Tehotná a zamestnaná

ria1723
10. jan 2023

Ahojte dievčatá, priala som sem po nejaké rady. Chcela by som vedieť, čo by ste robili na mojom mieste. Som zamestnaná no som v skúšobnej dobe. Skúšobná doba mi končí o necelý mesiac a ja som tehotná . Tehotenstvo mi začalo približne v ten istý čas ako som nastúpila do práce. Moja otázka znie ako by ste sa zachovali? Rozprávali by ste sa o tom so svojím zamestnávateľom skôr ako vám skončí skúšobná doba riskovali prepustenie alebo by ste to vôbec neriešili a ostali by ste zamestnané ako normálne a pracovali pokiaľ by ste mohli a potom išli na PN alebo co by ste robili na mojom mieste ? Na jednej strane nechcem byť vo i zamestnávateľovi neferova ale na druhej strane nie je lepšie myslieť viacmenej na seba ako na to co povie zamestnávateľ? A este by ste mi vedeli povedat ake možnosti ma nezamestnana mamicka ? Ake prispevky vie dostavat ? A podobne ..Ďakujem za rady.

dejna_
10. jan 2023

@ria1723 ja by som bola ticho, možno je to nefér ale ešte tehotenstvo môže dopadnúť všelijako ( tým nechcem nič privolávat) samozrejme ak vaša práca nie je národná a neohrozuje vás to pri práci ..
aby ste dostali materskú potrebujete 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky a na tehotenský príspevok potrebujete 270 dní nepocenskeho poistenia k 13 tému týždňu tehotenstva.

alexandramb
10. jan 2023

@ria1723 ja by som mlcala, určite by sa ti nepredlzila zmluva po skúšobnej dobe. Keby povies ze si tehotná, taka je realita bohužiaľ.

dominyca9
10. jan 2023

Bola som v podobnej situácii. Menila som prácu. Skončila mi výpovedná lehota a od 1. som mala nastúpiť do novej práce. Pandémia vtedy naberala na sile, všetci ostali na homeoffice a ja, ako nováčik, som nemala kam nastúpiť (jedine k niekomu do obývačky 😀). Môj nástup sa posúval o celé mesiace (z januára sa stal marec). Medzitým som zistila, že som tehotná. Chcela som byť fér a nedalo sa to už ani skryť (bruško mi vyskočilo hneď), tak som to povedala. O prácu som prišla, nová šéfka sa tvárila veľmi urazene... Ale bolo to fajn. 🙂 V starej práci mali stále záujem, plus na materskú som mohla ísť z ochrannej lehoty. Ja som si však zaplatila dobrovoľné poistenie a mala som teda nárok aj na tehotenské. Do starej práce som sa nevrátila, bývalo mi veľmi zle, krorona zúrila a môj gynekológ usúdil, že oddych mi padne vhod.

casillas28
10. jan 2023

@ria1723 ja by som nehovorila zatial nic... prve tri mesiace su vzdy rizikove (dufam ze v tvojom pripade nie) a moze sa udiat cokolvek...u mna dokonca v 5 mesiaci sa udialo...cize by som oznamila zamestnavatelovi az niekedy koncom 4 - zaciatkom 5 ze som tehotna... uz ti moze byt jedno co si pomysli 🙂 ak aa ti da robit tak kludne do 8 mesiaca vies potiahnut ...robila si predtym? Splnas tych 270 dni odrobenych aby si mala narok na matersku a tehotenske?

ria1723
autor
10. jan 2023

@casillas28 áno určite mám ja som pred tym uz pracovala len som musela dat výpoveď a nasla som si inú prácu a akurát som otehotnela

alanko20
10. jan 2023

Nemusis chodit na PN, ak je vsetko ok a tvoja praca mie je fyzicky narocna alebo inak rizikova (chemikalie, dlhe zmeny, statie alebo ze si cele dni na nohach, tazke bremena, nemocnica, atd)

ria1723
autor
10. jan 2023

@alanko20 fyzický náročnú prácu nemám si myslím dá sa to zvládať no na nohách stojím celý deň nevravím ze to nie je náročné no zatiaľ sa to dá zvládať neviem ako to bude keď budem väčšia

babulkomale
10. jan 2023

@ria1723 mysli vyhradne na seba. Pisem to z vlastnej skusenosti. Zamestnavatel ta lahko nahradi. A bohuzial aj vela tehotenstiev konci skor ako by malo. Ked sa ti da, pracuj, ked bude zle, PN. Vyuzi kazdy narok ktory mas. Dost sa naodzubavaju zamestnavatelia ludi.

luccija
10. jan 2023

@ria1723 stalo sa mi to isté.Po skúšobnej dobe som to dala písomne vedieť na personálne.Nikomu nič nehovor mysli na seba

slavkadi
10. jan 2023

@ria1723 máš zmluvu na dobu určitú? Keď neoznámis tehotenstvo, nie si chránená statusom tehotnej zamestnankyne a skončiť s tebou môžu v skúšobnej dobe bez odôvodnenia. Tehotnej by to museli písomne zdôvodniť, oznámiť 3dni vopred a dôvod by nesmel súvisieť s tehotenstvom. Ak máš zmluvu na dobu určitú, skončí ti pracovný pomer k tomu dnu.

kikailavska1
10. jan 2023

@ria1723 ahoj, myslí na seba, bud sebec. Mysli na seba a svoje dieťa. Ja už nikdy ale nikdy neuprednostnim prácu, práca nie je vecna, kedykoľvek ju môžeš zmeniť.
Ja som pri prvom tehu pracovala ako mordor počas tehu, ja som ich nechcela nechať v stichu v top období v riešení projektov, mala som brutálny stres, okamžite som sa mala.vypisat na PN, ja blbá, mladá, povaha mi to nedala a doplatila som na to, zo stresu som skončila v nemocnici na rizikovom. V 22t som plakala v nemocnici nech donosim dieťa. Aká vďaka firmy, lojalonost voči zamestnancovi? Nemali ani chochmesa sa spýtať ako sa mam počas pobytu v nemocnici, ani ci sa niečo nedeje...
Takže ponaučenie.
Nikdy sa na teba v tejto dobe nepozerá, všade vo firme si číslo, ktoré je ľahko vymeniteľné.
Myslí na seba, výpis sa na pn a neries.

9555058645
28. sep 2023

Tie co ste boli pn mali ste aj vychadzky ?

dejna_
29. sep 2023

@9555058645 áno mala som vychádzky dva dni doobeda a dva dni poobede 🙂

mandarinka555
29. sep 2023

@dejna_ Fááákt?

lienka.7
29. sep 2023

@ria1723 pokial na tebe nie je nič vidno a nie je ti zle, nemáš dôvod nič vravieť. Inak ta prepustia ešte pred koncom skúšobnej doby, pokial mas na urcito však, uplynie ti keď budeš potom na materskej.
Hlavne si dávaj pozor na ústa aj pred kolegyňami.

dejna_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dejna_
30. sep 2023

@mandarinka555 prepáč zle som sa vyjadrila ..mala som vychádzky dve hodiny doobeda a dve hodiny poobede