Priebeh tehotenstva v Rakúsku

tothova0102
1. okt 2017

Ahojte, chcela by som sa spýtať, či mi nevie niekto poradiť ako to chodí v rakúsku, ak ostane žena tehotná ? Je povinná oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo alebo nie ? Zdá sa mi, že v rakúsku môžu vyhodiť aj počas PN-ky, toho sa práve bojím. Ak by ma vyhodili (čo je viac ako pravdepodobné), neplatili by za mňa odvody a potom by mi asi neuznali rodicovský ani rodinné však ?

dmkr
1. okt 2017

Ahoj ja pracujem v rakusku momentalne som na materskej, pocas celeho tehu som bola na pn a nevyhodili ma zalezi sj od toho v akej firme robis.

sivypegas
1. okt 2017

@tothova0102 chod ku gyn,kt potvrdi tehu,dostanes at tehu knizku a nemozu ta uz vyhodit.

tothova0102
autor
1. okt 2017

Ďakujem pekne za odpoveď. Ja už tehotenskú knižku mám, už končím tretí mesiac. Ibaže neviem ako teraz pokračovať, chcela by som aj naďalej normálne pracovať, ibaže som mala obavu, že keď zistia, tak ma vyhodia ešte skôr než stihnem ísť na PN. Takže ak aj oznámim že som tehotná, tak ma nemôžu vyhodiť ?

guiseppinka
1. okt 2017

@tothova0102 nie, nesmu ta vyhodit... akonahle donesies zamestnavatelovi schwangerschaftbestatigung, tak sa na teba vztahuje ochrana. Zamestnavatel je povinny ta preradit na menej narocnu pracu, popripade budes sediet doma za 60% z platu. A pn tu dostat je celkom dost narocne... ak mas dalsie otazky, tak sa obrat na arbeiterkammer a porad sa tam s nimi. Ak pracujes, tak uz mas narok aj na wochengeld

tehulka2011
1. okt 2017

@guiseppinka preco myslis, ze dostat pn ako tehotna v rakusku je narocne?

@tothova0102 nesmu ta vyhodit ako tehotnu. ja som bola na pn aj freigestellt a vzdy som dostavala 100% platu

guiseppinka
1. okt 2017

@tehulka2011 lebo su len urcite diagnozy, na ktore ta moze gyndos vypisat. Je to kontrolovane poistovnou. Na par dni ta vypisat vie tvoj hausarzt, ale dlhodobo kvoli tehu tiez nie...

dmkr
1. okt 2017

Ja som bola tiez cele tehotenstvo na pn a dostavala 100%platu dokonca mam pocit ze mi este doplatili aj krankengeld nieco navyse cize sa viac financne oplatilo byt doma😉

vroni
1. okt 2017

@dmkr, 100% platu je o nieco vyssie nez normalny plat, lebo ti rataju aj pomernu ciastku za 13. a 14. plat. 😉
Tehotnu vyhodit nemozu. Co neznamena, ze sa, nenajdu zamestnavatelia - sviniari, ktori sa pokusia podsunut ti nejaky ten papier o dohode (vypovede, platu, pracovnej naplne). Takze pozor aj na to. Hlasit nie si “povinna“ nic. Ale potom sa ta netyka ziadna ochrana a pri obycajnej PN ta vyhodit mozu kedykolvek.

sivypegas
1. okt 2017

@tothova0102 to musis oznamit,co najrychlejsie chod na pesonalne a tam ti daju papier,ze ako si chranena a podobne...alebo ta zamestnava nejaky turek,ci albanec alebo balkanec?

arabeska
1. okt 2017

Gynekológ mi vydal potvrdenie o tehotenstve a to som odniesla do firmy. Automaticky som zostala chránená. Teraz som bola 2 mesiace pn a už som v predčasnej materskej. Z toho že to nenahlásiš oficialne , tak môžeš mať zle len ty- môžu ťa vyhodiť a tvrdiť že o tvojom tehotenstve nevedeli.

dmkr
1. okt 2017

@vroni
Mne to nemusis vysvetlovat ja som to uz mala a bola som doma pocas celeho tehotenstva a aj viem ake peniaze som dostala. Viem aj poznam baby co dostali pocas pn vypoved preto som pisala ze zalezi aj to kde pracujes a ci mas vsetky papieri ok. Asi tak

vroni
1. okt 2017

@dmkr, ved sa s tebou nehadam. Pocas PN mimo tehu mozes dostat vypoved vzdy. Rakusky zakon nepovazuje PN za prekazku vypovede, tehotenstvo je vynimka. Ale poznam dost naivnych teliec, ktore podpisali “dohodu“ a potom chodili vyplakavat, ako ich zamestnavatel “vyhodil“. Takze len tak pre informaciu pisem 😉

tothova0102
autor
1. okt 2017

Super, tak to teda najbližšie oznámim aj v práci. Ďakujem pekne za pomoc, už mi je to o moc jasnejšie 🙂

marlene
1. okt 2017

@tothova0102 v rakusku je zakon o ochrane matky ,ktory chrani zenu pocas tehotenstva a urcity cas po porode pred vypovedou.akonahle zena oznami zamestnavatelovi tehotenstvo,vdstupuje zakon do platnosti a konci 4 mesiace po porode. u zien ktore su na matesrkej dovolenke ,konci 4 tyzdne po jej uplynuti.dolezite je ci mas uzavretu zmluvu a aku. su nejake vynimky,napr. skusobny mesiac,alebo sezinne prace-ale zavisi od toho aku ma zena uzatvorenu zmluvu. dokonca ak dostanes vypoved,alebo sama das a nevies ,ze si tehotnea,vztahuje sa na teba zakon o ochrane ztehotnych a zamestnavatel musi kundigung vziat spät. tam je ale dolezita lehota .v ktorej musis oznamit po vypovedi,ze si tehotna ,myslim ,ze ej to 5 pracovnych dni.

tothova0102
autor
1. okt 2017

@marlene ja mám zmluvu iba od apríla tohto roka a na dobu neurčitú ( to len ja dedukujem z toho, že v zmluve v kolonke dokedy nemám napísaný žiaden dátum), ale neviem presne aká to je zmluva :/ normálne vraj za mňa odvádzajú odvody, dostala som tu zdravotnú kartičku a pod. Ibaže na začiatku ma brali s tým, že iba približne do októbra no šéf sa ma pýtal, či by som chcela ostať aj naďalej, tak neviem či budem podpisovať novú zmluvu. Takže ak to náhodou nebude tá klasická zmluva, tak nemám nárok na nič ?

vroni
1. okt 2017

@tothova0102, kym nemas datum dokedy alebo v texte casove ohranicenie, je to zmluva na dobu neurcitu. Skusobna doba je v Rakusku maximalne mesiac, ta sa ta uz nijako netyka. Isteze za teba odvadzaju odvody, inak by to bolo protizakonne. Ziadnu novu zmluvu podpisovat nebudes. Tak podla toho, co pises, sa ta tak drzo opytam, ci vobec tusis, co mas v zmluve napisane..... (v tych vedlajsich paragrafoch a odkazoch, je mi jasne, ze pracovne zaradenie a plat su ti jasne)

tothova0102
autor
1. okt 2017

@vroni v pohode, popravde ma to moc doteraz ani nezaujímalo, takže som tú zmluvu až toľko neštudovala. Musím si to poriadne pozrieť keď prídem domov. Len ma zmiatlo to, že ma brali najskor len na určitú dobu, tak či to nakoniec nebude len nejaká sezonna zmluva

dmkr
1. okt 2017

@tothova0102
Co mam ja skusenost - tiez som mala v zmluve napisane ze je len na 3mesiace pomer sa mi neskoncil tak to znamena ze sa ti zmluva predlzuje automaticky na dobu neurcitu. Cize ak mas v zmluve nejaky datum dokedy bola akoze platna a uz vyprsal a stale si ta nechali mas to uz automaticky predlzene na neurcito aspon tak to bolo u mna.

marlene
1. okt 2017

@tothova0102 podla toho co pises,by to mala byt zmluva na dobu neurcitu ,ako pise

@vroni . inak tiez by ma zaujimalo,ci ju mas vobec prestudovanu . na dobu urcitu ta barali asi skusobne a potom ti ju predlzili na dobu neurcitu. hlaven si ju poriadn eprestuduj,ak ti nie je nieco jasne,ber zmluvu a chod na AK sa poradit pred tym ako zehotenstvo zamestnavatelovi oznamis.poradenstvo na AK je bezplatne.

vroni
1. okt 2017

@marlene, ja????? Ja mam na pracovne pravo certifikat, takze zmluvy urcite prestudovane mam. 😂😂😂 Inak na AK je to taka dvojsecna zbran, lebo casto tam radia experti "eh für Alles" a ich rady nemaju s realitou vela spolocne 😖 Ked uz AK, treba trvat na termine s pravnikom....

marlene
1. okt 2017

@vroni odmysli si tu medzeru medzi prvou vetou 🙂 tothovej pisem ,ze by to amlo byt tak ako pises ty a ze by ma zaujimalo ci ju ma prestudovanu ona, nie ty!

vroni
1. okt 2017

@marlene, jaj, no vidis, na citanie certifikat evidentne nemam 😉 Ale v principe sme sa pochopili

tothova0102
autor
1. okt 2017

@marlene ja som sa tiež trošku zle vyjadrila, to že ma vzali na dobu určitú som myslela len to, že potrebovali vtedy nejakého človeka len približne na pol roka, ale pracujem aj naďalej takže neviem. Ale máte pravdu, musím to len skontrolovať 🙂

@vroni možem sa ešte spýtať, nevieš ako by úrady postupovali, ak by ma po tej materskej vyhodili ? nepriznali by mi ďalej rodičovský príspevok ?

vroni
1. okt 2017

@tothova0102, urady by vypoved zrusili ako neplatnu, ty by si bola dalej zamestnana a dostala matersku v plnej vyske a zamesrnavatel ako bonus likvidacnu pokutu. Toto riskuju fakt len velmi pochybni zamestnavatelia. Ale, zial, si aj taki.

tothova0102
autor
1. okt 2017

@vroni baby tu ale spomínali, že ma možu vyhodiť 4 mesiace po pôrode, myslela som či nevieš, čo by sa dialo potom?

marlene
1. okt 2017

@tothova0102 znamena to ,ze by ti mohli dat vypoved -pretoze ochranna lehota ti konci,cize po materskej sa nebudes mat kam vratit. neviem ako to funguje teraz,ked sa dohodnes so zamestnnavatelom na dlzke doby materskej-su rzne modely teraz ,tie ja uz neviem,mam uz velke deti.neviem kde si zamestnana -napr. gemeindebedienstete maju uplne ine podmienky ako ked si zamestnana v sukromnej firme.

guiseppinka
1. okt 2017

@tothova0102 ochranna lehota na prepustenie konci 4 tyzdne po, mam pocit, ze 2 narodeninach dietata (aspon mne to vychadzalo takto pri starsej, ale nepamatamnsi presne preco).

vroni
1. okt 2017

@tothova0102, v principe si dohodnes dlzku materskej/rodicovskej so zamestnavatelom. Do dvoch rokov ti musi drzat miesto, dlhsia doba je na vasej dohode (ale male firmy pod 20 zamestnancov maju vynimku), do doby maximalne dvoch rokov si chranena (doma). Ak sa do prace vratis - zavisi od toho, ci budes znovu pracovat na plny uvazok ci na skrateny. Ak na skrateny, si az do 4 rokov dietata pred vypovedou chranena, pri plnom uvazku nie (logika necha pozdravovat). Ale zase - vela zavisi od toho, aka firma, aky odbor, toto je len hruby zakon, ktory sa tyka tak cca 70 - 80% zamestnancov...

sophinka17
4. dec 2017

Baby a kedy musi zena oznamit v praci tehotenstvo?hned ako dostane tehu knizku?je na to nejaky zakon?

tothova0102
autor
4. dec 2017

@sophinka17 Nie nie je v žiadnom zákone určené kedy oznámiť tehotenstvo, ale keď to na tebe v práci zbadajú a domyslia si že si asi tehotná, mozu ti dať vypoveď. Keď však oznámiš že si tehotná, si chránená pred výpovedov.