Prehliadka u pracovného lekára v tehotenstve

jadodowa
22. sep 2020

Ahojte, absolvoval niekto prehliadku u pracovného lekára počas tehotenstva? Ako sa na to pozerá zamestnávateľ?
Pracujem v rizikovom prostredí a lekár má posúdiť co a ako. Posúdi to nie priamo na mieste, ale v ambulancii.. Co je trosku asi nedostatočne..

Ďakujem za všetky odpovede.

ivkazba
22. sep 2020

@jadodowa lekár posudzuje v ambulancii a kde inde? Vie, akú prácu vykonávaš (určite má k tomu dostatočné podklady) a podľa tvojho stavu zhodnotí, či môžeš alebo nemôžeš vykonávať danú prácu. K tomu ani náhodou nepotrebuje byť na tvojom pracovisku.

jadodowa
autor
22. sep 2020

@ivkakazba a keď je moja práca dvíhanie ťažkých veci, ale vykonáva sa v prostredí kde sú počas celej 8 hodinovej smeny výpary z chemikálií a asfaltových zmesí.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
22. sep 2020

@jadodowa už som to napísala v prvej reakcii, teraz to napísala aj viestta, ak ide o pracovného lekára, ten má presné špecifikácie tvojich pracovných podmienok, k posúdeniu nepotrebuje tie podmienky vidieť.

jadodowa
autor
1. okt 2020

@ivkazba takže pre ujasnenie. Pracovný lekár ku ktorému má poslal zamestnávateľ nemal žiadne informácie o pracovnom prostredí. Vyšetrili mi krv a moc, poslali k ocnemu a ušnému. Na rontgen a spirometriu... Co sa v tehotenstve nesmie. Takže nie pracovný lekár žiadne info od zamestnávateľa nemá.

ivkazba
1. okt 2020

@jadodowa to ale potom nebol pracovný lekár, len ty si to tak nazvala. Pracovný lekár je lekár, ktorý pracuje pre konkrétnu firmu resp. pre jej zamestnancov a má informácie o každej pozícii (rizikách a pod). Toto čo píšeš teraz, mi príde že je bežný lekár, ku ktorému ťa poslal zamestnávateľ. A to nie je pracovný lekár.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
1. okt 2020

@viestta áno, alebo ako píšeš

stary_ujco
1. okt 2020

@jadodowa smieme vedieť, čo si od tej návštevy pracovného lekárstva očakávala? Že ťa na zaklade prace v rizikovom prostredí preradia na inú poziciu, alebo ze budeš sedieť doma a poberať peniaze? Informovala si lekára aspoň ty, že si tehotna a že pracuješ s chemikaliami?

jadodowa
autor
5. okt 2020

@ivkazba bol to posudkovy pracovný lekár ku ktorému má poslal zamestnávateľ. Ja som od zamestnávateľa žiadala posúdenie pracovného miesta a pracovného prostredia. Keďže to mame aj v internej smernici, že ma zamestnávateľ bude informovať o rizikách v tehotenstve.

jadodowa
autor
5. okt 2020

@stary_ujco ja pracujem prevažne s ťažkými vzorkami.. Príde 40 az 60 kg vzorka a z toho vyberiem reprezentatívnu vzorku 10, 15 kg, ktoré treba premiestňovať a ďalej skúšať napr. na plechoch, kde prázdny plech váži 3,5 kg + plus chemikálie a výpary v pracovnych priestoroch.

jadodowa
autor
5. okt 2020

@stary_ujco zamestnankyňa BOZP keď bola na kontrole pred 6 mesiacmi povedala, že v prípade tehotenstva zamestnankyne v lab. sa bude posudzovať v rámci Zákonníka práce. Keď som sa jej pýtala, čo je to posúdenie v rámci Zákonníka práce na mojej pozícii ostala ticho. A nasledovala otázka ako sa to riešilo pred 4,5 rokmi. Tak ze nijako a skončila som na rizikovom.