Rady pri otvorení second handu
Ahojte.má tu niekto skúsenosti s otvorením second handu?co vsetko treba.co to obnasa..budem vdacna za kazdu radu 😉
@mircalla tu na bazari su ce y oproti TH praveze hrozne. Dalo by sa povedat, ze kamenne sekace TH kazia biznis na MK. A este jedna vec. Dam na to krk, ze niekto nakupi v TH, a preda tu "nosene len mojim dietatom". Ja medzi ne nepatrim, mam to komu posuvat. Ale ked som este kupovala tu na MK, stalo sa mi, ze mi prisla vec, ktora "vonala" sekacom. Aj niektore znacky su podozrivejsie, hlavne rozne norske, danske, ktore sa casto vyskytuju v TH.
Sekac neotvaraj, lebo TextileHouse je velky retazec, ktory ta prevalcuje...
@mircalla - cize nosit veci po druhom dietati nakupene z MK je OK. Nosit veci pod ruhom dietati z bazara NIE OK. Chapem spravne? nejako mi unika podstata, kedze stale je to nosene. Inak ceny na MK su oproti bazaru v KE, kde ja nakupujem zhruba o tretinu vyssie. MK bazar ma pomerne vysoke ceny. Samozrejme neda sa to zovseobecnit. Bol som v RS detskom bazari a ten bol celkom dost drahy. A ci su hrozne handry v bazari zavisi jedine od majitelky. od jej pristupu, co konkretne ona nakupi/ vykupi. Su babracky, ktore vykupia hocijake handry. Su pedentne majitelky, ktore si potrpia na kvalitu a tam je radost potom chodit nakupovat.
OK inak, este oblecenie tolerujem, ze niekomu sa hnusi po druhom. Obuv chapem. Ale mam kolegu, ktory zije od vyplaty k vyplate, ale stale nakupuje vyhradne nove veci, a idealne, ked su to min. Adidasy. Ani hracky, ani sportove potreby ani nic nekupi z bazaru. proste si zrejme potrebuje dokazat, ze je frajer a nema problem si kupit nove. Ale ze potom ledva caka vyplatu, to uz je neriesi. Kopec skvelych hraciek som nasiel v bazari, o ktorych som ani netusil, ze existuju a za zlomok origo ceny. Osobne radsej odlozim usetrene peniaze a vyuzijem ich na vzdelanie pre dieta. Pre mna a snad aj pre dieta to bude dolezitejsie ako to, ze nosi nove Adidasy.
@norulakp dokonca topanky by mali byt pre deti nove a nie vytahane inym dietatom nieje to zdrave pre vyvoj nohy..
@kiwi3 mne raz jedna spoluziacka co robila dobrovolnicku v afrike vravela ze ked ludia v zahranici vyhodia oblecko alebo daju na charitu pre afriku to vsetko ide do sekacov a sa to triedi na to co si nehaju v zahranici..na to co poslu do takych krajin ako slovensko a potom co sa tu nepreda to poslu do este vacsej dierky a potom z tej dierky uz totalny odpad ide do afriky....preto je to taka dobra pracka na prachy...alebo dobry biznis..ako to tu niekto uz vyssie spomenul
@lavieenrose tak nejak som si to aj myslela - ze je to zo zbernych nadob. len ma zaujimalo, ci to tam je fakt uvedene, ze to ide na dobrocinne ucely alebo ci to tam v tych bohatsich krajinach hadzu do neoznacenych nadob (lebo im to je ajtak jedno, ked to uz nebudu nosit). lebo inak si neviem predstavit, kde by take mnozstva vedeli vyzbierat. a nebola to len humana, o com hovorila? lebo to viem aj ciastocne pochopit, zase z niecoho musia financovat aj chod organizacie, zamestnancov atd
@mircalla a zase ja by som tu na mk davala dobry pozor co kupim lebo velakrat ta fotka je velmi skreslujuca a nevies si to chxtit do ruky. Ja som nakupila naposledy v sekaci v ktorom som nikdy predtym nebola veci kus po 0.50€ a to povodne stali 5-7€ lebo boli ozaj kvalitné hoci nosené. Mam tak saty a blizku co mala este visacku, syn koselu a dcera sveter.
@kiwi3 v zahranici separuju odpad na vyssej urovni ako u nas na slovensku ..tam im mozno ani nenapadne hodit textil do komunalu...pokial nejde o handru s ktorou vytreli 100 krat cely dom
@matazirafa ja som tu spokojna, nakupujem tu 7 rokov malokedy som nespokojna. A halvne si mam z coho vybrat
napr ked hodis nieco v UK do separovaneho odpadu a smetiari to vidia tak ti nevivezu smeti..a je im jedno ci tyzden ci rok pokial to neodstranis...a v kanade im snima odpad kamera a ked smetiari uvidia nieco co tam nepatri tam platis mastnu pokutu ..
@mircalla tak ja uz som tu pár veci kupila tiez ale takisto ked vidim daco v sekaci nerobi mi to problem kupit a hlavne viem si to poriadne obzriet. Len clovek musi mat aj stastie na velkosti. Ale kupujem tak len satstvo,súhlasím s nazorom ze topanky zasadne nove, hlavne pre deti ale aj pre dospelých.
ja by som sekáč v dnešnej dobe už neotvárala, teda jedine nejaký exkluzívny, špecifický, napr. na večerné šaty (ktoré každá žena oblečie 1-2x maximálne, a potom čo s nimi???), alebo na nejaké mega-exkluzívne značky, také SH sú v Bratislave ... ale bežný sekáč, detský, alebo aj dospelácky dnes už nemá budúcnosť. Internet je plný nosených vecí + spomínané veľké siete, kto v tom vidí možnosť kúpiť niečo lacné, alebo originálne, možnosť má... A ostatní si fakt radšej kúpia outlet, alebo lacno vo výpredaji, prípadne objednajú z Číny, z UK...
Ja osobne som kupovala a predávala na internetových bazárikoch pre deti, kým som bola na MD, ale odkedy zasa normálne zarábam, nosené veci im už nekupujem a na predávanie nemám čas (ani nervy), radšej to rozdám zadarmo, ako to fotiť, baliť, nahadzovať ...
Sebe som nekúpila nosenú vec nikdy, ani oblečenie. ani nič iné. A v tom špecifickom smrade v sekáči mám problém byť minútu a nie sa tam ešte prehrabovať v tom. Naposledy som tam bola pred asi 8 rokmi kúpiť niečo na karnevalový kostým, však to je aj tak len na 1 použitie.
So sekáčom je problém v tom, že treba kúpiť nie ked potrebuješ, ale vtedy, ked na niečo natrafíš ... treba tam chodiť pravidelne a občas sa nejaký super kúsok môže nájsť, aj s visačkou. Na to majú čas mamičky na MD a dôchodkyne ... a nákupné maniačky.
@kengurica úplne zdieľam tvoj názor. Ekologicky ale myslí len menšina, zbytok sú malomeštiaci. Ja som tiež našla pár skvelých kúskov v TH. V "butikoch" je to obvykle otras, taliansko štvrtá trieda, doslova handry na podlahu. Minule ma kamoška vtiahla do takého butiku s talianskym tovarom, veci dizajnovo obstojné, ale kvalita materiálu mizerná. Ale má to status 😉
@alaguema ekologicky sa dá žiť, aj ak nekupuješ sekáčové veci ... stačí nekupovať vecičky v obchodoch typu Pepco a KIK (kde normálne cítiš tie detské ručičiky, čo to šili), kupovať v primeranom množstve, tak, aby sa veci vynosili a ak predsa len deti z niečoho vyrastú, ponúknuť to za symbolickú sumu, alebo zdarma kamarátkam, o ktorých vieš, že to ich deti ešte vynosia.
Z niečoho sa dajú aj prešiť/vyrobiť iné veci, koberčeky do kúpelne, obliečky na vankúšiky, kostýmy pre deti na projektové dni. Staré obliečky, osušky, koberec využívame na prikrývanie podlahy pri maľovaní namiesto igelitu a čo už fakt nevyužijeme a nie je zničené, nemám to ani komu darovať, dávam na charitu...
Alebo sa dá odložiť veci pre vnúčatká, ako robili ešte naše mamy 🙂 Ja oblečenie teda neodkladám, ale hračky som vyčistla a keďže sme kupovali kvalitné, tomu sa fakt nič nestane ani za pár rokov.
Inak, použitú sme naposledy kupovali lyžiarsku detskú výstroj, tiež je to niečo, čo stojí dosť veľa a dieťa to nemá šancu zničiť. Rovnako korčule a takéto veci...
@alaguema ja ekologicky myslim kazdy krokom som blizsie k cielu bezodpadovej domacnosti...a k tomu cielu chcem sa uplne priblizit ked postavime dom a na zahrade kompost(velku cast odpadu tvori kuchynsky kompostovatelny) kompostujes? triedim vsetok odpad jogurtove kelimky umyvam a flase vyplachujem pri umyvani riadu..aj viecko hadzem umyte do hlinika....snazim sa si zostavit capsulovy satnik...v skrini mam veci este od svojich 14 ktore su po susede...myslim ze robim pre lepsi zajtrajsok vsetko co mozem...ale nebudem nosit pouzite spodne pradlo ako Bea Johnson...aj zubnu kefku mam bambusovu ;)
Baby môj manžel sa oblieka prevažne len v sekaci ale kebyže neprezradím nikdy na to Nepridete má skvelú postavu vysoký štíhly všetko mu väčšinou sadne a u muzov sa móda nemeni tak ako u žien on si tam vie kupit take kúsky že by Vám sánky padli poslednýkrát si kúpil kabát na zimu Hugo Boss za 3,- úplne bez jedinej chybičky zo 100% vlny len tak pre porovnanie ja som si tiež kúpila na zimu nový kabát ale inej značky a môj stal vyše 300,- taktiež si tam nakúpil x vlnenych svetrov ktorých cena je od 100,- vyššie a xy dalších veci klasických aj športových minule mi kúpil lyžiarske nohavice volki za pár drobných ja si ale na seba neviem vybrať mne tie ženské veci prídu také demodé ale mám úžasný kúsok baranicu z líšky to je uplna pecka strašne veľa žien mi ju chváli a pýta sa odkiaľ a keď poviem tak nechcú veriť treba ale chodiť v deň keď je tovar je to šialenstvo vtedy ale nám sa oplatí
@hettinka veď nikde netvrdím, že sa musí nevyhnutne nakupovať v sekáči, aby sa človek choval ekologicky. Ale je to jeden zo spôsobov, ako sa ešte dobré, funkčné a často aj pekné a originálne veci, dajú ďalej používať. Minule som čítala článok o nejakej dizajnérke, ktorá prešíva second hand kúsky na úplne peckové oblečko...Možno to bude o pár rokov aj u nás trendy a potom to už nebude smrdieť nikomu 😉
@lavieenrose ja sa tiez snazim o to, aby bolo odpadu v ramci nasich moznosti co najmenej, a myslim, ze je rozumne mat menej veci z kvalitnych prirodnych materialov, nadcasovejsich a dobre kombinovatelnych, a v sh ich najdem, stoja menej. Radsej, ako mat plne skrine smejdov, lebo po par praniach to uz nevyzera vhodne do prace.... A odhliadnuc od toho, ze nemam zrovna idealnu postavu, a skor nakupim tam, lebo moja velkost je v beznych obchodoch okrajova (42-44). A veci ako napr.na lyzovacku zo skoly (my nelyzujeme), pripadne slavnostne oblecko pre deti, ktore bolo pouzite raz, a aj my ho pouzijeme raz a posuniem ho niekomu, kto ho tiez pouzije raz..... Radsej menej a kvalitneho za dobry peniaz, ako nove, lacne co nic nevydrzi....
@alaguema je to u nas Nosene ;)
@lavieenrose áno, kompostujem, pochádzam z dediny, u nás doma to bola samozrejmosť už pred 50-timi rokmi 😉 A tiež separujeme odpad a všeobecne sa snažím žiť ohľaduplne k prírode. Použité spodné prádlo ani ja nenosím. Vrchné oblečenie áno. Aj keď nie všetko, väčšinu vecí mám nových, ale to len preto, že v tom sekáči naozaj nenájdem vždy čo potrebujem, inak by som kľudne nakupovala všetko tam, nemám žiadny mentálny blok z toho, že to niekto nosil. Veď to operiem. To ani neprespávaš v hoteloch, nechodíš na dovolenky? Niekto v tej posteli, v tom prádle spal pred tebou, nie? Tiež to len oprali.
@kengurica ja som si naposledy kupila tricka z bio bavlny v c&a aj za dobry peniaz..vyhoda ze nesmrdeli ( lebo aj take sa mi stalo ze smrad zo sh veci sa nedal vyprat)ja sa tam nechodim hrabat vzdy ked som tam bola nic som nenasla..kedysi ma to stvalo ale radsej si uz kupim za rok par novych kuskov ktore vynosim do znicenia.
@alaguema ja nemám odpor k noseným veciam, ked viem, odkial sú ... trebárs ak som kupovala od mamičky na MMB, videla som aspon fotku a dúfala som, že to nosili jej deti, kupila to, s láskou obliekala a prala, žehlila v bežnej práčke a v slovenskej vode (a áno, možno som občas natrafila na podvodníčku, ktorá sa tvárila ako mamička a pritom predávala sekáč).
Ale v sekáči sú tie veci bohvieodkiaľ zo zahraničia, bohvie ako dlho niekde v kontaineroch, skladované, potom chemicky čistené ( z toho ten zápach čudný)... toto mi na tom koncepte vcelku vadí. Veci môžu vyzerať super, aj značkové aj všetko, ale sú zležané. Možno aj roky ...
Inak, trošku sme už off topic ... zakladateľka sa pýtala, čo treba k otvoreniu sekáča - nuž to isté ako pri otvorení akejkoľvek inej prevádzky s textilom:
1. Mala by začať výberom vhodných priestorov, založením živnosti, absolvovaním slovenskej byrokracie, ako je napr. kontrola z hygieny, ktorá priestory schváli
2. kúpiť registračnú pokladňu, a zaregistrovať ju
3. naštudovať si milion zákonov, aby nezabudla na nejakú povinnosť, čo môže vyjsť draho
4. zaregistrovať sa ako výrobca obalov napríklad, kúpiť plastové a aj alternatívne tašky (nová super povinnosť od 1.1.2018 - sme ešte ekologickejší ako ekológovia), potom tie tašky bude pekne krásne počítať každú jednu a zapisovať ich do štvrťročných výkazov (kusy aj kilá) - akurát som to dnes vypisovala, uááááá
5. nájsť si niekoho, kto jej bude viesť účtovníctvo, spraví daňové priznanie (alebo si spraviť kurz, kúpiť program a robiť si to sama)
6. obehnúť všetky poisťovne a prihlásiť sa tam, zistiť si, koľko treba komu platiť odvody
7. ísť do banky a založiť si extra účet - možno netreba, ale je dobré mať podnikateľské peniaze oddelené od "svojich" peňazí
8. nájsť schopných dodávateľov tovaru
9. premyslieť si stratégiu predaja, rozmiestnenie vecí v predajni
10. kúpiť nejaké regále a dať to namontovať
Zabudla som na niečo??? Určte áno...

V sekaci musíš hľadať,ja mám zopár paradnych kúskov práve odtiaľ a za super ceny.Ale vravím musíš hľadať a snorit. Koľko krát nájdem aj nové s visačkou.