icon

Ste za to, aby mali učiteľky v škôlke vysokoškolské vzdelanie?

15. feb 2023

Ste za to, aby museli mat ucitelky v MS vysokolske vzdielanie?Preco ano a preco nie?

vevapeto
Autor odpoveď zmazal
vevapeto
15. feb 2023

Mali by mať (aspoň 1.stupňa) a mali by byť aj adekvátne ohodnotené.

kristinka92
15. feb 2023

určite nie za mna- VŠ z učiteľku lepšiu nespravi, buď to s detmi vie alebo nie
keď som ja chodila do skolky, mali sme tam úžasnú pani učiteľku, bola najlepšia zo všetkých. bolo vidieť že svoju prácu miluje. o niekoľko rokov som sa dozvedela že ju vyhodili, lebo vtedy zrovna prešlo že všetky učiteľky MŠ musia mat minimalne maturitu a tu ona nemala….takze ju museli vyhodiť a ževraj robí upratovačku….skoro mi puklo srdce…bola najlepšia ❤️

borabalazova
15. feb 2023

@olivnik Toto je asi najtrefnejšie porovnanie. Pre ošetrenie psa alebo mačky očakávame človeka s vysokoškolským vzdelaním, u detí netreba... Len na okraj: dala som si tú robotu, že som prešla aktuálnu vyhlášku o fungovaní materských škôl. V kontexte maximálnej priamej výchovno-vzdelávacej práce jednej učiteľky s deťmi 28 hodín týždenne, maximálneho počtu detí v triede 21-22 detí a potrebných dvoch učiteľkách, ktoré sa majú v priebehu dňa vystriedať, ak prepočítam čas, jedna učiteľka môže venovať konkrétnemu dieťaťu svoje láskavé srdiečko "až" 16,5 min. denne. A to by nemohla robiť vôbec nič iné, pričom, samozrejme, škôlka má pomerne široký denný program. Úplný nonsens vo vyhláške, o ktorom som netušila, je dozor nad aktivitami detí vonku, keď druhá osoba dohliadajúca na deti môže byť nielen pedaogický asistent, ale aj upratovačka či školníčka...

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
olivnik
15. feb 2023

@borabalazova tak si ešte odrátaj par minút.. Ja mam deti na triede 24 a môžu mi aj navýšiť. 🙄 A mne vysoká škola dala veľa. Veľmi veľa.

simsalabim
15. feb 2023

@lindous ja myslim, ze je to pozostatok z minulych dob, ked ucitelky MS naozaj mali iba strednu pedagogicku, podobne ako sestricky strednu zdravotnu. No dnes sa uz aj tam vyzaduje VS vzdelanie.

elisabethka
15. feb 2023

Ja som uciteľka v MS. Mala som pedagogicku akademiu a potom som studovala bc. na VS. Musim povedat, ze mne dala urcite stredna pedagogicka viac ako VS. Praxe sme mali dostatok od prveho rocnika. Aj prebeznu par hodin tyzdenne aj suvislu cca 3 týždne v MŠ. Oproti tomu jej bolo na VŠ o dost menej. Na vačšinu skušok som sa ucit nemusela, kedze to boli poznatky, ktore sme sa uz naučili na SŠ. Ja osobne som rada, že som urobila aj VŠ😊 Zas ak si niekto spraví SŠ v inom odbore a potom sa rozhodne pre učitelstvo má možnosť to isť študovať na VŠ a nemusi robit “druhú” SŠ.

scorpionflower1
15. feb 2023

@mogaa zo 4 učiteliek v našej MŠ majú 3 VŠ, neviem, či vieš, ale my učitelia máme všetci VŠ a mizerné platy 😉 a predsa to veľa z nás robí rado...mrzí ma, že si toto myslíš...pri hľadaní zamestnania nejde len o peniaze, ale aj o to, na čo sa hodíš.

kamatopo
15. feb 2023

Pedagogické vzdelanie aspoň stredoškolské by malo byť. Ale hlavne je to o láske k deťom. Žena môže mať aj tri tituly ale ak je ako esesak tak to dieťa si nesie len traumu. A škôlka ide s tebou veľmi dlho. Viem o čom píšem. Nás skolkarsky komander má už okolo 80 a stále sa jej bojím🤣keď ju vidím.

deti95060810
15. feb 2023

zbytočné..

scorpionflower1
15. feb 2023

neviem, či zrovna VŠ, ale možno minimálne Bc. by som im dala spraviť a tam veľa veľa vývinovej psychológie a praxe.

borabalazova
15. feb 2023

@olivnik Ja viem, že sú veľmi veľké tlaky navyšovať počet detí v triedach a nielen z tohto dôvodu obdivujem každého, kto sa na pedagogickú dráhu dá. Na druhej strane si myslím, že dnešná materská škôlka by nemala byť len o "strážení" detí, kým sú rodičia v práci. Žiaľ, veľká časť rodičov toto od škôlky očakáva a vtedy je pre nich sprofanovaný láskavý prístup učiteliek úplne postačujúci a nevidia dôvod na akúkoľvek zmenu.

jenisjenis
15. feb 2023

Nie nemyslim si ze by mali mat VS vzdelanie dolezity je pozitivny pristup a vediet pracovat s detmi a rodicmi..
Zase potrebuje niekto zarobit na vzdelani uciteliek MŠ presne takto isto dopadli aj zdravotne sestry preto teraz ziadne niesu...
Tak pozor aby sme potom mali pani ucitelky v MŠ

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
lilope
15. feb 2023

@scorpionflower1 však Bc. je VŠ.
Ak si spraví ďalej Mgr. tak to už s predškolskou a elementárnou pedagogikou nesúvisí.

olivnik
15. feb 2023

V prvom rade je trochu smiešne keď sa vyjadrujú k takej vážnej téme ľudia, ktorí ani nepochopili význam vš (keď tu riešite dobre srdiečka a pod) a nevedia, že škôlka je maximálne tak pre stromčeky. Neexistuje materská škôlka.. Existuje len materská ŠKOLA. Na vysokej škole ma učili kapacity, ktoré sa týmto presne zaoberajú a som rada, že práve oni majú čo to povedať do tejto témy a ich slovo je zasadnejsie ako vox populi. 🙏

olivnik
15. feb 2023

@lilope tiež by si si mala zistiť niektoré veci kým sa vyjadrís. Existuje Mgr - predprimarne vzdelávanie a dokonca aj PaedDr v tomto odbore.

scorpionflower1
15. feb 2023

@lilope áno, zle som sa vyjadrila. Tak za mňa - mali by mať minimálne požadované vzdelanie vysokoškolské prvého stupňa.

lilope
15. feb 2023

@olivnik a kde napríklad? V RK je len Bc. predprimárne a pokračovanie na Mgr. je už primárne vzdelávanie. Teraz som kvôli tebe pozrela aj UNIBA a tam je tiež Mgr. stupeň primárne vzdelávanie.

terry658
15. feb 2023

Tak ak už učiteľky v škôlke majú mať vysokú školu, tak nech ju majú aj murári, elektrikari, vodári, a vlastne všetky odborné povolania a potom si každý ten vysokoškolský titul môže spláchnuť do záchoda. Nechápem načo dávať povinnú VŠ niekde, kde by úplne stačili nejaké pravidelné kurzy raz do roka zamerané na určité oblasto, v ktorých sa má daný učiteľ zlepšovať. To že niekto spraví VŠ neznamená, že je aj v niečom extra vzdelaný. Ja som mala na výške spolužiačky, čo všetky skúšky opísali z mobilov a hodiniek. Namiesto zmysluplného kontinuálneho vzdelávania zas vymýšľajú blbosti.

mironka
15. feb 2023

A čo v prípade,ak má učiteľka v MŠ síce vysokoškolské vzdelanie,pedagogické, učiteľstvo napr. SjL pre Zš a Sš a dorába si to ,,nešťastné,, pomaturitné učiteľstvo pre Mš? To je môj prípad. Pi skončení mojej VŠ som sa náhodne dostala na absolventskú prax u nás v obci do škôlky. Hneď na to riaditeľka odišla na materskú a mňa si nechali ako učiteľku necelý rok. Potom som nastúpila na materskú ja. Celých 8 rokov. Až kým mi nezavolali,či by som nemohla opäť nastúpiť. Po 8 rokoch k úplne inej pracovnej zostave ľudí. Áno,mám veľmi rada túto prácu,hoci nikdy by mi nenapadlo,ze to budem robiť. Áno,chýba mi často vlastná psychohygiena od detí,lebo aj doma ich mám štyri. A áno,uvedomujem si,že som veľmi ľahko nahraditeľná,napr. učiteľkou s príslušným vzdelaním,aj keď vyštudovaný pedagóg som aj ja. Preto si nateraz dorábam aspoň SŠ pedagogickú maturitou. Vš mi znemožňuje logistika a dôvody nateraz. Tak čo so mnou ako učiteľkou v takom prípade?

scorpionflower1
15. feb 2023

@terry658 prepáč, ale fakt ma zaujalo porovnávanie učiteliek v MŠ s murármi a elektrikármi. Je to kvapku rozdiel.

sisaka
15. feb 2023

Podľa mňa, by mali mať povinnú strednú pedagogickú školu. Za tie 4 roky sa tam naučia všetko, čo potrebujú. Neviem, ako je to teraz, ale kedysi tam nebrali kadekoho, boli potrebné dobré známky a tiež sa tam robili talentovky, tieto školy mali úroveň. Nejaká odtrhnutá od reality a praxe vysoká škola to nenahradí.
Pre mňa osobne je dôležité, aby učiteľka mala deti rada, tešila ju práca s nimi, bola kreatívna, priemerne inteligentná a v neposlednom rade nemala žiadne rečové vady, nehovorila nárečím, dialektom, prízvukom.

lilope
15. feb 2023

@lilope aj UMB

olivnik
15. feb 2023

@lilope napríklad v BB na UMB.
@mironka ty by si to práve ako učiteľka mala vedieť, že nejde o vš, ale ide o daný odbor. Nemôžeš porovnávať didaktiku sjl s didaktikou predskolskeho vzdelávania. Jasne, že sa to musíš doučiť.. Aj keď je "nahlavu" , že stačí stredná škola.. Avsak, tak ti aj zaplatia, najnižšiu triedu.
@scorpionflower1 to porovnanie s murarmi a pod ani nekomentujem, tam sa autorka komentáru sama vyznamenala 🙄😁

borabalazova
15. feb 2023

@lilope Len rýchlo som vygooglila: napr. odbor Predškolská pedagogika v Mgr. stupni je na Truni v Trnave, UMB v Banskej Bystrici, PU v Prešove. A určite ma tu ženy doplnia.

viestta
15. feb 2023

@dianka555 a potom budu deti hovorit s prizvukom. Nemam nic proti ukrajinskym ucitelkam na druhom stupni a na strednych, vysokych skolach, ale vo veku, ked si deti upevnuju navyky spisovnej slovenciny pred nastupom na ZS je jazykovy prejav ucitela velmi dolezity
A pre autorku: Nemusi mat ucitelka MS vysoku skolu, pre mna je xnie je diplom najdolezitejsi, dolezite je ako pracuje s detmi a ako sa k nim sprava.

terry658
15. feb 2023

@scorpionflower1 ok. Moje dieťa je v škôlke maximálne 1/3 času. Kým tam je tak si kreslia, naučia sa básničku idú von, papajú, potom sa umyjú, idú spať a zobudia sa,hrajú sa kým nepríde rodič. Na toto naozaj netreba vysokú školu. To v ktorom ročníku zaviesť akú aktivitu majú predpísané. Vyslovene je to práca opatrovateľky, kým sa rodič vráti z práce. Myslím, že každý s priemernou inteligenciu by toto zvládol. Nejakú extra super vzdelávaciu aktivitu v škôlke rodič neočakáva. Prosto je to miesto, kde dá dieťa aby mohol ísť zarábať.

terry658
15. feb 2023

@scorpionflower1 a áno je rozdiel murár a elektrikár. Tí musia mať reálne znalosti a ani oni nepotrebujú VŠ aby mohli svoju prácu robiť dobre.
Práca učiteľky v škôlke vyžaduje empatiu a prax. Ostatné je už dané systémom. To naozaj zvládne každý kto má aspoň trošku rozumu.