Zamestnana som od r.2010 pricom som uz 5r na rodicovskej (na tu mam este narok do r. 2019) ale uz som sa chcela vratit do prace. Zamestnavatel so mnou uz ale nepocita a tvrdi mi ze prepustit ma nemoze (som veduca takze poziciu nemozno zrusit). Ja som pocitala ze sa dohodneme na skonceni pracovneho pomeru dohodou bez udania dovodu a daju mi dake odstupne. Ale tvrdia mi ze skoncenie Pp existuje len z dovodu organizacnych zmien a samozrejme bezodstupneho..xo ja nesuhlasim.ako sa da z toho vykluckovat? Dakujem za rady :*
@k_a_t_u_s_k_a skoncit prac. pomer sa da aj dohodou k dohodnutemu datumu,a le musia sa dohodnut obe strany (ja som tak ukoncovala PP) - je to ale bez odstupneho,
v tomto pripade ta zamestnavatel nemoze prepustit z org. dovodov, ekdze tvoje meisto stlae existuje....cize musi ta prijat nazad.......jedine, ekby sa tvoje meisto zrusilo, zrusila sa prevadzka, alebo si navyse, vtedy ti daju vypoved z org. dovodov (tam uz je odstupne)....aj ekd pocas RD ti vypoved dat nemozu, az ked nastupis spat......ty oznam nastup do prace a to je vecou zamestnavatela, co urobi.....
Dododa je od slova dohodnúť sa...ak sa teda obaja dohodnú a písomne, že ukončí PP aj s odstupným...alebo to nazvú ináč, tak to platí.
@korunka1 teda mozme sa dohodnut na skonceni Pp bez udania dovodu ale ze mi daju odstupne?
@k_a_t_u_s_k_a ahoj,dohodnúť sa môžte,ale odstupné ti nedajú. Ale vieš dostať maximálnu podporu,ak si počas rodičovskej dovolenke nikde nepracovala. Len ti musia dať aspoň jeden deň dovolenky a ostatnú preplatiť
Dohodnúť sa môžte aj na tom, že Ti príde každý mesiac umyť okná. No ak nechce rušiť pozíciu a už ťa nechce, tak dohoda s odstupným mi príde aj z jeho strany ako najschodnejšie riešenie
Len chce s tebou vieš čo, aby ti nemusel dávať odstupné, no nedaj sa. Dohoda je predsa o tom, že si ju spíšete podľa seba a dobrovoľne obidve strany podpíšete.
samozrejme, ze do dohody si mozete uviest odstupne v akejkolvek vyske..nenazvete to odstupne, ale ze pri ukonceni PP bude vyplatena odmena vo vyske xy..a nech je to pekne uvedene priamo na tej dohode o ukonceni, co budes podpisovat..ak nebude zamestnavatel suhlasit s tyymto, v tm pripade ty nerob nic, iba mu oznam, ze sa vracias naspat k urcitemu datumu a v ten den napochoduj do roboty..co urobi on je uz na nom..v podstate ta moze nechat pracovat alebo po navrate vyhodit..ak ta ale bude chciet vyhodit, musi vymyslat ako to spravit (organizacne dovody a pod.) a musi ti vyplatit odstupne, takze dohoda bude jednoduchsia aj pre neho..
@k_a_t_u_s_k_a Ano da sa dohodnut aj na odstupnom. A este mozes ziskat max.podporu ako píše
@jana005
DAKUJEM dievcata za rady:* aj som si myslela ze ma chce "ototo",lebo tvrdil mi ze ani vypoved ani skoncenie PP dohodou mi nemoze dat.ze to sa dava iba pri organizacnych zmenach. A to nie je mozne lebo ja som veduca a ta pozicia musi podla zakona stale byt. Takze ak sa ma chce zbavit tak nech mi pekne da dohodou s odmenou,mal by byt rad ze s tym suhlasim a nechcem nastupit
@k_a_t_u_s_k_a A este sprav tak,ze skončenie dohody k dátumu 1-2dni po skonceni RD. Za tie dni vycerpes dovolenku a ostatnu ti musia preplatit. A budes mat max.podporu. Teda ak si za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu nemala ziadny zdanitelny príjem, z ktorého sa odvadzali odvody na PvN.😉
@k_a_t_u_s_k_a Ano presne tak. Ale musis to spravit ako pisem.
moze to byt aj dohoda s odstupnym...
§76 odstupne, odst. (7) Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi odstupné aj v iných prípadoch ako podľa odsekov 1 a 2.
@evittam to by nemal byt problem s tym dnom dovolenky kedze im robim sluzbu
Ešte by bolo dobré vedieť o akú "vedúcu" ide, keďže funkciu vraj nemôže zrušiť. Či to nie štátna správa napr. a potom by bol s odstupným/odmenami v dohode možno problém...
@evittam este prosim ta...pises ze "1-2dni po skonceni RD"..nevadi ze mne RD konci az o rok? Dajme tomu ze nastupim do prace 2.9 a k 3.9 sa dohodneme na skonceni PP? Nevadi ze realne mam este narok na RD 1rok,vsak.
@k_a_t_u_s_k_a Musi ti to vyjst tak aby si tie dva roky pred žiadosťou o podporu nemala iny prijem ako za tu dovolenku a preplatenie dovolenky. Pozor ale nemozes poberat aj RP aj podporu-RP potom na otca dieťaťa.
@evittam zdanitelny prijem je co? Nikde som nerobila ale mzdarka mi asi pred 2r vyplatila dovolenku co mi vznikla pocas prvej materskej (na MD a RD) som uz 5r. Zevraj to spravila protizakonne ale bola zamotana
@k_a_t_u_s_k_a Zdanitelny príjem=prijem,z ktorého sa platia odvody a dane.
@evittam takze aj dovolenka..parada..ale asi v juli 2016 mi ju preplatila tak to by uz malo byt ok
@k_a_t_u_s_k_a To uz ano.
Prosím vás ak viete poraďte aj mne...situácia u mňa je podobná... Po RD skorší návrat do práce... zamestnávateľ pre mňa miesto už nemá... S tým som rátala... (Novú prácu už mám)... Teraz mi ale ponúkol miesto vo firme. Iná pozícia.ktora je však podobná tej predchádzajúcej, miesto výkonu práce je rovnaké... ALE je to cez personálny lízing (prac. agentúra).... Keď odmietnem ponuku môže mi nedať odstupné s tým že miesto mi ponúkol?.... Ja si myslím že nárok na odstupné by som mala mať. Lebo by sa mi menil zamestnávateľ.... Len chcem to mať povtrdene .. a ešte jedna otázka.. na výšku odstupného sa mi rátajú aj roky čo som bola MD/RD. Alebo len tie roky čo som tam pracovala pred nástupom na MD/RD?
Ďakujem
@k_a_t_u_s_k_a tak ja ti neporadim ale tiež som zvedava na rady ktoré dostaneš.