Problém s hľadaním práce po skončení rodičovskej dovolenky

mirip
25. okt 2013

Ahojte, zakladám túto tému,lebo myslím že nie som jediná, ktorá má problémy s prácou po skončení rodičovskej dovolenky. Som v koncoch, celý život sa snažím dosiahnuť svoj cieľ mať rodinu a prácu, po ktorej som vždy túžila. Po skončení strednej a vysokej školy som nastúpila do krutej reality, dostupnosť trvalého miesta v nedohľadne, stále len zastupovanie materskej dovolenky a stále začínať odznov a v novom kolektíve, kde ma doslova počas zastupovačky, každý zamestnávateľ len využil a potom dovi maj sa. Keď sa mi trvalé miesto nepodarilo zohnať prišla na rad rodina,no ani to nebolo také jednoduché,po 5 rokoch útrap konečne prvé baby a ako s čista jasna v deň mojho nástupu na riadnu materskú zvonil telefon a ponuka pracovného miesta /ani žiadosti som v tom čase nikam neposielala/ a hneď sfleku trvalé miesto, bez skúšobnej doby, no nedalo sa, po prvom tehotenstve prišlo druhé a ešte vlani som mala telefonát s ponukou trvalého miesta a tiež som nemala nikde žiadosť lebo sme boli predsa ešte malý, tento rok už bolo inak 48 + 15 žiadostí odoslaných a pochodené osobne všetky miesta 2x a nič.....malé deti,veľký problém, všetky dobré miesta sú rozchytané a ked sa aj niečo uvolní ani nedajú vedieť, len si medzi sebou zamestnávatelia posúvajú na základe telefonátov a odporučení, no aj v tom mám mínus,keďže od 2009 doma na MD a nemá makto odporučiť aj ked prax mám bohatú na skúsenosti. Každý zamestnávateľ ked vidí, že mám malé deti nereaguje vobec ani dokonca niektorí žiadoť nezaevidujú ale hned skartujú.......................som v koncoch, v marci mi oficálne končí rodičovská a nikto nemá záujem o zamestnanca s malými deťmi po rodičovskej dovolekne. Každý večer plačem pred PC keď obhliadam ponuky práce,každý týždeň obvolávam či sa niekde neuvolnilo aspon na zastupovanie, fakt neviem čo bude. Mať malé deti a chcieť sa zamestnať po MD aby sa dalo ako tak žiť a vychovať deti je v našom štále asi nemožné ☹

katecameron
26. okt 2013

sme dve ja ma deti ale tri cize este nemoznejsie

mima4
26. okt 2013

@mirip
ja som tiez sla na zastupovanie materskej... som sa uchytila, vypracovala, nechali si ma 🙂 takze neboj sa na zastupovanie, pokial si odbornicka, si sikovna, radi si ta nechaju 🙂

Co sa tyka deti, tie sa nikde nepisu a ked sa ta to spytaju, povedz, ze starostlivost o ne pocas ich choroby budes mat vzdy zabezpecenu a nebudes absentovat. Zamestanvatel potrebuje mat istotu, ze bude mat zamestnanca a nie zbytocny naklad a starosti, takze ho v tom uisti.

Je skoda, ze si vtedy odmietla pracovne miesta... neviem ako si uz dlho doma, ale cim dlhsie je clovek nezamestnany, tym menej je o neho na trhu prace zaujem.

mirip
autor
26. okt 2013

@mima4 lenže toto je iné,ja som zastupovala materské dovolenky 10rokov a teraz kedja končím materskú dovolenku manikde nechcú, stačí ked pozrú profesný životopis, že som mala 8 zamestnávateľov a druhé moje mínus sama som po materskej a mám malé deti takže nikde nemám šancu lebo všetci kalkulujú že ked súmalé deti budú choré atd.

mirip
autor
26. okt 2013

@mima4 dve materské zasebou a 4,5roka doma a to pri dvoch deťoch myslím nie je veľa či?

kristiii
26. okt 2013

@mirip no tak takých sa nás v tomto štáte určite nájde hodne, mne sa podarilo nájsť si po materskej aspoň brigádu, síce som veľmi polavila zo svojich nárokov na zamestnanie ale pri malom som musela brať čo sa naskytlo..Teraz som doma 2 mesiace a už neviem kde by som hladala, do toho malého zdravotné problémy odkedy nastúpil do škôlky, no začarovaný kruh..

mima4
26. okt 2013

@mirip
no 4,5 roka byt nezamestnana je velmi vela.
Dolezite je, aby si zamestnavatela uistila, ze na deti v pripade choroby s manzelom zabezpecite opatrovanie, ze nebudes vynechavat z prace.

tjarka1
26. okt 2013

@mirip nestrácaj nádej, všetko sa vyrieši, treba si veriť a skúšať ďalej. viem že je to náročné zohnať flek na TPP s detičkami, ale niečo sa určite nájde. aspoň na čas a zas keď to nebudeš čakať príde dobrá ponuka :D budem Ti držať palčeky nech sa pre Teba niečo nájde.

mirip
autor
26. okt 2013

@mima4 to som hovorila,žijú s nami starí rodičia ktorí sú na dôchodku a márne a to žemám deti som musela dať do profesného životopisu že od 2010 do teraz som nebola nezamestnaná ale na MD a RD, no v tomto odvetní sme som je to o známostiach, úplatkárstve a aj ked do oč ti povie že nemámiesto je to hovadina lebo pk čase sa dozvieš že mali miesto ale vzali iného a výberové konania detto, len zásterka aby nebol porušený zákon a už dávno majú vopred vybraného

mima4
26. okt 2013

@mirip ako si ukoncila posledne zamestnanie? sla si na matersku ako nezamestnana?

mirip
autor
26. okt 2013

@mima4 nie na materskú som šla v 2009 september a od septembra 2010 som dostala výpoveď lebo osoba ktorú som zastupovala sa z materskej vrátila spať

mima4
26. okt 2013

@mirip dobre, chapem. Ale teda podla mna nechaj si tam ako posledne zamesnanie to posledne... s tym, ze pri hladani novej praci povedz, ze pracovna zmluva ti tam vyprsala, pravdaze hovor to az na osobnom pohovore, ked "zahviezdis" 😉 Urcite tam nepis uz skoncenie tej prace, daj do CV niečo v zmysle:
2000-2005 firma XY
2006 - doteraz firma bla bla bla...
Tieto veci sa daju trocha zakamuflovat..jasne ze na pohovore im to bude "jasnejsie", ale ak sa vies dobre prezentovat, si sikovna... mozes z toho vytazit.
Chapem, ze to mas tazke, drzim ti palce!!!

mirip
autor
26. okt 2013

@mima4 to som písala,nedalasom že naMD som od 2009 ale od septembra 2010 takže podľa prefesného životopisu som na MD od septembra 2010 do teraz teda 3roky

mima4
26. okt 2013

@mirip nepis ze si na rodicaku, nechaj tam poslednu pracu...
Inak, poznam zamestnavatelov, ktori sa aj potesia zene po MD, kamoska teraz vzala pani po 10 rocnej MD a je veeeelmi s nou spokojna.

sisaha
26. okt 2013

@mirip deti sa do profesneho CV neuvadzaju!! Jasne, ze ta nikto nezavola ani na pohovor.. Nechajj tam iba posledne zamestnanie od .. doteraz.. a az na pohovore mozes ujasnovat..

kristiii
26. okt 2013

neviem, ale ja by som určite neuvádzala do životopisu informáciu že mám zamestnanie doteraz ak ho reálne už 3 roky nemám. Na posledné zamestnanie sa nový zamestnávateľ pýta väčšinou hneď ako na prvé a aby po prvom čo mu povie zistil že odžubáva, to si už potom môže myslieť že je celý ten životopis len vymyslený. Ale deti sa doň neuvádzajú, to je pravda, aj keď, ak má žena 3 roky v životopise dieru tak je to každému zamestnávateľovi jasné aj bez toho..

eeffka
26. okt 2013

@mirip osobne si myslim ze 4,5r byt doma je velmi vela ak clovek hlada slusnu pracu ale to by som este prezrela ze odrodila , odchovala a vybavene, mna skor desi 8zamestnavatelov za 10rokov = fluktuant, resp nesuspokojivy pracovnik... tuto cast si nejak okresaj

zara13
26. okt 2013

@mima4 @mirip urcite by som tam nepisala, ze od sept.2009 doteraz- ak v skutocnosti uz v tejto firme PP nemam. ak zamestnavatel zisti, ze je to klamstvo, tak ani necakaj ze sa ti ozve. resp. ak prides na pohovor, tak to budes musiet vysvetlovat, a to nevysvetlis.....
to ze si bola na MD+RD je proste fakt, vacsina zien ma tuto epizodu v zivote 🙂. ono tazko poradit len takto vseobecne, kedze tvoje CV sme nevideli, ale suhlasim ze 8 firiem za 10 rokov neznie dobre. i ked na druhej stranke, ak to bolo vzdy zastupovanie, tak je vhodne to tam dopisat, tak aby to zamestnavatel videl hned.
to ze si doma 4,5 roka, je dost(hlavne ked si vezmes co sa za ten cas zmeni apod), ale to uz nezmenis, takze by som sa skor sustredila na to, aby tvoje CV vyzeralo profesionalne, hladala dalej.
kazdopande, ak nerobis vo verejnej ci statnej sprava, tak ziadna firma nema povinost robit vyberovy pohovor, je to na jej internych predpisoch ako prijma ludi. Na strane druhej, mnohi zamestnavatelia dnes ani len neodpovedia uchadzacovi (aj ked dakujeme, vybrali sme ineho), ale to sa nedeje len mamickam po materskej, ale vsetkym, a zial, o tom si len mozeme mysliet svoje.
Nezufaj, ver si, a hladaj dalej. ja verim ze kto hlada najde, aj ked to niekedy trva dlho. Drz sa.

mirip
autor
26. okt 2013

@zara13 mám to tam napísané a ked som aj bolana výberovom konaní tak som to tam spomenula ale fakt žemám deti ma odpinkal na vedľašiu koľaj a radšej berú bez detí

mirip
autor
26. okt 2013

@zara13 robím v štátnej správe

zara13
26. okt 2013

@mirip - a nechces skusit radsej nieco v sukromnej? vela ludi na sukromne firmy nadava, ale ja zas poznam vela pozitivnych skusenosti, casto krat skor vyjdu v ustrety, ak je niekto dobry.
a ak ta odpinkali naozaj preto ze mas deti, tak nelutuj. Tam by sa ti dobre nepracovalo.

Osobne takychto ludi nechapem, ved mat deti sa dotyka v zivote takmer kazdeho, mal by vediet taketo situacie pochopit. ja sa na tomto vzdy smejem, pretoze to ze niekto dnes nema deti, sa o par mesiacov moze zmenit, takze nie vzdy tym ziskaju ......🙂 Kazdopadne drzim palce.

mirip
autor
27. okt 2013

@zara13 hľqadám ale zatiaľ som nič nenašla...teda zrčite by som nešla robiť niekde upratovačku alebo do tesca a tam kde sú 3smeny,nie som náročná no teraz si to pri deťoch keď sú malé nemôžem dovoliť

tulipka
27. okt 2013

@mirip asi ta nepotesim lebo si tiez po 5 rokoch MD(predlz.zo zdrav.dovodov dietata) hladam pracu na HPP a marne...ale kazdopadne ti radim ak si mala akukolvek brigadu alebo si sa nejak vzdelavala pocas RD, vsetko tam napis...aj ked mozno odveci ale aspon tam nebudes mat take prazdne miesto...ja som napr.zobrala brigadu v administrative za take peniaze ze vsetko len precestujem a prejem a nic mi neostane-mozno aj v minuse som ak by som to zratala🙂, ale aspon si uz mozem nieco napisat a ktovie mozno casom...drzim palce!

eeffka
28. okt 2013

@mirip prepac ale ty po 5r doma hladas pracu vylucne v statnej sprave? 😕 teraz neviem ci sa smiat alebo ta polutovat... taketo miesta su napriek tomu ze su uboho platene, podpultove, lebo ta odtial vynesu nohami napred a keby sa dalo tak su aj dedicne... prestan sa lutovat a zacni si naozaj hladat pracu = sukromna sfera.

mirip
autor
28. okt 2013

@eeffka hladám nie len v štátnej ale aj v súkromnejno zatiaľ nič,prideťoch si teraz ešte nemožem dovoliť chodiť na smeny, inak by som brala hocičo

mirip
autor
28. okt 2013

@eeffka a neviem čo je také zlé na tom ked sa chcem po MD vrátiť spať do školstva? Pri 2materských 4roky nie 5rokov, myslím nie je veľa, a neľutujem sa len v súkromnom sektore mám rozoslaných 31žiadostí a inak všade majú písané do 29rokov,mladé, ambiciozne a bezdetné a kedže ja mám viac ako 29 a deti a robila som 10rokov nikde inde len a len v školstve to nemám ani v súkromnom sektore na ružiach ustlané jediní čo sa mi stále ozývajú tak, aby som robila poisťováka v allianze, axe,kooperatíve no tam je síce prac. doba super alenie je fixný plat ale podľa toho koľko ludí za mesiac poistíš, čo je v dnešnej dobe dosť ťažké kedže posiťovní je veľa a skoro každí už životné poistenie má a tiež svojho poisťováka

eeffka
28. okt 2013

@mirip skolstvo je "statna sprava" ? ja mam pod tymto nazvom: colnice, danove urady, krajske urady a dalsie kavickomaty... rozhodne nie skolu. co mas vlastne za vzdelanie? ze sa hlasis na poistovakov... a nepojdes robit na zmeny...
pokial viem si pisala ze pred rokom sa ti niekto ozval a nukal ti pracu a si odmietla !!! v dnesnej dobe ??? ze deti su male??? sama robim od 6m a druhej 1roka, je to tazke a o hubu ( uzs a to lepsi) ale ak chcem mat poriadne miesto, nebodaj so slusnym platom a prac dobou je 5r naozaj SK luxus.

mirip
autor
28. okt 2013

@eeffka aj školstvo, robia výberové konania ked potrebujú ale je to skôr zásterka aby neporušili zákon a už dávno pred výberovým majú vybraného, respektíve protekčne dosadeného 😒

marinho
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirka_80
29. okt 2013

@mirip ahoj, tiez som dnes v podobnej situacii, len s tym rozdielom, ze mne cez vikend rodicovska dovolenka skoncila... zacala som pracu aktivne hladat po letnych prazdninach s tym, ze aj tak idem poziadat o predlzenu rodicovsku dovolenku z dovodu chorobnosti mojho syna... kvoli jeho zdravotnemu stavu som ani pracu nehladala skorej, hoci po dcere som sla robit ked mala 1 rok, ale pri synovi sa jednoducho nedalo... takze ked ti nejaka mamina bude vykrikovat, preco si nesla skorej do roboty, kasli na to, ona nevie, aku mas situaciu doma a ako by bolo postarane o deti... niekto jednoducho nema moznost jasli alebo babky, ktora sa o niekolkomesacne babo postara...
a teraz k praci- rodicak mi este nepriznali predlzeny, dnes som absolvovala prvy pohovor- konecne po 2 mesiacoch posielania ziadostí, aj to si nasli oni mna na internete... zial, neskoro som zistila, ze ide o poistovnu, ale mam obavu, ze to budem musiet vziat... aspon nieco, kedze tiez som 3,5 roka uz doma (ostala som nezamestnana par mesiacov pred nastupom na matersku)... vsetky posledne zamestnania som ziskala tak, ze si nasli oni mna... odporucam ti vytvorit si zivotopis na www.profesia.sk, kde si ho mozu vyhladat zamestnavatelia aj bez tvojho poslania ziadosti... dalsia rada: ak mas niekde zamestnanie tak na mesiac, dva tri, neuvadzaj ho tam... radsej tam maj medzeru ako keby si mala uvadzat 8 zamestnani na 10 rokov... ja som takto z jednej roboty odisla za vidinou lepsej, ale po 2 mesiacoch ma volali do starej nazad za lepsi plat, tak som sla... preto tieto 2 mesiace inde uvadzam len v poznamke, kde to popisujem ako prax v tej firme... keby sa niekto pytal podrobne, tak vysvetlim, ale aspon to do oci nebije... ani dnes sa na to nepytal, nezaujimalo ho to...

lucka1987
29. okt 2013

@mirip tak to máš zložitú situáciu, ale nie beznádejnú .
Máš vzdelanie, čo ťa uprednotňuje, a máš vôľu zamestnať sa.
Ja by som sa aj rada zamestnala, ale manžel chodí domov zvačša len na víkendy, bývam na dedine 25 km do mesta , pri malom / mal teraz 2 roky /mi nemá kto byť, a školka tu je otvorená od 7 - 15 hod. nemám VŠ, a ak by som si aj prácu našla, / čo som si aj našla pár krát, ale časovo by som to nezvladala / tak práca bola vačšinou od 9-17 tej, pripadne práca na smeny 😒 .
a ke´d som volala o prácu, ktorá by bola vhodná aj na prácu z domu, cez internet a telefón, maximalne par krát do týždňa na hoďku či dve íst do kanclu, tak sice som im zatajila pri prvom a druhom výberovom kole, že som na MD , no pri poslednom som im to povedala, s tým, že malý mi nastupi do školky / nebola to pravda smaozrejme / a otvorene povedali, že uprednostňujú zamestnancov, ktorý nemajú závazky a rodinu a su časovo " volný" po celý deň 7 dní v týžni 😒