Som tehotná a pracujem ako čašníčka

martinkam20
26. dec 2012

Dobry den,
chcela by som Vas vsetkych poziadat o pomoc pri mojom probleme. Precitala som si vsetky prispevky tu na fore, ale pre moj pripad som nenasla ziadnu jasnu odpoved.
Moj pripad je trosku specifcky, ale mozno mi poradia mamicky ktore boli v podobnej situaci. Hlavny problem je ze som v 4 mesiaci a pracujem ako casnicka, kde som sama na prevadzke a musim sa tam natahovat aj s tazkymi vecami. Pracujem na polovicny pracovny uvazok a zmluva je na dobu neurcitu a zamestnavatel nemoze, resp neche ma premiestnit na menej namahavu pracu. Celkom ma to trapi a to naozaj neprospieva mne a ani mojmu babatku. Uz som mala aj nejake zdravotne problemy a nechcem aby sa mi uz opakovali, ale v dnesnej dobe je kazda koruna dobra. Chcela by som vediet na co mam narok a co to bude obnasat. Toto su skutocnosti ktore sa ma tykaju:
-prvy krat som tehotna
-pracujem na polovicny pracovny uvazok a zmluva je na dobu neurcitu
-mam namahavu pracu po fyzickej ale aj po psychickej stranke
-platila som si DNP z max. vymeriavacieho zakladu a podmienku 270 dni mam splnenu a som v 8. mesacnej ochrannej dobe.
-Ak by som teraz nastupila na PN ovplivni to potom narok a vypocet materskej ? Podotykam, ze doktorka ma moc nechce vypisat.

Chcela by som sa opytat ake mam povinnosti voci zamestnavatelovi ale aj na co mam narok a co mozem spravit aby som uz do prace nemusela nastupit.
Dakujem za odpoved a prajem prijemne Vianocne Sviatky.

namornicka
26. dec 2012

Daj sa od gynekológa vypísať na PN-ku ak ti zamestnávateľ neumožní inú prácu. PN môžeš ostať až do materskej dovolenky, čiže takmer do pôrodu. Po materskej/rodičovskej nastúpiš znovu do tej práce ak budeš chcieť, ak nie dáš výpoveď potom, teraz ju určite nedávaj, budeš mať nárok aj na dovolenku počas MD a po rokoch aj na odstupné. Skús ho ešte raz poprosiť aby ťa preradil na prácu ktorá nie je fyzicky namáhavá a keď ti to neumožní rovno mu prines potvrdenie o PN, aby nemal čas niečo vymýšľať.

wanilla147
26. dec 2012

@martinkam20 Ahoj, pytala som sa MM, kt. pracuje v HR a nasiel v Zakonniku toto:
§ 162
(1) Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo,
je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.
(2) Ak úprava pracovných podmienok podľa odseku 1 nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.
Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu.
(4) Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný
poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.
(5) Ustanovenia odsekov 1 až 4 platia rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a o dojčiacej žene

Dolezite je, aby si informaciu o svojom tehotenstve oznamila zamestnavatelovi PISOMNE (s potvrdenim od lekara o tehotenstve), inak neplati nic z vyssie uvedeneho.
Co sa tyka informacie o peniazkoch a DNP Ti neviem poradit, to skor ekonom..
N.

d198815
27. dec 2012

ahoj ja som tiez ako tehotna pracovala ako casnicka a tiez nik na mna nebral ohlad, skoro som potratila potom som sa vypisala na PN a tehotny kolegina tiez🙂vypis sa co najrychlejsie

sasiki
29. dec 2012

Tehotenstvo nie je choroba, ale nosiť a naťahovať sa s ťažkými vecami by si nemala. Toto odmietni a ak ti neumožní vykonávať inú prácu, prípadne ani nijakú pre teba vhodnú nemá, tiež by som volila PN, pokiaľ by to bolo možné.

sasiki
29. dec 2012

A aj ak pracuješ v "zafajčenom" prostredí, tak aj to je dôvod.