Výpoveď a nárok na odstupné počas rodičovskej

siimmii
5. nov 2012

Ahojte mamicky chcem sa vas spytat ak niekto viete alebo ste mali podobnu situaciu, dostala som pred tyzdnom vypoved pocas RD s pragrafom 63 ,lebo sa rusila firma . Odstupne nebolo vobec spomenute. , podla akeho pragafu by som dostala odstupne, lebo som pocula aj 63, ale aj 60 ked o to poziadam ja dohodou Dakujem za informaciu a rady

kakika007
5. nov 2012

@siimmii bola si v tej práci na dobu neurčitú a koľko si tam už pracovala? švagriná tiež dostala výppoved počas RD kedže sa firma rušila a dostala odstupné, ale ona tam pracovala nejakých desať rokv už.. nárok na odstupné by si mala mať pokiaľ si odpracovala tuším viac ako tri roky v tej firme (ale nie som si stopercentne istá tým počtom rokov). ak máš možnosť nahliadnuť do kolektívnej zmluvy by bolo fajn, lebo tam to je všetko spísané...

siimmii
autor
5. nov 2012

Bola som na dobu neurčitú, ale zamestnávateľ sa snaží so mnou vybabrať, výpoveď mi poslal v predposledný deň v mesiaci s tým, že mi dal 2-oj mesačnú výpovednú dobu a vtedy nemám nárok na odstupné. Som na RD, výpovedná doba u mňa nič nerieši.

pajerchinova
5. nov 2012

Pocas RD ti nemoze dat zamestnavatel jednostrannu vypoved a uz vobec nie s vypovednou dobou kedze nepracujes. Plati pre teba par 64 - zakaz vypovede zo strany zamestnavatela ((1) Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to...
c) v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky,

Mozes odist len dohodou s uvedenim dovodu - ako pises ten dovod musia byt organizacne zmeny (par 60 Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien.)

Dolezite je ze tam MUSI byt uvedeny ten dovod podla par 63 ods 1 ako pises. Ja som bola v rovnakej situacii. Mas potom narok na odstupne podla toho ako dlho si tam robila. Do odpracovaneho casu sa ti pocita aj cas MD a RD az do datumu skoncenia pomeru dohodou. Jeho vypoved je neplatna.

kakika007
5. nov 2012

@siimmii presne ako píše @pajerchinova nemôže ti dať dvojmesačnú výpovednú dobu,. kedže si na RD!!!!!

pajerchinova
5. nov 2012

Moment predsa asi moze dat vypoved. 3) Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi

a) z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a), - to je a) sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť,

(1) Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné, ak sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písmene b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zamestnancovi podľa prvej vety patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba podľa § 62.

(2) Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z dôvodov uvedených v odseku 1, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba podľa § 62.

Tak ak si to nestihla tak neviem co sa tym da robit. Mna az tak obabrat nechceli, rovno sme sli na dohodu.

siimmii
autor
5. nov 2012

Výpoveď mi nebola doručená v zmysle § 38 odst. 2 Zákonníka práce.

(1) Písomnosti zamestnávateľa týkajúce sa vzniku, zmeny a skončenia pracovného pomeru alebo vzniku, zmeny a zániku povinností zamestnanca vyplývajúcich z pracovnej zmluvy musia byť doručené zamestnancovi do vlastných rúk.

Zásielku som si neprebrala ja, ale moja svokra. Ja som v tom čase nebola doma, ale bola som u rodičov mimo svojho trvalého bydliska. Svokra prevzatie listu potvrdila na pošte svojim podpisom a dodatkom prevzala svokra.

siimmii
autor
5. nov 2012

no ide mi o to odstuone aby som aspon to dostala

tajomna21
5. nov 2012

@siimmii ja by som pisomne zamestnavatelovi odpisala, ze jeho vypoved povazujes za neplatnu, nakolko nesplnil zakonnu podmienku (do vlastnych ruk) a zaroven, ze ti moze dat len vypoved dohodou, kde dovodom bude §63 ods. 1 ako je hore pisane.
A zaroven v tomto liste by som napisala, ze nakolko si na RD nevstahuje sa na teba vypovedna doba a preto pozadujes prislusne odstupne podla odpracovanych rokov,
Vsade cituj paragrafy, bude to vyzerat "silnejsie" a hlavne bud to posli doporucene, alebo oproti podpisu to odnes kompetentnemu

siimmii
autor
5. nov 2012

presne to som napisala, ze vypoved povazujem za neplatnu, nakolko nebola doručená v zmysle § 38 odst. 2 Zákonníka práce.

ika33
5. nov 2012

@siimmii - ahoj ja som v podobnej situácii, akurát ja som ešte na materskej nie na rodičovskej. Môžeš dostať výpoveď len z dôvodu rušenia alebo zániku zamestnávateľa, v inom prípade nie. Takže ak sa fakt zrušuje zamestnávateľ, tak s tým nič nenarobíš.No každopádne na odstupné nárok už nemáš, lebo až do konca roka platí zákonník prace, podla ktorého (§ 76 ods.2) v prípade, ak chceš odstupné, musíš on požiadať do začiatku plynutia výpovednej doby (teda do 31.10.)- čo si zrejme nespravila, inak ti plynie výpovedná lehota a pracovný pomer skončí jej uplynutím. Keď ti však môžem poradiť, aby si si aspoň troška prilepšila, choď po skončení prac. pomeru na nezamestnanecké, vypočítajú ti ho zo mzdy čo si dostávala a rodičovský prídavok daj na manžela. Pol roka poberaj nezamestnanecké a rodičák a potom choď zase späť na rodičovskú. 😵

ika33
5. nov 2012

@siimmii - ešte čo sa týka toho prevzatia, svokra to podpísala ako? Ako svokra alebo akože ty.

tajomna21
5. nov 2012

@ika33 aj jej vypoved je neplatna z dovodu nedorucenia do vlastnych ruk, tak by stihala poziadat o odstupne este, ci?

ika33
5. nov 2012

@tajomna21 - no to prevzatie som si neni úplne istá ale ak, by sa jej podarilo preukázať neplatnosť výpovede a bola by jej doručená nová, tak áno. treba si však dať pozor na posledný deň v mesiaci, aby sa to zase nezmeškalo.

siimmii
autor
5. nov 2012

Svokra to podpísala svojim menom aj dodatkom prevzala svokra.

siimmii
autor
5. nov 2012

Ja som v tom čase bola mimo trvalého bydliska, na čo mám samozrejme veľa svedkov a tiež priezvisko svokry uvedené na prevzatí zásielky je odlišné od môjho. Ešte sa chcem spýtať ohľadom dnešného príspevku v TV novinách, kde sa hovorilo, že pokiaľ dostane žena výpoveď počas RD, ak si neplatí dobrovoľné poistenie v sume 119 €, nemá nárok na podporu. Ako mám tomu rozumieť? Musím si platiť dobrovoľné poistenie, ak som bola zamestnaná od septembra 2008 a od mája 2010 som bola na MD. Predpokladám, že mám splnenú podmienku 730 dní poistenia v nez. v posledných troch rokoch.

pajerchinova
7. nov 2012

@siimmii ked to nebolodo vlastnych ruk, tak je neplatna. DA sa to lahko dokazat ked to podpisala svokra, okrem toho ak by to poslal do vlastnych ruk, postarka by to nedala svokre. On to zrejme poslal iba doporucene, co je rozdiel. Doporuceny list da postarka aj pribuznemu s tym dodatkom kto ho prebera, do vl. ruk nie, ten musi prebrat iba konr. osoba (moze aj ina, ale musela by mat take speci splnomocnenie). Tak to urcite ries. Len aby si to stihla tak ze bude s kym riesit.....lebo niekedy sa firma vie zrusit velmi rychlo. Trebalo by zrejme osobne.

pajerchinova
7. nov 2012

@siimmii no asi tu podmienku splnenu nemas, lebo pocas RD sa prerusuje poistenie v nezamestnanosti. To by si musela byt poistena dva roky od cca nov. 2009. Keby sa do tej lehoty pocitala aj MD (co som si teraz nie ista) aj tak by si bola psistena max asi 12 mesiacov za posl. tri roky. Ked sa chces k tomuto presne dopracovat, pozri si zakon o soc. poisteni 461/2003 v aktualnom zneni, najlepsie zez JASPI na www.government.gov.sk. Poslem ti link, len neviem ci to bude takto priamo fungovat.

http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/htm_zak/jas...