Práca v súkromnom a štátnom sektore

baboadel
29. júl 2018

Pracujem v súkromnej firme ako robotníčka, čoraz viac mám pocit, že zamestnanec nemá žiadne práva, iba povinnosti. Od zamestnanca vyžadujú kvalitnú a rýchlu prácu, bez nároku na nejaké lepšie finančné ohodnotenie. Názor zamestnanca zabrzdia hneď na začiatku, najlepší výrok "vy ste tu nie na rozmýšľanie ale na robotu". A mnoho iných dehonestujúcich odpovedí. Mám pocit ako keby ľudia boli len stroje, žiadna úcta k zamestnancom, ako keby si neuvedomili, že sme to my, čo im vytvárame zisky. Aké máte skúsennosti, kde je lepšie pracovať v súkromnom alebo štátnom sektore ?

evittam
29. júl 2018

@baboadel Myslíš,ze v štátnom sektore si budeš moct otvorit usta? Aku prácu si konkrétne v statnom sektore predstavuješ? Tam pokial nemas adekvátnu skolu dostanes plat podla tabuliek a bodka-ziadne lepšie ohodnotenie. Cize napr.ak budeš robiť to iste bez VS dostanes omnoho menej ako ten z VS. Co sa tyka súkromného sektoru-zalezi vela od toho zamestnavatela ak je to ignorant o akom pises tak nic moc nespravís-jedine,ze si najdes inú prácu,ktora ta bude aj naplnat a budeš spokojná.

zuzanka.zuzu
29. júl 2018

@baboadel v štátnom držíš hubu a krok, tam nielenže tvoj názor nikoho nezaujíma, ale ani ho nesmieš prezentovať... a už vôbec nie verejne (viď. kauza z ministerstva spravodlivosti o dúhovom pochode). a o akej úcte hovoríš? to z tepla alebo si niečo pila?

baboadel
autor
29. júl 2018

@evittam ďakujem za odpoveď, otázka bola vedená všeobecne, chcela by som vedieť názory iných v rôznych oblastiach. Nateraz prácu nemôžem, z rod. dôvodov meniť, ale v budúcnosti aby som mala predstavu. Lebo sa žiaľ stretávam, povačšine s negatívnym názorom na zamestnávateľov. Viem, že v štátnom sektore nútili napr.zdravotné sestry urobiť si VŠ /podľa mňa zbytočne/ alebo na úradoch, preto že som nepostrehla rozdiel na profesionalite napr. sestry s VŠ alebo bez.

baboadel
autor
29. júl 2018

@zuzanka.zuzu o.k myslíš keď niekto chce vedieť názor iných, musí byť naliaty alebo mať prehriaty mozok ? Viem, že všade je to tažké, veď práve preto som chcela vedieť, či má nikto aj pozitívne skúsennosti.

dai
29. júl 2018

@baboadel zial ta odpoved ti vela nenapovie... mozes valat sunky v statnom aj v sukromnom sektore, detto makat ako fretka... ja som robila len v sukromnych firmach ale moja skusenost sa lisi od pozicie a od daneho nadriadeneho - pritom praca pre tu istu firmu. Pre mna pozitivne na sukromnom sektore je ze ked sa vypracujes tak si uz tu pusu do urcitej miery otvarat mozes a si aj adekvatne ohodnotena - aj bez znamosti...ak chces riadit podnik podla seba tak sa bud musis vypracovat na tie najvyssie miesta alebo si zalozit firmu vlastnu...

zuzanka.zuzu
29. júl 2018

@baboadel no ak sa ťa nedajbože dotkla táto moja uštipačná poznámka, tak dovidenia... pretože ak budeš robiť ako kontaktná "teta úradníčka" (čo asi budeš, lebo na nekontaktné kancelárske miesta a ešte k tomu lepšie platené sa dostaneš skôr výnimočne, keďže štátna správa je väčšinou o službe ľuďom) tak vydržíš pracovať s ľuďmi asi týždeň. možno. a možno ani to nie.

p.s. priprav sa na anonym cca raz za týždeň o tom, aká si neschopná a drzá 😀 to ti bude ešte len zábava 👍

mon29
29. júl 2018

@baboadel ja som pracovala aj aj.. v sukromke som bolav podstate stastna.. mala som dobru sefku, vybornych kolegov.. praca narocna hlavne na cas malokedy sa mi podarilo dojst domov pre 18 tou.. ale bola som slobodna bez zavazkov.. po materskej sa dana firma zlucila s inou a vratila som sa do firmy kde bolo ine vedenie, iny ludia ..iny pristup k praci..odporne podmienky a este odpornejsi lristup k ludom..domov som sa nedostala pred 19 tou.. plat horsi jak pred materskou.. dala som vypoved.. a momentalne sov v statnej.. sef aj ludia su velmi fajn.. prace pomenej ako v sukromne, ale zas nevalam sunky. Koncim o 16 tej ocr ky ci pn ale aj besiedky a rozne vystupenia v skolke nie su problem...čiže teraz kym male dieta.. je to na nezplatenie.. sukromka ci statna.. musis mat take podmienky aby si bola spokojna.. aj aj su dobre a zle miesta

baboadel
autor
29. júl 2018

@zuzanka.zuzu takže predpokladám, že pracuješ ako kontaktná úradníčka, máš s tým skúsenosti, a máš pravdu asi by som na takej pozícii nevydržala, mám v povahe k ľuďom sa správať slušne a veľmi ma rozladí, keď nedostanem od nich slušnú reakciu. Ale na druhej strane by som sa možno naučila, byť drzejšia a mať širšie lakte, no a v mojom veku som sa naučila, že čo ťa nezabije, to Ťa posilní.

baboadel
autor
29. júl 2018

@mon29 ďakujem za odpoveď, veru je to hlavne o prístupe ľudí, keď je v pohode zamestnávateľ, nájde aj ochotnejších zamestnancov

29simona29
29. júl 2018

@baboadel ja môžem povedat z vlastnej skúsenosti,že som vždy viac inklinovala k štátnemu sektoru,ako študentka som si prešla rôznymi miestami aj v súkromnom aj statnom,skončila som na vedúcej pozícii v štátnom sektore,pred nastúpom na MD som mala naozaj super prácu, ako absolventka VS vlastnú kanceláriu, veľké kompetencie a zodpovednosť,cestovanie takmer po celom svete, navyše dovolenku, slušný plat-v porovnani s rovesníkmi v súkromnom sektore vyšší, príplatky, odmeny atd...Pracovná doba max do pol 4,v lete keď bolo teplo do 13. Veľmi ale závisí od pozície, myslím, že keby som nemala PhD titul, ktorý sa na mojej pozícii vyžadoval, tieto podmienky by som tiež nemala...Do súkromnej sféry by som ja osobne nikdy nešla, ak noo MD nevymyslim niečo zaujímavé kde budem sama sebe pánom, tak sa určite vrátim na svoj flek..

xxxkatka
29. júl 2018

@baboadel vsetko je to o tom, akeho mas sefa, vedenie. Blb moze byt aj v statnom sektore aj v sukromnom. Osobne, viac sa zakonnik prace dodrzuje v stanej/verejnej sprave, nehorzia nejake extra prescasy atd. Ale, ako pisem somar co ta bude terorizovat moze byt vsade. A netreba zabudat, ze na lepsie pozicie v statnom treba mat bud super prax a/alebo minimalne II.st. VŠ.

deti95060810
29. júl 2018

Ahoj, pracovala som aj v súkromnom aj v štátnom sektore. viem porovnať.
najskôr som pracovala v súkromnom sektore. Bola ti jedna pomerne veľká fy., ktorú vlastnil jeden už býv. poslanec ktorý ju dostal od Mečiara za facku....to boil tie slávne rozdávačky fabrík v 90 r. ak bola práca, tak sa nebazírovalo na ničom - boli radi, ak ľudia pracovali a plán sa plnil - resp. zákazky. Ale horšie to bolo ak neboli zákazky, vtedy tam nastal teror....začali ľudí vyhadzovať, dávať pre hlúposti Hrubé porušenia discipl. - len aby nemuseli ľuďom dávať odstupné... SBS si zasadla na človeka a nie že len mu prevracali tašky, kabelky na vrátnici, ale mu aj merali čas ako dlho je na obede, popr. stál SBSkár pred WC a kontroloval doklady - ak si niekto zabudol v kancli -dostal zápis...2 zápisy - vyhadzov z práce....Na vedúcich pozíciach boli ľudia ktorí ani nemali VŠ, ale mali tú správnu politickú orientáciu ako mal majiteľ fy. celá rodina bola napchatá v dozornej rade, vo vedúcich pozíciach, bratia, ich manž, ich deti, aj partneri ich detí....len robiť nemal kto....
po čase som odišla do štátneho sektoru a nechápala som tú volnosť....chodilo sa na obed kedy kto chcel, ani čas sa nekontroloval, príchod - odchod sa len zapisoval, nik nebuzeroval, nik neprezeral tašky, kabelky, šéf úplne v pohode človek....pripadala som si ako na inej planéte....žiadna nervozita, slušné jednanie s človekom, nik nenadával....
za mňa štátny sektor...aj keď všetko je o ľuďoch...😉

janinah
29. júl 2018

@baboadel mňa ako zdrav. sestru v minulosti zamestnávateľ posielal n avš,tak som dvihla telefon a zavolala rovno na ministerstvo zdravotníctva,kde mi povedali,že na svoju prácu mám plnú kvalifikáciu,nič viac nepotrebuje a bodka...takže to je aj o tom,čo ty ako zamestnanec dovolíš,aby si zamestnávateľ k tebe dovolil,treb apoznať zákonník práce a nedať sa...ak sa nedá inak a nechceš na svoje práva míňať čas .energiu anervy,tak odíď inam. ja som v štátnom sektore a som v podstate spokojná,ale makáme,nie ako príspevok nado mnou,obedujem z obedára niekedy aj na trikrát...k súkr. lekárovi by som nešla mu slúžku robiť za pár eur.

ceresnamalina
29. júl 2018

Nezalezi v akom sektore pracujes. Dnes ide o vykon. V dosledku zapadne vplyvu zmyslania a slnieckarov, nie je kladeny doraz na osobu ako taku ale na vykon.

baboadel
autor
29. júl 2018

@deti95060810 ďakujem za názor a úplne sa stotožňujem🙂

zuzanka.zuzu
29. júl 2018

@ceresnamalina to predsa nie je o slniečkaroch 🙄 ako inak by si chcela merať kvalitu práce zamestnancov inak než podľa ich výkonu???????? podľa toho ako vyzerajú? podľa toho ako komfortne sa cítia v práci?

baboadel
autor
29. júl 2018

@ceresnamalina Je to tak a je to smutné, že človek je považovaný len za nástroj, škoda, že mnohý zamestnávatelia sa neriadia :spokojný zamestnanec dobrý výkon, veď ono ľudí treba vedieť aj motivovať k dobrým výkonom.

zuzanka.zuzu
29. júl 2018

@deti95060810 nooo neviem kde si pracovala a či ešte pracuješ, ale v inej diskusii som písala, že dokonca FOTIA na dochádzkovom systéme, aby sa predišlo podvodom s dochádzkou a to sa zaviedlo práve preto, že úrady boli ako holubníky 😉 zapisovanie sa robí už len niekde, ale zase treba podotknúť, že tam sú nízke platy (ale že brutálne nízke a je jedno či máš VŠ alebo nemáš), čiže niečo za niečo...

ak chceš pekné tabuľkové miesto, treba ísť bližšie ku zdroju a tam sú aj prísnejšie pravidlá =
-meškanie neprijateľné a písomne sa zdôvodňuje a dokladuje (ja som musela písať normálny hlavičkový list, že na diaľnici bola havária a doložiť to potvrdením z NDS),
-nadčasy samozrejmé a samozrejme neplatené lebo však nie sú peniaze v rozpočte,
-obedy občas - teda môžeš odísť ale ak ti dajú deadline a ty ho nesplníš, tak podľa zákona ide prvé kárne opatrenie,
-na mnohýýýých úradoch zaviedli že osobné ohodnotenie máš iba v tom mesiaci kedy nečerpáš PN
-že o 13 odídeš bolo kedysi ale podľa interného nariadenia z úradu vlády ak je v kancelárii klimatizácia NESMIE úradník odísť a ani vedúci zamestnanec nesmie dať podobné dovolenie (ok, môže byť že niekam to ešte nedorazilo omylom alebo "omylom" no určite to dorazí keď zase bude opozícia zjapať ako máme prebujnený štátny aparát) - čiže napríklad u nás keď poli peniaze iba na polovicu budovy zariadiať klimatizačnými jednotkami, tak podstrešné kancelárie zostávali plnú pracovnú dobu a my sme mohli o 13.30 odísť ak si mal zabezpečené zastupovanie a všetku robotu urobenú, no tiež to musel schváliť nadriadení, takže všetko je o ľuďoch - niekde sa nedalo dovolať a niekde sedeli na zadku všetci aj keď klímy nemali

a pod..... nie každý je slečna Trošková, že si z platu štátneho úradníka kúpi za hotovosť strešný mezonet s vírivkou 😢

kathy93
29. júl 2018

Ja som pracovala aj aj. Záleží od toho čo vykonavas. U súkromníka som síce dostala dobre zaplatené ale makala som ako fretka. Kolektív strašný. Žiadna PN ani nič podobné neexistovalo. Plat na ruku a na papieri minimálna. A v štátnom podniku bolo síce super, lebo sme boli veľmi dobrý kolektív a aj vedúca bola úžasná fakt PN a podobné nebolo nikdy problém. Ale plat bol strašný. Celkovo vedenie bolo zlé lebo si len hrabali do vačku. Vedúca mala všetko na ramenách a mala skoro rovnaký plat ako my obyčajní zamestnanci. Zodpovednosť bola obrovská. Keďže som robila s peniazmi. Ak bol nejaký problém všetko išlo z platu. Ale ak sme urobili aj robotu navyše tak akože prémie sme dostali tak možno do 10€. Ale strhávať vedeli za všetko možné. Ale celkovo ako kolektív a robota super. Aspoň pre mňa.

dai
29. júl 2018

@ceresnamalina ty by si naco davala doraz keby podnikas? Zaco by si svojich zamestnanco platila?

evittam
29. júl 2018

@kathy93 Tu platí uz napísané. A napisem to lepšie-"ako si nechas na hlacu s.at tak tak ti na nu s.ru". Prepacte za vyrazy. Preco si podpisala minimálnu, na PN mas narok podla ZP,....atd.,atd. Presne pre takýchto ludi si zamestnavatelia dovolia co si dovolia....

kathy93
29. júl 2018

@evittam samozrejme podpísala som dobrovoľne lebo plat veľmi dobrý a keďže nemám školu tak inde by som toľko nezarobila

korra
29. júl 2018

@baboadel
Pracovala som aj v sukromnom (zamestnanec, szco), momentalne v statnom.
Vsetko ma svoje pre a proti.
Po VS som chcela zostat v odbore, na vyber toho vsak vela nebolo a ani nieje (polnohospodarstvo).
Sukromny sektor - ako zamestnanec dost hroza, boli sme tlaceny do minimalka+zbytok ruka. PN, lekar, dovolenka bol ukrutny boj. Vyplatny twrmin rozny...pracovalo sa aj cez vikendy, sviatky.
Sukromny sektor - ako SZCO, dovolenky, PN a podobne...viac menej nehrozi, lebo ked nerobis, nezarobis. Vikendy, sviatky makacka. Prasule vsak viac ako slusne. Nonstop ale na telefone.
V oboch pripadoch som bola este slobodna a bezdetna, tak ma to az tak netankovalo.

Bohuzial, neskor nastal problem so splatnostou faktur, problem sa dostat k peniazom. Vycerpanost, vyhoretie...
Nastupila som do statneho sektoru. Nevyhody - na nejaku kreativitu mozem zabudnut, nonstop sledovacka (gps, dochadzka atd). Peniaze - smiesne. Robis, co sa od teba ocakava, co ti umoznuje legislativa. Napriek tomu, praca vcelku zaujimava, kolektiv vyborny, ludia v terene tiez super. Plat presne na cas, ale...klesla som o 2/3 ako som bola zvyknuta....nakolko som uz vydata, mam syna, vyhovuje mi pracovna doba. OCR, lekar (priepustky) - ok, presne podla zakonnika prace.
Bohuzial, ine podnikanie popri, nemozne (nesmieme). Nastastie, manzel zarobi vcelku pekne (niesme milionari, mame aj hypo, ale zvladame).
Pokial bude syn maly, ostavam v statnom. Momentalne to vyhovuje takto.
Ale byt slobodna mamina a pracovat v statnom, tak to nedam.

saslavka73
31. júl 2018

@zuzanka.zuzu To vážne, že anomym neschpná a drzá. No podľa mňa drzosť je sa nepodpísať. Ja by som to ani nečítala, rovno do koša.

marekfruitak
20. mar 2024

Skúsim pridať aj ja svoju skúsenosť, konkrétne s verejnou správou. Práca na úrade môže byť aj pohodové miešanie kávy, ale aj psychické vyhoretie po pár rokoch, veľmi záleží od odboru. V každom prípade, napr. S technickým vzdelaním, nebude to nikdy ten pravý inziniering, je tam veľa administratívy a byrokracie, takže stavar, strojár, IT špecialista tam sotva nájde dostatočné ohodnotenie a zmyseľ práce. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale väčšina pozícii je šitá pre vyštudovanú sociálnu prácu prípadne iné ľahšie odbory. Isto nájdu sa schopný ekonómom, stavebný inžiniery, IT pracovníci, ale po čase šikovnejší odchádzajú, lebo ich štátny aparát nedokáže zaplatiť. Čo sa týka vyšších pozícii, aj keď budete nadpriemerne schopná, takmer vždy Vás prevalcuje "dobrá známosť ". Veľmi sa baziruje na dochádzke, správne vypísanom cesťáku, a na sekundu presne odpichnutí z obedu atď. Pre mladých ambicióznych ľudí moc neodporúčam, začnú sa nudiť a v skostnatenom systéme nenájdu moc sebarealizácie. Častým prípadom je, že do týchto sfér sa chodia ľudia upratať a dožiť do dôchodku. Samozrejme, vždy sa nájde výnimka, ktorá búra tieto zaužívané mýty. Treba si zvyknúť, že mnoho ľudí pre nižšie platy tak žije od výplaty k výplate a potom je aj taká nálada, chuť niečo zmeniť alebo sa niečomu vzoprieť, takmer bezvýsledne. Je to môj pohľad z 5 ročnej skúsenosti.