Práca učiteľky v škôlke

livia84
8. sep 2014

Ahojte, rada by som sa spýtala, či niekto vie, či je možné, aby som sa zamestnala ako učiteľka v MŠ i keď nemám pedagogické vzdelanie (mám VŠ, ale v inom smere, nie učiteľstvo, ale soc.práca). Ide o to, že kamarátka o pár mesiacov nastupuje na MD a tým pádom sa uvoľní miesto, ktoré by mi vyhovovalo. Riaditeľka je milá, ochotná, kolegynky budúce tiež 🙂. Ide len o to, či môžem z právneho hľadiska nastúpiť už teraz alebo až potom, keď si doplním vzdelanie (2 ročné externé - doplňujúce pedagogické štúdium). Radšej by som nastúpila už teraz a priebežne si doplnila vzdelanie aj preto, že 1 rok štúdia stojí 600 eur, takže by som rada už pracovala. A ešte otázočka, dalo by sa, aby mi náklady spojené so štúdiom preplácal zamestnávateľ (prinajhoršom si to zacvakám sama 🙂 ) ?
Ďakujem vopred za každú radu.
Lívia

grettka
8. sep 2014

To, ci ta riaditelka MS prijme alebo neprijme je cisto v jej kompetencii. Takze moze ta prijat uz teraz s tym, ze si vzdelanie doplnis za pochodu, alebo ta moze odmietnut s tym, ze ta prijme az po ukonceni studia.

Ale DPS na VS si mozes urobit len k predmetom z ktorych mas statnu skusku, a to ta nebude opravnovat k vykonu prace ucitelky v MS. Jednoduchsie by bolo urobit si pomaturitne kvalifikacne studium na strednej pedagogickej skole (pedagogickej a socialnej akademii). Vidim, ze si z BA, tak na PASA v Dubravke maju taketo externe pomaturitne studium, je bezplatne, prispieva sa len 50 € na skolsky rok. Blizsie info: http://www.psabuba.sk/files/file/SPZ_Info(3).pdf

Rovnako aj s pripadnym preplatenim nakladov sa musis opytat tam, kde by si mala pracovat.

https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/pedagogicke-minimum-pre-pracu-v-skolke-ako-dlho-trva/

vyhlaska o kvalifikacnych poziadavkach na pedagogickych zamemstnancov
http://www.szsnitra.sk/images/stories/dokumenty...

livia84
autor
8. sep 2014

@grettka Ďakujem, veľmi mi tvoja odpoveď pomohla 🙂. Niečo som už hľadala na nete, ale niekde píšu z hľadiska zákona tak, niekde presne naopak. Ja som sa len tento týždeň dozvedela, že by sa malo spomínané miesto uvoľniť, tak sondujem, či vôbec má zmysel zaťažovať mojou žiadosťou riaditeľku alebo nie. Niektoré kamarátky mi vraveli, že bez pedagogického vzdelania nemôžem pracovať ako učiteľka v MŠ len ako vychovávateľka v školskom klube (ako napr. že ani študent medicíny nemôže operovať kým sa z neho nestane oficiálne lekár, alebo elektrikár pokiaľ nemá skúšky a vyhlášky za sebou,....). Že jednoducho s deťmi nemôže pracovať osoba, ktorá na to nemá príslušné zákonom stanovené vzdelanie.
Iné zasa, že by sa to dalo, ale musela by som sa zaviazať, že si vzdelanie do určitej doby doplním.
Tak sama neviem, preto sa pýtam 😉 .
Lívia

grettka
8. sep 2014

takto, podla zakona by ta nemala prijat ako nekvalifikovanu silu, ale naozaj jeden nikdy nevie aka je situacia v tej danej institucii. Ak ma moznost prijat kvalifikovanu silu, vezme samozrejme taku, ale moze sa stat, ze nema taku silu k dispozicii, tak to moze vykryt nekvalifikovanou, ale za podmienky, ze si vzdelanie doplni. Naozaj, fakt zalezi len od nej. Ako na tvojom mieste by si tu ziadost skusila podat s tym, ze mas zaujem si vzdelanie doplnit.

mariabilla
8. sep 2014

Ja si robim pedagogicke minimum a mam spoluziacky ktore ucia v MS a tiez si prave doplnuju vzdelanie takze ano urcite sa to da.....

livia84
autor
8. sep 2014

@grettka Ešte raz vďaka, ja mám záujem o doplnenie vzdelania, len teda dúfam, že to niekto nenapadne z právnej stránky, že si len idem robiť a pritom už budem v kontakte s deťmi 😒 . Ľudia sú dnes všelijakí......niekomu by to mohlo vadiť, najmä, ak sa s riaditeľkou aj učiteľkami dobre poznám, keďže tam chodí moje dieťa.
Musí potom nejak riaditeľka dokazovať, že na dané pracovné miesto sa snažila získať kvalifikovanú prac.silu alebo je to plne v jej kompetencii aj keby prišla kontrola "zhora" a začali by do toho takpovediac rýpať ?

livia84
autor
8. sep 2014

@mariabilla Ahoj,
a tie spolužiačky nemajú ani strednú pegagogickú školu, či nejaké iné vzdelanie v odbore pedagogika a predsa pracujú už teraz s deťmi ? Neviem, vždy som si myslela, že musia byť aspoň nejaké minimálne požiadavky, ktoré stanovuje zákon.
Samozrejme, mne by to len vyhovovalo, len mi to nepasuje z toho pracovno právneho hľadiska (do prac.pomeru musí byť predsa prijatý človek, ktorý zodpovedá požiadavkám a deti sú predsa z pohľadu zákona dokonca tzv.chránené osoby) a v akej plat.triede potom sú ?
Každopádne ďakujem za info, ja by som sa potom nemusela ani veľmi stresovať, keďže mám magisterský titul v humanitných vedách 🙂.
Lívia

maznacik007
8. sep 2014

@livia84 ja viem tak ze sa nesmie prijat clovek bez prislusneho pedagogického vzdelania... bolo iste prechodne obdobie kt. sa uz skoncilo ... bola tu nedavno taka tema, kde ucitelka na ZS chcela do skolky ale kvôli tomuto bola odmietnuta... myslim statnej skolky .. take tie detske centra co sa tvaria ako sukromne skolky tam je to ine...

samozrejme pokial nevie najst ucitelku s prislusnym vzdelanim tak moze prijat aj takuto silu ale prioritne prijima kvalifikovanu ucitelku ...

livia84
autor
8. sep 2014

@maznacik007 Vidíš a to je to o čom som písala, niekto vraví, že sa to dá, iný že nie....že sú určité výnimky, prechodné ustanovenia,.....neexistuje na Slovensku zákon, ktorý by jednoznačne povedal čo je prípustné a čo nie ? Mne sa to tak vidí, že je to na posúdení riaditeľky koho si v MŠ zamestná. Prečítala som si ten zákon č.437/2009 Z.z. - podľa neho môže učiť len človek s pedagogickým vzdelaním !!, nepíše sa tam nič o výnimkách (keď nie je k dispozícii kvalif.sila), nepíše sa tam ani o prechodnom ustanovení....tak teraz už vôbec neviem. NA druhej strane tu žienky píšu, že to na SK normálne funguje tak, že ženy učia v škôlke a popritom si dorábajú vzdelanie (do školy chodia externe, resp. piatky popoludní).
Ako žiadosť si môžem podať, ale bola by som rada, ak by som vedela, že moja pracovná zmluva bude platná aj po kontrole z ministerstva 😀 alebo že nebudem pracovať v najnižšej platovej triede, pretože môj titul mi plat nezvýši ani o cent.
Lívia

maznacik007
8. sep 2014

ja viem ze prechodne ustanovenia boli do 2012 kedy si nekvalifikovane sily v skolstve museli zacat robit doplnujuce vzdelanie ...

a jasne ze ta tvoj titul neprenesie do vyssej platovej triedy budes platena ako nekvalifikovana sila lebo nesplnas kvalifikacne predpoklady ... ale osobne si myslim ze ta riaditelka neprijme pokial teda neni tvoja svokra, mama sestra tetka a pod.

mariabilla
8. sep 2014

livia84 nie nemaju strednu pedagogicku skolu teraz si ju robia popri zamestnani viem ze jedna ma skoncenu strednu ekonomicku skolu a pracuju normalne v statnej mat. skolke tu v Ba....
aku maju platovu triedu to ti neviem povedat

livia84
autor
8. sep 2014

@mariabilla Ďakujem za odpoveď, neviem teda načo je vôbec ten zákon o kvalifikačných predpokladoch, keď učiť v MŠ môže prakticky každý 🙂 . To radšej ani nechcem vedieť kto všetko robí vychovávateľky v družinách či na intrákoch.
Lívia

livia84
autor
8. sep 2014

@maznacik007 No vidíš, že sa to dá aj bez vzdelania ako píše @mariabilla 😉 , keď žienky so strednou ekonomickou učia v MŠ a popritom si dorábajú minimá a potom zbierajú kredity a postupujú v plat.triedach vyššie. Mne bude titul Mgr. v MŠ asi na dve veci 😀, ale zas mi to vyhovuje časovo a o prázdninách ani nehovorím. Riaditeľka je kamarátkina (tá čo teraz ešte učí, ale o pár mesiacov ide na MD) veľmi veľmi dobrá priateľka a tak si myslím, že nebude problém, ak by ma odporučila.
Ja som si len nebola istá legálnosťou pracovnej zmluvy, keďže viem, že nespĺňam kvalifikačné predpoklady, ale ako som sa dočítala, tak ja som so sociálnou prácou v magisterskom odbore ešte na tom veeeľmi dobre oproti iným učiteľkám - teda aspoň podľa mňa to má k pedagogike bližšie ako taká ekonómia.
Lívia

grettka
8. sep 2014

livia, nemusis stresovat, ak sa ma niekto zaoberat tym, ci bude tvoja pracovna zmluva legalna, tak je to riaditelka MS. Legalna by ta zmluva bola, len ty by si bola nekvalifikovana sila. 😉
Dokonca so socialnou pracou by si mohla pracovat ako vychovavatelka, napriklad v detskych domovoch a pod, samozrejme, tiez s pedagogickym minimom, aspon to hovori ta dana vyhlaska.
Ale ako som ti pisala, daj si pozor na to kde si ho budes robit, pokial na VS, tak nebudes kvalifikovana pre pracu v MS. Ked si ho urobis na tej strednej, tak kvalifikovana pre pracu v MS budes.

livia84
autor
8. sep 2014

@grettka Ďakujem za názor, veľmi si to cením. Dnes máš už svoj dobrý skutok na 100% vybavený 😉 😉 .
Lívia

ewenka
8. sep 2014

Ahoj, prijať ťa môžu, no budeš v najnižšej platovej skupine ako nepedagogický pracovník v MŠ....ja som pracovala ako učiteľka v MŠ, mala som ukončené VŠ učiteľský smer pedagogika-psychológia,na strednú som chodila na gymnázium.... a bola som NEKVALIFIKOVANÁ pre učenie v MŠ, tak som si dorábala popri práci ešte strednú pedagogickú školu, aby som bola kvalifikovaná 🙂

livia84
autor
9. sep 2014

@ewenka Ahoj, ďakujem za info, dočasné zaradenie do najnižšej plat.triedy mi nevadí, ide mi skôr o sebarealizáciu a skĺbenie prac. a rodinného života (flex.). Mám záujem o ďalšie vzdelávanie a zatiaľ to rád potiahne manžel, s peniazmi problém nie je, ale viac je samozrejme vždy fajn 😉.
Lívia

myskacici
9. sep 2014

A potom, že v MŠ učia " kadejaké učiteľky".....Takéto mamičky čo si zmyslia z jedného dňa na druhý deň že "idem učiť! " mám najradšej. My kvalifikované robotu nedostaneme, lebo vy sa poznáte z riaditeľkou. Tak to ďakujem pekne.

livia84
autor
10. sep 2014

@myskacici Ahoj, tak to v živote chodí a nielen v škôlkach. Ja píšem o BA, kde sa teda ženy o robotu v MŠ netrhajú, keďže je slabo platená a preto si nemyslím, že by som zaberala miesto nejakej vyššie kvalifikovanej.

lucica
25. okt 2016

Nie je medzi vami ucitelka v MS z Bratislavy ktora by splnala predpoklady na pracu riaditelky a mala by o takuto pracu zaujem? Nástup 01/2017 Ozvite sa

tulipka
25. apr 2018

Ahojte zienky,tie ktore pracujete v MS,viete poradit? ako je to s plnym uvazkom v skolke?pracuje sa klasicky 8-8,5hod, s tym ze sa striedaju smeny?skolka totiz byva otvorena od skoreho rana do povedzme piatej..ako to funguje?dakujem za info🙂

andrea561
25. júl 2018

Ahojte, neviete mi poradit ci sa da pracovat v skolke popri studiu na preskolkej a elem. pedagogike? dakujem

brita
25. júl 2018

@ewenka ahoj,prosim ťa,v ktorom meste si si dorabala tu strednú pedagogickú?môžeš mi k tomu napísať prosím ťa viac do správy?ako dlho to trvalo,ci to bolo externé,poplatky,narocnost,.....budem ti veľmi vďačná.dakujem.