icon

Rovnaký plat pre všetkých

moni73
18. nov 2014

ja nad tym uz dlhsie rozmyslam a vidim len same plusy (resp. nie plusy ale spravodlivost), ale kazdy komu to poviem sa chyta za hlavu a nikomu sa to nepaci. uspokojivu odpoved na otazku preco nie som
zatial nedostala. viem, ze je to totalne nerealne, tak skusme aspon ludi platenych z rozpoctu (od postarov, cez rusnovodicov, uradnikov, ucitelov po lekarov, ministrov, prezidenta - neviem, kto vsetko je v sucasnosti plateny zo statneho).
za podla mna hovori
- mensie rozdiely v zivotnej urovni
- vsetky zamestnania su rovnako potrebne (viackrat spominane, keby nebolo elektrikara ani lekar by neoperoval; keby nebolo polnohospodarov, neviem co by jedli ludia, ktori nemaju ziadnu podu a pod.)
- ludia by svoju pracu vykonavali s vacsou laskou, lebo by si ju nevyberali podla vysky platu.
argument, ktory som si zvycajne vypocula bol ten, ze praca lekara je ovela zodpovednejsia ako napr. teraz to schvalne prezeniem praca smetiara (ktora je podla mna velmi dolezita) a kto by potom tu medicinu studoval. podla mna kazdy, ktory by ju chcel robit. pochybujem, ze by si lekari vybrali radsej pracu smetiara. a teraz k tym, ktori nemaju na to, aby studovali. cely zivot su trestani a robia pracu, ktora je fyzicky narocna, "spinava" a ich plat je len zlomkom platu napr. lekara. nestaci uz to, ze nikdy nemozu vykonavat pracu, ktoru by chceli?

sem sa s minusmi. otvorte mi oci, preco to takto nemoze fungovat....

pemka5
20. nov 2014

A minimalne.... Zober si, ze by som po strednej mala plat 400€..... Vynasob si to 12 a potom krat 6rokmi na medicine a uvidis aka ti z toho vyjde suma, o ktoru ma studium pripravilo.... A to nevravim o nakladoch mojich rodicov, ktore boli este plus to.... A mozem ti povedat.. Ze z tych cca 800€ v cistom za tie rozhodnutia a rozpovednost, za roky nad knihami, odvolanych akcii, bielej pleti kym ostatni boli na kupalisku a ja som sa ucila....atd..... Tak z tych 800€ zrovna nejdem odpadnut. Ale tak to je... Ja mam tolko, atest bude mat viac, sestricka bude mat menej a sanitar este menej.... Ale byt to podla teba tak asi ujo co po operacii doveze pani na izbu ma mat na vyplate to iste co ja.. Vtipne

moni73
autor
20. nov 2014

@pemka5 neda mi, ty si ho asi sama tiez len tazko vyoperujes 😉 to len na odlahcenie, nechcem sa vyjadrovat k ostatnemu, snazim sa to vysvetlit uz 7 stran... 😉
iba otazku, ak mozem... keby bol ten plat 10 000 bolo by to ok?

zuzkaanicka
20. nov 2014

@moni73 ale myslis, ze ked budu vsetci zarabat 10000, tak to bude v poriadku? ... blahobyt? ... aku budu mat ludia motivaciu, aby sa napr. vzdelavali, aby sa vyvijali nove veci? ... no, ziadnu.

moni73
autor
20. nov 2014

@zuzkaanicka to asi takto nejde, ani ja nevidim chybu vo svojej odpovedi napriek tomu, ze sa fakt snazim. a neviem, ci mam take dieta doma, ale urcite ho mam v takej skole 😉 (toto by som radsej ip)

moni73
autor
20. nov 2014

@pemka5 wow, klobuk dole. ale musis uznat, ze ani jemu to neslo lahko 😉 , napriek tomu "smekam"

zuzkaanicka
20. nov 2014

@moni73 no, ja uz ale neviem, ako inak by som Ti vysvetlila, ze rozdiel medzi Tvojim napadom a mojim prikladom je len vo veku ucastnikov a v sposobe odmeny (peniaze, znamka) ,,, inak je to to iste len v bledomodrom ... ak sa Ti priklad javi ako absurdny, tak nutne aj Tvoj napad musi absurdny byt ... je to obycajna substitucia 😉 ... a IP mi poslat mozes 😉

dana_l
20. nov 2014

praca moze byt rovnako dolezita - lekar aj smetiar su potrebny. ale je treba aj pozriet ze kto musi pri svojej praci pouzit viacej "mozgove bunky". lekar musi zo symptomov, ktore sa hodia na tisice chorob, najst spravnu diagnozu. smetiar robi len akoby mechanicke ukony pri svojej praci. a urcite tlak na cloveka za to, ze jeho praca moze mat na svedomi zivot cloveka je iny ako niekoho kto len sedi v kancelarii a vyplna papiere
bolo by urcite lepsie ak by rozdiely boli medzi platmi podla toho co clovek robi, ale aby ten rozdiel nebol desatisicovy a viac. ze jeden chodi do prace 8-10-12 hodin a stale len zivori a iny pojde do prace na 6 hodin a nema problem "normalne" ci dokonca nadpriemerne zit.

zitaje
20. nov 2014

@zuzkaanicka podla teba sa ludia vzdelavaju len kvoli vidine vyssieho zarobku?
Spomenula som si na dievcata kdesi v Afganistane... ktovie, ci ich "lepsie" vydaju, ak budu vediet aspon citat.

zitaje
20. nov 2014

@dana_l no ale moze za to ten, co nema tie mozgove bunky, ze ich nema??? Myslis, ze keby bolo na vyber, niekto by si vybral, ze chce byt hlupejsi?

zuzkaanicka
20. nov 2014

@zitaje nemen dosledok za pricinu 😉

dana_l
20. nov 2014

@zitaje nemyslim si ze sa lepsie vydaju ale budu schopne sa vyjadrit co chcu a mozno viest svoje deti aby nerobili tie iste chyby ako ony. lebo zmena nepride po hodine, roku. ale po dlhom case. ked sa myslienka moze aj rozvinut. urcite nie vsetci, ktori vedia citat, aj rovnako rozmyslaju. ale schopnost citat dava cloveku zistit ze je vo svete aj nieco ine ako oni poznaju a ze nie vsetci musia byt - zit tako ako oni doteraz.

dana_l
20. nov 2014

@zitaje prave preto pisem, nech su rozdiely ale nie take ako su teraz. ze niekto len robi od rana do vecera a stale nevie ako splatit ucty. a druhy nema problem ist na drahe zahranicne dovolenky a kupit si nove auto.

dana_l
20. nov 2014

@zitaje asi to bude zniet blbo - ale je dobre ze mame ludi ktori su nadanejsi a menej nadani. lebo ten nadany clovek by nevedel robit mechanicke prace kde nemusis pouzivat mozog - asi by z toho zosalel a skocil alebo skoncil kdesi. ale ten co nie je taky nadany to neberie ako urazku ze robi to co robi lebo ak my ostatni mu povieme a ukazeme svojim spravanim, ze aj jeho praca - sice jednotvarna, bez extra rozmyslania - je tiez velmi dolezita a ze si vazime ze ju prave on robi - pre nas vsetkych

zuzka_puska
20. nov 2014

@moni73 nie kazdy ma na to, aby studoval...nemyslim financie,ale rozumovo... Nie kazdemu ide matika, aby vystudoval IT technologie...nie kazdeho bavi ludske telo,aby bol lekar....a preto,keby smetiar zarobil to co lekar,ktory zachranuje ludske zivoty,ako by to bolo???? Jasne,aj smetiarstvo je dolezite,aj kazda praca je velmi velmi podstatna....ale jednoducho su prace,ktore si zasluzia lepsie ohodnotenie..

Jasne ,su aj ludia,ktori by mohli zarobit aj menej,taki politici,tym by som s radostou ukrojila z platov 🙂 Ale neda sa, takto to funguje uz dlho, niekto ma viac, niekto menej, nic nenarobime, zial.

Neviem, ci je to nejako osozne,sa zamyslat nad takymi otazkami, ktore nemas nejako moznost nijak vyriesit, ani ti na ne nikto poriadne neodpovie 🙂 Radsej by si mala energiu obetovat rodine,priatelom,svojim zaujmom, zvyseniu svojich prijmov, nie zaoberat sa takymito somarinami, prepac 🙂

zuzka_puska
20. nov 2014

@pemka5 prepac, ak si naozaj lekarka, to fakt lekari tolko zarabaju? ze 800eur? uff 🙂 tak biedne, neviem teda v akom odbore pracujes, ale asi to bude len nieco vseobecne, detske, ci? lebo teda neverim, ze lekar ktory trebars operuje, alebo povedzme robi nejake specialne ukony, zarobi tolko malo.... aj zubari zarabaju velmi dobre, myslim ze ich platy su 4ciferne - znamy je zubar, a teda jeho plat mi riadne vyrazil dych, v dobrom slova zmysle 🙂

zitaje
20. nov 2014

@zuzkaanicka nie nemenim, moja poznamka bola k tej motivacii. To sa tu casto opakuje, ze kto by uz len studoval napr. medicinu, ak by ma lekar rovnaky plat ako ja neviem kto, osetrovatel.
Ja si myslim, ze v ludoch je hlboko zakorenena tuzba po vedomostiach, vidno to ja na detoch, nie? Teraz nehovorim o takych znudenych obetiach systemu, ale zdrave, zvedave deti.

moni73
autor
20. nov 2014

@pemka5 ja tu nie som posol jedinej bozej pravdy, nesnazim sa dostat do tejto pozicie, chcela som vediet nazory ostatnych, chcela som vediet minusy tejto "idei" (velmi sa hanbim, neviem ake i a uz sa mi nechce hladat). v ziadnom pripade nezavidim lekarom ich plat, uznavam ti tiez usly zisk a financie vlozene do studia. ak
vsak poviem a, musim aj b. rodicia na teba dostavali rodinne pridavky (ja viem, ze je to velmi vtipny peniaz, ale je), pracujuci uz odvadzali dane a platili tym tiez chod vysokych skol.... nie, nebude ich nikto odvazat na izbu a budu sa hromadit na operacke.... ja viem, ze odviezt by ho vedel kazdy, ja viem, ze toto je uz pritiahnute za vlasy...
neviem, co ti napisat, neviem, ci to vobec citas. "podnikatelky" by ti tu asi napisali, ze nie si dost sikovna, lebo keby si bola, mas sa aj tu, na svk dobre... ja ti k tomu napisem asi tolko, ze tvoj plat je mizerny, podoba sa mojmu stredoskolskemu (mam prax), kde nemam zhruba ziadnu zodpovednost. teda v dnesnej dobe diferencovanych platov, ktoru ja urcite nezmenim 😉 ti prajem minimalne dvojnasobok tvojho dnesneho platu 😎

dana_l
20. nov 2014

@zitaje prave tie zdrave a zvedave deti urcite v buducnosti budu mat pracu ktora bude vyzadovat aby sa snazili o nieco nove. tam je nasa buducnost

zuzka_puska
20. nov 2014

@pemka5 ale inak, suhlasim s nazorom, ze autorka diskusie je bud mimo, alebo teda neviem akym zazrakom vznikol ten nazor o rovnakych platoch 🙂

moji rodicia makaju,od rana do vecera, za smiesne peniaze....Ja som studovala VS, aby som sa trebars v buducnosti mala lepsie,a nemusela tazko makat 🙂
Ale, mnoho ludi nestuduje,lebo na to nema hlavu.... vsak tie vysoke skoly teraz nie su tak cenovo nedostupne,navyse sa da popri skole aj pracovat....Ale, kto na to nema,rozumove schopnosti,moze mat penazi kolko chce.....(nehovorim o skolach,kde sa da titul kupit)

Ale tiez mi pride absurdne,aby som ja,s VS, zarobila tolko, ako nejaka ina baba v mojom veku,co skoncila ledva nejaku ucnovku.....Jasne,ak sa ta ucnovkarka uchyti,zacne podnikat v tom co vystudovala,urcite vie zarobit aj 3x tolko co ja, to je v poriadku 🙂 Ale cela tato diskusia je asi uplne zbytocna, rovnake platy nebudu, to by teda vyzeralo 🙂

zuzkaanicka
20. nov 2014

@zitaje ano tuzba po vedomostiach je prirodzena a rovnako tuzba po odmene (pochvale) ... kazdy prvacik sa isto tesi, ze ho pani ucitelka pochvali-to je jeho odmena a ked ta odmena pride, tak vie, ze tu svoju pracu urobil dobre, tak, ako ten, ktory pochvalu nedostane, vie, ze sa musi zlepsit ... toto je uplne prirodzene a je v kazdom cloveku ... nikde netvrdim, ze peniaze su jedina motivacia, ale ak sa prestane diferencovat, tak jedna z motivacii odpadne ... a napr. keby mali vsetci tych spominanych 10000, to by znamenalo, ze sa vobec nebudu brat do uvahy ani skusenosti ... cize napr. lekar s praxou a cerstvy absolvent dostanu rovnako ... myslis, ze by to tych ludi nedemotivovalo?

zuzka_puska
20. nov 2014

tym som samozrejme nechcela nikoho urazit, ale jednoducho logika nepusti 🙂 vsak len ked sa zamyslite, ako moze smetiar,predavac,pekar,zarobit tolko ako niekto kto trebars vytvara cely pocitacovy system, stroje, programuje stroje....vsak od tychto ludi zavisi napriklad pasova vyroba - ak by neboli programatori, IT technici, fabriky mozu zavriet, a kolko ludi ma vdaka nim pracu....tak by bolo smiesne ak by clovek za pasom zarobil tolko co ten, ktory cele tie pasy a stroje tvori.....

nie nie,cele zle, to by bola hotova pohroma ,rovnake platy nikdy 🙂

Jedine co by sa mozno dalo,nejako upravit socialnu siet,aby cez nu ludia neprepadali na hranicu chodoby, to je ovela realnejsie,ako rovnake platy 🙂

zitaje
20. nov 2014

@zuzkaanicka je to veeeelmi hypoteticka otazka, kedze sa to isto nestane, ale myslim si, ze keby vsetci brali 10000 eur plat, vsetci rovnako, chvilu by bol strasny chaos 😅 ale casom by sa spolocnost nastavila na INY DRUH odmenovania. Napr. ze by si ludia tych lepsich viac vazili, alebo take daco. Ze proste tie peniaze by jednoducho prestali byt motivaciou, takze by sa vytvorila ina.

zuzkaanicka
20. nov 2014

@zitaje otazne je, kolko by v takom pripade stali napr. potraviny ... lebo ziaden stat nie je taky bohaty, aby si taketo nieco mohol naozaj dovolit ... ale keby take nieco nastalo, tak by vlastne vznikol komunizmus a ten (nastastie) nie je dlhodobo udrzatelny 😉

cannella
20. nov 2014

@zuzka_puska k tvojmu prispevku dnes o 23:19
Nie, nezarabaju, ale touto sumou sa zvyknu ohanat. Poznam nie jedneho, aj najlepsi priatel je lekar a ver mi, ze tato suma je scestna.

zitaje
20. nov 2014

@zuzkaanicka ja som to kdesi na prvej-druhej strane pisala - podla mna taketo alternativne spolocenstva maju sancu fungovat len na prisne dobrovolnej baze, navyse musia byt vsetci clenovia dostatocne vyspeli (myslim moralne), takze iste nie ako stat. Mozno ako nejaka viac-menej sebestacna dedina.
Ale vlastne ked tak nad tym rozmyslam, ja som celkom snaziva osoba, ale od idealu mam aj tak riadne daleko a ktovie, ci by som v takom spolocenstve vydrzala 😝 . Ci by som tam vobec vstupila 😅

moni73
autor
20. nov 2014

booze, tych 10 tis. bolo narychlo, bez rozmyslu "tresknutych" s ohladom na
@pemka5 , vzhladom k cene stroja, ktoru spomenula a uslemu zarobku. zaroven som chcela dat sumu, ktora by
ju urcite uspokojila (koho nie?) a z toho zistit, ze ak by mal clovek tak vysoky prijem (samozrejme dnesne ceny), ze si moze dovolit zhruba vsetko, ci by ho iritovalo, ze ten smetiar ma taky isty...

mna tato debata bavi a spada do oblasti mojich zaujmov 😉

zuzka_puska
20. nov 2014

@cannella ale mozno ti odvodaci,alebo obycajni lekari......???ci ??? ja mam znameho zubara, ten ma plat krasny 🙂 verim,ze aj ostatni lekari maju omnoho viac,lebo ako 800eur je mizerna suma. aj ked,obvodakom by tolko asi aj stacilo,ani neoperuju,ani nepichaju injekcie,len vypisu vymenny listok k dalsim odbornikom....tym odbornym lekarom by som dopriala vyssie sumy,ale ktovie ako to naozaj je. Ako lekarka, po 6 rocnom studiu,by som za 800 robit nechcela 🙂

moni73
autor
20. nov 2014

predpokladam, ze
@pemka5 , ako aj sama pise je viac-menej absolventka, zatial bez atestacie, takze jej nastupny plat v nejakej statnej, fakultnej nemocnici moze by zhruba takyto. je jedno na akom oddeleni je, ci na chirurgii alebo na koznom. aspon si myslim, ze to takto funguje. ak prve 3 roky odrobis na internom, spravis atestaciu bude z teba
internista. atestacii mozes mat viac co viacerych oblastiach mediciny. a mozno trepem 😝

ivanka.7
20. nov 2014

Nejdem reagovat na dlhu diskusiu, len takto skromne:

Bol raz jeden maly chlapec, ktory prve roky svojho zivota prezil v komunizme. Raz siel kamsi s maminkou a ona mu vysvetlovala akoby vyzeral idealny komunizmus (vsetci by sa mali rovnako dobre, lebo kazdy by mal presne to co potrebuje a kazdy rovnako). Chlapec zareagoval jednoducho: "Tak to komunizmus nikdy nebude." "A preco nie?" "Ja by som si vzal viac."

Preto to nikdy fungovat nebude. (btw. situacia je zo skutocneho zivota)