Vyhorená učiteľka
Dlhšie som to tušila, ale teraz cez prázdniny sa mi to potvrdilo.7 rokov učím na škole a asi som vyhorela.
Konečne oddychujem, žiadny hluk, deti, rodičia.Uz posledný rok som mlela z posledného.Chcem zmeniť prácu, ale veľmi sa bojím kde ísť pracovať?Su tu učiteľky, ktoré odišli zo školstva?Muž ma podporuje aj, keby som bola dlhšie bez práce cítim, že mám odísť a konečne spraviť zmenu.Pojdem aj za pokladňu predstava dalsich deti v septembri a suplovanie, rodičovské tak ma bolí žalúdok:(nikdy by som neverila, že sa mi to stane.Ako ste vedeli, že to je vyhorenie z práce a nie len chvíľkovy útlm, únava?
AMozno kebyze zmenis stupen.1-4?
@elmivelmi a ty si myslíš že 1-4 je med lízať? Ešte väčšia zodpovednosť a ešte väčší hluk... Nehovoriac o Tom žeby to musela najprv vyštudovať .. a pochybujem z jej riadkov že má o Tom záujem
To mi pripadá ako keď si ľudia myslia že učiteľka v škôlke sa s deťmi len hra... Milujem vetu: však chod robiť do škôlky, tam sa pohras s deťmi a máš veget 🙈
@monsterablue dobre, ale ju táto práca nenapĺňa, zhnusila sa jej. Pomenovala to ako vyhoretie, to neznamená, ze potrebuje doktora a tabletky a motivačné knižky
ja som odišla ako 40ročná. medzitým 2MD, čiže neučila som vkuse, najviac som za sebou učila 7 rokov. blingválne gymple, vysoká škola ako lektor, čiže nie publikácie atď. už som jednoducho mala dosť a aj som si chcela skúsiť, či viem robiť aj niečo iné. nebudem klamať, ak poviem, že školské prostredie je istým spôsobom droga, moja dnešná práca mi to nedáva. ale v hlave mám zrovnané - nie som taká unavená, mám viac času na svoje deti, na rodinu, na seba!. mám 47 rokov, návrat do triedy nevylučujem ale momentálne mi je dobre. okrem fyzickej a psychickej únavy mi veľmi vadilo to, čo každý nazýva "systém".... raz zberáme kredity, potom prestanú platiť, stále nás nútia dokazovať niekomu, že si zaslúžime plat, tlak na vzdelávania atď. mojho terajšieho zamestnávateľa zaujíma môj výkon a výsledky, nie často obsahovo prázdne školenia a pod. Ešte by som ti možno poradila skúsiť ísť na čiastočný úväzok, dať si oddychovejší rok. a popritom skúšať hľadať inú prácu.
Autorka, sama poznáš odpoveď. Si ju aj napísala. Tak neváhaj 😉
@elmivelmi nie, nechcem to skúšat.Som rozhodnutá len som chcela vedieť či sa tu nájdu učiteľky, ktoré to cítili podobne a je to chvíľkovy stav únava po školskom roku či ako to nazvať.My sme aspoň dostávali dosť často odmeny, ale mňa už ani tie peniaze nemotivuju.Viem, mala som dať výpoveď už skôr pred prázdninami myslela som si, že si oddýchnem, ale nedám to už.
Predstava, že sa mám vrátiť je pre mňa nepríjemná.Dala som do práce veľa emócií, snahy a mám pocit, že úplne zbytočne.Vsetci mladší do 5 r poodchadzali zostali len ľudia po 40tke, 50 tke ja budem mať 40 r, keď nie teraz tak kedy?
@lizatko1009 áno, uvažujem, že sa rekvalifikujem na pedikúru už predtým ako som išla učiť som to chcela, ale syn bol menší chcela som mu byť po ruke cez prázdniny.Muz zarobí tak si cez prázdniny dám viac voľna, alebo len ráno budem pracovať.
Chcem byť už sama sebe pánom už mám na to aj vek🙂spravila som si nejakú bublinu veď nie som dlho v práci, vydržím ...jesenné prazdniny, zimné kvôli dieťaťu aj riaditeľka nám dávala odmeny, ale stačilo.Citila som sa vinna, že mám angínu a raz ročne PN veľa x na liekoch oducit a doma zaľahnúť je nás stále málo, asistentky chýbajú deti ako z divých vajec ešte minulý rok to boli zlatíčka teraz katastrofa.Chcela som ich dotiahnuť do 9 r, ale bude lepšie radšej do neznáma.2 mladé kolegyne sú tehotné zase budeme ťahať každú chvíľu u lekára, PN jedna povedala, že sa určite nevráti.
Vyčerpam podporu oddýchnem si a chcem niečo úplne iné.Povedala vlby som, že teraz cez prázdniny to na mňa dolahlo
Len som chcela vedieť kde ste sa uchytili či vám škola nechýbala a tak pocity...
@katusskaa môžem vedieť kde si išla?Administratíva?Veď tiež si hovorím, že ak mi budú deti a školstvo chýbať kedykoľvek sa vrátim.
Učím 17 rokov, veľmi podporujem zmenu prostredia. Držím vám palce, hlavne sa nepodceňujte!!!
ja mám angličtinu v kombinácii, o to som nechcela prísť. pracujem na univerzite v administratíve, projektový manažment - medzinárodné projekty. sledujem výzvy, veľa som sa musela na začiatku učiť, hľadať. v mojom prípade nie som 5 dní do týždňa v kancli, nebola som ani pred covidom, dosť veľa sme cestovali, to je taká živá robota. robím s ľuďmi. ťahá ma to sem tam späť, ale už k menším deckám, stále som učila strednú a vyššie.
A ako to urobíš? Je nejaká výpovedná lehota nie? K akému dátumu si dáš odchod?
@hylary neviem budem sa snažiť s riaditeľkou dohodnúť.Prinajhoršom oducim čo treba tá predstava, že posledný mesiac, dva to zvládnem.Zacala som mať úzkosť z toho, že ďalší školský rok deti ešte väčšia puberta, kolegyne na MD viem čo by to obnasalo.Ked budem vedieť, že už "len" to zvládnem.Myslela som si, že si cez prázdniny oddýchnem nacerpam silu, ale je to ešte horšie práveže to na mňa ešte viac doľahlo.Dlho som išla proti sebe teraz to všetko vyplávalo.
Ja ťa plne chápem, ja som v školstve kratšie než ty a tiez mám toho plné zuby, presne viem ako ti je 😑 bohužiaľ ja som chcela zo školstva odísť, aj som to urobila a zaprisahala som sa že si nájdem niečo iné.. ľahké to nebolo.. 9 mesiacov som si hľadala, nevzali má nikde 😪 všade má skatulkovali že učiteľka čo tu hľadám že mám ísť učiť... Tak bohužiaľ som sa musela vrátiť do školstva.. a ako dlho tu "vydržím", netuším 🙉
a na PN?Ved mozes aj pomarodit pol roka a potom das vypoved.
@zuzana76 Tak ja neviem, ale co by si si ako ziacka/studentka pomyslela o ucitelovi, ktory by robil na tabuli pravopisne chyby? Mne by to vadilo, ale mozno som len prilis narocna.
@dskjhfdlkdjhl vieš čo, asi závisí od toho, aký učiteľ vy to bol, jasne, že veľké chyby by byt nemali, ale aj mne sa stane, že aj sem napíšem občas s chybou, a až dodatočne skontrolujem a opravím. Som učiteľka, ale neovládam stopercentne pravopis, napr také písanie pomlciek, skratiek, veľké písmena v názvoch. A to si myslím, ze môj pravopis je celkom Ok. Pri tej interferencii jazykov je to úplne bežne, ze sa to stáva.
A čo takto učiť deti, ktoré sú na domácom vzdelávaní? Tu v mojom okolí vzniklo zopár skupín domáceho vzdelávania a počet detí neustále narastá. Tak kde ide moje dieťa majú v "škole" skupinu 10 detí.
Budeš mimo "systém", pracovať s menším počtom detí a tým pádom aj menej rodičov.
@onedaynick mne napadlo presne to iste,ked som to citala...
Ja učím 20 rokov na 1.stupni aj s MD..Tiež mám veľakrát pocit,že má vyhorenie neminie,už som na to pripravila aj muža že to už asi nevydržím dlho robiť. Keď to cítite,že chcete oddisť a práca vás nenapĺňa,tak oddidte,určite si nájdete niečo iné. Poznám kolegyne, ktoré boli vyhorené,už nevládali,tak dali výpoveď.
Ja som kratko ucila na vysokej skole a pre mna to bol dream job. Chapem vsak, ze druhy stupen je narocny kvoli detom v puberte a este duplom, predpokladam, ze predmety, ktore ucis, ziakov velmi nezaujimaju a tak k tomu aj pristupuju.
Ale ... pridavam pohlad z druhej strany, t.j. zo sukromneho sektora - tu je tlak na vykon, nikoho nezaujimaju prazdniny tvojich deti, tiez sa zastupuju kolegovia, casto sa nepracuje len 8 hodin, ale ked si surne veci, treba tahat aj dlhsie.
Preto je asi tendencia skor opacnym smerom - hlavne ked uz maju zeny deti, tak idu zo sukromneho sektora smerom do skolstva. U nas su na tieto pracovne miesta poradovniky, vsetko cez znamost. Neviem, odkial si, ale cim dalej od Bratislavu, su miesta v skolstve lukrativne fleky. I ked, samozrejme, v skolstve to nie je med lizat. Ale neteba si robit iluzie ani o sukromnom sektore -vidim, kolko ludi to len napr. u nas kazdy mesiac vzda, bezne ludia odchadzaju kvoli vyhoreniu, aj mladi ludia, proste ten tlak nedaju. Ja zarabam nadstandardne, ale kludne by som sa vzdala casti platu, keby som mohla mat napr.viac dovolenky - len ta predstava, ze v lete proste ucitelia jednoducho resetnu na takmer dva mesiace, je na nezaplatenie. Ja mam pocit, ze meliem z posledneho, k tomu tri deti, no jednoducho ziadne peniaze mi to nevynahradia. Skusala som si u nas najst pracu v skolstve s polovicnym platom, ako mam teraz a nemozne, vsade plno po znamosti (kazda druha si robi cez matersku pedagogicku dvojrocku, aby mohli byt ucitelky v skolke, alebo vychovavatelky)
Ale ak mas viziu, ze si budes zarabat sama na seba nejakou sluzbou, chod do toho - len aby si nebola sklamana z nizkeho prijmu, nakolko nevies, kolko realne zakaznicok by si mala. A mozno si takto trochu vycistis hlavu a prinajhorsom dvere do skolstva mas v buducnosti stale otvorene.
Ja sa divím, že niekto vôbec chce učiť. Nie kvôli deťom, ale kvôli ich rodičom...vďaka nim sú deti nezvladnutelne, nemajú rešpekt k učiteľom, lebo ani rodicia ho nemajú. Starajú sa do vyučovania....za pár rokov si ich môžu učiť sami. .doma ako cez koronu, uvidíme, čo za géniov budú mať.
P.s. ja som sa zamestnala v administratíve a je tu kopec učiteľov.
@zuzanockamt ja nie som ucitelka, hladala som miesto ako ucitelka v skolke alebo vychovavatelka
@zuzanockamt na vysokej skole som ucila ako odborny asistent
@onedaynick
@eeffka Dievcata toto s tym pravopisom uplne prehanate. Vobec nema zly pravopis. Snad sa tu nebude riesit hovorovy a navyse textovy prejav vo fore, ked niekomu v rychlosti ujde ciarka alebo slovicko ?!
@vienala A preco si na VS nezostala?
@zuzanockamt ale moj sen bolo ucit v skolke a na to by som mala vzdelanie, ale na vyberku bolo na jednu poziciu 12 uchadzacov. Co myslis, koho vyberu (toho, co ma znamosti, nie?) Ale tak, nevzdala som to zatial uplne

Ja som tiež po pár rokoch v školstve tento rok zmenila prácu a som zvedavá teda ale ako záložný plán si robim IT kurz .