Pracovný pomer v UK, trvalý pobyt a práca z domu zo SR vs živnosť

gumkac19
23. dec 2018

ahojte chcela by som sa poradit hladam googlim ale nic moc
som zamestnana v UK firme ako zamestnanec ale pracujem z domu - zo SR z trvaleho bydliska
so Uk nechodim vobec, avsak idu tam odvody..
momentalne rozmyslam ze co v pripade ak by som chcela mat dieta - rodit by som do UK nesla.. ale zdravotnu starostlivost by som si musela hradit predpokladam.. jedine zeby sa mi podarilo vybavit papiere z UK?!? ale zatial mi neschavlili ani S1 formular tak na to sa 1000% nespolieham
ale vrta mi hlavou ze mozno by som si mohla zalozit zivnost na SR a fakturovat firme za moje sluzby.. len v tom pripade netusim ci je to dobry krok,
aky vymeriavaci zaklad by som si mala nastavit pri dobrovolnom aby sa mi to oplatilo?
mozno nejake rady? dakujem ☺️

anve
23. dec 2018

@gumkac19 a preco si neplatis len zdravotne poistenie na SK/cca 60-70e/mesacne...No a ked budes mat babo tak predpokladam,ze matersku budes mat z uk.

gumkac19
autor
23. dec 2018

@anve a ako si mozem platit zdravotne poistenie na SR ked som vyhlasena z poistovne?

anve
23. dec 2018

@gumkac19 zdravotne si mozes platit...zajdi do zdravotnej poistovni v tvojom meste a informuj sa...mam znameho co pracoval v Ursku a celu dobu si plaril zdravotku na sk a vsetkych doktorov mal tu.

gumkac19
autor
23. dec 2018

@anve dakujem skusim sa informovat ale skor ma jedna tetuska odbila ze ked mi tam idu odvody tak nemozem mat aj na SR

momoqui
23. dec 2018

@gumkac19 nemozes platit zdravotne v 2 krajinach EU

veriine
23. dec 2018

ak pracujes na trv. pomer v UK, tvoj zamestnavatel "tam" plati zdrvotne odvody za teba. Zdr. poistenie mozes mat iba v jednej krajiny a teda nie, kde sa komu zachce, ale bud kde je zamestany (povinnost odvodov zamestanavteal), alebo teda podla trv. bydliska.
Takze celu zdr. starostlivost mas hradenu z verejneho zdr. systemu z Anglicka, nie kde si vyberies ty.
Este by ma zaujimalo, ako riesis beznych lekarov? 🙂

anve
24. dec 2018

@gumkac19 jaj tak potom neviem😕myslela aom si,ze sa to da...

evittam
24. dec 2018

@anve Nie neda. A btw.co ma ZP spolocne s narokom na MD?

anve
24. dec 2018

@evittam nie narok na MD to som pisala,zeby mala z UK...myslela som skor to,zeby mohla mat na SK doktorov a chodit v pohode pocas tehotenstva na vysetrenia a rodit tu...no ked sa neda tak sa neda.

evittam
24. dec 2018

@anve Prečo by sa nedalo? Ved urcite ma preukaz poistenca, že plati ZP v Unii cize európsky zdravotný preukaz.😉 A dnes ked si zaplatis tak sa da aj bez neho.😁😉
Či akoze myslis,ze bude chodit na poradne do UK aj porodit si odleti?

kredog
24. dec 2018

@gumkac19 lekárov môžeš mať aj na Slovensku, len im nahlásiš, že si zahraničný poistenec, nebudú nadšení, no ošetria ťa. Lekár za teba nedostane mesačný paušál, no výkon mu uhradí VšZP a tá si to následne vyfakturuje u tvojej zahraničnej poisťovne. Muž tak normálne fungoval, nemál prblém. Kámoška robila v rakúsku a tu si dala spraviť chrup a normálne jej všetko preplatili. Aj aj keby si rodila na Slovensku nemal by to byť problém, nemocnice už vedia, ako v tom chodiť, napíšu akútny pôrod a čo. Mala si letieť do UK?

anve
24. dec 2018

@evittam no len autorke islo asi o to,aby si asi nemusela platit kazde vysetrenie a porod.

evittam
25. dec 2018

@anve Ma európske zdravotne poistenie. Ostatné k tomu tu uz bolo napisane.

mogaa
25. dec 2018

Tak ale ak je zahraničný pacient robia sa len akútne úkony....takže bežné tehotenské prehliadky nie, pôrod ano......kopu vecí by si autorka musela platiť, keďže na UK je iná zdravotná starostlivosť, určite to nefunguje tak že všetky vyšetrenia počas tehotenstva by preplatila poisťovňa z UK, keďže tam polovicu vyšetrení tehotným nerobia. Rovnako polovica lekárov je na Slovensku súkromná, takže lekár ktorý urobí vyšetrenie by si musel žiadať sám preplatiť náklady od poisťovne z UK (nikde nemá garanciu že odvody sú tam stále platené), takže vyšetrenia môže odmietnuť urobiť.....Preplatené sú len akútne stavy napr.pôrod, zlomenina, úraz, infarkt.....Ale ak by potrebovala interné, kardiologické vyšetrenie, predoperačné - to už preplácať nemusia....Z dlhodobého hladiska by sa mala autorka dobrovolne poistiť na Slovensku - aspom ZP v opačnom prípade môže byť nemile prekvapená ak jej poisťovna v UK odmietne polovicu vyšetrení preplatiť alebo lekári ju nezoberú ak si vyšetrenie nezaplatí. Ani na Slovensku nefunguje tak že som poistený a idem na vyšetrenie do Rakúska lebo predpokladám vyššiu starostlivosť. Alebo že si poviem nech ma operujú v Nemecku a potom to budem žiadať preplatiť od svojej poisťovne. Akútne stavy sú preplatené, ale preventívne vyšetrenia, plánované operácie sa bežne nepreplácajú(vo výnimočných prípadoch musí byť operácia schválená poisťovňou vopred aby ju preplatili).

gumkac19
autor
25. dec 2018

dakujem za vsetky info, som si toho vedoma s tym zdravotnictvom ze za vsetko by som si musela platit - preto hladam riesenia ci by nebolo napr lepsie si zalozit zivnost slovensku a fakturovat sluzby do UK ..ked som zacinala tak som sa infomovala na ZP a ta mi povedala ze nemozem platit aj na SR aj v UK
dobrovolne poistit sa viem akurat tak na dochodok co sa tyka socialnej poistovne
a tiez neviem ci sa da dobrovolne zdravotne poistit
preukaz poistenca EU mam ale taktiez Uk bude od 1/4/2018 v brexite cize ten mi uz velmi nepomoze..
preto hladam riesenia co by bolo lepsie v tomto pripade

mogaa
25. dec 2018

@kredok tu ale nejde o akútne prípady kedy ju musia ošetriť, autorka žije reálne na Slovensku. Čo ja teda viem tak tí čo robia v Írsku si počas dovolenky na Slovensku platia vyšetrenia ktoré potrebujú. Ani Slováci si nechodia robiť preventívky do Rakúska alebo sa nedávajú operovať v Rakúsku.

evittam
25. dec 2018

@gumkac19 Ved ti jasne povedali,ze nemôžeš platit aj v UK aj na SR, cize ziadne dobrovolne poistenie. Cesta je tá živnosť.

gumkac19
autor
25. dec 2018

este ma napadla moznost sa zamestnat na tych 90dni na SR ? co sa tyka napr jeby som chcela matersku zo SR?

anve
25. dec 2018

@mogaa napisala si to uplne presne...ja som zila v uk 10 rokov a vzdy bol problem s vysetrenim na sk...ale take ako tehotenstvo som neriesila...no je tu dost zien,ktore budu tvrdit svoje....

mogaa
25. dec 2018

@gumkac19 musíš mať odrobených 270dní za posledné 2 roky(aj s odvodmi na Slovensku.

evittam
25. dec 2018

@mogaa Nie nemusis mat 270dni "odrobenych". Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledne dva roky pred pôrodom. Neviem ako je to so zahranicnym poistenim ale malo by sa to pocitat cize cisto teoreticky by mohlo byt riesenie tych 90dni u noveho zamestnávateľa na SVK.
@zalka 🤔😉

mogaa
25. dec 2018

@evittam A myslíš že by jej uznali NP platené na UK? Lebo podľa mna je to byť NP aj so zaplatenými odvodmi na Slovensku(tých 270dní). Podľa mňa je to rovnaký prípad ako keď si ZP ale neplatíš zdravotku, takže ťa nemusia ošetriť(len akútne život ohrozujúce prípady).

mogaa
25. dec 2018

@evittam beriem späť, nesleduje sa či je to zaplatené

evittam
25. dec 2018

@mogaa Neviem na 100% v tomto pripade ako to je. A este raz-hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom.
Stále uvádzas-odrobene, zaplatene odvody-to nie je pravda.

zalka
25. dec 2018

@gumkac19 pochopila som ťa správne, že premýšľaš ukončiť pracovný pomer z UK firmou, a chceš si založiť na svk živnosť a faktúrovať svoje služby do UK.
Tým pádom nie su už poistená v cudzine, a môžeš sa na SVK poistiť aj do ZP aj do SP na dobrovolné poistenie. A budeš poistená len tu na SVK.

evittam
25. dec 2018

@zalka A ak by chcela MD z SVK tak ako to je? Zohľadňuje nasa SP aj poistenie z UK ak by napr.spravila ako pise-PP na 90dni na SVK? Nakolko ak by zalozila živnosť a začala aj platiť odvody tak asi narok na MD mat nebude, ci?🤔

mogaa
25. dec 2018

@evittam sorry máš pravdu že musíš byť NP(teda nie "odrobené") a k tým zaplateným som už písala že to beriem späť🙂

zalka
25. dec 2018

@evittam hm... tam som si nie istá, ale ak je nárok na podporu ak človek pracuje v zahraničí tak aj toto poistenie by sa malo rátať do dní.

evittam
25. dec 2018

@zalka Ved práve tiež tak rozmyslam.....
Spytame sa este @majusqa77 - nemas skusenosti.😉

johanna_b
25. dec 2018

neviem ci ti pomozem ale moj pripad je takyto. byvam v Rakusku, na Slovensku mam zivnost... platim odvody na slovensku... a vdaka formularu uz neviem presne co to bolo, chodim zadarmo k rakuskym lekarom a tiez k slovenskym. ja som pocula tak ze len v 1 krajine EU platis odvody (zdravotne)