Výpoveď, podpora a materská

lelocka
7. feb 2013

ahojte znienky, velmi pekne by som Vas chcela poprosit o informaciu, ako je to v pripade davok ohladom materskej dovolenky. Jedna sa o to, ze moj pracovny pomer bude koncit k dnu 28.2 2013, kde som odpracovala 4 roky. Pokial si nenajdem pracu, viem ze mam narok na davku v nezamestnanosti na pol roka. Moja otazka ale znie. Pokial by som otehotnela v priebehu marca, neviem potom, ci mam narok na matersku dovolenku,ktora by bola vypocitana z priemeru mojej mzdy, alebo kedze budem pol roka poberat davky v nezamestnanosti, alebo to bude potom uz len rodicovky prispevok, co je v sucastnosti cca 199 e. Dakujem pekne za odpoved. 🙂 Moc mi s tym pomozete

zuzana909
7. feb 2013

ahoj, nárok na podporu budeš mať, nakoľko si pracovala 4 roky.
aby si mala nárok aj na materskú dávku musela by si byť tehotná v tom čase ako ukončuješ pracovný pomer, nakoľko ochranná doba na nárok dávky v materstve je 8 mesiacov, tzn. pracovný pomer by si musela končiť ako tehotná.
ešte máš možnosť sa dať vypísať na PN na nejakú dobu a po ukončení PN ti bude vyplatená podpora 6 mesiacov, teda o PN si predĺžiš príjem.
ak by si otehotnela v marci tak by si dostávala už len rodičovský príspevok, prípadne by záležalo kedy v marci by si otehotnela a či by gynekológ nevedel napísať, že si bola tehotná napr. už 25.2.2013 ono by sa to dala o pár dní oklamať 😉

lelocka
autor
7. feb 2013

Dakujem 🙂 len ja som uz tu vypoved vcera podpisala co v takom pripade ze sa dozviem o par dni ze som tehotna,je to nejako osetrene? Uz asi nemozem ist na pn ,ked to mam podpisane este dopisě ze to bola zmluva pod personalnu agenturu cize adi su tam ine pravidla ako pri neurcitej dobe. Ja fakt neviem co robit mozno som tehotna vypoved podpisana no neviem :( dakujem za odpoved

zalka
7. feb 2013

@lelocka samozrejme ak si teraz tehotná, a skončí Ti PP 28.2. tak zo zákona Ti vznikne ochranná lehota pre tehotné 8 mesiacov a budeš mať nárok na MD , ktorú Ti vypočítajú z príjmu za rok 2012.
Ak by si otehotnela v marci, apríli , máji .. proste neskôr. Tak stále vieš mať aj materskú. Stačí sa potom prihlásiť na DNP , a budeš mať MD z DNP ... minimálne 255e maximálne cca 750 e .

zalka
7. feb 2013

@zuzana909 no tehotenstvo sa ráta od poslednej menštruácie .. takže ťažko lekár oklame ...

lelocka
autor
7. feb 2013

Aha zalka dakujem a co je to DNP prepac ze sa ta tak hlupo pytam sa hanbim ale v tycho veciach som antitalen 🙂 takze ak normalne ukoncim pracovny pomer k tomu koncu febr. a zistim ze cakam babatko v marci nic sa nedeje? Zahlasim sa tam a budem poberat podporu a potom matersku? Lebo ja som to pochopila ze ak ukoncim pracu tak nie som v ochannej dobe ako v tom prvom prispevku.Mne to treba asi fakt po lopatw vysvetli :D

zuzana909
7. feb 2013

@zalka tak ale dátum poslednej menštruácie nahlasuješ ty a keď by to bolo niekoľko dní tak sa dá posunúť 😉

zalka
7. feb 2013

@lelocka DNP je dobrovolné poistenie v SP, teraz platí za teba odvody zamestnávateľ. Ak zistíš že si tehotná tak sa môžeš prihlásiť ty a bude nárok na materskú.
A či platiť no to je otázne .. lebo prihlásiť sa môžeš na akúkoľvek sumu od 393 do 1179 eur .. a mesačne treba platiť 35,15% z tej sumy na ktorú sa prihlásiš ( čiže minimum sa platí 138,13 eur maximálne sa platí 414,41 eur mesačne ) , a od výšky sumy na ktorú sa prihlásiš bude závisieť výška tvojej materskej.

zalka
7. feb 2013

@zuzana909 samozrejme a potom ťa pošlú ležať do nemocnice, lebo veľkosť dieťaťa nebude tabuľková a ešte ťa napichajú liekmi ... určite toto bude riskovať matka?

lelocka
autor
7. feb 2013

Jaj no to si asi nemozem dovolit sa pripoistit ked budem len na podpore :( och dostala som sa do dobrej situacie.

zuzana909
7. feb 2013

@lelocka ochranná doba na dávku v materstve je 8 mesiacov, teda ak napr. v marci zistíš, že ti vynechal menzes a si tehotná, tak si podľa lekára cca v 3-4 tt, to znamená, že si už bola tehotná keď si bola ešte zamestnaná, teda nárok z práce ti na materské vznikne, nie je dôležité kedy na to prídeš.
lekár ti dĺžku tehotenstva vypočíta podľa poslednej menštruácie, ktorú nahlasuješ ty sama teda by bolo dobré si to prepočítať ako ti to vychádza, na internete si to vieš vypočítať sú tam kalkulačky, ktoré ti aj presne povedia v koľkom si týždni a musí ti to vyjsť tak aby to bolo počas pracovného pomeru 🙂
pre agentúry platí rovnaký zákonník práce ako aj pre ostatných zamestnávateľov 😉
DNP je doplňujúce nemocenské poistenie, v dnešnej dobe nie je možné sa prihlásiť len na nemocenské poistenie, musíš si zaplatiť tzv. balík poistenia v súčastnosti je to nemocenské + dôchodkové poistenie.
ak by si chcela mať materskú počítanú z DNP tak by ti toto poistenie muselo trvať 270 dní, ak by si chcela mať max. materskú tak z môjho pohľadu by si platila vysoké mesačné odvody, to by si si musela zvážiť koľko chceš investovať a či by si mala dosť finančných prostriedkov platiť také odvody.
nárok na rodičovský príspevok má každá mamička od narodenia dieťaťa, takže neviem či sa ti oplatí si platiť mesačne DNP aby si dostávala minimum 255,- €

zalka
7. feb 2013

@lelocka a prečo nie? poistíš sa jeden den a druhý pôjdeš na PN a budeš až do nástupu na MD ... a počas PN sa neplatí .

zalka
7. feb 2013

@zuzana909 no upresním ťa , nakoľko ked jej skončí PP tak ten ukončený PP sa priráta k dnom poistenia DNP, takže podmienku 270 dní bude mať splnenú. Vôbec nebude musieť platiť 270 dní poistenie aby mala nárok na PN a na MD z DNP.
Toto musí splniť tá žena, ktorá nemá žiadne ukončené poistenie v posledných 2 rokoch.

A ked sa prihlási z maxima najneskôr do 6 t až 8t tehotenstva, zaplatí za jeden den cca 14 eur .. a pôjde na PN tak PN bude dostávať 216 e a MD potom 750 e ... a viac ako 14e ju to stáť nebude.

zuzana909
7. feb 2013

@zalka ja píšem o pár dňoch nie mesiacoch, ja som si takto termín pôrodu posunula o 7 dní a predstav si, že ma lekár nikde neposlal a žiadne injekcie som nedostávala, takže treba ten termín posunúť rozumne, ale keď by jej chýbalo 7 dní tak prečo si to potom neprispôsobiť.

inak sama píšeš, že minimálne odvody sú 138,13 € a materská je potom 255,45 € keď si od toho odpočítaš, že má nárok na rodičovský príspevok 199,60 € neviem či sa to vôbec oplatí 😉

zuzana909
7. feb 2013

@zalka v tom prípade sa jej materská nebude počítať z DNP, ale za rok 2012 podľa toho teda kedy by išla na materskú

zalka
7. feb 2013

@zuzana909 prečítaj si čo som doplnila vyššie . A prosím doplň si informácie. A ak by chcela minimálnu MD tak by ju to stálo po skončení PP asi tak 35 eur ... dokopy ... A dostávala by o 55 eur viac po dobu 7,5 mesiaca oproti RP. Takže stále sa jej to oplatí.

zalka
7. feb 2013

@zuzana909 prosím dopln si informácie, MD by sa jej počítala z posledného poistenia, a ak posledné poistenie DNp vznikne v 2013 tak aj MD by sa jej rátala z toho roku. Prosím nezavádzaj. Neradím prvej babe, a ani poslednej. Akurát ju mätieš.

lelocka
autor
7. feb 2013

Tak ak som to speavne pochopila vsetko zavisi aj od papieru od doktora kwdy mi to napise. Ak teda budem mat uvedene ze vo febr.co je aj pravda potom mam narok na matersku na pol roka a musim to adi aj zdokumentovat na urade. Tym padom by som bola v tej lehote 8 mesacnej? Myslim tak ze v marci sa zahladim na urade a budem poberat podporu a potom materslu ked dolozim tlacivo ze som otehotnela vo febr? Boze baby dakujem za vsetko

zalka
7. feb 2013

@lelocka 8 mesačná lehota je ochranná pre tehotné, ktorým skončí poistenie v tvojom prípade zamestnanie. Pôjdeš sa prihlásiť na UP budeš poberať podporu v nezamestnanosti , ak budeš potrebovať ísť na PN tak v tejto ochrannej lehote môžeš ísť na PN kedykoľvek ... a potom aj nástup na MD.
V akej výške si mala hrubú mzdu v roku 2012?

zuzana909
7. feb 2013

@zalka len si nenapísala, že aby sa na výpočet materskej počítal vymeriavací z nového nemocenského poistenia musí byť poistená minimálne 90 dní, inak sa jej materská nebude počítať z tohto vymeriavacieho základu.

lelocka
autor
7. feb 2013

Aha este sa chcem ospravedlnit za pravopis a preklepy pisem z MT 🙂 no tak hrubu mzdu som mala cca tych 650 priemer.a s tym pripoistenim ak by to bolo tak ako pisete ze nejakych max.50 eur s potom ist na pn to je celkom dobre.takze mi svita adpon nejska nadej 🙂

zalka
7. feb 2013

@zuzana909 hovorím doplň si informácie .. lebo 90 dní poistenia sa týka zamestnancov .. a navyše podľa zmeny zákona od januára , zamestnanec nesmie mať len 90 dní trvania poistenia .. ale 90 dní platenia poistného.
Pre DNP platí 26 týždňov nepretržitého poistenia , bez povinnosti platiť. Takže ak sa zadávateľka po zistení tehotnosti napr. v máji v cca medzi 6 a najneskôr 8 týždnom tehotenstva prihlási z maxima, zaplatí za jeden deň cca 14 eur a pôjde na PN a z PN rovno na MD, tak splní podmienku 26 týždňov nepretržitého poistenia a celý čas čo bude na PN dostane 216e ale MD dostane 750 eur cca .

Ty si platieš zamestnanie s DNP, pre oboje platia iné podmienky kedy vzniká nárok. Takže ak jej DNP vznikne v r. 2013 tak aj MD sa jej bude rátať z VZ z roku 2013 z posledného poistenia tj. z VZ 1179 eur. A nie z roku 2012 ako hovoríš ty.

zalka
7. feb 2013

@lelocka áno dá sa pripoistiť .. ak by si teraz náhodou nebola tehotná. Tak možností sú .. len si treba vybrať to najlepšie pre seba.

lelocka
autor
7. feb 2013

Takze ak sa dozviem ze som tehotna idem sa hned pripoistit napr.zaplatm cca20 eur na mesiac dam sa na pn a uz nemusim platit?dostanem aj podporu aj matersku?boze ja b tom vobec nevyznam :(

zalka
7. feb 2013

@lelocka no ak si tehotná teraz tak nerieš ...
ak by si otehotnela neskôr , tak sa pripoistíš .. zaplatíš 14e / deň ( nie mesiac .. na mesiac by to bolo 414,41 eur ) proste platíš za dni čo si poistená a nie si na PN .. napríklad sa prihlásiš v pondelok .. a piatok pôjdeš na PN tak treba zaplatiť 4 dni po 14 eur cca ...
... a pôjdeš na PN. Počas PN , ti zastavia vyplácanie podpory ( môžeš mať len PN, alebo len podporu ) ... a počas PN neplatíš odvody do SP ..

lelocka
autor
7. feb 2013

Aha takze takto to je.Dobre toto budem riesit pozom . Takze ak sa dozviem este v priebehu februara ze dom otehotnela dom v tej ochannej fobe pojdem na podporu a bude mi vyplatena aj materska dovolenka.Spravne to chapem? Som si to zhrnula. 🙂

zalka
7. feb 2013

@lelocka áno dobre si to zhrnula

amalinda
2. sep 2015

@zalka ahojte
Potrebovala by som radu,dostala som vypoved v praci, od 1.9 som nezamestnana, nakolko planujeme s manzelom babo, dala som si DP, tiez od dnes s min. VZ, chcela by som sa spytat, ak by som uz terz bola tehotna, asi by na mna spadala 8mes.ochranna lehota, MD by sa mi mala vypocitavat teda este podla VZ zo zamestania(co by blo super),ale kedze som si uz zaplatila DP,ako to je? Z coho sa potom bude vypocitavat MD?l
A druha otazka, keby som este tehotna nebola a otehotnela az v priebehu sept., ci okt., co sa mi oplati najviac, aby som dostala dobru MD? Lebo to DP je teda dobre vysoke a nemam na to, aby som si platila maximum...pre mna by bolo "najvyhodnejsie", aby mi VZ pocitali z prave skonceneho zamestania(dostala som necakane vypoved☹ a sme v "snazilkovacej faze)...ci sa zamestnat a do troch mesiacov ist na PN?
Som z toho totalny jelen..aby to niekto nebral, ze chcem "vypiect" so systemom, ale robim 12 rokov v kuse a teraz sa mi stala tskato necakana vec, tak nechcem ostat uplne ze na "holickach"
Dakujem vopred za info🙂

amalinda
2. sep 2015

@zalka ahojte
Potrebovala by som radu,dostala som vypoved v praci, od 1.9 som nezamestnana, nakolko planujeme s manzelom babo, dala som si DP, tiez od dnes s min. VZ, chcela by som sa spytat, ak by som uz terz bola tehotna, asi by na mna spadala 8mes.ochranna lehota, MD by sa mi mala vypocitavat teda este podla VZ zo zamestania(co by blo super),ale kedze som si uz zaplatila DP,ako to je? Z coho sa potom bude vypocitavat MD?l
A druha otazka, keby som este tehotna nebola a otehotnela az v priebehu sept., ci okt., co sa mi oplati najviac, aby som dostala dobru MD? Lebo to DP je teda dobre vysoke a nemam na to, aby som si platila maximum...pre mna by bolo "najvyhodnejsie", aby mi VZ pocitali z prave skonceneho zamestania(dostala som necakane vypoved☹ a sme v "snazilkovacej faze)...ci sa zamestnat a do troch mesiacov ist na PN?
Som z toho totalny jelen..aby to niekto nebral, ze chcem "vypiect" so systemom, ale robim 12 rokov v kuse a teraz sa mi stala tskato necakana vec, tak nechcem ostat uplne ze na "holickach"
Dakujem vopred za info🙂

gapa
2. sep 2015

@amalinda nuž nie velmi rozumné, čo si spravila, bohužial. Ak by si aj bola tehotná, tak z minima by sa rátalo. Ak skončil pp 31.8. a ty už nedostaneš manštr., tak by si spadala do ochrannej lehoty (aj ked by si fakticky nebola tehotná 31.8. ale napr. až 8.9), škoda, že si sa neporadila skôr, to si sa mohla prihlásiť aj neskôr,aby si mala minimum, tj. tesne pred nástupom na md.
V podstate, ak si bola nem.poistená aspon 270dní pred 31.8.2015, tak stačilo do 8tt sa prihlásiť na dp, zaplatiť pár dní a potom ísť na pn z dnp, počas poberania nemocenského z dnp sa neplatí poistené.

zalka
2. sep 2015

@amalinda súhlasím s @gapa, si to dosť podstatne pokašľala, a zbytočné je platiť DNP hned, môžeš byť bez poistenia 15 mesiacov. takže s kludným srdcom sa znova odhlás ... a čakaj či si alebo nie si tehu ... a potom sa ozvi ...