Výber povolania - testy

dolynkag
22. nov 2018

Prosím, viete mi poradiť nejaké testy osobnostné, z ktorých sa dá vychádzať pri výbere povolania, ak teda máte skúsenosti, na nete sú rôzne, hľadám také, čo naozaj majú nejakú výpovednú hodnotu. Jedná sa mi o to, že deti sa nevedia rozhodnúť, čo by v živote chceli robiť, študovať.

zanettsur
22. nov 2018

a to ti prosim ta naco bude??? si myslim, ze im ten test nepovie, ktorym smerom by sa mali uberat

dominika6
22. nov 2018

@dolynkag ak si už hladala na nete testy a aj si ich svojim deťom vyplniť a nebola si spokojná,zrejme je to úplná zbytočnosť,kedže povaha a záujmy dieťaťa sa často mení vekom..
čo sa týka výberu strednej školy skôr ako v 8-9 ročníku je zbytočné vštepovať dieťatu školu a lebo smer..ak sa už rozhodne pre školu a je tam spokojný a úspešný výber povolania treba nechať na neho..ostatné veci sú už len zbožné priania a ambície rodičov..

dolynkag
autor
22. nov 2018

no pre 15 ročného syna hladáme strednú a pre 19 ročnú dcéru hladáme vysokú...nejako sa nevedia rozhodnúť, tak či nemá s tým niekto skúsenosti

dolynkag
autor
22. nov 2018

@dominika6 hľadala, ale žiadny sme neskúšali, je to rozsiahle, nechce sa mi to vyplnať a na sa nič nedozviem, hľadám niečo, s čím má niekto skúsenosť, viem že to robia aj nejaký psychológovia, ale chcú za to to nehorázne peniaze, tuším aj 170 eur

dominika6
22. nov 2018

@dolynkag vieš čo? 15ročný syn je zrejme 9-tak a sú burzy stredných škôl..odsleduj si to na nete v tvojom meste a treba tam ísť..
a 19ročná kedže končí strednú školu mala by vedieť čo chce..ak je na gympli tam výšku potrebuje..ak na odbornej tak už sa len zdokonaľovať v danom odbore

dolynkag
autor
22. nov 2018

@dominika6 školy máme odsledované, ale nemajú vyhradené záujmy, preto by som rada podchytila, čo naozaj ich bude baviť, podľa seba viem, že som nevedela, čo ma baví ani v 20-ke, takže to hľadáme u nich skôr

dominika6
22. nov 2018

@dolynkag boli ste na dňoch otvorených dverí škôl? poviem ti tak...v dnešnej dobe idú chalani na IT ak majú na to hlavu..ak nie,tak idú na odbor..a medzi nami..už teraz s lepšie platení majstri s remeslom.. ako ITčkári s tuleňou nemocou..😀..

namornicka
22. nov 2018

Ak je syn študijný typ tak by mohol ísť na gymnázium. To už asi vidíš a vie to aj on či sa vie prinútiť učiť, či mu nevadí naučiť sa viac a aj predmety čo ho až tak nebavia, či má pevnú vôľu. Ak pripúšťa možnosť že by raz išiel na vysokú tak nech skúsi ten gympel. Ak ho študovať nebaví tak nech ide na strednú odbornú školu, tam sa môže ešte vždy v poslednom ročníku rozhodnúť či podať prihlášku na výšku alebo pracovať. Ak ho baví matika a fyzika, tak by som volila dobrú technickú priemyslovku, tam si nájde potom prácu ľahšie.

namornicka
22. nov 2018

A čo sa dcéry týka, ak nevie a je jej to jedno, no u nás také čo nevedeli išli často na ekonomickú, odtiaľ sa zamestnajú väčšie masy ako keby išla študovať napr. psychológiu alebo právo. Tých firiem a korporácií je kopec a často tam robia ľudia čo ich to tak obzvlášť nenapĺňa ale zas im to až tak nevadí. Ale taká napr. nekvalitná logopedička by sa asi neuplatnila. To sú ale iba moje postrehy toto.

deti95060810
22. nov 2018

nič nie je horšie ak robiť čo ťa nebaví...🙄

dolynkag
autor
22. nov 2018

@namornicka dcéra už študuje v UK na vysokej, ale sama nevie, či ju to baví, či to chce robiť a vôbec, čo by ju bavilo, je to ťažké, viem podľa seba

hettinka
22. nov 2018

@dolynkag dcere takéto testy robili priamo v škole v spolupráci s CPPPaP. Výsledky jej vyšli veľmi všeobecne, ukázali však vysoké IQ a predpoklady ist na gymnázium a následne na VS. Vybrala di teda matematicky zamerané gymnázium, je rám spokojna a darí sa jej. V 9. triede ešte nebola vyhranená,dnes si už vie lepšie vybrať.

namornicka
22. nov 2018

@dolynkag tak nech ide zatial robit kym sa nerozhodne. Aby nestracala cas zbytocnym studiom co nevyuzije. V praci pride na ine myslienky a mozno si aj zacne viac vazit moznost studovat.

dolynkag
autor
22. nov 2018

@namornicka aj tak zvažuje