icon

Problémy so zamestnaním po štyridsiatke

18. nov 2025

Ahojte. Chytá ma depka.Snažím sa, skúšam, behám po pohovoroch s stále nič. Začína ma prepadať panika a cítim sa bezradne. Na smeny nemôžem, mám malé dieťa. Mám VŠ, odrobených 15 rokov a potrebujem už vypadnúť z domu do práce, lebo mi prepína. Som tesne po 40tke. Tiež ste to doma takto prežívali?

anonym_5bbe46
18. nov 2025

@anonym_autor v akom kraji bývaš?

autor
18. nov 2025
@anouschka5

Pozri z úradu práce nejaký rekvalifikačný kurz, ktorý ti uhradia ( účtovníctvo, mzdy ) - administratíva - to je najžiadanejšie pozícia -

@anouschka5 pozriem, idem na nejake stretnutie prve, zrejme tam daju info o tychto kurzoch. Takze uctovnictvo? Aj ma tym som este rozmyslala.

autor
18. nov 2025
@anonym_5bbe46

@anonym_autor v akom kraji bývaš?

@anonym_5bbe46 NR kraj

anonym_c4442a
18. nov 2025

administrativu dokáže robiť takmer každý, ak ma ake take vzdelanie a nejaku zrucnosť. Je to za mna sfera, kde su bud pretlačení ludia alebo jednoducho vyberu len tých naj. Tým, že máš dieťa tak bohužial uprednostnia zrejme bedzetnu.
Ja som si popri RD spravila kurz miedz a učtovníctva cez urad práce. Naozaj v administratíve budeš hladať roky,...

sisska96
18. nov 2025

Tak hladaj inde. Predavačka, vo výrobe a pod

zelenykvet
18. nov 2025
@anonym_autor

@sisa_s áno možno, ale taký pôjdu čoskoro na MD a RD. Ja mám po a deti už neplánujem. Takže čo je pre zamestnávateľa výhodnejšie?

@anonym_autor absolvent sa nemoze s tebou porovnavat, to neni o praci s PC a v jazykoch. Ale ide o pracovne skusenosti ako take a tie su neprenosne. Drzim palce, viem ako sa citis🙂

autor
18. nov 2025
@anonym_c4442a

administrativu dokáže robiť takmer každý, ak ma ake take vzdelanie a nejaku zrucnosť. Je to za mna sfera, kde su bud pretlačení ludia alebo jednoducho vyberu len tých naj. Tým, že máš dieťa tak bohužial uprednostnia zrejme bedzetnu.
Ja som si popri RD spravila kurz miedz a učtovníctva cez urad práce. Naozaj v administratíve budeš hladať roky,...

@anonym_c4442a toto ma kusok zaujima. Teraz pracujes ako mzdarka a uctovnicka pre nejaku konkretnu firmu alebo to robis z domu firmam na zivnost?

klotildabazarik
18. nov 2025
@anonym_autor

@biba_18 v jednej firme sa ma opytali na pohovore, vi mam deti! Samozrejme uprednostili ineho kandidata. Co som mala klamat a zatajit? Je to strasne ako sa pozeraju na zenu s detmi. Hroza.

@anonym_autor ano mala si klamat, je to upne na hovno v dnešnej dobe

anonym_4537e5
18. nov 2025
@anonym_autor

@pribinak Administratíva a nákupca, 15 ročna prax. Ovládam AJ, NJ iba základy. Ovládam prácu s PC, Office, pár iných programov a môžem sa o zem hodiť, buď dostanem odpoveď, že vybrali iného uchádzača, alebo ani odpoveď nepríde

@anonym_autor no vies, asministrativa, to tu pise kazda po rodicaku. A co si pod tym predstavujes? Vies robit aspon personalialstiku, prip. mzdy? Alebo aku administrativu? Chodit pekne oblecena a varit kavu sefovi ako vo filmoch?

autor
18. nov 2025
@klotildabazarik

@anonym_autor ano mala si klamat, je to upne na hovno v dnešnej dobe

@klotildabazarik ved a co by som dosiahla? Hned ked nastupis pytaju rodne listy deti, lebo ved danovy bonus a podobne. A vyhodia ma tak ci tak, no nie?

kaktusik007
18. nov 2025
@anonym_autor

@klotildabazarik ved a co by som dosiahla? Hned ked nastupis pytaju rodne listy deti, lebo ved danovy bonus a podobne. A vyhodia ma tak ci tak, no nie?

@anonym_autor danovy bonus poberat nemusis, vies si to potom zohladnit v rocnom zuctovani - a to ti tiez nemusi zamestnavatel robit, spravis si sama danove.... takze vedela by si to nepovedat.

vikusjk
18. nov 2025
@anonym_autor

@vikusjk Ale teda nie každý zamestnávateľ sa opýta na deti, veď by sa ani nemal. Ale ozaj už som sa stretla s priamou otazkou, či mám deti a bolo vymaľované a teda už som vedela, že si ma nevyberú.

@anonym_autor ale z tvojho CV to asi zrejme je, ze si po materskej, ci? A zaroven, uz po styridsiatke to zacina, ze sa nam bude tazsie zamestnavat 🙈

autor
18. nov 2025
@kaktusik007

@anonym_autor danovy bonus poberat nemusis, vies si to potom zohladnit v rocnom zuctovani - a to ti tiez nemusi zamestnavatel robit, spravis si sama danove.... takze vedela by si to nepovedat.

@anonym_4537e5 pisem nakupca, peraonalistika a mzdy nie. Ale zvazujem si to urobit cez urad, len ci ozaj sa s tym aj uplatnim je otazne.
@kaktusik007 okej diky za radu, najblizsie sa nepriznam.

petronelag
18. nov 2025

Toto nie je také jednoduché, kým sú ženy na MD 3 roky, príp. viac - za ten čas sa všetko posúva dopredu (aj keď niektorí tvrdia, že v SR sa nič neposúva), tie znalosti z praxe, čo máte a tak isto aj zo školy už sú v porovnaní s tými, čo aj teraz ukončili školy už slabšie, a bude treba dosť zaúčať, preto vyberajú takých, ktorých nebude treba dlho zaúčať. A ani kurz nestačí ani na personalistiku, ani na mzdy, aj tam ešte treba prax a zaúčanie, ovládať a sledovať predpisy, ktoré sa dosť často menia.

autor
18. nov 2025
@vikusjk

@anonym_autor ale z tvojho CV to asi zrejme je, ze si po materskej, ci? A zaroven, uz po styridsiatke to zacina, ze sa nam bude tazsie zamestnavat 🙈

@vikusjk nie nie, nemam ziadnu dieru v CV cku. Nemaju to ako odtial vediet. Ale vravim uz sa mi stalo, ze priama otazka, mate deti?

autor
18. nov 2025
@petronelag

Toto nie je také jednoduché, kým sú ženy na MD 3 roky, príp. viac - za ten čas sa všetko posúva dopredu (aj keď niektorí tvrdia, že v SR sa nič neposúva), tie znalosti z praxe, čo máte a tak isto aj zo školy už sú v porovnaní s tými, čo aj teraz ukončili školy už slabšie, a bude treba dosť zaúčať, preto vyberajú takých, ktorých nebude treba dlho zaúčať. A ani kurz nestačí ani na personalistiku, ani na mzdy, aj tam ešte treba prax a zaúčanie, ovládať a sledovať predpisy, ktoré sa dosť často menia.

@petronelag no a presne tohto sa bojim. Viem ze sa to dost casto meni a mzdarky teda sleduju vsetky zmeny. Skor opat som tam, ze nemam prax, aj keby sa to preskolim.

anonym_b310f8
18. nov 2025

@anonym_autor to ma mrzi, ze tazko sa hlada praca. Ja mam pracu, aj dobre platenu, ale uz tuzim po zmene. Tiez sa velmi bojim spravit ten krok, co ak si nic nenajdem. Alebo si najdem nieco horsie.

martinkatinka
18. nov 2025
@anonym_autor

@petronelag no a presne tohto sa bojim. Viem ze sa to dost casto meni a mzdarky teda sleduju vsetky zmeny. Skor opat som tam, ze nemam prax, aj keby sa to preskolim.

@anonym_autor aku VS mas?

sisaka
18. nov 2025

Žijem v zahraničí a v živote sa ma na interview nepýtali na deti. Viete prečo? Lebo zamestnávateľa absolútne nezaujíma, kto sa stará o deti, keď je žena v robote a ani ho nezaujíma ako sa postará o choré deti. Na oplátku ale žiadna žena nebýva 2 týždne každý mesiac doma, lebo choré dieťa. OČR neexistuje a takáto ne(dochádzka) do zamestnania by nebola tolerovaná.
Keďže na Slovensku je to klasika, malé dieťa = nekonečné OČR, potenciálny zamestnávateľ radšej poruši zákon a opýta sa.
Treba patrične zareagovať - deti mám, ale je o ne postarané a v práci nebudem koli ním vymeškavať. Ak toho nie ste schopné, tak sa potom netreba diviť, že zamestnávateľ zoberie niekoho u koho je predpoklad, že bude v práci častejšie ako doma.

betulinka1
18. nov 2025
@sisaka

Žijem v zahraničí a v živote sa ma na interview nepýtali na deti. Viete prečo? Lebo zamestnávateľa absolútne nezaujíma, kto sa stará o deti, keď je žena v robote a ani ho nezaujíma ako sa postará o choré deti. Na oplátku ale žiadna žena nebýva 2 týždne každý mesiac doma, lebo choré dieťa. OČR neexistuje a takáto ne(dochádzka) do zamestnania by nebola tolerovaná.
Keďže na Slovensku je to klasika, malé dieťa = nekonečné OČR, potenciálny zamestnávateľ radšej poruši zákon a opýta sa.
Treba patrične zareagovať - deti mám, ale je o ne postarané a v práci nebudem koli ním vymeškavať. Ak toho nie ste schopné, tak sa potom netreba diviť, že zamestnávateľ zoberie niekoho u koho je predpoklad, že bude v práci častejšie ako doma.

@sisaka presne tak. Uplne presne si to napisala. , Tiez vsade vnímam, ze zoberu skor mužov ako zeny. Alebo potom zeny, co maju deti 10 a viac rokov. Kamoska ma 52 rokov a nema problem najst si pracu. Lebo je uz babka a ma kvalifikáciu, co potrebuju + je casovo free. Tam sa neboja, ze ostane OCR.

anonym_4537e5
18. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_4537e5 pisem nakupca, peraonalistika a mzdy nie. Ale zvazujem si to urobit cez urad, len ci ozaj sa s tym aj uplatnim je otazne.
@kaktusik007 okej diky za radu, najblizsie sa nepriznam.

@anonym_autor cize v zasade nevies ponuknut nic viac nez dokaze priemerny zamestnanec s maturitou. Na nakupcu VS asi nepotrebujes a kedze nechces uviest o aku VS ide, tak asi to nebude nic o co sa zamestnavatelia biju. Pobedala by som, ze zamestnavatel vidi zamestnanca so schopnostami cloveka s maturitou, ktory bude pravdepodobne chciet plat VS vzdelaneho cloveka.

michaela175
18. nov 2025

@anonym_autor ahoj, isla by si robit aj na miesto kde nie je potrebna VS a za menej penazi? Alebo vyslovene hladas nieco co si studovala, resp. mas nejaku predstavu o plate a naplni prace?
A ano, verim ze je to tazke byt doma a hladat pracu… ktora je v nedohladne. Drzim palce nech cim skor najdes!

anonym_43f888
18. nov 2025

Chyba ti druhy jazyk alebo nejaka specializacia. Plynula nemcina je dost velka vyhoda. Anglictinu uz vie pomaly kazdy … Nielen dieta zavazi, ale urcite je to dost velky faktor aj kvoli pracvnej dobe, OCR (tie v niektorych krajinach ani neexistuju … alebo 5 dni na cely rok zaviedli tusim … a tiez neexistuju 3 a viac rokov MD … po 4-6 mesiacoch sup do prace) aj s 15 rocnymi skusenostami (napr v zahranici ak to bolo v 15 rokov v tej istej firme ste na tom istom mieste - to si uplne odpisana, neviem ako sa to berie na Svk), moze to byt posudzovane, ze nie si flexibilna a ochotna sa ucit nieco nove, alebo si prilis draha a za junior plat robit nebudes. Investuj cas do jazyka alebo nejakeho kurzu … Drzim palce, aby si nieco vhodne nasla.

marca12
18. nov 2025
@anonym_autor

@vikusjk nie nie, nemam ziadnu dieru v CV cku. Nemaju to ako odtial vediet. Ale vravim uz sa mi stalo, ze priama otazka, mate deti?

@anonym_autor Ja som si toto uzila,ked som si hladala pracu. Mna sa naopak vsade pytali,ci mam deti a ked,tak ci planujem. Co ich je do toho! Jasne,ze ak mas deti,tak obcas budes chybat. Ale ako ma ten rodic zit? Ved deti su suscastou zivota. Aj ten zamestnavatel snad ma deti a obcas s nimi potrebuje niekam skocit. Nie kazda zena vyuziva system a hadze sa na ocr-ky. A ked aj,vzdy sa to da nejako sklbit s povahou prace,mat homeoffice a podobne.

anonym_2c9ca2
18. nov 2025

administartiva anglina to uz snad ovlada kazdy. CV mas dobre napisane?

joannita
18. nov 2025

Mňa irituje, že chlapa sa nikto nepýta na pohovore či má deti. Prečo? Sú to aj jeho deti, aj by mal byť s nimi doma keď sú choré. A často už muži aj bývajú s nimi doma.

A viete prečo sa zamestnávateľ boji zamestnať matku s deťmi? Lebo slovenské matky aj pri malom náznaku SOPLA berú OCR. A atakujú matky, ktoré si chcú udržať robotu, sopel nepovažujú za chorobu a dieťa so soplom dajú do škôlky. LEBO nechcú prísť o prácu.

anonym_2c9ca2
18. nov 2025
@joannita

Mňa irituje, že chlapa sa nikto nepýta na pohovore či má deti. Prečo? Sú to aj jeho deti, aj by mal byť s nimi doma keď sú choré. A často už muži aj bývajú s nimi doma.

A viete prečo sa zamestnávateľ boji zamestnať matku s deťmi? Lebo slovenské matky aj pri malom náznaku SOPLA berú OCR. A atakujú matky, ktoré si chcú udržať robotu, sopel nepovažujú za chorobu a dieťa so soplom dajú do škôlky. LEBO nechcú prísť o prácu.

@joannita ano zeny po rodicaku mnohi beru ako zeny s morom. zial. male deti= vela OCR. zial.

anonym_960ec9
18. nov 2025
@anonym_autor

@biba_18 Muz robia ja mam podporu maximalnu. Ale ja potrebujem ist do prace, socializovat sa, robit a nikde ma nechcu. Aktivne hladam. Aj po znamosti. Ide ma vykotit.

@anonym_autor nebolo sa treba uľakomit na maximálnu podporu a mala by si prácu.
S malými deťmi sa o teba budú trhať všade, neboj.

joannita
18. nov 2025
@anonym_2c9ca2

@joannita ano zeny po rodicaku mnohi beru ako zeny s morom. zial. male deti= vela OCR. zial.

@anonym_2c9ca2 ale prečo tak neberú aj mužov otcov?

anonym_960ec9
18. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nemas dieru v CV? a UP je co?