Terénna sociálna práca

bettyalzbeta
13. jún 2020

Ahojte. Som tu nová. Rada by som sa opýtala, či má niekto skúsenosti/prax s terénnou sociálnou prácou.
Ako to prebieha. Ako vyzerá deň TSpracovnika? Ako.dlho ste v teréne. Čo najviac riešite s klientmi. Aké zákony musíte ovládať? Teória je jedna vec, ale prax a realita iná.
Budem rada za každú odpoveď.

mogaa
13. jún 2020

@bettyalzbeta podľa toho kde sa zamestnáš ako terénny sociálny pracovník - cez UP SvR to môžu byť napr.kontrola podmienok pri osobách poberajúcim opatrovateľské príspevky alebo v rôznych nadáciách pomoc pomoc drogovo závislým...naozaj záleží kde sa zamestnáš ako sociálny pracovník a akú budeš mať náplň práce...

janulienka1103
14. jún 2020

Mamina to robí a stále je v teréne, viac ako v kancelárii. Ale zas má kolegyne, ktoré sa zo stoličky nepohnú jak je deň dlhý. Ale ona tú prácu miluje takže preto neobsedí a je jak taká Gizka - idem, riešim 😅 a najčastejšie čo rieši tak je záškoláctvo, umiestňovanie deti do detských domovov, nákupy s nimi robia ak sú v nejakom programe kde sa im len prideľujú peniaze. Je tam veľa veci, ja som si myslela, že je to jednoduché, ale keď som s ňou takto párkrát šla tak je to celkom makačka...

janeninka
14. jún 2020

@bettyalzbeta Veľa záleží od cieľovej skupiny - či sú to napr ľudia bez domova, so zavislostou - myslím že tam je to skôr taka harm reduction, nízkoprahova služba no napr pri rodinách je to zas iné viac sa dá plánovať a pod. Záleží aj kde, ake problemy sa riesia či napr máš na starosti akoby celu komunitu. Ja vnímam aj také dva prúdy bud si skôr súčasť nejakého systému ( upsvar, CDR..) alebo skôr tretí sektor.
Neviem či sa pýtas lebo to študujes - jednoznačne musíš mať VŠ a poznať príslušné zákony (305,448..) určite odporúčam absolvovať praxe kvôli prehľadu, myslím že je fajn aj Dobrovoľníctvo na otukanie sa.
A ešte by som dodala že sa to možno nezdá ale aj tam je dosť administrativy - treba mať na poriadku spisy. V treťom sektore možno nie je taký tlak na administratívu ako na úradoch ale zas má to svoje špecifiká ( projekty a pod...)

bettyalzbeta
autor
14. jún 2020

Ďakujem baby. Už som dostudovala SP. Som po materskej dovolenke a zaujímam sa o TSP. Konkrétne s rómskym etnikom. Neviem si predstaviť deň takého pracovníka. Preto sa pýtam.

bettyalzbeta
autor
14. jún 2020

A ide o prácu pre obec. Nie tretí sektor.

janulienka1103
14. jún 2020

Aj mamina pracuje s rómami. Je to náročné, hlavne psychicky. Jednoducho to ťa musí baviť, aby si to zvládla.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jankali
14. jún 2020

Ahoj, choď sa pozrieť do komunitného centra alebo oslov soc. pracovníčku na ulici. 😀

tslobik
14. jún 2020

@bettyalzbeta sociálna práca je psych. náročná a hlavne nezaplatená.

bettyalzbeta
autor
15. jún 2020

Ďakujem za všetky odpovede,ale to, či je to psychicky náročné, si posúdim sama. Pytala som sa konkrétne, ake konkrétne veci sa riešia v teréne. . Určite je to lepšie ako stať za pásom na smeny, kde tá buzeruju, že robíš pomaly a zle. A tiež lepšie, ako za pokladňou/predavacku, kde zákazníci si myslia, že sú majstri sveta a ty im sluzis. Plus ešte počúvaš blbé otázky celý deň. Čiže dosť ma nezaujímajú súkromné názory na psychickú obtiažnosť práce. Vy ju asi robiť nebudete, keď nechcete. Zaujíma má vyslovene náplň, čo sa najviac rieši apod. Opis dňa. 🙋🙂

tslobik
15. jún 2020

@bettyalzbeta Ok, ale keď ťa vytáčajú zákazníci, tak klienti soc. práce ťa budú oveľa viac. Držím palce.

lubkavargova1
15. jún 2020

@bettyalzbeta preseny opis dna ti nikto neda, lebo presnu napln prace ti dava az zamestnavatel. A ja mam napriklad inu v nasej skolke a to pracujem s MRK a ma inu ako kolegynka v inej skolke v meste a tiez pracuje s MRK a rovnaky projekt.
Rovno ti poviem, musis mat pevne nervy, trpezlivost a hlavne mat ochotu aj do osady ist a byt tam hoc aj celu pracovnu dobu. Ziadna kancelarna praca, ale pokial si terenacka, tak si v terene. Najprv si v sebe ujasni ci si kancelarsky typ, alebo dokazes ist do blata-spiny-smradu-vsi. Nasa osada je taka a poviem ti je to vela o drzku. Nerob si iluzie, je to tvrda praca.

bettyalzbeta
autor
15. jún 2020

@janeninka ☺️👍👍

bettyalzbeta
autor
15. jún 2020

@tslobik mňa zákazníci nevytacaju. Mala som brigádu počas VS za pokladňou,ďakujem pekne nikdy viac 😂
Pracovala som pred MD v KC. Chodila som do terénu. Až tak celkom neznala niesom. Len práca pre n.o. je iná ako TSP pre obec. Nieje to isté.
Viem si porovnať tieto dve prace. Viac ma srali blbi zákazníci ako Rómovia z osady 🤷

bettyalzbeta
autor
15. jún 2020

@lubkavargova1 nuž, presný opis som nečakala.

tslobik
15. jún 2020

@bettyalzbeta Nuž, ty si rozumieš najlepšie. Ja som zase mala obavy z vyhráž. Rómov. Ale každý človek je iný.

bettyalzbeta
autor
15. jún 2020

@zazvorka87 no, ja som.robila v DS a aká neschopná vedúca tam bola. Žena s praxou, ale nič nevedela. Vo všetkom videla problém, nič sa jej nechcelo, vkuse lamentovala. Typ človeka, ktorý nevie poriadne vypísať tabuľky a spisy. Totálna chudera, ktorá zaberá miesto niekomu, kto by tu pracu robil s radosťou.
Ľudia sú všelijaki.

bettyalzbeta
autor
15. jún 2020

@tslobik hej no 😀 oni sú takú dosť emotívni. Jeden deň kričí, a druhý deň sa ospravedlňuje.

tslobik
15. jún 2020

@bettyalzbeta Ja som si zase koľkokrát hovorila, čo by som dala za takých ľudí, čo si chcú len niečo "kúpiť" a nič iné po mne nechcú🙂

maya8409
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
michalvalko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz