Problémy v práci po ukončení rodičovskej

antoniah
19. dec 2012

Ahojte, prosím vás o radu. Dňa 1.2.2007 som podpísala PP na dobu neurčitú, dňa 28.11.2009 som nastúpila na MD. Zamestnávateľovi som písomne oznámila,že ku dňu 28.12.2012 mi končí RD a do práce možem nastúpiť 29.12.2012 Ozvali sa mi s tým,že mám prísť podpísať výpoveď ku dňu 14.12.2012 a žemám už nychystané aj vyrátané odstupné. Výpoveď som nepodpísala, lebo to bola výpoveď dohodou bez udania akéhokoľvek paragrafu, ďalej deň výpovede 14.12.2012 a 2 mesačné odstupné vo výške 601e / podotýkam moj plat bol 1,2 násobok minimálnej mzdy/ Myslím, že mám nárok na 3mes odstupné. Zamestnávateľ sa mi vyhráža a dnes mi bol doručený doporučený dopis, kde je napísané, že do práce mám nastúpiť 31.12.2012 na 7hod do iného mesta ako som pracovala, je tam aj sídlo firmy. Som už zúfalá a neviem si rady, čo mám ďalej robiť. Ďakujem za všetky rady

liz_lemon
19. dec 2012

@antoniah ak je miesto novej prace ine, ako mas uvedene v pracovnej zmluve, nemozu ti ho len tak zmenit, musi sa to vyriesit dodatkom, s ktorym musis suhlasit
ty s nim samozrejme suhlasit nebudes, a musia ti dat riadnu vypoved, ziadnu dohodu
mas narok na min. 3-mesacne odstupne

antoniah
autor
19. dec 2012

Mojemu zamestnávateľovi sa zdá 3mes odstupné príliš vysoké a povedal pred kolegyňou, že mi ho v žiadnom prípade nedá. Miesto výkonu práce som mala napísané: zodpovedná vedúca prevádzky v... a miesto výkonu

nenuka
19. dec 2012

Osobne by som nastúpila do zamestnania riadne po ukončení RD na miesto výkonu práce podľa zmluvy, označila svoj nástup do práce-podpisom do prezenčnky/označením kartou/štikačkou, prihlásila sa u svojho pôvodného nadriadeného, začala vykonávať prácu a čakala by som na riadnu výpoveď s uvedením dôvodu nadbytočnosti a následne 3 mes odstupným. Ideálne by bolo, ak by sa ti podarilo, aby ti ju zamestnávateľ doručil po 1.1.
(Ak chce zamestnávateľ, aby si nastúpila v inom termíne, musela by si čerpať 3 dni dovolenku/paragraf/voľno, na ktorých ste sa nedohodli, takže tu je legislatíva na tvojej strane + nástup na iné miesto ako je zvyčajné miesto výkonu práce by sa mohlo chápať maximálne ako služobná cesta, čo tento prípad opäť nie je.)

nenuka
19. dec 2012

@antoniah môžeš mu povedať, že náhrada mzdy za celý čas, čo bude trvať súdny proces za neplatné skončenie pracovného pomeru s tebou, ho určite bude stáť viac. v 90% prípadov vyhrávajú zamestnanci a získajú doplatenie mzdy + zotrvanie v pracovnom pomere.

antoniah
autor
19. dec 2012

Joj už som z toho na prášky. Viete, sú to ľudia, ktorí majú peniaze-veľmi veľa peňazí. A čo sa stane, keď nebudem súhlasiť s preradením na iné miesto? Je to cca 20km od povodneho vykonu práce-to bolo v mieste mojho bydliska. A bojím sa nástupu preto, lebo sú to uholne a štrkové sklady a ľahko na mňa možu niečo našiť-neverím, že budú prevažovať tony a tony uhlia a štrkov

antoniah
autor
19. dec 2012

A ešte na povodnom mieste, ktoré mám aj v prac.zmluve som bola sama ako vedúca prevádzky takže tam sa nemám komu hlásiť. Tam, kde mám akože nastúpiť je sídlo firmy

jardu
19. dec 2012

A je niekto na tvojom povodnom pracovnom mieste? Alebo ho uz zrusili? Ak ho zrusili, nastala org zmena, t. j nastal vypovedny dovod s riadnym odstupnym. Na inom mieste vykonu prace, tam kde ta chu dat je ake prac. Miesto? Take iste ako si mala? Ak aj ano, alebo nie ide v oboch pripadoch o vec, kedy ti musia zmenit povodnu pracovnu zmluvuv bode miesto vykonu prace a ty musis, nemusis suhlasit. Otazka je, ci ti chcu skutocne ponuknut pracu, alebo len skusaju ako ta pritlacia. Ak ti ponuknu riadne pr miesto a chces pracovat, rozhodnutie je na tebe. To ze maju "peniaze" nech ta netrapi, ak zakon nestoji na ich strane a maju aspon trochu rozumnych personalistov pojdu podla zakona. Ak pochybia, sup ich dat na sud preneplatnost skoncenia pr pomeru. Zaklad je nic nepodpisovat ak s tym nesuhlasis, ani to ze ta s tym oboznamili. Nech si tam oni daju podpisy svedkov...kolegov. Good luck!

antoniah
autor
19. dec 2012

Na mojom pracovnom mieste ja šefov brat-invalidny dochodca a v mieste, kde ma chcú dať sa robí to isté, ale je tam plno robí tam šefova žena a jedna pani. Prácu mi skutočne nechcú dať, chcú ma len pritlačiť veď najprv mi dávajú výpoveď a potom mám zrazu nastúpiť? A ozaj oni majú zatvorené 31.12.2012 to že idú do práce len koli mne, lebo mi to tak napísali takže mám tušáka,že to zle dopadne.
Tu ide len o to, že šefovej žene sa zdá mes odstupné moc a jasne povedala, že ona mi je ochotná dať len 2 mes a to z minimálnej mzdy

antoniah
autor
19. dec 2012

opravujem zdá sa jej 3 mes odstupné veľa a chce a ochotná mi je dať len 2 mes

zuzana909
20. dec 2012

@antoniah pokiaľ by si mala do práce nastúpiť 29.12.2012 tak vtedy je aj potrebné nastúpiť, 29.12.2012 je firma zatvorená alebo prečo ti napísal, že máš prísť 31.12.2012.
je veľmi dôležité čo máš napísané v pracovnej zmluve, aké miesto výkonu práce, či je tam presná adresa alebo je tam len všeobecne napísaný zamestnávateľ.
taktiež môžeš mať niekde v zmluve napísané, že súhlasíš s preradením, dobre čítaj či tam také niečo nie je.
ak máš v zmluve napísané jasnú adresu výkonu práce, tak ťa nemôžu bez tvojho súhlasu preradiť na iné miesto.
dôvod výpovede nadbytočnosť: no v tomto prípade keď si odchádzala na MD tak si prácu vykonávala len ty a toto miesto je tam stále len je obsadené inou osobou, takže tvoje pracovné miesto zrušené nebolo. na to aby ťa mohol prepustiť z nadbytočnosti je potrebné rozhodnutie zamestnávateľa o zrušení tvojho pracovného miesta a až potom ti môže dať výpoveď, takže z môjho pohľadu miesto zrušené nebolo, len tam pracuje iná osoba, ktorá bola prijatá na to aby vykonávala tvoju prácu počas MD a RD.
ja na tvojom mieste by som sa hlásila 29.12.2012 na svojom pôvodnom pracovnom mieste, teda ak to máš v zmluve jasne definované adresou. ak je celozávodná dovolenka musí to byť na dverách vypísané, že od kedy do kedy, to by som si odfotila ako dôkaz toho, že bola dovolenka, aby ti nechcel dať absenciu čo je porušenie pracovnej disciplíny.
keďže sa zákonník práce od 1.1.2013 mení, tak je pre teba výhodnejšie podpísať výpoveď alebo dohodu až v janurári, nakoľko by si získala väčší nárok na odstupné.
u zamestnávateľa ti pracovný pomer trval 5 rokov a niečo, takže podľa starého zákonníka máš nárok na 3 mesačnú výpovednú dobu alebo odstupné, odstupné sa počíta z priemernej mesačnej mzdy, ktorú si u zamestnávateľa dostávala, neviem či ti ju chce vyplatiť na čierno alebo oficiálne keď ti chce dať len minimálnu mzdu.
ak by ti dal výpoveď v roku 2013 napr. 1.1. tak výpovedná doba začína plynúť 1.2.2013 v dĺžke 3 mesiace a následne máš ešte nárok na odstupné vo výške 2 mesačných platov, takže celkovo by si dostala plat za 6 mesiacov, lebo január by si pracovala ešte v klasickom pracovnom pomere.
ak by si v roku 2013 podpísala dohodu tak pracovný pomer môže zaniknúť 1.1.2013 a mala by si nárok na odstupné vo výške 3 mesačného priemerného platu.
v každom prípade ti musí preplatiť starú dovolenku a aj dovolenku, ktorá ti vznikla počas MD.
pokiaľ ťa preradí na iné miesto výkonu práce musí to byť len dodatkom k zmluve a s tým musíš súhlasiť, iná možnosť nie je ako ťa donútiť chodiť pracovať do iného mesta.
podľa mňa ťa chce pritlačiť k múru aby ti nemusel vyplatiť veľký plat, ja osobne by som 29.12.2012 išla do práce a na list mu odpísala, že ty z preradením na iné miesto výkonu práce nesúhlasíš, nakoľko v zmluve máš jasne uvedené to a to miesto, bolo by dobré mu to poslať ešte dneska doporučene aby to tam zajtra mal.

eeffka
20. dec 2012

@antoniah pocuvaj @zuzana909 mudro pise 🙂

hadassah
20. dec 2012

@antoniah pokiaľ nebudú prístupní k férovému konaniu a výpoveď odstupné a nebude podľa zákona, treba zamestnávateľovi oznámiť, že celú záležitosť dáš prešetriť inšpektorátu práce. Treba ich trošku postrašiť, veľa zamestnávateľov sa snaží zamestnancov ošklbať - hlavne na oprávnenom odstupnom.

zuzana909
20. dec 2012

@hadassah tak nie všetci sú taký a tým čo sú čestný tak robia zlú vizitku, my sme rušili prevádzku a so zamestnancami sa rozišli v rámci zákonných možností, aj keď v zmluve mali napísané, že súhlasia s tým, že budú vykonávať prácu aj na inej prevádzke, ktorá je vzdialená 50 km od ich pôvodného výkonu práce. a nepreradili sme ich, radšej sme im preplatili dovolenku a vyplatili odstupné aj keď v konečnom dôsledku to bola pekná pálka.
ale samozrejme takých čestných je málo a keď čítam poslednú dobu príspevky tak všetky na jedno kopytu nástup z RD a vyhadzov z práce.
inšpektorátom práce je možné vyplašiť, ale pokiaľ použije dohodu §60 a mamička podpíše už ťažko potom niečo vyvracať, aj keď v takých prípadoch stranu sudcovia držia zamestnancom 😉

hadassah
20. dec 2012

@zuzana909 áno, preto nepíšem, že všetci, ale veľa z nich áno. Jasné, ak podpíše dohodu, tak tam už nie je čo riešiť. Ale tú ju nemôžu donútiť podpísať, a ak je evidentné, že výpoveď chce dať zamestnávateľ zamestnancovi, ale uhrať to chce na dohodu, aby ušetril, tak to treba riešiť inšpektorátom práce.

zuzana909
20. dec 2012

@hadassah naozaj ako čítam, tak takých je dosť čo sa chcú niekoho zbaviť a nemať s tým žiadne náklady a hlavne žien po RD ☹

hadassah
20. dec 2012

@zuzana909 obávam sa, že aj ja budem ten prípad. Chystám sa na materskú, ale s tým vedomím, že sa definitívne pripravím o prácu ☹

zuzana909
20. dec 2012

@hadassah neviem prečo, ale žiaľ to tak končí. na jednej strane chápem zamestnávateľov, že je to komplikácia pri malej firme musia hľadať náhradu, ale na druhej strane ak som bola so zamestnancom spokojná tak naňho počkám a nebudem sa ho chcieť zbaviť, držím palec aby to tak neskončilo 🙂

antoniah
autor
20. dec 2012

@zuzana909 Ďakujem veľmi pekne super odpoveď. Dnes som bola za právničkou, doniesla jej ten list aj pracovnú zmluvu a ona mi povedala, že v žiadnom prípade sa nemám hlásiť na tom 20km vzdialenom mieste, že v zmluve mám jasne napísané miesto výkonu práce XY, že v mojom mene mi napíše list, ktorý mám poslať. A ešte k tej dovolenke. Na MD som mala nastúpiť 28.11.2009 ale povedala mi, že mám ešte 6 dní do konca roka dovolenku, že aby som si ju vyčerpala. A to som aj urobila

antoniah
autor
20. dec 2012

@zuzana909 Tam, kde bolo moje miesto výkonu práce sa pracovalo od pondelka do piatku len v sídle firmy /kde sa mám akože hlásiť/ sa pracovalo aj v sobotu. Všetky prevádzky aj sídlo firmy majú od 21.12.2012 zatvorené až do 2.1.2013 to som dostala echo,že tam šéfova ide toho 31.12.2012 len koli mne

zuzana909
20. dec 2012

@antoniah pokiaľ je celozávodná dovolenka tak spadá aj na teba, nie je to tak, že bude otvorené len kvôli tebe, celozávodná dovolenka je pre všetkých, ak je to niekde na prístupnom mieste tak si to odfotografuj pre prípad potreby.
to je v poriadku, ale za rok 2010 máš nárok ešte na dovolenku 🙂
už keď si oslovila právničku riaď sa presne jej pokynami ona vie ako presne postupovať, ja osobne by som ten list doniesla osobne na firmu ešte zajtra, ale ako pozerám tak to tam už nikto nie je.

antoniah
autor
20. dec 2012

@zuzana909 No dnes som ten list podpísala a poslala mailom. Skoro hneď mi volal šéf a vyhrážal sa mi.....bolo to dosť kruté. Začal s tým, že dovolenku nemám žiadnu, takže nastupujem do práce tam, kde mi napísal a tam sa so mnou dohodne čo a ako. A doslova povedal nepodpísali ste dohodu, nesúhlasili s 2mes odstupným, tak ja vás zamestnám, ale zoderiem z vás kožu a budete potiť krvavý pot. ..Ach jaj je to horor. A ako by som presne dokázala, že mám nárok na tú dovolenku? Viete mi to aj vypočítať? Díky moc

baklik
20. dec 2012

@antoniah kokso, to je sila... samozrejme, ze mas narok na dovolenku, vznikla ti pocas trvania MD - alikvotna cast. hadam ti to zuzana presne vypocita. to je sila, si mysli, ze s tebou moze tocit ako s handrou a ked vidi, ze sa len tak nedas, tak sa takymto sposobom vyhraza. riadny buran... presne tak ako pise zuzana - zakon je na tvojej strane. bolo by dobre, keby ti zuzana napisala aj presne paragrafy, ak vie, aby si sa mala fakticky na co odvolat.
miesto ti nezrusili, s preradenim musis suhlasit. ma smolu, sefko... 😠

ozaj by bolo vhodne vymenovat mu paragrafy a ze ak sa ich nebude pridrzat, tak vyuzijes zakonne prostriedky na presetrenie situacie.

baklik
20. dec 2012

@antoniah v byvalej firme, v ktorej som pracovala, znizovali stavy a aby nam nemuseli davat vypoved z organizacnych dovodov a odstupne, ktore bolo uvedene v kolektivnej zmluve (6-mes.) - kolektivne zmluvy uzatvaraju zvacsa vacsie firmy nadramec zakonnika prace, a teda nahlasovat na urad prace hromadne prepustanie, motivovali nas na dohodu s rocnym odstupnym s tym, ze ak na to nepristupime, pojdeme s odstupnym podla kolektivnej zmluvy.
takze, ak ti chce dat silou mocou dohodu, nema inu moznost, iba ta k tomu nejako motivovat, napr. tym vyssim odstupnym. ma smolu...

zuzana909
20. dec 2012

@antoniah ak mi do IP napíšeš presne dátumy kedy si nastúpila na MD a RD prípadne presne kedy si bola PN tak ti to viem vypočítať nie je problém.
ak náhodou nevieš nejaké dátumy PN tak v zdravotnej poisťovni podľa rodného čísla ti presne povedia.
vidím, že vyhrážky fungujú v plnom prúde, podpísala sa ti pod to právnička alebo len ty si sa podpísala? možno nevie, že si oslovila právničku a potom by sa s tebou inak rozprával.
nemôžete ťa poslať na iné miesto keď máš v zmluve jasne uvedený adresu výkonu práce, takže tam musíš pracovať a keď to chce zmeniť tak s tým musíš súhlasiť.
naozaj je to smutné, keď sa takto rozhodol mal sa aspoň zachovať ako seriózny človek a nie ako chrapúň, čo už aj taký ľudia sú a existujú 😒

zuzana909
20. dec 2012

@antoniah je pravda, že ti môže začať robiť zle v práci, buzerovať ťa za čokoľvek a robiť ti nepríjemnosti, musíš sa na to pripraviť, dá sa s ním vybabrať aj tak, že nastúpiš a zostaneš PN prvých 10 dní platí zamestnávateľ, potom ukončíš PN a budeš napr. týždeň pracovať, potom môžeš zase ochorieť a zase prvých 10 dní platí zamestnávateľ, do toho môžeš byť s malou doma do roka môžeš mať OČR 7- krát, pozor aby ti lekár do toho nezapočítal aj sobotu a nedeľu, musí začať v pondelok a skončiť piatok, ak ti to dá od pondelka do pondelka tak si zbytočne minieš dva dni.
potom si zober dovolenku a ty môžeš ísť tiež 7-krát do roka na vyšetrenie, ktoré ti musí preplatiť.
treba to brať ako hru kto z koho a komu čo najskôr rupnú nervy.
napr. za neplnenie určitých pracovných úloch ti musí dať najskôr upozornenie, potom ti musí dať mesiac na nápravu a keď nebudeš plniť pracovné úlohy tak znovu ťa musí upozorniť, takto to musí spraviť 6-krát a až potom ťa môže prepustiť.
takže toho by som sa nebála s úsmevom do práce, nejaká dovolenka, nejaká PN, nejaká OČR a v práci kávička a úsmev na tvári, udrieť ťa nemôže nakoľko by to bol trestný čin napadnutia a zase okamžite skončiť pracovný pomer za neuspokojivé plnenie pracovných úloh nemôže.

baklik
20. dec 2012

@zuzana909 skutocne az 6-krat musi upozornit a az potom moze vyhodit?? bola som v tom, ze raz, potom mesiac na napravu a ak sa to znovu zopakuje, potom moze vyhodit...

dm
20. dec 2012

Nemozu dat vypoved pred ukoncenim rd,vyhrazat sa tiez nesmu a co sa tyka odstupneho zalezi aj na kolektivnej zmluve,no nesmie to byt menej ako v zakonniku prace..treba kontaktovat inspektorat prace..popripade pravnika

zuzana909
21. dec 2012

@baklik áno mal by to riešiť 6 mesiacov, podľa nového zákonníka práce od 1.1.2013 § 63 odst.4
neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,

v starom ZP to boli dva mesiace, počas, ktorých musel vyzvať, čiže dva krát upozorniť a až potom vyhodiť.

evca35
2. jan 2013

@antoniah ahoj, prosím ťa ako to pokračuje?

evita68
2. jan 2013

@zuzana909 zuzanka, nie šesťkrát upozorniť, ale stačí raz upozorniť v posledných šiestich mesiacoch..