icon

Skrachovanie zamestnávateľa počas rodičovskej

slavicita
17. dec 2012

Ahojte, neviete mi niektorá poradiť? V roku 2010 som na stúpila na materskú ako normálne zamestnaná u sukromníka, potom som samozrejme prešla na rodičovskú dovolenku, ktorá mi má teraz 14. 2. 2013 skončiť, keďže syn dovŕši 3 roky. Ale v januári 2013 sa nám má narodiť druhé dieťa a problém je ten, že súkromník u ktorého som pracovala, skrachoval a jeho firma už nefunguje. Neviete ako sa to rieši a či budem potrebovať aj nejaké papiere od bývalého zamestnávateľa?? Je totiž ťažko zastihnuteľný ( skrýva sa pred veriteľmi a pod. ) a neviem čo ďalej. Papier na nárok na materskú som dostala dnes od svojho dr. a tento týždeň sa chystám aj do sociálnej poisťovne, tak by som bola rada pripravená...máte niektorá s takýmto priebehom skúsenosti???

Strana
z3
zuzana909
21. dec 2012

@slavicita tak to ti verím, takéto prekvapenie ku koncu tehotenstva držím palce nech sa to dorieši aby si už mala čo najskôr pokoj 😉

simca06022011
21. dec 2012

@zuzana909 ja som nepovedala ze niekoho obranujes, ani nic podobne.. ani ze nevies ake doklady treba... to si kde citala?

@slavicita vyziadaj si to pisomne a telefonom, nechaj si doklad... a najlepsie bude ak si zavolas na socialku, ako mas postupovat ked zamestnavatel nechce dodat nejake doklady, zatajuje sa a pod., co ti treba a podla coho ti to vedia uzavriet. A potom sa zariadis. Urob to teraz lebo za par mesiacov mozu byt jeho veci v kontajneroch (pochybujem ze priestory bude niekomu zaberat zadarmo.. proste to vyhodia po case) a aj on za horami dolami... a s podnikatelom sa vies dohodnut aspon na tom, ze spisete to ukoncenie PP a ostatne doklady mimo firmy... ci? Inak kto balil tie krabice? Prenajimatel? K tym dokladom svojim by si sa nejak mala dostat hlava nehlava, skus ho kontaktovat a vysvetlit situaciu.. ale mozno je taky nahnevany, ze nepochodis... lebo bude chcet panovi podnikatelovi urobit napriek🙂

slavicita
autor
21. dec 2012

@simca06022011 zatiaľ bývalý šéf spolupracuje, vo štvrtok po Vianociach ide na sociálku odhlásiť ma a vraj sa popýta aj na ostatné, takže uvidím ako to dopadne a keď sa pôjdem nahlásiť na sociálku a zaniesť na úrad práce papier a vyžiadať si materskú, opýtam sa tam ako mám postupovať a aké papiere budem potom potrebovať...ak budem tie papiere potrebovať, tak pôjde za správcom budovy a vysvetlím mu situáciu, hádam nebude pako a pustí ma tam....zatiaľ sa nejdem stresovať, uvidím čo mi povedia... 🙂

zuzana909
21. dec 2012

@simca06022011 nebudem ťa citovať prečítaj si čo si mi napísala 🙂

simca06022011
21. dec 2012

@slavicita tak je fajn 🙂)) tak sa nestresuj a uzi si vianoce 🙂)) posledne "pokojne" 🙂))

evabb35
23. dec 2012

@slavicita Na úrad práce ešte nemusíš chodiť. Teraz potrebuješ riešiť sociálnu a zdravotnú poisťovňu. V jeden deň ťa odhlási a na ďaľší deň sa tam musíš príhlásiť ako starajúca sa o dieťa a takisto treba do sociálnej poisťovne odovzdať potvrdenie pre výplatu z garančného fondu. V sociálnej poisťovni ti povedia do kedy to treba doniesť. Žiadať o výplatu z garančného fondu môžeš len do niekoľkých mesiacov, aby si to stihla. Ale však @simca06022011 ti poradí najlepšie. Na úrade práce budeš žiadať o podporu.

evabb35
23. dec 2012

@slavicita Vieš, to sú také stresy, že byť na tvojom mieste, tak si zaplatím právnika a poverím ho zastupovaním pri riešení problémov s prenajímateľom a podnikateľom. Do zdravotnej a sociálnej poisťovne by som poslala niekoho z rodiny, aby ti odniesol tlačivo, ktoré môžeš vyplniť aj doma.

rebeka25
23. dec 2012

@slavicita Ahoj som presne v tej istej situacii ako ty. Byvala firma vobec nereaguje, ale teba to vobec nemusi trapit, mas normalne narok na taku istu matersku ako si poberala pred tym. Len proste komunikujeme len zo socialnou poisťovňou. Ja dokonca nastupujem aj na PN popri rodicovskej , vsetky papiere som mala vypisane na byvalu firmu len som to zaniesla len do socialky.....

slavicita
autor
28. dec 2012

@evabb35 ahoj, dnes som bola behať po úradoch ale prišla som domov dosť znechutená lebo som skoro nič nevybavila...bývalý šéf ma dnes ráno odhlásil zo sociálky ale keďže so mnou neprerušil pracovný pomer, tak ešte stále odo mňa chceli pečiatku..našťastie tam bola dosť ochotná pani, ktorá si vyžiadala konkakt na šéfa a vraj to s ním vybaví...len teraz neviem, či mám ísť aj na úrad práce, nedali mi nijaké tlačivo a mám taký pocit, že pri prvom som na ten úrad išla aj pred pôrodom a vypisovala nejaké papiere...ani na sociálke nevedeli aké tlačivo mi majú dať...mám sa ísť spýtať na úrad práce, či niečo nepotrebujú:??? Potom som išla na zdravotnú ale aj tam som houby vypbavila lebo vraj potrebujú potvrdenie o poberaní materskej ale to mi zrejme vydajú až keď to vyriešia so šéfom....tak som už celkom zmagorená a znechutená...☹

evabb35
28. dec 2012

@slavicita všetky tlačivá, aj pre úrad práce, aj pre výplatu z garančného fondu /odstupné/ vydáva sociálna poisťovňa.

Po ukončení rodičovskej dovolenky, keď nenastúpiš do práce a zaeviduješ sa na úrade práce ako hľadajúca zamestnanie, na základe tlačiva zo sociálnej poisťovne o výške odvodov na poistenie v nezamestnanosti dostaneš podporu v nezamestnanosti, za podmienok určeným zákonom. Niekedy v sociálnej poisťovni vybavuje pracovníčka, ktorá nevie poradiť, hoci by práve oni mali vedieť poradiť a nevie aké tlačivo má vydať a preto tlačivá vydáva aj úrad práce /veď čo im už zostáva/. Najlepšie je naštudovať si sociálne zákony - Zákon o sociálnom poistení č. 461/2003 Z. z. a Zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti, Zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a tam to všetko je rozpísané.

evabb35
29. dec 2012

@slavicita Ale nechcem ti radiť zle, nemám praktické skúsenosti. Neviem, či sa máš prihlásiť na UPSVAR hneď teraz po ukončení alebo až po ukončení rodičovskej dovolenky. Najlepšie ti poradia na úrad práce.

simca06022011
29. dec 2012

@slavicita ved ale ty si teraz na MD, tak na co by si sla na urad prace? Mozno na odbor socialnych veci, kde sa vybavuju priplatky a rodicovsky prispevok (neviem ci sa to tak presne vola.. budova RELAX 6 poschodie... utorok a stvrotk nestrankovy den, niekolko krat som sa presla, kym som ich nasla 🙂)) ) Nebude sa ti to lepsie vybavovat cez telefon? Opytas sa ci sa mas nahlasovat, nieco vypisane doniest a tak...

evita68
29. dec 2012

@slavicita Po skončení materskej, teda pred nástupom na rodičovkú dovolenku sa prihlás na úrad práce a vyčerpi si podporu, pretože po skončení RD už na podporu nebudeš mať nárok, pretože si teraz prišla o zamestnanie.. Rodičovský príspevok prepíš na manžela až do vyčerpania podpory, potom si ho napíš na seba.

slavicita
autor
29. dec 2012

@simca06022011 no veď tie príplatky a príspevky mám na mysli, je mi jasné, že teraz sa na úrade práce nemám prečo registrovať, keďže som na materskej....preto neviem, či sa tam mám ukázať len tak alebo mám zo sociálky čakať na rozhodnutie o pridelení materskej....pri prvom som tam bola ale nie som si istá, či aj pred pôrodom alebo až potom, keď sa vypisujú tlačivá na ten jednorazový príspevok a rodičovský prispevok...ale asi tam zabehnem a povypytujem sa, nech mám kľud...

simca06022011
29. dec 2012

@slavicita az ked budes mat potvrdenie o materskej, tie tlaciva su na internete.. vypis si ich doma... po narodeni babatka si k tomu prilozis rodny list a nejake doklady este budu kontrolovat (obciansky si pamatam)... potom 2. krat po kontrole u lekara kvoli 2. casti prispevku pri narodeni dietata. Ja som tam bola iba 2x... potom po skonceni materskej som niesla nieco kvoli rodicovskemu a potom uz len kvoli prispevku na jasle. Inak som nikde nemusela chodit... V socialke som sa nahlasovala sama, to mi teta pri okienku vypisala (nieco kovli dochodkovemu??)...

slavicita
autor
29. dec 2012

@simca06022011 dobre...díky za radu 🙂

perlaoceanu
1. júl 2015

@simca06022011 Ahoj.Potrebovala by som radu pre svagrinu.Konci jej rodicovsky dovolenka 9.8.15.
Povodne chcela ostat so synom doma do jeho 6 rokov, no ked isla zaniest ziadost do prace, tak zistila,ze firma v ktorej pracovala bola predana inej firme.No ju ako zamestnankynu neprebrali, stale je nahlasena na socialke pod starou firmou a trva jej pracovny pomer. Na socialke jej poradili az posle ziadost o predlzenu RD povodnemu majitelovi na adresu domov. No zatial jej neodpovedal a tak vlastne nevie ci moze ostat so synom do jeho 6 rokov, ci ako. Pracovala v tej firme 10 rokov, takze by mala aj narok na odstupne, no kedze firma uz neexistuje nevie ci jej ho majitel vyplati. Co by mohla spravit?

simca06022011
2. júl 2015

@perlaoceanu z mojho pohladu je zamestnavatel firma a nie byvaly majitel, cize ak ju odkupila nova firma mali ju prevziat v evidencii so vsetkymi ostatnymi zamestnancami, pretoze stara firma pravdepodobne prestala tymto existovat, zlucila sa s inou, proste vymenila majitelov. V socialke zanikom/ prepisom/ premenovanim mali byt zmeny urobene na vsetkych zamestnancov cize tam nemala ani ona ostat evidovana na staru firmu. Ja by som to riesila tam, ak jej stary zamestnavatel neodpise... neviem ( ako by aj mohol ked firma uz nie je jeho, ak sa tu teda bavime o sro alebo niecom podobnom)
Ak to nie je takto a ta stara firma existuje a iba "podnikanie" nejake predali novej firme ( aj to je nejak mozne) takmtreba nahanat iba tu firmu ( konatela, majitela)... neda sa tu nic odporucit 🙂))) lebo v prvom rade treba komunikovat. Samozrejme na odstupne ma pri vypovedi narok.

perlaoceanu
2. júl 2015

@simca06022011 no neviem akym sposobom prebehlo prevzatie /firma mala vysoke dlhy voci socialnej poistovni/ No je fakt, ze svagrina ani dalsie zamestnankyne na materskej, nie su evidovane v databaze novej firmy. Takzev novej firme jej povedali, ze oni s nou nic nemaju.
Kto by jej mal vyplatit odstupne? Ak ju prepustia a pojde na urad prace, bude mat narok na podporu /pracovala tam 10 rokov, no od roku 2008 bola na tri roky na materskej, potom rok prerobila a teraz je znova 3 roky na MD a RD/

simca06022011
3. júl 2015

@perlaoceanu tazko povedat ked ani vy nemate informacie na to. Neviete co sa s firmou stalo... pozrite si teda obchodny register, uvidite co s nou je... ci existuje, ci ju niekto prevzal a ak uz neexistuje ( neviem, likvidacia firmy netrva mesiac, cize oreco o tom kamaratka nevie...). Treba si najskor zistit tieto fakty, su dost podstatne. Ak firma neexistuje nik jej nic nevyplati...
narok na podporu by mohla mat, ale to nie je velmi moja parketa, tak na 100% neviem.

alenah31
3. júl 2015

@perlaoceanu ahoj, odpoviem postupne:
1. tým, že je švagriná na MD resp. teraz na RD je stále zamestnancom zaniknutej spoločnosti - preto je stále evidovaná na sociálke ako ich zamestnanec. Zákon totiž znemožňuje zamestnávateľovi ukončiť s ňou prac. pomer ak je na RD aj keď zanikol - jej prac. pomer bude ukončený posledným dňom jej RD.
2. nový majiteľ resp. firma, ktorá prebrala "starých zamestnancov" nie je povinná prebrať všetkých. Pokiaľ ostatní prešli pod novú firmu len "transformovaním" - všetko ostalo po starom, prešli len pod nový názov - podpisom novej prac. zmluvy alebo novým dodatkom súhlasili, že pracujú ďalej. Tí čo nesúhlasili mali zo zákona dostať vyplatené posledné mzdy spolu s odstupným podľa ZP.
3. pokiaľ zamestnávateľ vyhlásil konkurz resp. bankrot a nemá peniaze na výplatu mzdy a odstupného zamestnanec si toto môže uplatniť v sociálnej poisťovni. Totižto každý zamestnávateľ platí 1% do tzv. garančného fondu. Je to taká poistka, že keď sa dostane do krachu bude o zamestnancov "čiastočne postarané".
Dávku garančného poistenia si môže zamestnanec uplatniť v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa sídla zamestnávateľa do 60 dní od vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa alebo odo dňa skončenia pracovnoprávneho vzťahu. Žiadosť sa podáva na predpísanom tlačive, ktoré je k dispozícii na pobočkách Sociálnej poisťovne a na webovom sídle Sociálnej poisťovne. Nároky zamestnanca za posledné 3 mesiace musia byť potvrdené zamestnávateľom, predbežným správcom konkurznej podstaty alebo správcom konkurznej podstaty. Ak zamestnávateľ, predbežný správca konkurznej podstaty alebo správca konkurznej podstaty nepotvrdia žiadosť o dávku garančného poistenia, zamestnanec, ak preukáže nárok na dávku garančného poistenia, má nárok na preddavok na túto dávku vo výške 99,60 Eur za jeden kalendárny mesiac.
4. Pokiaľ nový zamestnávateľ švagrinú po ukončení RD nezamestná urobí to isté. Pôjde na sociálnu poisťovňu s vypísaným tlačivom a požiada o výplatu odstupného a zostatku dovolenky z garančného fondu, následne sa zaeviduje na ÚP, nárok na dávku v nezamestnanosti samozrejme spĺňa (posledné 3 roky byť min. 730 dní poistená v nezamestnanosti).
5. predpokladám, že švagriná o tomto čo sa u nich vo firme stalo vedela. Je to síce sprosté, ale ako sa vraví "neznalosť zákonov neospravedlňuje" - tieto veci okolo si mala už dávno pozisťovať.
6. na jej mieste by som po ukončení RD išla na ÚP a vybrala podporu (6 mesiacov). Ak sa jej potom nepodarí nájsť si prácu išla by som radšej na neplatenú RD (tá do 6 rokov dieťaťa). Výhodou je, že síce nebude dostávať nič, štát bude za ňu akurát platiť odvody do zdravotky, ale nemusí sa každý mesiac hlásiť na ÚP a prácu si môže hľadať aj z domu🙂

Strana
z3