Pracovná zmluva - zastupovanie počas materskej

lennkka17
6. apr 2022

Ahojte. Na pracovnej zmluve mam napisane ze je na obdobie zastupovania na materskej dovolenke. Zene namiesto ktorej som prisla konci materska dovolenka no ide dat vypoved. Mne chcu dat teraz novu zmluvu na dobu urcitu na pol roka. Nemala by som mat narok na automaticke predlzenie mojej sucasnej zmluvy na dobu neurcitu? Nejako sa mi to nepozdava co chcu so mnou urobit 😃 aby mi asi nemuseli dat odstupne ak ma vyhodia alebo ja neviem co to ma byt. Dakujem za rady

sandra19901990
6. apr 2022

Keby vás chceli vyhodiť, prehovoria tu pani, aby nastúpila len na jeden den do prace po materskej. Tým by automaticky skončili s Vami. Podľa zmluvy.

melanta
6. apr 2022

Prečo by si mala mať nárok na dobu neurčitú? Prijali ťa na obdobie počas MD/RD inej ženy. Takže teraz tá zmluva končí a začína úplne nový vzťah. To neni akoby si mala dobu určitú a že ju idú zase predlžovať predsa.

mariet24
6. apr 2022

@lennkka17 zmluva pokiaľ viem sa moze dať dvakrát na dobu určitú, až potom na neurčitú, nevidím v tom nič zle

melanta
6. apr 2022

@mariet24 ale ona nemala dobu určitú. Ona mala zmluvu na zastupovanie počas MD a RD. To je niečo úplne iné. Čiže jej teraz začne úplne nová zmluva a tú jej môžu 2 krát predĺžiť. Táto doterajšia sa jej do toho vôbec nepočíta.

mariet24
6. apr 2022

@melanta no dokonca, ale aj keby, aj tak nemusí mať hneď na dobu neurčitú, to som tým chcela povedať

panelacikova
6. apr 2022

@lennkka17 je to v poriadku. zmluva na zástup MD alebo RD je úplne iný typ zmluvy-vzťahu, než je zmluva na TPP (čiže nie na zástup). a ako píšu vyššie, aj na TPP ti môžu dať až dvakrát zmluvu na dobu určitú a potom už musia na neurčitú.

lennkka17
autor
6. apr 2022

@melanta cize ked je zmluva na zastupovanie pocas materskej tak automaticky ked konci materska, tak konci ak moja zmluva?

lennkka17
autor
6. apr 2022

@sandra19901990 no este aby som to upresnila. Ta pani ide dat vypoved, lebo si chce vycerpat podporu a to je presne na pol roka. Takze mam podozrenie ze ju budu chciet potom naspet po pol roku a idu jej to miesto akokeby drzat, kedze mi chcu dat zmluvu na pol roka.

panelacikova
6. apr 2022

@lennkka17 pani z RD sa ide "vrátiť". rozhodla sa, že už nechce pracovať, ide podať výpoveď. tým pádom zaniká jej konkrétne pracovné miesto - ktoré si ty zastupovala. a teda podľa môjho sedliackeho rozumu tým zaniká aj tvoja možnosť pracovať naďalej ako zástup RD. vznikne nový pr.vzťah - TPP na dobu určitú. ale ak chceš mať istotu, opýtaj sa v právnej poradni.
a k tvojmu ďalšiemu príspevku, to je divná firma, ak jej dáva takúto možnosť, že ona odíde, aby vyčerpala podporu a potom ju budú chcieť nazad. ja na jej mieste by som neriskovala. nikdy nevieš, čo bude o mesiac-dva, polroka, rok. vôbec ju potom nebudú musieť vziať naspäť, naopak, môžu si nechať teba. ak však ide o ich vzájomnú dohodu, tak je to na tebe, či využiješ ešte možnosť mať pol roka prácu alebo tiež ukončíš tento pr.pomer, ktorý si mala na zástup.

lennkka17
autor
6. apr 2022

@panelacikova ono je to tak, ze ona sa chcela vratit lenze ona pracovala na plny uvazok a uz oni nepotrebuju len na polovicny. Ja tiez pracujem na polovicny. Tak ona povedala ze pojde radsej na podporu, ze tu bude mat vyssiu ako plat. Ale toto cele sa mi nezda ze mi chcu dat zmluvu len na pol roka. Som tam predsa uz 3 roky tak by mi mohli dat na neurcito. Myslim si ze sa s nou dohodli ze ak sa bude chciet vratit po pol roku a nic ine si nenajde, tak ze moze.

lennkka17
autor
6. apr 2022

@melanta
@mariet24 no ako po 3 rokoch co tam pracujem by som uz rada mala zmluvu na dobu neurcitu. Nejde o to ako to je zo zakona, ze mi mozu dat na dobu urcitu ale o to ze co s tym sleduju. Ide tam o princip.

mariet24
6. apr 2022

@lennkka17 ja ta chápem, ale chápem aj zamestnávateľa. Podpísala si zmluvu na zastupovanie, tak si nemôžeš nárokovať niečo iné predsa, vieš čo si podpísala 🤷🏻‍♀️ asi by si ta museli extrémne chcieť udržať keby ti hneď ponúkali TPP na dobu neurčitú....

matullienka
6. apr 2022

@lennkka17 veď kedy sa ti nepáči, že by to bolo iba na pol roka tak ju nepodpises, len treba počítať s tým, že budeš bez práce.

veronika3110
6. apr 2022

@lennkka17 môžu ti dať, ale nemusia… s tým nic nevymyslis.. ja som tak zastupovala RD 3 roky, dva roky mi bolo dali na určito 1 rok a až teraz konečne prvý rok na neurčito… (učiteľka)
ak budú s tebou spokojní, nevidím dôvod na to aby tá vyhadzovali, keď pracovne miesto ostáva

sasa1310
6. apr 2022

@lennkka17 áno presne tak. Ak máš zmluvu len na zastupovanie, tak nástupom pani na materskej, sa tvoja pozícia končí.

panelacikova
6. apr 2022

@lennkka17 akože ja ti rozumiem, že máš z toho divný (zlý) pocit, ale nenarobíš nič. a áno, ona bude mať vyššiu podporu, než plat z polovičného úväzku, prípadne to vyjde narovnako, ale bude doma s rodinou. čiže je možné, že takto uvažuje. väčšinou dávajú zmluvy na obdobie 1 roka, čiže 6 mesiacov je fakt čudné obdobie, keďže si tam už 3 roky... čiže je to na tebe. buď to vezmeš na ten 1/2 úväzok a budeš mať 6 mesiacov aký-taký príjem, alebo to odmietneš a pôjdeš na podporu aj ty 😉

aliaray1
6. apr 2022

@lennkka17 nie, zo zakona nemas narok na automaticke predlzenie, resp.na neurcito.

A ako dlho uz tam pracujes?
Aky je standard prij8mania zamestnancov?

Lebo napr. Ak je standard prvy rok na dobu urcitu na 1 rok s moznostou potom prejst na neurcito, asi to chcu len dodrzat aj v tvojom pripade.
Ak tam robis napr. 5 mesiacov, je potom logicke, ze ti daju dobu urcitu na alikvotu, t.j. + 7 mesiacov a po roku prehodnotia tak, ako u ostatnych (rovnost zaobchadzania a ine principy prac.pravnych vztahov)

panelacikova
6. apr 2022

@aliaray1 robí tam 3 roky na zástup, tak píše v diskusii

aliaray1
6. apr 2022

@lennkka17 teraz citam, ze si tam uz 3 roky. No tak to je divny pristup z ich strany a ja by som sla za veducim a spytala sa, ze aky je dovod predlzenia doby urcitej, ci je to nespokojnost s tvojim vykonom a ze pytas sa, lebo doba je neista a potrebujes to vediet kvoli svojim zavazkom, uverom...z ludskej stranky.

- uhraj to diplomaticky a uvidis 😉. Ale je mozne, ze by som to vzala a pozerala uz iny job.

lennkka17
autor
6. apr 2022

@aliaray1 som tam jediny zamestnanec. Mala rodinna firma, nemaju ziadne zauzivane standardy

lennkka17
autor
6. apr 2022

@aliaray1 ano este sa na to sefa spytam, lebo ked mi to hovoril dnes tak ma to ani nenapadlo v tej rychlosti a potom som doma nad tym rozmyslala ze preco prave do decembra mi chcu dat len zmluvu. Popravde nie je to moj hlavny prijem a nie som nan odkazana, takze uvidim ci tam vobec ostanem. Dostavam polovicu minimalnej mzdy tak pochybujem ze za ten plat najdu niekoho schopneho na tu pracu na pol roka.