Prekročenie limitu zárobku na brigáde verzus úrad práce

kelvinka
19. máj 2013

Ahojte, prosím uveďte ma do obrazu...🙂 Som momentálne evidovaná na Úrade práce, poberám podporu, zostávajú mi ešte dva mesiace, potom už nebudem brať nič... Risuje sa mi brigáda za 2,66 v hrubom. Aby ma nevyhodili z Úradu práce a tým nevzali podporu, nesmiem prekročiť cca. 146 eur v hrubom, však? Čo mi z tejto mzdy ešte strhnú- aké odvody a koľko? A ešte jednu otázočku - mám syna 3 ročného, keby sa prihlásim opäť na rodičovskú dovolenku a on naďalej chodí do škôlky, potom by moje prípadné príjmi boli tiež obmedzené nejakou hranicou? Vlastne dá sa to - ísť opäť na rodičovskú aj keď synátor nemá žiadne zdravotné potiaže?

vamajka
19. máj 2013

Ahoj ja som v podobnej situacii tiez som bola evidovana na urade prace a od 1.4. pracujem na dohodu zarobila som viac ako 146 v hrubom a automaticky ma vyradili z UP. Takze pokial budes pracovat za tych 2,66 eur/hod. odpracujes 7,5 hod. denne cca 20 dni v mesiaci tak urcite zarobis viac a automaticky ta vyradia. Pokial tvoj syn dovrsil uz 3 roky a je zdravy tak uz sa nemozes vratit na platenu rodicovsku. Jedine neplatenu t.j. mozes byt so synom doma do 6 rokov s tym. ze stat za teba zaplati odvody no tebe nedaju nic. No syn by v tom pripade nemal chodit do skolky.

martinkah
19. máj 2013

@kelvinka ja ešte doplním, že ak si evidovaná na ÚP, manžel si môže uplatniť odpočítateľnú položku na teba, čo znamená, že si daň za rok zníži cca o 700 € (teda o toľko sa zvýši jeho čistý príjem), ak budeš na neplatenej RD, túto odpoč. položku si uplatniť nemôže

gabrielachochulka
19. máj 2013

ak to prekročíš /146€/ čo už len o jedno euro, vyradia ťa z evidencieˇUP

kelvinka
autor
20. máj 2013

@vamajka Ahoj, dakujem za info - chcem sa ta spytat, ked si zacinala pracovat na dohodu, musela si den dopredu na Urade prace oznamit, ze od dalsieho dna nastupujes? A este jedna otazocka - na nete som sa docitala, ze vlastne na brigadu mozu ist len studenti, my dospeláci 😉 už len na dohodu - správne som to pochopila?

kelvinka
autor
20. máj 2013

Holky, dakujem Vam za informácie - ide mi najma o to, ze este zo dva mesiace budem dostavat podporu - tak mi to asi za to nestoji, aby ma vyradili a potom po skoncení brigady sa zas nahlasovat - aj to neviem, ci mozem hned, alebo je tam nejaka doba a potom socialku ziadat o doplatenie nevyplatenej podpory.... Mam fobiu z toho cakania a papierovania.... 😉

vamajka
20. máj 2013

Ahoj dopredu nie do troch pracovnych dni som im bola ukazat zmluvu, ktoru som podpisala so zamestnavatelom tzv. Dohoda o vykonani prace. Na urade mi dali tlacivo ktore mi vypisali v mzdovej uctarni / celkovy zarobok za mesiac april na urad som ho zaniesla zaciatkom maja a so spatnou platnostou ma od 1.4. odhlasili z UP. Este jedna vec za 1 rok mozes u jedneho zamestnavatela na dohodu pracovat len 350 hodin.