovateľke na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny bezodkladne, najneskôr do 8 dní. Následne, keď dostanete výplatu, máte povinnosť bezodkladne, najneskôr do 8 dní, priniesť na úrad potvrdenie o výške príjmu, ktorý ste zarobili za predchádzajúci mesiac. ... Je potrebné, aby potvrdenie obsahovalo Vaše meno, priezvisko, dátum narodenia, adresu, mesiac, za ktorý sa odmena/mzda vypláca a sumu brutto (v hrubom). Vaša odmena za prácu nesmie prekročiť 148,57 € za mesiac.

Tak ako pri riadnom pracovnom pomere, tak aj pri práci na dohodu, za Vás zamestnávateľ uhrádza všetky odvody na poistnom. Môže však hradiť odvody na poistenie len za odpracované dni. Teda v prípade, ak by Vás úrad spätne vyradil z evidencie, budete si musieť doplatiť zdravotné poistenie za zostávajúce dni. Hradenie zdravotného poistenia je povinné a ak nie ste evidovaný na úrade práce, ste povinný hradiť si ho ako samoplatca. Ide napr. o prípad, ak pracujete na dohodu o vykonaní práce, kedy sa spravidla nepracuje každý deň. Ak pracujete na dohodu o pracovnej činnosti (maximálne 20 hodín týždenne), zväčša za Vás zamestnávateľ hradí poistné (odvody do Zdravotnej a Sociálnej poisťovne) za každý deň. Je dobré opýtať sa na to zamestnávateľa, aby ste vedeli, či ste v prípade vyradenia z evidencie povinný doplatiť zdravotné poistenie."

Čiže ide o to, aby nás geniálny .... štát donútil ľudí nájsť si trvalý prac. pomer alebo ich donútiť, aby si založili živnosť a živili sa sami. A aby štátu neostávali lenivé .. osoby ležať doma ladom a chodiť si len na prácu na dohodu, tak im to treba maximálne sťažiť, nie? Takže vás nútia - ak má práca len pár hodín jeden deň v týždni, chodiť ako debili hore dolu prihlasovať - odhlasovať - nahlasovať, doplácať (inak, samoplatcom sa počítajú AJ VÍKENDY, SVIATKY, VŠETKO do poistných dní, čiže mesiac nemá dajmetomu 20 pracovných dní poistenia ALE 30-31 dní).

Ak si náhodou mamina na rodičovskom, tak za teba platí poistné štát - z dohody si strhnú odvody z toho, čo si si "nehorázne dovolila" zarobiť naviac - to isté platí pre SZČO na rodičovskom. Ono všade je viacero výnimiek, podmienok - je ťažké tu odpovedať presne, ak nik nevie v akej situácii presne ste (zamestnanec? rodičovský? materská? SZČO? ...) .

duun
30. apr 2015

Sankčné vyradenie za nespoluprácu - pozri tu:

Informácie o postupe pri vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie

http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/infor...

winka99
14. máj 2015

@honeybunny81
@duun
@marrie5385
@mika20
@sidoladislav
@seginiatko
no troska neskoro som to tu nasla, ale aspon vas vyvediem z omylu...ak je clovek evidivany na UP a pritom pobera nejake davky v nezamestnanost (hmotnu nudzu, prispevok na byvanie) a do toho sa zamestna na dohodu, aj ked neprekroci tu sumu ktora tu bola uvedena, bude mu stiahnute z davok to, co zarobil na tej dohode
pracovala som tak nedavno na dohodu, mesacny prijem som mala okolo 100€ a to mi odpocitali z davok
takze takto to funguje

honeybunny81
14. máj 2015

@winka99 zamestnavame takto niekolko ludi a este NIKDY sa im davky nekratili

janulienka83
14. máj 2015

@honeybunny81 ak je niekto v hmotnej nudzi a ma prijem, o ten sa percentualne znizuje davka v hmotnej nudzi

duun
14. máj 2015

@winka99 nehovorila som, ze sa davka nekrati. Kazdopadne zarobit 148e je lepsie ako mat davku 60..

Ide skor o to, ze ak prekrocis a neoznamis to, tak ta vyradia a zbytocne potom v tej sankcnej dobe budes platit zdravotne. Takze nakoniec hoci by si trebars zarobila 250euro, tak potom musis pocas povedzme sankcnych 6 mesiacov zaplatit takmer 360euro na zdravotnom poisteni ako samoplatca a ak za tych 6 mesiacov nemas prijem, tak si v riadnej kasi.. poistne vymahaju, exekucia, dalsie naklady naviac.. nakoniec jeden mesiac zarobis 250 a za dalsieho polroka prides o 500-600... 🙄 😖

seginiatko
14. máj 2015

Ahojte, mam cerstve info. Bola som na UP odovzdat dohodu,ze som sa zamestnala. zatial ma nevyradili vobec, mam priniest v juni potvrdenie o prijme, kolko som zarobila a nasledne ak to bude viac ako tych 148 ma spatne vyradia od datumu zacatia dohody,co u mna bolo 5.5. potom sa mam hned prist zaevidovat spat akonahle nebudem mat prekrocenu sumu 148.nepoberam ziadne davky. a este ma upozornila,ze si mam urcite sledovat zdravotnu poistovnu aby mi tam nevybehli nejake nezaplatene dni. 🙂
@duun
@winka99
@honeybunny81
@janulienka83

maskalinka
14. máj 2015

@seginiatko aha a mne pani v PO na UP povedala, ze ked zarobim do tych cca 148 € tak nemusim chodit ani na UP, len ak by som tu sumu prekrocila

evcula81
23. aug 2015

ahoj, hladam info ohladom uradu prace. poberam hmotnu nudzu 62,50 nasla som si brigadu kde zarobim viac ako 148,57 eur , je lepsie sa odhlasit zo socialky a ked skoncim brigadu znovu sa prihlasit a poziadat o hmotnu nudzu? dakujem

loginexistuje
23. aug 2015

@evcula81 prijem musis na urade nahlasit a je mozne ze ti odoberu davky v hmotnej nudzi .... /vysoko pravdepodobne/

evcula81
23. aug 2015

dakujem, s tym ratam...ze pridem o hmotnu nudzu...je lepsie sa odhlasit z uradu a potom sa znovu prihlasit kedze brigada bude trvat dva mesiace kde mesacne zarobim okolo 400 eur...takze v oktobri znovu mozem poziadat o hmotnu nudzu? ci automaticky bude pridana ak ostanem na urade? dakujem

bykaterina
8. dec 2015

@seginiatko ahoj prosim ta ked si bola na brigade a presiahli výplaty sumu tých 148 ta ta vyradili na čas čo to presahovalao a potom ťa prijali späť? ďakujem lebo mne na upsvar nedeli povedať ☹

poisonblu
14. dec 2015

Ahojte, vie mi niekto poradit...? Som vedena na UP, dochodkove za mna plati stat ako za osobu starajucu sa o dieta do 6rokov a budem mat dohodu o vykonani prace na 3dni...mzda bude minimalna, tak neprekrocim limit UP...a teraz otazka, mam sa ja odhlasit z toho.dochodkoveho na tie tri dni, ci nie?

honeybunny81
14. dec 2015

@poisonblu ano odhlasit

poisonblu
14. dec 2015

@honeybunny81 a potom prihlasit? No to je naprd...od 1.1.by som mala mat pracovnu zmluvu, ale kedze v decembri by som nemala.narok na dovolenku, tak to urobime tak, ze.budem mat na 3dni dohodu, lebo budem pre nich nieco robit a potom normalne nastupim az v.januari

honeybunny81
15. dec 2015

@poisonblu ano odhlasit a potom prihlasit. Tyka sa to akehokolvek prac.pomeru, teda aj pomeru na dohodu, nie je mozny subeh doch.poistenia z dovodu ze sa staras o dieta do 6 rokov a doch.poistenia z dovodu prac.pomeru. Nie je to na prd, len papierovacka. Nech sa ti dari 🙂

seginiatko
16. dec 2015

@bykaterina ahoj,prepac ze az teraz.ano spatne ta odhlasia z mesiaca v kt si presiahla tuto sumu. Pozor si daj na zdravotku,ci zamestnávateľ za teba zaplatil aj za dni kt si nepracovala.ak ano dobre,ak nie,musis si tieto dni zaplatit sama.

bykaterina
17. dec 2015

@seginiatko ahoj tak oni za mna platia vsetko pokial som ten mesiac v praci, lebo brigadujem vo velkej firme a tam to nie je ako u maleho zamstnavatela 🙂
dakujem si zlata

000010000
27. dec 2015

Môže robiť, ale treba dávať pozor na to prekročenie. Poznám kamaráta, ktorého vyradili pre prekročenie toho limitu. Bol vyradený spätne a doplácal zdravotku 145 euro. Pokiaľ neprekročí je to fajn, ale treba rátať aj s byrokraciou na úrade práce. Treba tam nosiť potvrdenie.

janjohnyhudec
5. jan 2016

Dobrý deň
Úrad práce ma vyradil s evidencie uchádzačov o zamestnanie, keď som nezobrala ich pracovnú ponuku.
Je to sankčné vylúčenie na 6 mesiacov.
Chcela by som vedieť čo ma teraz čaká pokuta, platenie odvodov atď..
Ďakujem za reakcie.