Predĺženie skúšobnej doby

sixen
10. apr 2015

dobry den...je tu prosim niekto kto sa vyzna v tejto oblasti a vedel by mi poradit?
o par dni mi konci skusobna doba v zamestnani
dala som vypoved, pretoze nechcem dalej pracovat v tejto firme... ale kedze nema kto pracovat, tak ostavam z dobrej vole este niekolko dni naviac
a moja otazka znie, ci to nesposobi nejaky problem pri hlaseni sa na urade prace, alebo v poistovni, alebo niekde inde...ked ja vlastne tu vypoved podam ku dnu, kedy uz v skusobnej dobe nebudem, ale budem v riadnom TPP
dakujem

kengurica
10. apr 2015

....no problem moze nastat zo strany zamestnavatela, ze ta nebude chciet potom pustit, a bude trvat na 2-mesacnej vypovednej lehote.
Skusobna doba je skusobnou aj pre zamestnanca, aj pre zamestnavatela. Musia si byt vedomi toho, ze "ta nemaju istu", a ratat s tym. Ak si im to dala dopredu vediet (co si samozrejme nemusela, mozes odist zo dna na den), mali sa zariadit. A mozu sa zariadit aj ked ty odides. Maju ponuknut take podmienky, aby niekoho nasli a aj aby si ho udrzali.
Vobec nemusis brat ohlad na firmu a komplikovat si zivot.....

bonaqa2013
10. apr 2015

@sixen zbytočne si komplikuješ život. Za dobrotu na žobrotu.

sixen
autor
10. apr 2015

hm...ked tych niekolko dni navyse by mi bodlo mat este zaplatene, kedze do druhej prace nenastupujem hned...no neviem teraz ze co robit

kengurica
10. apr 2015

@sixen ....iba ak by ti to dali na papieri, ze ti "predlzuju skusobnu dobu", pripadne daju zmluvu na dobu urcitu na tych par dni. Aby si mala nejako poistene, keby ta nechceli pustit. Teda ak sa s nimi da dohodnut....

veronika1402
10. apr 2015

Tak s nimi normálne spíš výpoveď,že pracovný pomer sa ukončí v ten deň, kedy sa dohodnete.Jednoduché.

kikuska_wedge
10. apr 2015

@sixen Skúšobnú dobu je možné predĺžiť iba o prekážky na strane zamestnanca (t.j. ak si bola u lekára alebo na PNke, tak o tie dni sa ti predlžuje skúšobná doba.) Ak sa ťa to netýka a neskončíš pracovný pomer v skúšobnej dobe, odporúčam uzavrieť dohodu o skončení pracovného pomeru. (t.j. zmluvné strany sa dohodli, že v zmysle ustanovenia §60 ZP sa pracovný pomer zamestnanca končí dňa xy). To je najčistejšie riešenie. S takouto dohodou však musia súhlasiť obe strany t.j. ty ako zamestnanec, tak aj zamestnávateľ. Na rozdiel od skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe, ktoré je jednostranným právnym aktom t.j. môžeš skončiť pracovný pomer doručením písomného skončenia prac. pomeru a súhlas zamestnávateľa sa nevyžaduje. Pri takomto skončení si daj pozor na to, že by si ho mala doručiť 3 dni pred skončením prac. pomeru. Vzhľadom na to, že zákon hovorí, že sa doručuje "spravidla" 3 dni pred skončením prac. pomeru, tak lehotu je možné aj skrátiť a nemá to vplyv na platnosť skončenia.

hradnapani
10. apr 2015

@sixen uradu prace aj poistovniam je srdecne jedno, kedy v zamestnani skoncis. Spiste dohodu o ukonceni pracovneho pomeru k urcitemu dnu, a je jedno, ci to uz bude zasahovat do obdobia po skusobnej dobe. Ved aj ked si TPP, vzdy existuje moznost odist zo zamestnania obojstrannou dohodou obrazne povedane zo dna na den a vtedy nemusi plynut vypovedna dvojmesacna lehota.

sixen
autor
10. apr 2015

@kikuska_wedge no bola som PN 9 dni vo februari...akoze ja si nemyslim, zeby ma nechceli pustit, v podstate mozu byt radi ze tam som ochotna este byt, pokym sa nezariadia nejak, lebo situacia tam je katasrtofalna, na spadnutie...takze ja predpokladam ze to prebehne normalne aj takymto sposobom, len pre pripad, keby nieco...tu PN ku mozem pouzit ako odvolanie? ze sa mi o tych 9 dni predlzuje skusobna doba?
nechcem to nejako zbytocne komplikovat ze dohodou alebo zmluvu na par dni podpisovat...

karinkaeich
11. apr 2015

@sixen v dnešnej dobe si daj radšej všetko na papier, jeden nikdy nevie. nebola by si prvá, ani posledná, žiaľ, že jej zamestnávateľ robí problémy. aj keď sa to na začiatku nezdalo. toľko moja rada

kikuska_wedge
11. apr 2015

@sixen ano o 9 dni sa ti predlzuje skusobna doba, ak dovtedy skoncis nemusis nic riesit. Ale pisomne skoncenie urcite daj. Aby si mala doklad. Ak by si isla napr. na urad prace, budu to od teba pytat.

powerica1
19. nov 2015

Ahojte babeny chcem sa spýtať či sa môže skúšobná doba predĺžiť aj o čas na OCR a paragrafe ďakujem za info

alenah31
19. nov 2015

@powerica1 Predĺženie skúšobnej doby Zákonník práce vylučuje. Pripúšťa však predĺženie skúšobnej doby o čas prekážok v práci na strane zamestnanca. V praxi môže ísť napríklad o práceneschopnosť, materskú dovolenku, svadbu, pohreb, a podobne. Ide o prekážky, pre ktoré zamestnanec nemôže vykonávať prácu. Uvedené prekážky sú upravené v piatej časti Zákonníka práce.
V podstate to znamená, že ak nastúpite 1.1. skúšobná doba by mala končiť 31.3., ale ak ste napr. 10 dní na OČR tak skúšobná doba môže končiť 10.4. Lenže zákoník práce to zamestnávateľovi v podstate neprikazuje. A tiež pokiaľ ste počas skúšobnej doby na OČR či PN aj tak môžete dostať výpoveď - len pre info, mnohí si myslia, že sú vtedy v ochrannej dobe.

powerica1
19. nov 2015

@alenah31 ďakujem pekne