Voľno pre manžela kvôli pôrodu. Má nárok?

severka222
14. sep 2009

Ahojte, niekde som čítala, že manžel ženy , ktorú vezie do pôrodnice , má narok na nejaké zákonom stanovené voľno .. ako to je ? 😉

gapa
14. sep 2009

má nárok na nevyhnutne potrebaný čas na prevoz do pôrodnica a aj z pôrodnice. Niektorí zamestnávatelia uznávajú aj celý den, ak napr. nerodíš v meste, kde bývaš ale dalej.

severka222
autor
14. sep 2009

gapa , takže ak zavolám, a on pôjde má na to právo odýsť ???

gapa
14. sep 2009

záleží od toho, aké má zamestnanie. Samozrejme bez súhlasú šefov odísť nemôže. No nerodí sa každý den. A všetko je o komunikácii. Takže podla mna sa len musia dopredu dohodnúť, čo v prípade, ak začneš rodiť a ak tomu nebráni prevádzka, tak by nemal byť problém.

gapa
14. sep 2009

Samozrejme si potom treba vyžiadať aj potvrdenie od lekárov.

sisinka76
14. sep 2009

gapa, prosim ta a ako je to v pripade, ze ja budem nejaky cas v porodnici a muz musi ostat doma so starsim synom, moze to mat ako OČR alebo ako?
vdaka za radu 😉

zuzula25
14. sep 2009

sisinka pozri si to v zakonniku,ja som tu uz taku temu zakladala.ale ked mate starsie diet,otec ma narok na ocerku

majcik
15. sep 2009

Moj manzel ma narok na volno v den porodu manzelky, aj v den odchodu z porodnice, ale to mu vyplyva z kolektivnej zmluvy v jeho zamestnani.

arieska
16. sep 2009

manžel si bral dovolenku...na druhej strane by som radšej uvítala, keby mohol dostať dovolenku po mojom návrate z pôrodnice. bohužiaľ ho týždeň pred mojim pôrodom povýšili a tak nemohol z novej funkcie len tak odísť na dovolenku. som rada, že dostal pol dňa aby sme stihli vybaviť doklady ☹

gapa
16. sep 2009

sisinka,
má nárok na očr, lebo osoba, ktorá sa o dieťa stará bola prijatá do zdrav.starostlivosti a preto sa nemôže o dieťa starať - vid § 39 ods.1 písm.b bod 3. zákona o sociálnom poistení (Zákonník práce toto nerieši, lebo to platí soc.poistovna a nie zamestnávatel)

gapa
16. sep 2009

😨 😲 😲
Zákonník práce, ako píše zuzula, to ale vlastne tiež uvádza ako dôležitú osobné prekážky v práci, ktoré musí zamestnávatel ospravedlniť vid § 141 ods.1 🙂