icon

Rovnaký plat pre všetkých

moni73
18. nov 2014

ja nad tym uz dlhsie rozmyslam a vidim len same plusy (resp. nie plusy ale spravodlivost), ale kazdy komu to poviem sa chyta za hlavu a nikomu sa to nepaci. uspokojivu odpoved na otazku preco nie som
zatial nedostala. viem, ze je to totalne nerealne, tak skusme aspon ludi platenych z rozpoctu (od postarov, cez rusnovodicov, uradnikov, ucitelov po lekarov, ministrov, prezidenta - neviem, kto vsetko je v sucasnosti plateny zo statneho).
za podla mna hovori
- mensie rozdiely v zivotnej urovni
- vsetky zamestnania su rovnako potrebne (viackrat spominane, keby nebolo elektrikara ani lekar by neoperoval; keby nebolo polnohospodarov, neviem co by jedli ludia, ktori nemaju ziadnu podu a pod.)
- ludia by svoju pracu vykonavali s vacsou laskou, lebo by si ju nevyberali podla vysky platu.
argument, ktory som si zvycajne vypocula bol ten, ze praca lekara je ovela zodpovednejsia ako napr. teraz to schvalne prezeniem praca smetiara (ktora je podla mna velmi dolezita) a kto by potom tu medicinu studoval. podla mna kazdy, ktory by ju chcel robit. pochybujem, ze by si lekari vybrali radsej pracu smetiara. a teraz k tym, ktori nemaju na to, aby studovali. cely zivot su trestani a robia pracu, ktora je fyzicky narocna, "spinava" a ich plat je len zlomkom platu napr. lekara. nestaci uz to, ze nikdy nemozu vykonavat pracu, ktoru by chceli?

sem sa s minusmi. otvorte mi oci, preco to takto nemoze fungovat....

moni73
autor
21. nov 2014

@ivanka.7 uprimne? aj ja by som mozno chcela viac... (ruku do ohna by som nedala ani za seba 😝 )
to neznamena, ze sa mi ta myslienka nemoze pacit... a ona sa mi paci 😉

ivanka.7
21. nov 2014

@moni73 to je v poriadku 🙂 aj mne by sa pacila konstitucna monarchia na slovensku, ale viem ze to nie je realne 🙂

dai
21. nov 2014

@moni73 necitam diskusiu... moj nazor - tato myslienka je niekde chora. Argumenty: ludia nie su rovnaki a zial vaecsina je pohodlna, pri rovnakom plate by si dosiahla len to ze flakacov by bolo este viac ako teraz a hrstka by makala na zvysok... prepac ale tento model sme tu uz mali a vaecsina vie ako to vyzeralo - vo velkom sa kradlo lebo ludia chceli viac ako mal sused, bola obrovska zavist a ako som uz pisala - hrstka makala na vaecsinu... to co ty popisujes je totalna utopia kedze sa cratim k zaciatku mojho prispevku - ludia nie su rovnaki, ibe veci ich robia spokojnymi, tuzia po inych veciach etc....
K tvojim dalsim uvaham ... prepac ale moja skusenost je ze vela ludi ked sa snaxi tak napriek tomu ze mozno nemala vlohy od narodenia sa nakoniec k vysledku dopracuje - ako hovoril edison 95% praca a 5% talent... ty tu udavas ze ludia s prepacenim zato nemozu ze su sprosti - tym podla mna len ospravedlnujes ich pristup k zivotu... davat na jednu uroven smetiara a lekara je tiex od veci - kym smetiar by pri svojom celkovom zivote a pristupe k nemu, k vzdelaniu , k tomu kolko sa svojmu zamestnaniu musi este venovat potom ako padla etc... nikdy nemohol pracu lekara vykonavat, lekar by si smeti dokazal odviest aj sam😉
Prepac ale podobne myslienky vzdy vyvoj skor zastavovali... a to nemyslim len technicky ale aj osobnostny...
ak mas pocit ze v tejto spolocnosti chyba ludskost, ja mam pocit ze ak tvoja premisa je ze je to kvoli platovym nozniciam, je zla - poznam vela velmi ludskych bohatych a dost velmi zakernych a zlych chudobnejsich aby som uverila tomu ze peniaze primarne kazia charakter - skor je to vychova, pristup k zivotu a celkove vnimanie sveta

digysa
21. nov 2014

@moni73 Predstav si, ze nemas "povolanie", ani "zamestnanie"....ale si podnikatel. Prave si zarobila 50 tisic Euro cisteho na konci mesiaca, lebo ponukas sluzbu, ktoru ludia chcu a zenu sa po nej a mas velky uspech....

CO urobis??? Co tie peniaze spalis, aby si mala rovnaky plat ako vsetci? Lebo dat ich nikomu nemozes, lebo ostatni uz tych 1000 Euro zarobili a vsetci na Slovensku zarabame 1000 Euro.

Tak co teda urobis so zvysnymi peniazmi? Myslim, ze tato myslienka sa ti skutocne nemoze pacit...... 😅

horana
21. nov 2014

Ja som spominala vcelku zaujimavu ideu nie rovneho platu ale akohosi zakladeho prijmu na poberanie ktoreho by jeho zastancovia (inak vcelku silna skupina ktora sa presadzuje aj na pode eur. parlementu, rozbieha masivne peticie a pod., cize nielen nejaki uletaci, ich clenovia au aj vyznamni ekonomovia a pod.) tvrdia ze kazdy clovek - aj dieta a dochodca, samozr. aj cely produktivny vek by mali dostavat rentu z ktorej by zakladne prezili. Co uz si snahou v pracach zarobia naviac, to mozu. Tvrdi sa ze vzhaldom na financie ktore sa kazdorocne venuju na zachranu bank a pod. by toto teoreticky mozne bolo. Je to na dlhsie, kto chce najde si a prestuduje.

Inak bez ohladu na tieto snahy, aj keby vsetko zostalo ako ma, ja na SK vidim ze sa sice obcas presadi aj sikovny, ale drviva vacsina tych ktorym sa nadpriemerne dari su tzv. "sikovni" v uvodzovkach, nebudem komentovat, kto ma oci vidi. Pozname napr. istu polo-mafiansku rodinu kde su ksefty po roznych znamostiach pridelovane, a oni maju extrmne nedbytky penazi. Taki novodobi rychlokvasni zbohatlici. A vidno ze si to ani nevazia, kupuju si len rozne luxusne veci a skratka konzumuju. Ja si myslim ze kym vacsina ludi nadbytky prostriedkov akoklvek opravnene ziskanych, nevenuje spat do spolocnosti na podporu projektov ktore mozu ju vylepsit, na pomoc tym ktorym sa napriek snahe mozno nedari tak uplne dobre, tak to bude v spolocnostiach bez ohladu na nazov zriadenia a historicke kulisy vyzerat stale horsie nez vo vlcej svorke. Vyvoj by bol omnoho rychlejsi keby prebytky aktivne venovali naspat do chodu spolocnosti, dobrovolne, pretoze to vidia ako spravne. A nielen milionari, ale kazdy ako moze, kde kazdemu by zalezalo na celku. Kym toto nebude, vzdy bude korupcia, klientelizmus, pokusy uchmatnut si o omrvinku viac nez sused. Ako povedala Matka Tereza: "Problemom sveta nie je ze neodkazeme nasytit chudobnych, problem je ze nedozeme nasytit bohatych" a je to pravda, tento svet ovladaju oligarchovia ktori nemaju nikdy dost a ega umerne tomu velike, ich potom kopiruje drviva vacsina beznych ludi v podmienkach ake len maju a mozu.

Tak ako indiani vymienali s pohladu europanov naivne koralky ktore im priniesli za zlato, aj my uplne naivne vymiename vyssi prospech za kratkodoby a docasny nadbytok. Verim tomu ze civilizacia sa casom vyvinie a na to co funguje teraz sa budeme len pousmievat ako na detsky vek vyvoja.

dai
21. nov 2014

@horana moj problem je napr. Ze ti nikto nezadefinuje skupinu akoze bohatych. . Moja akusenost z sk je zw za bohatych su pokladani uz aj radovi zanestnanci s platom 2000 - 4000 euro - vaecsina ludi co poznam spadaju do tejto skupiny a nikto z nich nie je zlodej, su to nkrmalni ludia ktori na sebe pracuju a pracuju velmi tvrdo - bez znamosti a niektori aj bez vyssieho vzdelania - brat tymto ludom a davat tym co som uz pisala maju na vsetko vyhovorku v podobe ze ja na ucenie nemam, nemam talent a pod. Samozrejme ze robia 8 hodin a padla mi pride uplne mimo...

moni73
autor
21. nov 2014

@dai pre mna osobne by to znamenalo obrovsku slobodu vo vybere zamestnania a na rozdiel od vacsiny bab tu, by som si vybrala narocnejsie... mna osobne robia spokojnou prave ine veci ako VECI 😎
cela debata sa niesla v teoretickom duchu a bolo tam potrebne vniest aspekt nadania (v ziadnom pripade nechcem tvrdit, ze stoji co i len za 50 % uspechu).
nemyslim si, ze peniaze kazia charakter, mne ho zatial nepokazili 😉 seriozne? aktivita najvacsich miliardarov sveta darovat min. polovicu svojho majetku na charitu to len potvrdzuje. zaroven to v mojich ociach poukazuje na to, ze "nieco je zhnite v state danskom"...

zuzkaanicka
21. nov 2014

@moni73 neviem, mozno sa mylim, ale aj v case nerovnakych platov sa ludia rozhodoju aj pre take povolania, ktore su slabsie ohodnotene ... ja napr. pri vybere VS som absolutne nepremyslala nad tym, kolko raz budem zarabat ... isla som studovat to, co ma bavilo a vedela som, ze by som ine robit nikdy nechcela ... a nelutujem ... aj keby boli rovnake platy, rozhodla by som sa rovnako ... totiz, ak je niekto v niecom dobry a bavi ho to, tak aj ta financna odmena nakoniec moze byt ina-dokonca aj v skolstve 😉 ... keby boli rovnake platy za rozne prace a za roznu uroven zodpovednosti, tak je velmi lahko mozne, ze ti, ktori sa teraz rozhodovali na zaklade fin. odmeny, tak by potom isli cestou najmensieho odporu ... a teda, ja osobne by som z takeho statu pri prvej prilezitosti zdrhla ... silne mi to pripomina to, co tu bolo a som rada, ze som to mala moznost zazit, lebo som aspon "odolna" ... a samozrejme som rada, ze tak nemusim prezit cely zivot.

tilly
21. nov 2014

@moni73 ako si platis tu reklamu? tak, ze kupis vyrobok? nemusis... ja zo zasady nekupujem a nepouzivam najpropagovanejsie firmy...

tilly
21. nov 2014

a este jednu vec, aj ty si mala moznost makat na sebe a byt uspesna sportovkyna, teraz mas moznost na sebe zapracovat a najst si inu robotu...
zdvihni sa od modreho konika, pohni rozumom aj zadkom, zapracuj na sebe, najdi si pracu, v ktorej budes stastna a budes zarabat tolko, kolko budes potrebovat a budes mat tolko prace, ze absolutne nebudes mat cas premyslat nad kravinami typu rovnaky plat pre vsetkych... najlahsie je plakat, nikto ti nie je zodpovedny za tvoju situaciu, len ty sama! stat ani bohati ludia nemaju povinnost ta zivit...ň
vzdy mozes zmenit svoj zivot...

horana
21. nov 2014

@dai Definovat bohatstvo ako take netreba. Ludom to nikto nemoze brat nasilu, ked sami od seba neprijde k tomu ze ludia budu vidiet ze treba cast svojho nadbytku odovzdat spat do obehu, premyslat ako sa podielat na spolufinancovani miestnych projektov, ci uz 1E alebo aj dobrovolnou pracou (kym sa nebudu chovat ako rodic ktory sebe utrhne uplne prirodzene a da rodine, analogicky az rodina ked to rozsiri na svoju krajinu) tak dovtedy bude uplne jedno co sa to vola feudalizmus, socializmus ci kapitalizmus - btw aj ten zacina krachovat, cisty uz temer nikde neexistuje stale sa zvysujuci pocet regulacii, dotacii a birokracie pripomina obdobia pred padmi civilizacii. Ani on - kapitalizmus nezafungoval, len to este mnohi az tak okato nevidia. Dopadne rovnako ako socializmus. Uz teraz je prehnily pre nizku morlanu uroven ludi, pre ich neschopnost si vidiet dalej od nosa, pre sebastrednu koristnickost. Ako sa nazve potom nasledny system je vcelku jedno, medzi vacsimi civilizacnymi epochami je vzdy obdobie chaosu kedy sa vyplavia aj zle aj dobre vlastnotsi viac na povrch, ide sa viac na dren, viac zafunguje to naozajstne..a nasledna nova mlada cilizacia este ide na zotrvacnosti ludi ktori sa nadchli pre ideu - ich presahujucu. To je nieco co bohatstvom zhyckany zapadan mysliaci len na seba stratil zo zretela. A priroda ako uz tolkokrat predtym nam to vsetkym pripomenie.
Ale spat k veci, aj clovek zo 400E prijmom moze pomahat a casto vidim v okoli ze sa to deje. Niekto zase maka, ale len preto aby si nahonobil, nie preto aby pomohol spolocnosti, casto ho rpaca ai nebavi, nema k nej vztah. Pre spolocnost je to ako zarodky rakoviny, kym ich je malo, nevadi, ked to zacne prerastat...Je notoricky znamou vecou ze dnes 20 perc. ludi odziera 80perc. zdrojov a cela Zem nema na to aby sa vsetci mali ako tych 20 perc. Kym sa bude kazdy len porovnavat, a hladat dovody preco on este nema dost, su to vyhovorky. Ja ani nemyslim IMHO pomerne nefunkcne neosobne odovzdavanie casti platu na charitu, to je z mojho pohladu skor taky balzam na svedomie, ak to niekomu funguje, ale neriesi podstatu neochoty ludi podielat sa na postupnej zmene systemu, na aktivnom podielani sa na fungovani veci presahujucich dvere ich bytu/domu. Kym nielen vladcovia ale aj kazdy jeden nepochopi ze cim viac sluzi podla svojich moznosti, tym v skutocnosti pomaha najucinnejsie ako moze. A energia ktora mu za to prijde (aj peniaze su len jednou z foriem) treba vratit do obehu, a to nielen konzumom, to fakt dlhodobo nefunguje a nerobi to stastnych ani tych "makacov". Uz som niekolkokrat hovorila o knizke, nemam teraz pri sebe nazov, ako robil pracovnik hospicu pre bohatych v US rozhovory s klientami na prahu smrti ked bilancovali. Byvali podnikatelia, makaci. Zaujimave ze na ostatok zivota videli veci uplne inak nez kym sa zucastnovali "sutaze" a keby mali moznost prezit zivot este raz davali by doraz na sakra ine veci. Ono raz to dojde kazdemu, ci zil stastne a naplneno (a pre to rozhodne netreba idealne podmienky), mnohym zial az tesne pred koncom.

mircalla
21. nov 2014

@moni73 To nemyslis vazne, ze? Lekar ci vedec, co sa nadreli maju mat rovnaky plat ako upratovacka? Trapne....tvoju argumenty su uplne nelogicke. Tu nejde len o rozumovej kapacite, ale aj o lenivosti a usilovnosti atd....Smetiar moze byt kazdy, srdcovy chirurg asi nie.....Uznavam, ze niektore profesie ako ucitelia su zle platene, a niektore su zase prilis - napriklad modelky. Ale co pises je maximalen absurdne. Ak maju mat vsetci rovnaky plat, aku snahu maju potom ludia studovat, ucit sa jazyky atd? Ved pre tych sikovnych je to totalne demotivujuce

moni73
autor
21. nov 2014

@zuzkaanicka nemylis sa, urcite sa ludia nerozhoduju len na zaklade buducich prijmov. Bohuzial takych, ktori sa takto rozhoduju je vela, vid presytenost dnesneho pracovneho trhu pravnikmi. ja som bola v case svojej puberty znacne neuvedomela a jedinym, co som chcela dosiahnut bolo - ist co najskor pracovat a zarabat. Casom som ale ako clovek vyrastla-dospela a priority sa mi zmenili....
a toto, co pises: keby boli rovnake platy za rozne prace a za roznu uroven zodpovednosti, tak je velmi lahko mozne, ze ti, ktori sa teraz rozhodovali na zaklade fin. odmeny, tak by potom isli cestou najmensieho odporu ...
to je jedna z veci, ktoru nedokazem posudit
a ak sa tu tolko ohana tym nasim socikom, kedy tu uz nieco taketo bolo... tak to to prave vyvracia, lebo aj vtedy sme tu mali jadrovych fyzikov a lekarov a tiez smetiarov

zuzkaanicka
21. nov 2014

@moni73 no, za socializmu sice tie platy boli podobne, ale ludia si VS alebo SS tiez nemohli vybrat celkom slobodne ... ale to by bolo na dlho a nemam teraz cas ... navyse, ak sa teraz davaju uplatky, tak predtym sa davali mozno aj viac ... takze plat-to bola len taka ciastocka-pre niektorych 😝

moni73
autor
21. nov 2014

ako prve by som sa rada poopravila, skor ako komunista som idealista a rojko 🙂
ako druhe sa uz naozaj poslednykrat vyjadrim k prispevkom typu
@tilly o 9.12"
prve k reklame, auta skoda na hokejovych stadionoch - jedno z pre slovakov najdostupnejsich aut (podporujem reklamu)
lidl, relativne lacne vyrobky (podporujem reklamu)
ad 2
kazdy ma moznost makat na sebe - toto ti neberiem, ale ak by fakt kazdy na sebe makal typu sportovec, lebo tam sa tocia "ine prachy" neviem si predstavit ako by to tu vyzeralo, bolo to uz spominane aj pri upratovackach, keby mala kazda firmu....
k ods. 2 sa ani neviem vyjadrit.... stykrat sa pytam: ukazte mi, v ktorom prispevku nad sebou placem, lutujem sa a ziadam nieco od statu.... Vam nejde do hlavy, ze by tuto vec mohol prezentovat niekto s adekvatnym prijmom. chyba, v rebricku priemernych platov sa pohybujem v jeho hornej polovici. Velmi sa za seba hanbim, pretoze by som rada pomahala socialne slabsim - v ramci svojich moznosti, zatial som sa k tomu nedostala, dufam, ze sa to v co najkratsej dobe zmeni a bude sa mi lepsie spat.
a k clanku kazdy chce uspech.... ak pod tym myslime vysoky plat, tak ja uspech nechcem - teda skor, nie je to mojou prioritou

tilly
21. nov 2014

@moni73 ja si teda auto podla reklamy nevyberam, skodovky vobec nie su dostupne auta, v primeranej vybave su drahsie ako vw, teda ak su este na hokejovych stadionoch skodovky... a ked si budem chciet vybrat skodovku, tak preto, ze je to kvalitne auto (co naozaj je), nie preto, ze je propagovane, aj ja aj moj muz mame auta, na ktore som reklamy tusim ani nevidela, okrem autosalonov, ale to je ine, jednoducho, co je dobre, nepotrebuje reklamu 😉 a okrem toho ja kupou auta nepodporujem ziadnu automobilku, len jeho predchadzajuceho majitela, kedze zo zasady nekupujem nove auta 😀
do lidlu tiez nechodim a ak tam idem, tak len preto, ze to mam po ceste, chodim k nasmu pekarovi na rohu, lebo viem, ze pecie sam, nerozpeka polske polotovary... napr.
ano, kazdy ma moznost, ale nie kazdemu sa chce, cize si nemyslim, ze by mohla nastat situacia, ze by kazdy makal a o tom je v podstate aj to, ze rovnost platov nemoze fungovat, uz to tu bolo v roznych variaciach spomenute niekolko krat...

nie, nejde mi do hlavy, ze by clovek, ktory ma nadpriemer (ci uz schopnosti alebo penazi), chcel spadat do priemeru, to je jednoducho nepochopitelne...

k clanku, tiez nemam chtic byt uspesna, chcem byt len stastna a viem, ze by som nebola stastna, keby sme mali vsetci rovnako 😉
nepotrebujem byt milionarka, chcela by som mat len tolko, aby som si ubytko na dovolenke vyberala podla sluzieb a standardu, nie podla ceny 😀 ale dovolenky a vylety su u mna ina kapitola 😅

tilly
21. nov 2014

@zuzkaanicka no, to je pravda, moj otec napr. nemohol studovat, lebo jeho otec bol podnikatel a zhabali mu majetky, co bola tiez teda spravodlivost... kurnik, ked si predstavim, ze kde sme mohli byt, keby sa to tu po vojne nezvrhlo tak ako sa zvrhlo, je mi zle 😠 ☹

zuzkaanicka
21. nov 2014

@moni73 a este som si na nieco spomenula ... za socializmu boli samozrejme vsetky povolania zastupene, ale zrejme to bolo preto, lebo boli tzv. smerne cisla (nie som si uplne ista, ci si to pridavne meno dobre pamatam, predsa je to uz 25 rokov 😅 ) ... cize bolo jasne, kolko deti mozu zobrat na ktoru SS, kolko studentov na ktoru VS ... vsetko bolo "zorganizovane" ... takze ano, ak sa na to ide mocou, tak ano ... ak sa to necha na dobrovolnost, tak to moze skoncit tak, ze vacsina pojde cestou najmensieho odporu ... potom v state moze nastat system padajuceho h 😝

zuzkaanicka
21. nov 2014

@tilly bohuzial mam podobnu skusenost z nasej rodiny 😖

moni73
autor
21. nov 2014

@tilly ok, tak sme sa konecne dostali k zaveru, ja chcem byt tiez stastna a ja si praveze myslim, ze mna by rovnake platy-dostojne stastnejsou urobili...
a prave tu je ta potrebna rozmanitost... ako sa kazdemu nechce makat, tak aj stastnymi nas robia ine veci 😉

cannella
21. nov 2014

@zuzka_pluska ale kde obvodaci. Zabudni na 800 Eur. Obvodak ma za kazdeho pacienta, ktoreho ma v evidencii mesacne nejake peniaze bez ohladu na to, ci tam ten clovek za ten mesiac bol, alebo nie. Presnu sumu neviem ale tak min. 1,5 - 2 Eura (minimalne). To si daj x takych 1500 pacientov (to ma kazdy, vela krat aj viac). Toto je jeho prisun penazi bez toho, aby vobec niekoho osetril, k tomu si prirataj peniaze za osetrovanie, za rozne potvrdenia, samozrejme nesmieme zabudnut na farma firmy a ich ”skromne” darceky za spropagovanie prave ich liekov. Taaaaaak a mame peknu sumicku, ktora 800 Eur nepripomina ani z rychlika. Samozrejme, ze lekari maju aj naklady, napr. najomne, energie a plat sestricky, ktory, vsak, nie je taky horibilny. Ale po odratani tohto vsetkeho sme stale od 800 Eur vzdialeny na nedohladno. Lekari maju vela zodpovednosti, to ano, ale pre boha ziveho! Take chuda, ako sa tvaria nie je ani jeden jediny.

digysa
21. nov 2014

@moni73 Ja cakam na tu odpoved...je to jednoduchy priklad zo zivota. Moj manzel je podnikatel....

Stale tu trepes hovadiny s prepacenim.....odpovedz mi na tu jednu otazku. Ako si prestavujes, ze clovek, co ma uspech, nalozi so ziskom, ktory prevysuje sumu, ktoru dostane kazdy obcan tejto spolocnosti????

Este zabudate na tringelty- aj tie sa musia odstranit, takze nejaku tu skvelu servirku, obdarite len potlapkanim po pleci.
A servirku, ktora ti po pol hodine donesie salku caju, tiez musis zaplatit rovnako, ako tu dobru.

digysa
21. nov 2014

@horana Nesuhlasim s tebou. Kapitalizmus je zatial jediny system, ktory funguje a tento system pohana ludi a robi velke pokroky v nasom zivote. Ze mame aj ludi, co okradaju a su mamonari, to je ale prirodzene. Ved aj v prirode mas hnile jablcka a zlo a dobro existuje vo vsetkom, aj v roznych systemoch. Ale ide o to, ktory zo systemov ma najviac pozitivnych stran.

digysa
21. nov 2014

@tilly Aj my mame podobnu skusenost....

Ja este dodam, ze mne komunizmus ukradol otca na 10 rokov. Moj otec nesuhlasil s vtedajsim rezimom a utiekol do USA. Gustav HUSAK (vtedajsi prezident) mu zakazal styk s detmi. Na navstevu do USA ho mohla navstivit iba jeho manzelka (nasa mama) a tym komunisti zabezpecili, ze sa moja mama vrati, lebo na nu cakaju 2 deti.
Ked som ako 11 rocna prvy krat videla svojho otca, tak to bol pre mna uplne cudzi clovek.....Prve mesiace boli velmi tazke..ale podarilo sa medzi nami vytvorit si dobry vztah. Dokonca som pokracovala v jeho slapajach a v USA zijem aj ja 😉

digysa
21. nov 2014

A este jednu vec dodam (prepacte za tapetovanie)

Upratovacku moze ist robit dievca hned ako skonci POVINNU SKOLSKU DOCHADZU. Takze povedzme ze 13-rocna slecna zacne dostavat tu spominanu "JEDNOTNU" placu od 13 rokov.

Pravnik, Uctovnik, Lekar, Architekt musia studovat strednu a vysoku skolu. Lekar ma toho este viac. Cize tito ludia zacnu dostavat plat AZ niekedy v 26-ke.
Toto je aka spravodlivost???

Bola by som absolutne sprosta, aby som 13 rokov cakala na to, kym dostanem vyplatu, ked ju mozem dostavat uz ako 13-rocna, lebo dobre vydrhnem zachod a dlazu......
13 rokov by niekto nechcel zarabat? Najdite mi takeho? 😀 😀 😀

moni73
autor
21. nov 2014

@digysa odpoviem, nestiham...

mircalla
21. nov 2014

@digysa Ano, presne tak - pripadne si este robit dodatocne skusky ci atestacie
@moni73 ty sa dievca zobud, vazne rozmyslam, ci si normalna...sorry

jaron
21. nov 2014

Prepáčte, ale mnohí z vás @moni73 vyslovene urážajú (pritom asi ani nerozumejú, čo vlastne chcela povedať). Obdivujem jej trpezlivosť a pokoru. Napriek tomu, či má niekto taký alebo onaký názor.

pemka5
21. nov 2014

@moni73 @zuzka_puska Nastupný plat lekara, ktory si lekari vybojovali bolo minuly rok 940€ v hrubom....od tohto roku 1005€.... Cize v cistom to vychadza okolo tych 800€.... A bavime sa o lekarovi na oddeleni, nie na ambulancii.... A hlavne lekarovi do atestacie... Potom je to viac, ale tie sumy, ktorymi su zaplnovane media to urcite nie su... Je pravda, ze sluzbami sa ten plat zvysuje, ale je ina cena sluzby povedzme v Bratislave, a ina niekde v malej nemocnici....a taktiez sluzit 6x do tyzdna aby si si zarobil viac nie je sranda.... A nie je to o sikovnosti, ten plat je tabulkovy a nepohnete nim.... A nebavme sa tu o zubaroch.. Hlavne nie sukromnych, co maju vsetko na kes... Sak tam lietaju 50tky, 100vky ani sa clovek nenazda... Ale to vybavenie tiez nie je lacne... Celkovo platy ambulantnych lekarov su lepsie, ale treba si uvedomit, ze ten clovek kupuje ambulanciu podla poctu kariet kludne za 100 tisic €, plati najom, sestricku a nie lacne pristroje, ktore sa furt opotrebuvaju a treba ich menit..... Takze tolko k tolko ospevovanym platom nenazranych lekarov 🙂 ja osobne sa nestazujem, mam slovensko rada, ale nedivim sa kamaratom, ktori isli pracovat do nemecka, kde im za ich robotu zaplatia a nechovaju sa k nim tak, ako sa chovaju ludia momentalne k lekarom tu....