Rovnaký plat pre všetkých
ja nad tym uz dlhsie rozmyslam a vidim len same plusy (resp. nie plusy ale spravodlivost), ale kazdy komu to poviem sa chyta za hlavu a nikomu sa to nepaci. uspokojivu odpoved na otazku preco nie som
zatial nedostala. viem, ze je to totalne nerealne, tak skusme aspon ludi platenych z rozpoctu (od postarov, cez rusnovodicov, uradnikov, ucitelov po lekarov, ministrov, prezidenta - neviem, kto vsetko je v sucasnosti plateny zo statneho).
za podla mna hovori
- mensie rozdiely v zivotnej urovni
- vsetky zamestnania su rovnako potrebne (viackrat spominane, keby nebolo elektrikara ani lekar by neoperoval; keby nebolo polnohospodarov, neviem co by jedli ludia, ktori nemaju ziadnu podu a pod.)
- ludia by svoju pracu vykonavali s vacsou laskou, lebo by si ju nevyberali podla vysky platu.
argument, ktory som si zvycajne vypocula bol ten, ze praca lekara je ovela zodpovednejsia ako napr. teraz to schvalne prezeniem praca smetiara (ktora je podla mna velmi dolezita) a kto by potom tu medicinu studoval. podla mna kazdy, ktory by ju chcel robit. pochybujem, ze by si lekari vybrali radsej pracu smetiara. a teraz k tym, ktori nemaju na to, aby studovali. cely zivot su trestani a robia pracu, ktora je fyzicky narocna, "spinava" a ich plat je len zlomkom platu napr. lekara. nestaci uz to, ze nikdy nemozu vykonavat pracu, ktoru by chceli?
sem sa s minusmi. otvorte mi oci, preco to takto nemoze fungovat....
@tslobik preco by sportovci nemali zarabat? tiez je to makacka od uplneho malicka, netvrdim, ze ich prinos je taky ako vedcov alebo lekarov, ale prachy rozhodne nemaju zadarmo
oni si zarabaju sami na seba, my ich neplatime a tiez su hodnoteni podla snahy a vysledkov... a teda oni maju peniaze hlavne z reklam, cize cim znamejsi a lepsi sportovec, tym viac penazi, je to logicke 😉
@zuzkaanicka sorry, tak som nepochopila a beriem spat. neviem sa nad tym tak rychlo zamysliet, resp. neviem premysliet do dosledkov, ale snad by cena bola rozna, nakolko hodvab je drahsi, navrhar stravi navrhom dlhsi cas, krajcir bude dlhsie sit. takze prenesene, ak by tieto vsetky ukony robil jeden clovek, tak by mal za mesiac hotovych 100 monteriek, ale len 1/4 siat. nie?
a priklad 2? fuuha... kedze o svedsku mam info, tak taketo nieco tam funguje (ak ta to zaujima, skus si dat do googlu "svedske skolstvo", je to celkom zaujimave citanie 🙂 ). urcite by nemali dostat rovnaku znamku. tu vidim, ze by to viedlo do zahuby (snad). si ma dostala do rozpakov 🙂 vklad ten isty, vysledok rozny 😒. no, ja si to tusim este budem musiet nechat prejst hlavou...
inak ti velmi pekne dakujem, tvoje prispevky ma nutia zamysliet sa... 🙂
@moni73 pozri, ak kazdy dostane rovnaky plat, tak cena latky na saty a na monterky sa bude lisit iba v tom, ze na tie saty treba trochu viac latky ... obchodnici by dostali rovnako, strihaci tiez ... vsit zips do siat a do monteriek-to je podla Teba rovnaka cena, pozosivat-tam sa to moze lisit v pocte stehov (dalo by sa odmerat podla mnozstva pouzitych niti) ... navrhar-vsak tiez by mali dostat rovnako-rovnako poctivo premyslaju a potom kreslia ... takze ta cena by podla Tvojho navrhu nemohla byt az natolko odlisna ... svedske skolstvo som nemala moznost prestudovat, ale mrknem na to, pochybujem, ze tam najdem nieco take, ze vsetci za rovnaku pripravu dostanu rovnaku znamku ... v kazdom pripade ten moj priklad so ziakmi-to je len kopirovanie toho Tvojho napadu o platoch a ak by mal taky napad zafungovat, tak by ludia mali byt pripraveni od zaciatku, aby potom nezazili velky sok ... takze za rovnako dlhu pripravu na pisomku-rovnaka znamka ... ja viem, pritiahnute za vlasy, ale krasne na tom vidno, ze spravodlivost nie je taka rovnost, ako ju chces prezentovat Ty.
@moni73 Tak som nasla tak narychlo o svedskom skolstve napr. toto:
"Vo Švédsku sa v 1 a 7 ročníku neznámkuje, v 8 a 9 ročníku sa používa 5 bodová stupnica, kde 5 je najlepšie a 3 je priemer. Tieto známky sú relatívne, vzťahujú sa k celoštátnej úrovni znalosti v každom predmete."
No, ale to, ze sa neznamkuje, to je v podstate OK, tipujem, ze deti su hodnotene slovne ... cize sa dozvedia napr. v com sa maju zlepsit ... urcite nenapisu kazdemu cez kopir to iste ... od 8. rocnika sa znamkuje a teda tam bude rozdiel iba v tom, ze maju najlepsiu 5 a najhorsiu 1.
@zuzkaanicka narychlo... najvacsi rozdiel vidim v navrharovi..., avsak ten, co navrhuje monterky (to je hlupe, radsej konfekciu) moze spravit za mesiac nech 30 navrhov, a mozno tomu "satovemu" trva jeden navrh aj 2 mesiace (produktivita prace neporovnatelna - plat rovnaky). pokial to tak nie je, a tiez spravi tych navrhov 30, tak si asi tiez zasluzi to iste... blbost?
@moni73 zalezi aj od toho ako sa na to divas ... monterky nemusia byt krasne, ale musia byt funkcne a pohodlne ... takze kym ich niekto navrhol, tak tiez musel dlhsie premyslat-mozno aj tolko, kolko nad satami (nakoniec niektore saty su jednoduche-v jednoduchosti je krasa) ... osobne sa radsej budem venovat tomu prikladu so ziakmi, nie som ani krajcirka, ani navrharka, takze tam si nedovolim tvrdit, ze taky navrh trva tolko a taky tolko🙂
@tilly logické to asi je.......ale choré......vysoké zárobky z reklám?????to už je načo dobré pre túto spoločnosť? A športovci majú také príjmy.....že to nemôžu ani normálne minúť za svoj život.......a obyčajní pracujúci ľudia s minim.mzdou....sú radi, že majú dať deťom čo do úst.......To je podľa teba normálne? A ako chceš porovnávať tieto dve "práce"? A pracujú obaja.....aj futbalista, aj robotník......A napr. futbalista a ešte lepšie spevák.....majú určitý talent vrodený a stačí ho len a len rozvíjať.......Zatiaľ čo normálne pracujúci človek musí študovať,vzdelávať sa stále celý život, učiť sa nové veci a za aký výsledný plat? A ešte robí oveľa zodpovednejšiu robotu......
@tslobik jedno je prinos pre spolocnost a ine je ako sa namakaju, ti futbalisti (kedze sme uz zacali prave o nich) makaju viac ako murari, makaju od styroch rokov, su viac v zivote obmedzovani (nemozu napr. lyzovat, jazdit na motorke a pod, ziadne dovolenky, len v case ked maju prestavku, aj to musia trenovat) a ano, tak to funguje, reklama je biznis, tocia sa tam velke peniaze, dalej si zober, ze ten futbalista pritiahne na stadion 72tis ludi, da pracu aj inym ludom, napr. sportovemu lekarovi, usporiadatelom, predavackam v bufete...
@tilly Jasné......ale to má toľko uhlov pohľadu.....keby sme to začali do podrobna rozpitvávať.....Namakajú sa fyzicky......to áno, ale napr. aj zdravotná sestra sa namaká....najprv psychicky - musí študovať už VŠ, potom psych.aj fyzicky spolu so zodpovednosťou nad životmi. Robí v infekčnom prostredí kde môže všeličo nachytať, v krajnosti aj HIV, namáha sa s ležiakmi......A v podstate je to profesia, čiže to robí pre ľudí.....zatiaľ čo športovec to robí hlavne pre seba....alebo že by pre fanúšikov????Žeby boli fandovia dôležitejší ako vyliečený pacient alebo zachránený ľudský život?
Necitam diskusiu, nemam na to cas (cas su peniaze 😀 ) ale na margo uvodneho prispevku - zaspala si dobu, podobny model uz na SK bol, ale pred 25 rokmi skoncil 😀 A ako dobre bolo vsetkym, ze to tak socialne fungovalo, ze?
@tilly
@tslobik
ja som si precitala skor a chcela reagovat, len mame aj ine povinnosti 😎
chcela som porovnavat hokejistov ako rizikovejsich
...ale odbocim, lebo som nasla asi toho najrizikovejsieho... najlepsie zarabajucim sportovcom v minulom roku bol boxer, za rok absolvoval 2 zapasy (72 minut v ringu, trening zapocitany samozrejme nie je) sumu 105 mil. dolarov!!! dalej su v rebricku 10tich 2 golfisti s rocnym prijmom cca 35 mil. eur (fyzicku narocnost sa velmi neodvazujem odhadnut, ale...)
no a spat k mojim hokejistom... nech makaju 5 dni do tyzdna dvojfazovo, tj 4 hodky denne, nech je to porovnatelne s 8 hodinovou sichtou banika, rizikovi su obaja, riziko urazu nech rovnake (u banikov asi v mensom pocte, ale tragickejsie), riziko trvalych nasledkov jednoznacne vyssie u banika, hokejista funguje od 5 rokov (na zaciatku nie 5 dni do tyzdna a nie dvojfazovo) a je to pre neho konicek, nech si v 10tich rokoch uvedomi, takze odmaka 30 rokov, z toho mozno 25 platenych (samozrejme, ze do toho treba nieco vrazit ☹)
banik zacne v 20tke, odmaka 35 rokov..., prinos pre spolocnost neporovnatelny (uznam, ze ludia potrebuju chlieb a hry)
plat najlepsieho hokejistu slovana je mesacne cca 30 tisic eur, nasla som len tabulkovy plat banika v prvej linii. ten, ak pracuje nad plan zarobi cca 1000 eur. nech aj tam je nejaky najlepsi a nech zarobi 2000 eur (pochybujem)
je toto fakt ok?
fuj, som sa rozpisala...
@zuzkaanicka do kelu, ked ja tiez nie som ani ucitelka a uz ani ziacka, ale idem na to...
@moni73 no, ale pisala si, ze pedagogika Ta lakala (resp. stale laka), tak si myslim, ze to nie je ani Tebe tak vzdialene 😉
@zuzkaanicka kym nieco zosmolim, tak ti navrhnem na precitanie toto
http://amazilia.blog.cz/1102/jake-je-svedske-sk...
zatial mam info z prvej ruky len o vysokej, ktoru tam sestra skoncila a predskolacikov (sestrine dojmy suhlasia s clankom)
@moni73 precitala som si to, len toto je strasne strucne, aby som si o tom mohla urobit obraz ... zrovna dnes som bola na prednaske prof. Hejneho o interakcii ucitela a ziaka ... a tam sa naopak o hodnoteni prace ziaka hovorilo ako o dolezitej sucasti vyuky ... ja mam skusenosti hodne a to, co som si v tom Tvojom odkaze precitala, to ma teda neoslovilo pozitvne ani nahodou ... ako tam aj jeden clovek v diskusii pisal-na mna by toto posobilo demotivujuco a nie antistresovo ... ale skusim si pohladat nejake odborne clanky, lebo toto bolo skor na pobavenie 😉
@zuzkaanicka ako prve som si objavila chybu (uz som pri skolskom priklade 😎 ), napisala som, ze vklad by bol rovnaky, vysledok rozny... lenze, ziak A (ten lepsi, s dobrym vysledkom) by do toho musel za tychto rovnakych okolnosti vlozit viac, a to jeho, nazvime to - nadanie (podstatnu a dolezitu vec, o ktoru sa vsak sam vobec nezasluzil 😝 ). mohli by dostat rovnaku znamku, ak by sa hodnotila snaha... hodnotime vsak vysledok a ten mal ziak B zly - automaticky si zasluzi horsiu znamku (poviem ti ale, ze by mi ho za tychto okolnosti bolo luto a asi by bol mojmu srdcu blizsi 😔 ). na zaklade skolskych vysledkov si najdu obaja ziaci pracu. ziak A bude lekar, ziak B upratovac. vysledok ich prace nebude rovnaky, takisto ako nebol rovnaky v skole. lenze teraz uz nebude zly vysledok (obaja su shopni, oracoviti, zodpovedni...) a dobry vysledok, ale budu 2 dobre vysledky.
...som na seba celkom hrda... som zvedava co mi na to napises (v dobrom)
@zuzkaanicka ani na mna to neposobi pozitivne! ja to len k tomu, ze sa to celkom podobalo tvojmu "absurdndmu" prikladu 🙂 .
toto je cista tragedia a ze sa spomina, ze vdaka tomu bude onedlho cela krajina v ... 😉
ps pracujes v skolstve? ak sa mozem spytat
K svedskemu skolstvu (a zrejme vychove ako takej) pocula som, ze tam maju s deckami problemy, ze su nevychovane a rozmaznane...
@moni73 este sa vratim k tomu svedskemu systemu ... ak je pravda, co tam pise ta kocka, tak sa trieda prisposobuje tym slabsim ... no, tak potom to hrubo porusuje pravo tych nadanych na adekvatne vzdelavanie ... ked sa venujeme napr. postihnutym, tak preco by sme sa nemali venovat aj nadanym aspon takou mierou? ... ti si to nezasluzia? ... takze tento system, ak je v tom clanku naozaj dobre opisany, nie je dobry.
Co sa tyka toho prikladu ... kazdy clovek ma nejake nadanie ... niekto na jazyky, niekto na matematiku, niekto na vytvarnu atd ... ked si opisovala svoj napad ohladom rovnakych platov, tak si tento vklad (nadanie, talent) nebrala-brala si len to, ze ludia pracuju-napr. s rovnakym nasadenim ... no, takze ja tiez v tom mojom priklade beriem to nasadenie, ziaci sa budu rovnako dlho pripravovat a potom budu pisat rovnaku pisomku a hodnotenie je spravodlive take, ze sa napr. scitaju body a vyhodnoti sa to znamkou, alebo percentom ... ak by som chcela ist na to tak, ako Ty a teda by som chcela dat obom napr. jednotku, tak potom by som kazdemu musela dat pisomku podla jeho schopnosti ... lepsiemu tazsiu, slabsiemu lahsiu ... no, ale potom nemozu byt v jednej triede (alebo mozu a potom ich tam rovno budem triedit na sikovnych, menej sikovnych a slabych-resp. mozem urobit este jemnejsie triedenie-cize viac skupin) a teda hned na ZS (podla nejakych vstupnych psych. testov) rozdelim deti do tried podla ich schopnosti a nech maju vsetci jednotky ... hmmm ... ale toto by bolo nestastne riesenie, lebo prave, ked su v triede rozne deti (deti roznych schopnosti), tak je tam moznost toho, ze ti lepsi potiahnu tych slabsich, navyse niektore deti maju pomalsi rozbeh a keby som ich na zaciatku dala medzi slabsich, tak by ostali ako slabsi ... neviem, ci chapes, co som chcela tymto povedat, ak nie, mozeme podebatit 😉
@moni73 ten moj priklad presne kopiruje Tvoj napad ... takze ak je absurdny, tak konecne snad vidis, ze je absurdny Tvoj napad 😉
@zuzkaanicka este ta musim oslovit... nestretli sme sa my niekde? v nadanych detoch? ...myslela som si, ze zistim, tak som si kuk tvoj profil (nie som v tom zbehla, nic som nezistila ☹ ), ale predsa som nieco nasla...
vlozila si tam citat
tazkosti sveta spocivaju v tom, ze hlupi su sebavedomi a inteligentni plni pochyb...
nedalo mi, nevlozit to sem. som sa tym chcela zaradit medzi inteligentov 😝
@moni73 v nadanych detoch sme sa stretnut mohli 🙂 ... jo, a pytala si sa, ci pracujem v skolstve-ano 🙂
@zuzkaanicka pisala som to v uvode "...a teraz k tym, ktori nemaju na to, aby studovali...." myslela som zrovna nadanie, ale od zaciatku to bolo obratene, ze som pod tym myslela, ze nemaju financie... a ako vidim taha sa to so mnou celu debatu ☹
a nie kazdy ma nejake nadanie; ja nemam ziadne ☹
a ano, celkom rada by som podebatila, hlavne nadane deti sa ma bytostne tykaju 😎
@moni73 vies co tie tvoje hluposti co si tu napisala som zhliadla len jednym okom, ale to myslis vazne??? Porovnavat lekarov a smetiarov??? Akoze nehnevaj sa, ale mam ti povedat kolko ludi neprejde prijimackami na medicinu, kolko ludi vyhodia zo skoly od prveho rocnika do siesteho, lebo na to skratka nemaju hlavu??? . Uz len tych 6 rokov na medicine, co som bola zivena rodicmi, pretoze som sa musela ucit, kupovat si drahe knihy a to nespominam studovanie po skonceni skoly.... Moju kniznicu a cenu knih tu nebudem ani spominat..... Fakt ze musime chodit na drahe kongresy po celom sr a cr lebo potrebujeme kredity, a nehovoriac o tom, ze sme jednou nohou v base, pretoze teraz je trend kazdu vec co sa mi nepozdavala dat na urad pre dohlad..... Pred kazdym rozhodnutim ti koluje v hlave vsetko mozne, co mozes s cim a ako a za vsetko si zodpovedna a ty to porovnavas s nejakym co smeti vynasa??? A to tu nespominam sluzby... Kedy dojdem do roboty rano o 7 a odchadzam z nej na dalsi den o 16 a nemozem si dovolit tvarit sa unavene... A ked neberieme oddelenie ale povedzme ambulantov.... Vies kolko stoji take sono do ambulancie gynekologickej? 40 000€ a to este ked ho kupis z druhej ruky... A za co to ma prosim ta ten lekar na amb. kupit??? Za rovnaky platbako predavacka? A to nehovorim o dalsich vydajoch.... Ako fakt chciet aby mal lekar rovnaky plat ako smetiar, upratovacka alebo predavac to sa mi fakt len sniva... A bud si ista ze vela veci si spravis sama... Ja si v pekarni chleba upeciem, kurence mam bio aj zeleninu na zahrade, kyticu by si nejako sama zbuchala, sveter by si si ustrikovala, sestricku si tiez nahradim... Zabralo by to vela casu ale naucila by som sa to robit.... Ale slepak si tazko sama vyoperujes....
@moni73 ano, spominas v uvodnom prispevku, ze nemali na to, aby studovali ... ale v podstate pri hodnoteni (vyplacani platu) uz nechces brat toto do uvahy, chces platit len za vykonanu pracu a snahu pri nej, dokonca nechces brat do uvahy ani dlzku studia a mieru zodpovednosti ... cize presne o tom je ten moj priklad ... nebudem brat do uvahy to, ci ten ziak na to ma, alebo nema ... budem brat len cas, ktory venoval priprave a potom odvedenu pracu-cize pisomku ... ja stale nevidim chybu v tom mojom priklade-podla mna uplne presne kopiruje Tvoj napad ... a teda z toho by si uz mala vidiet, ze je to absurdne.
A co Ta ohladom nadanych deti zaujima? ... mas doma take?

@moni73 ked uz si ma implicitne spomenula, tak si dovolim reagovat ... priklad o monterkach a hodvabnych satach si si Ty sama preniesla na pripad robotnika a lekara ... ja som Ti tym prikladom chcela ukazat nieco uplne ine ... v oboch pripadoch potrebujes niekoho, kto vyrobi latku, nite, dalej navrhara, krajcira a obchodnika ... ak vsetci tito budu rovnako zaplateni, tak potom aj monterky, aj saty musia stat zhruba rovnako ... co je jasny nezmysel ... vobec tam neslo o to, ze monterky symbolizuju robotnika a saty napr. lekara ... ak je pre Teba v poriadku, ze cena siat a monteriek bude rovnaka, tak prosim-Tvoj napad nema chybu ... ja si to vsak nemyslim.
Dalsi priklad je takyto: dvaja ziaci sa budu rovnako dlho pripravovat na pisomku, na pisomke budu mat rovnake zadanie, rovnako dlho ju budu pisat, opravovat ju bude ten isty ucitel ... podla Tvojho pravidla, by mali dostat rovnaku odmenu, teda znamku ... nedostanu, pokial nebudu mat rovnake vysledky ... alebo by mali? 😕 ... je teda spravodlivost synonymum rovnosti? ... spravodlivost nie je to, ze vsetci dostanu rovnako (napr. aj nic), ale dostanu adekvatne svojmu vykonu ... samozrejme, niektore prace su podhodnotene ... ale napravat to tym, ze by vsetci mali dostat rovnako ... to uz hranici s niecim, comu ja hovorim blby napad 😝