Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

elienka
11. mar 2015

a to ešte na pohovoroch začneš narážať na problém, že máš jedno, budeš chcieť čoskoro druhé, veď po RD má dieťa 3 roky. To som ja narážala na taký problém

dai
11. mar 2015

@veveda ahoj .... prave pre toto v mnohych diskusiach apelujem na zeny ktore chcu rodit bez vzdelania a skusenosti...
Osobne som sa 2x vracala - prvykrat bez problemov, druhykrat nastala situacia ktoru ty spominas - napriek tomu som nemala problem sa zamestnat v inej firme za rovnakych podmienok - financnych.... vedeli ze mam 2 male deti😉
Inak som jedina matka v celom manazerskom teame, moja sefka je bezdetna ale plne chape moje potreby...

diablikovci
11. mar 2015

To bolo stale aj moja mama s otcom to zazivali!!

snu
11. mar 2015

no dámy 🙂 napada mi moj priklad, ked som si davala ziadost dokonca k môjmu ujovi do zamestania.. ked som mala 18r ma nezamestnal preto,lebo som neni ,,vyrodena,, 🙂) a co ak mu odidem na matersku?!!! 🙂)) a a teraz,ked mam 2 deti,,vek po 30tke a zrovna mal volne pracovne miesto a ziadala som o zamestnanie, tak mu zas prekazalo,ze mam 2 male deti 🙂)) pracu sice mam inu,do ktorej sa vraciam,ale je totalne nevyhovujuca pre matku s detmi :(

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ajana1
11. mar 2015

@fidka79 z duse mi hovoris. Pre mna bol obrovsky sok sa vratit do prace po 7 mesiacoch a neviem si to predstavit po 7 rokoch. Za tu kratku dobu sa u nas toho tolko zmenilo ze dievcina ktoru som zaucala musela mna zaucit do mojej pozicie 🙂

sue
11. mar 2015

Presne ako pise @fidka79 ....na MD mnohokrat odchadzaju zeny s tym,ze budu na RD 6 rokov...tym uplne vypadnu z rytmu,z vedomosti, zo sposobu komunikacie + priznajme si uprimne...nebuduju imunitu deti a s kazdym soplom su prvy rok po navrate z RD tyzden doma....odmietaju byt dlho v praci,odmietaju vikendove skolenia a podobne :/ Nie sme take vsetky,ale je nas takych vacsina....vyhody chceme,ale vobec si neuvedomujeme,ze zamestnavatel ma s nami rovnake starosti (financne) - odvody a pod.ako s bezdetnymi,ale vyhody nas nie su okrem moznej vacsej loajality a snahy udrzat si pracu,ziadne... Musime aj my nieco zmenit - ak uz byt doma 3-6-9 rokov,tak sa pocas nich vzdelavat,robit kurzy,mozno ext vysoku skolu dalsiu...a vediet povedat zamestnavatelovi aky mam plan s chorymi detmi a podobne....nie len bezradne myknut plecami a povedat "ked mne s nim nema kto byt".....

nevelyn
11. mar 2015

ja sa toho trochu bojim uz teraz a to este iba porodim. Pritom to pracujem v perspektivnom IT obore, kde su radi za kazdu zensku v kolektive, no strach mam, ze po 3-5 rokoch sa situacia na trhu zmeni, budem musiet nastupit za mensie prachy alebo budem dlhsie hladat. Dufam, ze sa mi podari dojednat aspon ciastocny uvazok, aby som uplne nevypadla. Ale suhlasim s dvomi vecami tu spomenutymi: rodicovska je dlha, pre zamestnavatela proste stratime cenu, v mnohych statoch tak dlho mozu byt doma iba naozaj zabezpecene zeny, pretoze to je proste luxus. A dalsim problemom je, ze vela maminiek nepremyslene otehotnie bez praxe, hned po skonceni skoly alebo este predtym. A pritom dva-tri roky praxe by ich mohli zachranit a dieta by stihli stale pred tridsiatkou. Ale vsimla som si, ze vo velkych firmach, kde potrebuju kvalifikovanych ludi, beru i zeny bez otazok na pocet deti. Ale treba proste tu kvalifikaciu a prax☹. Ked sa objavi nejake nie uplne specializovane administrativne miesto, stoji nan proste fronta zien/dievcat i bez zavazkov a zamestnavatel si vybera 😠 .

jorika12
11. mar 2015

Milá @fidka79 dovolím si trošku polemizovať. Po prvom dieťati som nastupovala do práce už ako osamelá matka. Zamestnávateľa absolútne nezaujímalo, ako si zariadim starostlivosť o dieťa. Robila som nadčasy, nemarodovala som ani 1x s dieťaťom, tôbož so sebou za celých 10 rokov. A mladší kolegovia mužského rodu v pohode odležali každú chrípku. Takže nie je rovnaký meter na všetkých zamestnancov, nehovoriac už o platovom ohodnotení. A to hovorím o manažérskej pozícii. Na ďalšiu materskú som odchádzala s tým, že sa po polroku vrátim, zamestnávateľ sa presťahoval o 50km ďalej, žiadala som aspoň dočasne skrátenú pracovnú dobu, bohužiaľ, žiadna snaha vyjsť v ústrety zamestnancovi, ktorý poctivo odmakal vo firme 15 rokov. Takže si žiadne ilúzie nerobím a dosť dobre chápem, prečo si niektoré ženy predlžujú rodičovskú dovolenku. Jednoducho sa to inak nedá, ak majú obaja rodičia dochádzať denne 50 km, nie sú k dispozícii starí rodičia. Ńevidím zmysel robiť celý mesiac na opatrovateľku.

sisaha
11. mar 2015

@fidka79 nemozes zovseobecnovat. nebavime sa tu o vysokoprofesnych zamestnaniach, napr IT, kde sa technika neustale vyvija. Su aj zamestnania, kde naozaj staci po navrate male oprasenie vedomosti. Tu ide o to, ze naozaj zamestnavatelia si robia co chcu a zbavuju sa prave zien po rodicovskej dovolenke. Zakladatelka pise o obrovskej firme ktora ma pravidelne volne pracovne pozicie napriek tomu jej ziadnu neponukli a jej miesto bolo iba "naoko" zrusene.

ja som sa vracala 2x. Prvykrat bez problemov - velka spolocnost, druhykrat som dostala vypoved, napriek tomu, ze tiez moja pozicia bola zrusena iba naoko a ta praca sa tam vykonavala aj nadalej. Moja reakcia? zazalovala som ich. Sudny spor sa taha uz takmer rok a ja verim, ze v moj prospech.

jorika12
11. mar 2015

sisaha
klobúk dolu za odvahu a držím palce

adawada
11. mar 2015
Používateľ adawada je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od adawada.

zacni podnikat a vyser sa na zamestnavatelov 😠 😠 mne miesto tiez zrusili a ani neuvazujem ze sa s nimi budem o niecom bavit.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jorika12
11. mar 2015

@fidka79 opatrovateľky majú šoferák a vozia deti?

sue
11. mar 2015

@jorika12 chceš mi povedať, že si bezchybný, 100% vzdelaný, pružný, loajálny zamestnanec, ktorý je prínosom pre firmu a len preto, že máš dieťa ťa odmietli? 🙂 nezdá sa ti, že chyba je niekde inde? ...nehovorím, že si blbý lajdák., ktorý len chce čerpať výhody, ale ak by si bola takým prínosom, zamestnávateľ by išiel sám proti sebe... pokiaľ tam nie je z jeho strany nejaký osobný problém (čo ja viem...napr.dlhotrvajúca neplodnosť u šéfky a teda žiarlivosť...) takže problém asi bude aj niekde inde (môže byť aj v zlých predchádzajúcich skúsenostiach s matkami...a ty len na to doplácaš...)

...a mimochodom keď som zháňala aupairku, tak som zháňala (a našla) práve takú s autom, čo bude ochotná voziť syna...

linda81
11. mar 2015

@fidka79
@ajana1 ja som tiez toho nazorum ze MD na SR je strasne dlha....plus este viac ako polovica je ako tehotnych uz na PN, takze nejake 3-4 roky doma s jednym dietatom....takze sa tiez nedivim , ze je to tazko potom so zamestnanim...tiez som zacinala, ked mala nasa 7 mesiacov...lebo som sa bala, ze ak nezacnem teraz, tak sa uz asi nikdy nedonutim 😀....doma s babom je sice roboty, ale je to celkom ine, ako do prace chodit...a po pravde, na to sa dobre zvyka, byt doma ...

ajana1
11. mar 2015

@jorika12 zas na Slovensku je vela ludi rozpaplanych. Moj muz dochadza do prace 100 km a ja 30km a ani jeden sa nestazujeme. V zahranici velka cast ludi dochadza do prace bezne aj hodinu az dve (jednosmerne) co si ale vascina slovakov nevie ani predstavit. Tym by bolo najlepsie ak by mali pracu rovno za rohom

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ajana1
11. mar 2015

@linda81 popravde ja som rada ze chodim do prace nakolko si viem cas s malym daleko viac uzit. Vela zien na tej materskej sice je ale nevenuju sa detom naplno. Nastastie mam super manzela ktory mi velmi pomaha a obaja momentalne pracujeme 4 dni v tyzdni. Inak klobuk dole ze si isla "proti prudu". Na kamaratku co zostala na Slovensku a isla po pol roku do pracu si pomaly ukazuju prstom aka je to zla matka ze opustila svoje dieta ktore je potrebuje.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jorika12
11. mar 2015

@sue, to si vôbec o sebe nemyslím, uviedla som svoju osobnú skúsenosť so zamestnávateľom, viem si predstaviť opatrovateľku s jedným dieťaťom, keď príde mama do 17.00 hod domov z práce, ale nie pri troch deťoch, keď obaja rodičia prichádzajú okolo 19.00. Po druhej dcére som robila ešte v šestonedelí. Ja som v svojom príspevku neriešila seba, ale prístup zamestnávateľa s ohľadom na poslednú vetu @veveda . Asi niečo na tom bude, keď sa vláda stále pokúša tvoriť niečo pre matky s deťmi a v poslednej dobe sa hodne spomínalo, že najväčším problémom rodiny u nás je zosúladenie života. Ak sa rodičia len striedajú a vymieňajú v domácnosti, je to na úkor detí a aj rodiny samotnej. A neodmietli mna, ja som odmietla. Šéfa som mala muža cudzinca z krajiny, v ktorých manželky bežne nepracujú, je to skôr výnmka.

mima4
11. mar 2015

@veveda
u nas v praci praveze mamicky tahaju z materskej cim skor...a dost ich chcu, hlavne, ak boli kvalitne a mali dobru pracu, ale suhlasim s babami vyssie, vela zien sa diskriminuje na trhu prace samo..a to tym, ze su strasne dlho nezamestnane... pretoze 3 roky byt bez prace - znamena byt nezamestnana.. a ked je nejaka baba doma aj 6 rokov.. tak co caka? ze sa po 6 rokoch doma o nu pobiju? Zije mimo realitu.

@sue
@fidka79
@elienka
na slovensku je materska par mesiacov a potom ma zena moznost byt az takmer 2,5 roka este doma, ked nechce ist do prace. Ale je to iba moznost, nie povinnost. Bohuzial, cim viac je clovek dlhsie mimo prace a je doma, tym viacej si na tento sposob zivota zvykne, preto to vela zien riesi "predlzenim" si tohto casu o dalsie tri roky dufajuc, ze potom sa to "nejako zariadi", ale realita je ina... ale ich ta realita nezaujima... ziju vo svojom nedospelom svete...

sue
11. mar 2015

@mima4 presne tak...ono aj v zahraničí sú ženy, ktoré sa rozhodnú byť "matkami na plný úväzok" - keď deti podrastú, venujú sa dobrovoľníckej, charitatívnej činnosti, prípadne robia v neziskovkách a podobne, čo neraz prirodzene "prerastie" do podnikania a normálnej práce...ale my tu na Slovensku by sme chceli všetko - aj socialistické "istoty" že po RD po 6.rokoch budeme mať to isté miesto s tým istým platom a ešte nás budú vítať s otvorenou náručou a umožnia OČR a skrátený prácovný čas a aj kapitalistický plat... len ono to tak nejde... zamestnávatelia sú tak nehorázne zdieraní odvodmi a daňami, že pre nich je bohužiaľ mamina s dvomi deťmi po viacerých rokoch doma absolútne nevhodný zamestnanec...a ani sa nedivím 😔

Nehovorím, že je správny model ísť do práce po 6.týždňoch to ani náhodou nie... ale ani po 3-6-9 rokoch na RD bez praxe 😒 a naozaj si treba zvážiť čo zamestnávateľovi ponúkame... hold je to tak, dopyt po práci je ďaleko vyšší, zamestnávatelia si môžu vyberať...

jorika12
11. mar 2015

@fidka my ale potrebujeme presuny autom aj v mieste bydliska, a zaujímalo by ma, kto je s deťmi cez prázdniny, myslím dvojmesačné, nie týždeň, rada sa nechám poučiť, lebo toto teda neviem poriešiť

jorika12
11. mar 2015

@ajana1 ja sa na dochádzanie nesťažujem, ale pri dvoch, resp. troch školopovinných deťoch na prvom stupni, keď rodič prichádza domov po 19.00 hodine? Kedy sa tie deti učia a s kým? S opatrovateľkou?

myska_lili
11. mar 2015

Ja som isla do prace po 8 mesiacoch... Osobne si neviem predstavit byt doma 3 roky... Vyhovuje nam to takto.... A absolutne si nemyslim ze tym dieta trpi.... A tak isto ma nezaujimaju nazpry supr matiek kt su doma 3 az 6 rokov ak nie viac.. Nech si mysli kto chce co chce... Ked chceme slusne byvat ..mat auto... a aj si nieco kupit nielen zobronit.... clovek musi makat.... je lahke byt doma a stazovat sa aka je rd nizka... ano postazi nam malu aj babka...ale zas ked mame volno uzivame si vyletiky..a spolocne straveny cas.....

mala som stastie na zamestnavatela ze este ako tehu som mu povedala kedy nastupim a nebol problem... tak isto ked treba v praci potiahnut za niekoho vzdy sa dohodneme....zalezi aj od prace...od kolektivu...od sefov...
mala bolapar krat chora a ani ja ani manzel sme neboli na pn...
niekto hlada sposovy ako sa to neda.... niekto ako sa to da.....

sisaha
11. mar 2015

@sue nerob z tych zamestnavatelov chudakov...aspon nie zo vsetkych. Vacsina sa vyvaza na drahych autach, tam kde ta maju po 3 rokoch vziat späť pracuje ich syn, synovec, kamarat, dcera kamaratky a podobne a pre teba nie je miesto.
Ukaz mi kolko % zien tu MK, ktore sa chceli vratit po materskej na svoje miesto ocakavalo kapitalisticky plat a skrateny pracovny cas? Vies vobec kolko z nich si vybavilo rodinu, aby nemuseli vobec na OCR ostavat, ale aby sa rychlo zaclenili do pracovneho procesu? Preco na malej vzorke pár kusov zovseobecnujes na vsetky? Mna to normalne uraza aj za nich. pretoze viem cim som si presla ja, co som preto urobila a poznam cele pozadie mojej vypovede. Takisto by som mohla povedat ze kazdy jeden zamestnavatel je hajzel.. Ale nie je. Su aj takí, ktorí platné zákony dodržujú.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maznacik007
11. mar 2015

@jorika12 ake mas velke deti?

ja mam skolkara a skolku mame tri tyzdne v lete v juli a potom to riesime dennym táborom, a dovolenkami plus mame pani na opatrovanie co ho vybera i zo skolky ... starsia vie byt uz doma sama plus tabory ..
treba popozerat tie denne tabory su super....

1magda
11. mar 2015

Ahojte baby, je mi luto, ze sa tu takto dotahujete. Obe strany maju cast pravdy. Ja som doma uz neuveritelnych 7,5 roka a este ma caka 1,5 co ma strasne nrle zeru.... Uz som mala pred rokom zaujem, zamestnat sa ale nakoniec sa vsetko zvrtlo a ostala som doma. Nie ze by dom bola v tom, ale zdravotny stav dietata mi to nedovolil. Neviem si predstavit, ze potencialnemu zamestnabatelovi budem rozpravat o detoch a problemoch aj ked bude o ne postarane asi ma vysmeje.... a viem, ze vsetci nie len zamestnavatelia pozeraju na cloveka cudne, ze 9rokov? A dovod zdravotny stav deti - polutuju, pochvalia a rozlucia sa so mnou.... a svojim sposobom ich chapem aj nechapem....