Predĺžená rodičovská dovolenka a práca na dohodu

9. sep 2024

Ahojte chcem sa opýtať, ako to funguje som na Predĺženej rodicovskej dovolenke ,Začala som pracovať na dohodu otázka je koľko % sa zdanuje s dohody ? Ďakujem veľmi pekne

bublinka1426
9. sep 2024

ako normalny PP pomer si myslim

anesim
9. sep 2024

A si na predlzenom zo zdravotnych dovodov al na neplatenom? Ak na neplatenom, tak myslim,ze nemozes mat ziadny prijem. Aspon to tak bolo

bublinka1426
9. sep 2024

@anesim vidis a ja som to automaticky brala ze na platenom ked sa uz pyta.

pettaaa
9. sep 2024

Na predĺženej neplatenej rodičovskej dovolenke (volá sa to osoba starajuca sa o dieťa do 6rokov)môžeš pracovať na dohodu ale dieťa môžeš mať v škôlke len 4hodiny, ak si na predĺženej rodičovskej dovolenke zo zdravotných dôvodov dieťaťa, môžeš aj pracovať aj mať dieťa v škôlke na celý deň.

autor
9. sep 2024

@pettaaa Ďakujem na platenom rodičaku

autor
9. sep 2024

@bublinka1426 ďakujem

melanta
10. sep 2024

@pettaaa nemáš pravdu, ak by bola ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, nemôže pracovať ani na dohodu ani nijak inak, proste nemôže odpracovať ani minútu za mesiac. Takže pozor na nepravdivé informácie, ktoré posúvaš a ktorými môžeš niekoho zaviesť a bude mať potom problém.

autor
24. okt 2024

@bublinka1426 trochu neskôr odpisujem ... Ale áno na platenom ☺️ Ospravedlňujem sa zabudla som to napísať

autor
24. okt 2024

@melanta Bola som na úrade práce sa pýtať Pani povedala že tam není problém pracovať či na dohodu alebo zmluvu keď je RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK predĺžený a platení ☺️

melanta
24. okt 2024

Nikde nepíšem, že ak si na platenom, nemôžeš pracovať. Ak máš platený predĺžený rodičovský, môžeš pracovať na dohodu, na normálny TPP, môžeš ich mať dokonca niekoľko. Ja som reagovala na reakciu, kde niekto písal, že na neplatenom sa môže na dohodu pracovať.

vandus153
24. jan 2025

@melanta nemate pravdu. Aj ked ste na neplatenom rodičaku a dieta je 4 hodiny v školke tak tie 4 hodiny pracovať možte. Momentalne som to riešila so zdravotnou a takto mi povedali. Kym je dieta v skolke mozete pracovat na dohodu ze mamičky to tak bezne robia.

melanta
24. jan 2025

@vandus153 ach jaj, tak pracuj, pani v ZP evidentne zákony neovláda, ale riaď sa ňou a pracuj aj počas neplateného rodičáku.

earlgrey
24. jan 2025

@melanta Len ich nechaj v nevedomosti. Ja som bola osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a hneď mi povedali, že pracovať nemôžem, ak si nájdem prácu, automaticky končím ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a tým pádom štát za mňa nič neplatí a platí buď zamestnávateľ alebo si platím sama...

melanta
24. jan 2025

@earlgrey veď nechám, mne to môže byť jedno. Hoci mi bude ľúto, ak potom mamičke nechajú spätne zaplatiť to ZP, na ktoré nemala nárok od štátu, ak pracovala a čo zarobila za tých pár hodín, tak namiesto prilepšenia ich zaplatí na spätnom ZP. Niekedy je úplná škoda tu radiť.

earlgrey
24. jan 2025

@melanta Súhlasím.

vandus153
24. jan 2025

@melanta tie 4 hodiny kým je dieta v skolke pracovat mozete nemusite doma sediet na zadku. Na to to dieta v skolke tie 4 hodiny je. Nemozete mat tpp a nemozete pracovat 6 hodin denne.. len tie 4

vandus153
24. jan 2025

@earlgrey volala som este raz na zdravotnu poistovnu s tym ze som im povedala co tvrdite vy..cakala som na linke pretoze pani si to isla telefonicky overit konkretne na oddelenie ktore riesi toto a dalsia pani mi to potvrdila ze s kludom mozem tie 4 hodiny pracovat kym je dieta v skolke tak si prosim overte co pisete vy a nepiste bludy. Overovala si to normalne mojim rodnym cislom vsetko mi na oddeleni prevereli.

vandus153
24. jan 2025

@vandus153 a bola to ina pani dala som si vyziadat inu pani aby bolo viac hlav a nie len ta jedna co mi to tvrdila rano

melanta
24. jan 2025

@draik nie je to otázka na právnika, ale viete veľa aj v týchto záležitostiach. Zmenilo sa niečo? Môže osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov zahlásený v ZP, t.j. štát za ňu platí ZP, t.j. tzv. neplatený rodičovský, pracovať?

Vandus píše, že jej v ZP bolo viacnásobne potvrdené, že 4 hodiny pracovať môže, že si to pod jej rodným číslom overili a môže 4 hodiny pracovať, ak je evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a dieťa je 4 hodiny v škôlke.

vandus153
24. jan 2025

@melanta ak pani odpise niečo ine tak kludne moze zavolat do union poistovne preco mne tvrdili iné.

melanta
24. jan 2025

@vandus153 draik je právnik, muž, nie pani. On volať nikam nepotrebuje, ak bude niečo tvrdiť, tak preto, že ovláda zákon a vyhlášky. Pani v Unione evidentne nie. Ale dohadovať sa nebudem, pretože je to zbytočné. Niektoré ste také obmedzené, že až je to smutné.

vandus153
24. jan 2025

@melanta bolo by divné ze 3 panicky v unione nepoznaju zakon a este pani ktora sa vyjadrila na oddeleni ktora tento “rodicak” schvaluje. Takze smutna mozete byt akurat tak vy

draik
24. jan 2025

Vo všeobecnosti je to tak, že za rodiča starajúceho sa o dieťa do 6 rokov platí zdravotné odvody štát. Ak sa rodič napríklad zamestná, tak odvody idú zo mzdy. Štát však platí zdravotné odvody aj vtedy, ak uvedený rodič zarobí do 15násobku životného minima za rok (alebo pomernú časť, ak nie je registrovaný ako osoba starajúca sa o dieťa celý rok). Z tohto príjmu rodič tiež platí zdravotný odvod, nemá to v tomto žiadnu výhodu.
Prepínať sa z režimu osoby starajúcej sa o dieťa a zamestnanej osoby možno kedykoľvek. Preto sú debaty o tom, "či môžem na neplatenom rodičáku pracovať " irelevantné.

vandus153
24. jan 2025

@draik takze to znamena ze ak budem na dohodu a zarabat max 150€ mesacne tak bude za mna platit tie odvody stat?

draik
24. jan 2025

@vandus153
Prečítali ste si poriadne, čo som napísal?

melanta
25. jan 2025

@vandus153 netreba mi vypisovať súkromné správy a ešte nie jednu, ako som písala blbosti a že sa nemusím ospravedlňovať. Je to trápne. Ani sa nemám za čo.

vandus153
25. jan 2025

@melanta veru mne nie ale tým chudatkam 1000 mamičkam čo si mohli nieco popri rodicaku privyrobit a kvoli vasim radam nemohli tak ano

vandus153
25. jan 2025

@vandus153 takze ako ste napisala niekedy je dost smutne ako ste niektore obmedzene 😉

melanta
25. jan 2025

@vandus153 ja žiadnej matke nebránim pracovať a neviem o tom, že by 1000 matiek kvôli mne nemalo príjem. Každá, ktorá nie je lenivá, môže ísť pracovať bez ohľadu na mňa. Všetko dobré prajem.

vandus153
25. jan 2025

@melanta a este tvrdit na zamestnankyne unionu ze nepoznaju zakon. Este ze vy za pocitacom na modrom koniku ano😅