Práca na dohodu počas rodičovskej dovolenky

foolie
10. mar 2015

Chcem Vas poprosit o radu som na rodicovskej dovolenke. dostala som ponuku pracovat ako obchodna zastupkyna s platom fix+provizia (co je vacsia cast vyplaty) a chcem sa opytat ci sa mi to oplati ohladom toho ako je to s odvodmi do poistovni. Ci to musim niekde nahlasit a ci odvody do sp a zp bude za mna platit stat kedze stale budem na rodicovskej alebo si to vsetko budem platit sama a kolko to asi vychadza. Lebo ak je to vyssia suma sa mi to neoplati lebo to co zarobim dam na poplatky do poistovni. Dakujem za pomoc

bosoriak
10. mar 2015

@foolie Ahoj, tu je kalkulacka: http://www.socpoist.sk/kalkulacky-na-vypocet-po...
Myslim, ze pocas prveho roka neplatis odvody ziadne (ale ani nie si socialne poistena, takze ziadna materska, nemocenske, OCR nebude vyplacane). Po prvom danovom priznani platis odvody podla prijmu za minuly rok. Ak si to vies zoptimalizovat, dobre pre teba. Stale vsak treba pocitat s tym, ze nizke poistne znamena nizku davku.
Ak zacnes podnikat, resp. robit pracu na SZCO, stat za teba nebude odvadzat nic, aj ked si na rodicovskej dovolenke. Ale rodicovsky prispevok ti ostava az do veku 3 rokov dietata.

foolie
autor
10. mar 2015

@bosoriak takze zo mzdy mi zamestnavatel nebude odvadzat odvody do poistovni? Neviem ako to je pri praci na dohodu.

motovidlo
10. mar 2015

Ja robím na dohodu, a odvody mi platí zamestnávateľ (od začiatku, ako som začala robiť). Nie som odborník, ale ak by si si mala platiť odvody sama, asi to nie je práca na dohodu... a rodičák mi beží normálne ďalej, práca na to nemá vplyv.

foolie
autor
10. mar 2015

@motovidlo a treba to niekde hlasit ze som zacal pracovat na dohodu? A chapem to tak ze kolko zarobim tak z tej sumy mi zamestnavatel zrazi a odvedie vsetky odvody ja navyse nemusim platit uz nic.

motovidlo
10. mar 2015

@foolie Pokiaľ je to naozaj práca na dohodu, tak ti tvoju časť strhne priamo z výplaty. Ty by si už nemala nič nikde prihlasovať ani doplácať.
Ja som nehlásila nikam, či to robí zamestnávateľ, to neviem...

foolie
autor
10. mar 2015

@motovidlo dakujem krasne toto som potrebovala vediet

bosoriak
10. mar 2015

@foolie Ak je to len na dohodu, tam mozes robit kolko chces, odvody za teba odvedie zamestnavatel, ty nemusis prihlasovat nikde nic. Na konci roka treba zistit podmienky rocneho zuctovania zdravotneho poistenia a ci neprekrocis prijem nad x eur (neviem, kolko to je nezdanitelne minimum), ci nebudes musiet podavat danove priznanie. To si zisti na danovom urade.
Myslela som, ze ide o zivnost.

lennkka17
10. mar 2015

@foolie na dohodu mozes pracovat popri rodicovskom prispevku, len netreba zabudnut ze to treba ihned nahlasit na urad prace a aj do soc. poistovni. Odvody platit nebudes, len pokial by si bola zivnostnik

foolie
autor
10. mar 2015

@lennkka17 na urad prace tam kde som bola vybavovat rodicovsky prispevok?

majusqa77
10. mar 2015

@lennkka17 preco na urad prace?

lennkka17
10. mar 2015

@foolie
@majusqa77
tak mi tam bolo povedane ak si dobre pametam, ano tam kde sa vybavuje rodicovsky

lennkka17
10. mar 2015

@majusqa77
@foolie
ale mozno to bolo aj kvoli pridavkom, neviem.

foolie
autor
10. mar 2015

@lennkka17 radsej tam zavolam a opytam da za to nic nedam

miuska26
11. mar 2015

@motovidlo ahoj..takze ak budem pracovat na dohodu a zarobim povedzme 150€/mes. tak z toho mi zamestnavatel odvedie odvody.. a ja to nemusim ist hlasit na upsvar alebo soc.poistovnu, ze som zacala pracovat popri poberani rodicaku?

motovidlo
11. mar 2015

@miuska26 Ja tak pracujem. Nikde som to nehlásila, zamestnávateľ za mňa platí odvody, mne príde na účet čistá mzda (viac-menej tak, ako na klasický pracovný pomer).
Marí sa mi, že bolo niečo treba hlásiť na UPSVar (kto ti stráži dieťa, kým pracuješ), možno bude @lennkka17 vedieť viac. Podľa tohto článku je to až pre deti OD troch rokov, ale tiež neviem, či je článok presný:
http://najmama.aktuality.sk/clanok/234260/komu-...

motovidlo
11. mar 2015

Tu som našla priamo vyjadrenie UPSVaR ohľadom oznamovacej povinnosti:
http://www.upsvar.sk/tt/o-urade/oznamy-uradu-a-...
@miuska26, @foolie

majka2508
11. mar 2015

@motovidlo ale to je od 3 rokov

miuska26
11. mar 2015

@motovidlo dakujem velmi pekne 🙂 ..len ja budem pracovat z domu po poobediach,ked uz bude muz doma,takze s malou bude on i ja ak bude treba a este nema ani dva roky,takze snad to bude OK a nas sa to zatial netyka 🙂

lennkka17
11. mar 2015

ja neviem presne ako to je, ale ked som vybavovala rodicovsky tak mi ta pani povedala ze treba kazdu zmenu ohlasit, aj zmenu zamestnania alebo ak sa zacne na dohodu pracovat. no neviem ja by som to radsej isla oznamit, ved zato nic nedam. lepsie ako sa potom s nimi natahovat ze som to neoznamila

kivivi
22. apr 2015

ahojte! ak správne chápem, tak ak by som počas rodičovskej s dieťaťom do 3 rokov pracovala na dohodu, o rodičák neprídem? a treba to teda nahlasovať v sociálnej poisťovni alebo na úpsvar?

majusqa77
22. apr 2015

@kivivi o rodicak neprides. ten je viazany na vek dietata a nie na tvoj prijem. akurát - ak si sa prihlasovala na dochodkove, tak sa treba odhlasit

kivivi
22. apr 2015

@majusqa77 ďakujem pomohla si mi 🙂

luxlucis
24. apr 2015

ahojte aj ja idem do pondelku pracovat na dohodu zastupujem koleginu ktora isla na matersku je to sice len na 10 tyzdnov ale lepsie ako nic.Dnes som bola na soc.poistovni sa odhlasit z dochodkoveho a povedali mi že ma ešte neprihlásil zamestnávatel neviete mi poradiť ako mam potom pokračovať ak ma neprihlási.Dakujem za každu radu.