Rušenie pozície, PN a podpora. Prosím o radu.

takaosobka
4. feb 2020

Dobrý deň, ahojte. potrebujem poradiť čo sa týka pracovno nemocensko prispevkovo nezamestnaneckej otázky. snažila som sa veľmi pospájať informácie na internete ale inteligencia a logika nepustila, takže by som vás chcela poprosiť o rady a skúsenosti.
jedna sa o čiste hypotetickú situáciu.

môj zamestnávateľ ruší pozície vrátane mojej. zatiaľ to viem len z druhej ruky a oficiálne sa to mám dozvedieť zhruba v polovici roka. je mi jasné že sa bude chcieť snažiť docieliť dohodu s odstupnym na ktorú mám podľa všetkého zákonný nárok keďže som zamestnaná u neho vyše 6 rokov. V prípade rušenia pozície mám podľa všetkého nárok na 3 mesiace výpovednej lehoty a 3 mesiace odstupného.
vzhľadom na dlhodobé zdravotné problémy ktoré som ignorovala kvôli práci som ale zvažovala práce neschopnosť pred podpísaním dohody o ukončení pracovného pomeru / pred obržaním formálneho listu o rušení pozície ku dňu x.
podľa informácií na stránke socpost by mala byť výška PN 55% hrubej mzdy za uplynulý kalendárny rok čo by mi ak sa nemýlim malo urobiť z 19000€ za kalendárny rok mesačne okolo 860€ na mesiac s čím by som bola v podstate spokojná. navyše prosím vyvráťte mi prosím či nie je pravda že keď som na PN zamestnávateľ nemôže zrušiť moju pozíciu takže som v podstate ochranená pred stratou práce. teraz ide ale časť kde sa absolútne strácam ... povedzme že tu PN potiahnem v rozmedzi od dvoch do dvanástich mesiacov (záleží od toho ako rýchlo sa dám dokopy) a vrátim sa do práce. tam ma už čaká nevyhnutné buď to výpoveď z dôvodu rušenia miesta čiže 3 mesačná výpovedná lehota a 3 mesiace odstupné alebo dohoda ktorá mi bude vyhovovať viac ktorú podpišem. ok a už som teda skončila a som nezamestnaná a chcem ísť na úrad práce. akým spôsobom sa mi bude vypočítavať môj príspevok v nezamestnanosti v prípade že som pracovala nasledovné.

2017 pracovala som celý rok a aj ostatné roky pred tým

2018 materská od januára 2018 do decembra 2018

2019 pracovala som cely rok

2020
od začiatku roka pracujem,
povedzme že pôjdem na pol roka na PN a potom sa na 3 mesiace vrátim do práce a koniec.

zohladnuje sa moja PN v 2020 a materska v 2018 do kalkulacie prispevku v nezamestnanosti? ako?

ďakujem za každú radu.

Ema

miriam1983
4. feb 2020

@takaosobka okial sa rusi pozicia,tak zamestnavatel moze prepustit aj pocas pn. Dokonca aj pocas materskej a podla toho,ako to bolo v byvalej praci,tak nie je ani narok na odstupne.

takaosobka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
takaosobka
autor
4. feb 2020

@miriam1983 nie v tomto nemáš pravdu ani v prvom ani druhom pripade. Zamestnávateľ ťa nemôže prepustiť v prípade že si na PN z dôvodu rušenia pozície. A ak pracuješ viac ako 5 rokov na tpp na dobu neurčitú máš narok v prípade výpovede (nie dohody) na 3 mesačnú výpovednú lehotu a 3 mesiace odstupne . Zdroj ministerstvo vnútra SR . Link dole

http://www.minv.sk/?materialy-a-dokumenty-z-obl...

miriam1983
4. feb 2020

@takaosobka tak ja som zazila,ze pocas pn aj materskej prepustili,aj ked dotycna tam pracovala 7rokov. Kedze rusili poziciu,celkovo tu danu prevadzku.

evittam
4. feb 2020

@takaosobka Pocas PN kludne moze zrušiť tvoju pozíciu a ponúkne ti inu adekvátnu prácu ktorú bud príjmes alebo skončenie PP.

evittam
4. feb 2020

@miriam1983 Je rozdiel zrusenie prac.pozicie a prevádzky.

miriam1983
4. feb 2020

@evittam ved preto som to tam dopisala.

alenah31
4. feb 2020

@takaosobka ako píše @evittam kľudne môže zrušiť tvoju pozíciu aj počas tvojej PN - a môže ti poskytnúť náhradnú - adekvátnu k tej zrušenej. Treba čítať zákony poriadne. Si síce v ochrannej dobe, ale kuk §64 až 66 ZP kde sa presne píše kedy môžeš dostať výpoveď aj počas ochrannej lehoty. Napr. ak nechceš prijať iné miesto resp. miesto v inej pobočke máš nárok a odstupné aj výpovednú dobu. ALE je možné sa dohodnúť so zamestnávateľom, že nechceš výpovednú lehotu a spíšete tzv. Dohodu o ukončení PP a miesto 3-násobného odstupného máš nárok na 6-násobok (v podstate to bude 3x odstupné a 3x plat,. ktorý by si mala keby si dodržala výpovednú lehotu). Toto ale musíš mať v dohode zadefinované.

takaosobka
autor
4. feb 2020

@alenah31 to nie je ale vôbec zlá alternatíva. Ďakujem za vysvetlenie, ja len pozerám jednotlivé alternatívy.

alenah31
4. feb 2020

@takaosobka často to zamestnávatelia používajú najmä ak chcú uzatvoriť prevádzku či prac. pozície a papierovanie okolo toho čo najskôr. Lenže je to dohoda - čiže musí súhlasiť jedna aj druhá strana čiže dosť bude záležať ja vzájomných vzťahoch a tiež férovosti a ochote obidvoch strán.

takaosobka
autor
4. feb 2020

@alenah31 hej u nás je vo zvyku tých 6 mesiacov ako si napísala niekedy viac a je to o dohodách, v podstate mi išlo o to ako to vymyslieť lebo teraz naozaj uvažujem nad tým že by som sa dala na PN a dala sa zdravotné dokopy. Ale asi by som si uškodila čiže asi najlepšie podpísať tu dohosu