icon

Ste za to, aby mali učiteľky v škôlke vysokoškolské vzdelanie?

15. feb 2023

Ste za to, aby museli mat ucitelky v MS vysokolske vzdielanie?Preco ano a preco nie?

Strana
z5
monuska112
16. feb 2023

za mna nejaky dobry kurz na aspon tri mesiace a psychotesty by stacili, mozno nejake obcasne skolenia ked pridu nejake psychologicko vychovne novinky a tak by sa mohli robit. nech to zaplati stat, sak aj tu vysku musi niekto platit. v konecnom dosledku by to bolo efektivnejsie a adekvatne platu.

lalala94
16. feb 2023

@olivnik ďakujem pekne za link, zabila som 5 minút svojho života nad prečítaním toho článku, ale stále som sa nedozvedela ten zásadný dôvod, prečo by popísané veci nemohol zvládnuť absolvent pedagogickej strednej školy. Argument, že dnešný maturant nie je pripravený vykonávať profesiu učiteľa v MŠ, pretože sú kladené vyššie nároky má celkom jednoduché riešenie - upraviť stredoškolské osnovy pre odbor učiteľa v MŠ tak, aby tie kritéria spĺňal. Pokiaľ k tomu štúdiu študent pristupuje poctivo, vie sa to naučiť bez problémov aj na strednej škole a teda stredoškolské vzdelanie je postačujúce. To, že tu na vysokých školách vznikajú úplne zbytočné odbory, ktoré vedia v pohode pokryť aj stredoškoláci je už na inú diskusiu.

minimilan
16. feb 2023

Ja by som bola hlavne zato, aby v skolke boli ucitelky, ktore maju rady deti, maju k nim kladny vztah a chcu ich v laske a respekte viest najdolezitejsim obdobim zivota.

scorpionflower1
16. feb 2023

@terry658 presne takuto odpoved som cakala...nerozoznas dobreho ucitela od zleho ani nahodou, nepoznas vyvinove obdobia deti, nemas ani sajn o detskej vyvinovej psychologii, nemas ani sajn o neuroligickom vyvoji detskeho mozgu, vsak to je jedno, banalita, vsak? Preto sa ti zda, ze na elektrikara treba taky isty stupen vzdelania ako na ucitelku....nechces od uciteliek viac pre svoje dieta, lebo ani netusis co to "viac" znamena. Vo Svedaku su 4 kvalifikovane ucitelky na 12 deti, ktore musia vediet spoznat, ked ma napr. dieta nejaku vyvinovu porhchu a musia s nim vediet pracovat, to nie je najjednoduchsia zalezitost. Ale ked sa v niecom nevyznas vyzera to jednoducho, chapem.

portret7
16. feb 2023

Za mna absolutne nie, pretoze vacsina, co si skolu urobila, tak su dolezite ako riaditelky zemegule, az mi je to smiesne😂 aj tu v diskusii to vidno😉

terry658
16. feb 2023

@scorpionflower1 prečo by som nepoznala vývinové poruchy, etapy vývoja a všetko to ostatné? Každý normálny rodič má toto naštudované počas tehotenstva. Ja sa v rodičovstve vzdelávam stále. Preto mi príde prinosnejšie aby sa učiteľky kontinuálne vzdelávali ako jednorázovo spravili VŠ. Stále nechápem na základe čoho som posudzovaná. Ale môj názor je taký, že nie každý odbor potrebuje VŠ stačí kvalitné poštúdijné vzdelávanie.

katkami123
16. feb 2023

@scorpionflower1
Tieto veci ( detska vývinový psychológia, atď.) môže kľudne pokryť aj stredná škola. Nie je to náročné učivo na urovni vysokoškolského učiva, učila som sa to. Môžu spraviť náročnejšie stredne pedagogické na urovni gymnázií.

katkami123
16. feb 2023

Keď tu čítam tie nápady, moje deti budem viest k štúdiu na zahraničných VŠ, ak sa raz rozhodnú študovať VŠ. Pretože naše školstvo takýmto spôsobom bude jeden veľký výsmech. Za všetko hovorí fakt, keď sa mi raz moja známa z jednej takej hatlaniny v našom okrese, ktorá tiež tak rozdava tituly ako cukríky sťažovala, ze na štátnice sa musí naučiť AŽ 60 stan. Keď som sa začala smiať s tým, ze to mám ja jednu takú klasickú skúšku, niekedy aj viac, tak mi na to odpovedala - ale obojstranných 60 strán. Tak si vravím, posledný nech tu zhasne, keď ideme zo stredoškolského učiva robiť vysokoškolské a behajú tu medzi nami takýto “odborníci” velice dôležití.

kepassa
16. feb 2023

@atika11 bolo to spomenute v rtvs spravach vcera tusim

simona082
16. feb 2023

Akože toto je už snáď nonsens..mám strednú pedagogickú, učím v MŠ, sme 6triedka čiže 12 učiteliek z toho majú "až" 2 VŠ...nevidím žiadny rozdiel v učení tých čo VŠ majú a čo nemajú...nehovoriac o tom že už teraz musíme absolvovať aktualizačné vzdelávanie (rozumej sedieť v škôlke po pracovnej dobe samozrejme nezaplatené) a najnovšie ešte aj inovačné, kt. si musim najskôr sama zaplatiť až potom z toho niečo mám. A teraz si mám akože platiť z tých 700€ mesačne ešte VŠ lebo niekto si zrazu zmyslel po XY rokoch že treba VŠ???

oblecenie99
16. feb 2023

Prečo MUSÍ? Ja som za, aby mali ukončenú školu, strednú pedagogickú so špecializovaným odborom. A k tomu ako MOZNOST vybrať si štúdium ďalej, na vysokej škole.. a naozaj pri všetkej úcte, ja som tiež študovala odbor, kde nepísaným pravidlom (nie vždy platí samozrejme) je, že človek na začiatku zarobí možno menej, ešte raz zvyraznujem, že iba v zaciatkoch... Ale po rozhovore s učiteľkami môjho syna v jasličkách, či v škôlke v Košiciach nehnevajte sa na mňa, za taký plat, prakticky bez možnosti kariérneho rastu, povinnosť mať vzdelanie vyššieho stupňa?!
Ja som vlastne za to, aby všetci občania v pozícii zamestnanca na Slovensku mali povinné vysokoškolské vzdelanie aspoň druhého stupňa. A aby predavačky v nedeľu NESMELI robiť. A učitelia zase NESMELI robiť v pondelok. A čašníčky v sobotu.

atika11
17. feb 2023

@kepassa v ktorých na markíze ?Ďakujem

pandrejka
17. feb 2023

@lindous absolútne neviete o čom hovoríte pomaturitné nieje bohvie čo smutne ….. si naštudujte o čom je pomaturitné je to to iste ako 4 ročne denne len zhrnuté do dvoch ročníkov ….. berie sa to iste čo pri 4 ročnom štúdiu len je to zhrnuté do 2 🙏 načo sa človek vyjadruje keď sa nerozumie …..

lindous
17. feb 2023

@pandrejka vyjadrovala som sa na základe skúsenosti pár kamarátok, ktoré ho absolvovali a okomentovali ho takto (4 roky denného štúdia napchať do 2 rokov víkendov mi úplne nevychádza)... Vlastnú skúsenosť nemám to je pravda.. Povedala by som asi, že ako všade - nie je škola ako škola a skúsenosti môžu byť rôzne, určite nechcem nikoho štúdium znevažovať..

pandrejka
17. feb 2023

@lindous o tom žeby pomaturitné štúdium fungovalo cez víkend som ešte nepočula neviem či vás pár kamarátok nezavádza ☺️ ale možno sa mýlim ☺️ pokiaľ niekto neskúsi podľa mňa nevie ☺️ aj ja som si kedysi myslela že učiteľky nič nerobia no prišla slm do ,,oboru” a zistila som že ich úloha nieje len strážiť deti a hrať sa s nimi ale hlavne ich naučiť ! ☺️

lindous
17. feb 2023

@pandrejka možno každá hovoríme o niečom inom, ja o dvojročnom externom pomaturitnom štúdiu 🙂 ale teda v tom, že úloha učiteľa v MŠ nie je len hrať sa a strážiť sa určite zhodneme, vyskúšala som si to, aj keď len príležitostne ako lektorka a rozhodne je to náročné... koniec koncov, mne viac vyhovuje učiť tých najstarších (VŠ) 🙂

zuzikak
17. feb 2023

@elizabet173 nie to neznamena. Malo by to tak byt. Ja s tebou suhlasim. To je to iste ako ked povies, ze nie kazdy inzinier pouziva logicke kriticke myslenie a ze kazdy lekar naozaj ma vsetky vedomosti, ktore ma mat. Otazka vsak znela, ci podla mna maju mat ucitelky v MS vysoku skolu - vyjadrila som svoj nazor.

mironka
17. feb 2023

@lindous prave studujem v tomto pomaturitnom rocniku a kazdy tyzden som v skole,kazdy Bozi tyzden 2x. Kazdy utorok a stvrtok od pol druhej do pol siestej vecer. Pracujem v Ms. Utorok a stvrtok odpracujem svoju zmenu a sup do skoly. Do vecera. Psychologia,pedagogika,biologia,specialna psy,metodiky vychov a v neposlednom rade hra na klavir...a s tym mam docinenia teraz prvykrat. Takze toto je pre mna makacka riadna. A dost stresu. Staci mi uz len predstava druhy raz maturovat napr. z biológie,ked uz jednu maturitu z biologie na gymnáziu mam. Staci mi uz aj predstava maturity z pedagogiky a psy,ked uz mam aj statnice a vysoku pg skolu. Len nie pre Ms. No nic,idem bojovať dalej.

kkaattkkaa
18. feb 2023

@lalala94 @olivnik
skutocny dovod prichadza zvonku, ci je to aj realna potreba skolok, ktohovie. Zaujimave je stanovisko ministra aj slov. komory ucitelov. "Horecký vysvetlil, že v pláne obnovy, ktorý bol podľa jeho slov napísaný veľmi ambiciózne, je požiadavka, ku ktorej sa SR zmluvne zaviazala voči Európskej komisii. Podľa šéfa rezortu školstva ide o to, že učitelia v materskej škole a vychovávatelia v školskom klube detí budú musieť mať povinne prvý stupeň vysokoškolského vzdelávania, teda bakalárske vzdelanie."

gertrudaosem
19. feb 2023

Stredná škola dá študentke v odbore oveľa oveľa viac. To vraví za všetko. Vs je niekde úplne inde. Tieto dievčatá často nevedia kde je sever, ak nemajú aj sš.

kp7333
19. feb 2023

Kedysi ani ucitelky na 1.stupni nemuseli mat VS. A nemam pocit, ze by nas naucili menej ako dnesne s VS. Vela veci sa uci na Strednej pedagogickej, no dolezitejsia je prax a samozrejme vztah k detom je zaklad.

sixas
23. feb 2023

@kepassa ja si myslim to iste. Ja ma tiez VŠ v nepedagogickom smere a dorabam si SŠ pedagogicku a vlastne keď to schvalia, tak uplne zbytočne.

adela200
6. aug 2023

Istotne je dobré, aby učiteľka mala VŠ, aspoň bakalára. V súčasnej dobe sú na učiteľku v MŠ kladené vysoké nároky oproti minulosti. Môžem si to dovoliť porovnať, pretože mám takmer 30 ročnú prax. Mám ukončenú strednú pedagogickú školu, kde som získala veľa praktických skúseností a poznatkov. A som veľmi rada, že som mohla vo svojom profesijnom rozvoji pokračovať na vysokej škole v odbore predškolská a elementárna pedagogika. Učiteľka v MŠ sa potrebuje veľmi dobre orientovať v metodikách, v pedagogike a aj v psychológii a k tomu vedieť projektovať, reflektovať, diagnostikovať a pod. A tiež poznatky v predškolskej výchove napredujú a na stredných školách nie sú prezentované až v takom rozsahu ako na vysokej škole. Myslím si, že dôležitosť vysokej školy pozdvihuje našu profesiu na vyššiu úroveň. Pretože učiteľky nie sú len "opatrovateľky". Sme "odborníčky", keď pracujeme so širokým spektrom detí - napr. deti so ŠVVP, deti zo soc. znevýhodneného prostredia a pod. Vieme rodičom adekvátne podať informácie o napredovaní dieťaťa. To všetko si vyžaduje mať rozvinuté zručnosti, ktoré sa získavajú štúdiom na vysokej škole.
Čo sa týka v diskusii často používaného dobrého srdiečka učiteľky, tak to by malo byť samozrejmosťou. Každá, ktorá sa rozhodne byť učiteľkou, či má strednú alebo vysokú školu, by mala mať pekný vzťah k deťom. Veď prečo sa rozhodla stať učiteľkou materskej školy?

Strana
z5