Výpoveď a preplatenie dovolenky

steve2601
2. jan 2019

Dobrý deň potrebujem poradiť či mi zamestnávateľ preplatí nevybranu dovolenku,po skončení prác.pomeru absenciou.Ostalo my 17dni.Sest dní my krátili a 11dni by mi mali preplatiť? V zmluve mám písané za nedodržanie výpovednej lehoty zrážka priemernej mzdy 1.mesiac, len neviem či sa to vzťahuje aj na okamžité skončenie pracovného pomeru za hrubé porušenie pracovnej disciplíny.absenciu .Tak sa chcem uistiť či mám nárok na tu nevicerpanu dovolenku alebo nie.Dakujem za odpoveď.

alenah31
3. jan 2019

@steve2601 V zmysle § 109 Zákonníka práce, za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni. Čiže ak absencia trvala 6 dní kludne ti môže krátiť dovolenku až o 12 dní. A áno zrážka 1. priemernej mesačnej mzdy sa týka aj okamžitej výpovede z dôvodu hrubého porušenia prac. disciplíny - § 62 odst. 8. Je to právo zamestnávateľa na peňažnú náhradu pre prípad, že zamestnanec nezotrvá u zamestnávateľa počas výpovednej doby, ale musí byť dohodnutá so zamestnancom písomne v pracovnej zmluve, v opačnom prípade je dohoda o peňažnej náhrade neplatná - a ty to v zmluve máš.

steve2601
autor
3. jan 2019

@alenah31 Krátili mi za každý deň absencie 1den dovolenky,celkom 6dni.Tak čo s 11 dňami čo ostalo?Kolega pred nedávnom tiež odišiel ako ja z práce na absenciu lebo inak sa nedalo dohodnúť a doplatili mu dovolenu a nechceli žiaden priemerný plat.Zmluvu mal tu istú.

alenah31
3. jan 2019

@steve2601 problém je v tom, že zákon uvádza čo sa p. náhrady týka: "zamestnávateľ môže" a nie, že zamestnávateľ "musí resp. nemusí". Ak od kolegu peňažnú náhradu nežiadali nikde nie je napísané, že dopadneš rovnako - toto skutočne záleží len na zamestnávateľovi. Dovolenku preplatiť musí - ak by nedoplatil riešila by som to, ale čo sa týka náhrady tú môže aj nemusí požadovať. Potom je už na tebe či budeš riskovať dožadovaním sa preplatením dovolenky to, že bude žiadať peňažnú náhradu. Treba si spočítať či sa ti to fin. oplatí.

steve2601
autor
3. jan 2019

@alenah31 Ďakujem pekne za info no musím to poriešiť na personálnom a uvidím.

lenuska30
20. feb 2019

Dobry den, ja by som sa tiez rada opytala ohladom dovolenky.... Mam pracovny pomer na dobu neurcitu a 1.3 mi konci rodicovska dovolenka.... Od 2.3 cerpam dovolenku( ktora mi pribudla pocas materskej) - cca 20 dni... Moja otazka znie- ako sa vypocita vyska dovolenky ktoru budem cerpat... Myslim aky je denny vymer dovolenky? Ako zistim kolko peniazkov dostanem? Dakujem za odpived😊