Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@zalka ale mne trojmesacna vypoved trva uz pocas rodicovskej dovolenky. 5.11 mi konci rodicovska a vypoved k 6.11.
cize ked som vo vypovednej dobe, tak den pred ukoncenim prac.pomeru mi zamestavatel uz nemoze dat predsa dovolenku.....zamestnavatel za mna pocas rodicaku neplati ziadne odvody...
@marsy77 no to je hlúposť ... pretože výpovedná doba začína plynúť od mesiaca nasledujúceho po mesiaci kedy bola daná výpoved.
Takže ak bude daná výpoved 5.8. .. tak výpovedná lehota začne plynúť od 1.9. tj. tri mesiace do 30.11. ... čiže 30.11. skončí výpovedná doba .. a tým pádom aj pracovný pomer ... nemôže výpovedna lehota uplynúť začiatkom mesiaca alebo v strede mesiaca ... koľko odstupné dostaneš? koľko to dní dovolenky máš?
@marsy77 no to si treba ujasniť zo zamestnávateľom ako to myslí, či Ti dá k 6.11. skončenie PP dohodou .. alebo ako ...lebo ak ti dá počas RD plynúť výpovednú dobu tak určite Ti PP skončí 30.11. ,,, preto hovorím dohoda je lepšia ..
Tu si pozri podla odpracovaných rokov ( od začiatku PP do skončenia ráta sa i MD a RD ) na koľko máš nárok odstupného http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069... teda v prípade s výpovednou lehotou, alebo skončením pp dohodou . Lebo sú tam rozdieli.
ok.skusim.....velmi pekne DAKUJEM 🙂
@zalka dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Zrušili mi počas rodičovskej prac. Pozíciu. Viem, ze na podporu tých 800€ musím čerpať den dovolenky. Len zamestnávateľ mi navrhol čerpať 15 dni a potom ma prepustia. Tiež mi vide ta podpora aj keď budem čerpať 15 dni dovolenky? Tiež mi vide na tych 800€?
@zalka pracovala som rok vo firme, potom 6 rokov doma s dvomi deťmi a počas rodičovskej mi zrušili pracovnú pozíciu, teda mi dávajú výpoveď.. zostalo mi 23 dní dovolenky.. a navrhli mi aby som po skončení rodičovskej vyčerpala 15dní dovolenky a potom mi dajú výpoveď.. chcela by som vedieť či by som dostala tú 800€ podporu v nezamestnanosti.. alebo kto by mi vedel na túto otázku odpovedať.. lebo sa ma zamestnávateľ pýta, či mi to takto vyhovuje.. ja som si pýtala, len jeden déň dovolenky
@pite23 hm... pozri nepíšeš nič o mzde ... ale za 15 dní dovči to sú 3 týždne z víkendom .. tj. 21 dní by si potrebovala mať výplatu 1092 eur aby si mala max. podporu ...
kdežto ak budeš čerpať 1 den dovolenky a skončí ti PP tak ti stačí cca 55 eur výplata a budeš mať max. podporu ...
a nechápem o čo sa snaží zamestnávateľ... ved on zaplatí viac na odvodoch ak ti dovolí čerpať 15 dní dovču
ďakujem za odpoveď, ešte sa spýtam, ten priemer na podporu by sa mi rátal za posledných 24 mesiacov,teda od 13 .6. 2012 alebo z 24 mesiacov kedy som mala poistenie DNP za posledné 3 roky teda od 13.6.2011?
veru je to nespravodlive a prave pre toto som nesla na ziadnu brigadu na ziadnu dohodu a som riadne doma s detmi chceme este jedno babatko takze by som si tym len pokazila krasnu matersku co uz poberam 5 rokov.ale uz pri tom poslednom mi uz to nic nepokazi ked ze v sk nemam pomaly nic odrobene a v cr som sice stale zamestnana ale kto ude chodit sa hlasit furt do ciech.takze matersku mam na 27 mesiacov potom asi vypoved v praci ale do 3 rockov budem v sk na materskej potom si kludne mozem ist na dohodu niekde pracovat.a aspon sa mi to vrati ked stratim doplatok z cr.
asi tomu moc dobre nerozumiem, prečo sa mi teda zníži piemer ke d som mala dnp
@zalka Ahoj!
Chcela by som ťa poprosiť o radu. Pred nástupom na MD som pracovala 3,5 roka. Na RD som nastúpila 8.7. 2011, takže do konca roka mi vyšlo 120 pracovných dní mimo sviatkov a víkendov. V roku 2011 som mala 31 rokov, takže súhrnný ročný nárok na dovolenku je asi 20 dní... Na akú alikvotnú časť dovolenky mám nárok za rok 2011?
RD by mi mala končiť dňom 21.12. 2013, so zamestnávateľom som sa skontaktovala, že chcem nastúpiť do práce, ale povedal mi, že miesto je obsadené a že ma naspäť nevezme. Všetko máme doriešiť teraz v polovici októbra. Podľa všetkého mám nárok na odstupné, ale neviem na aké...či 2 alebo 3 mesačné. Myslím, že ak sa dohodneme na výpovedi dohodou, tak asi 3 mesačné odstupné, pretože do konca RD budem u neho zamestnaná 6,5 roka. Inak predbežne mi povedal, že mi dovču preplatia. Počas RD som bola DNP a z minima som bola poistená aj s poistením v nezamestnanosti cca 26 dní, takže neviem ako dlho si mám dovolenku čerpať a koľko dní si mám dať preplatiť aby mi vyšla čo najslušnejšia podpora.
Je to veľa info, viem, ale potrebujem si to dať nejako dokopy aby som sa vedela s ním dohodnúť koľko dovolenky budem čerpať a koľko jej budem chcieť preplatiť. Do VZ by sa malo pravdepodobne pripočítať aj odstupné... Hrubú mzdu som mala okolo 800,-€.
Ďakujem ti!!!
@bubulka722 no mne vyšlo 126 dní RD vrátane sviatkov pripadajúcich na pracovné dni , tj. dovolenky sa bude krátiť o 2/12iny takže máš nárok na 16,5 dňa dovolenky.
Odstupné pri dohode 3 m... vid http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069... no a premýšlam ... ak by si čerpala 12 dní dovolenky medzi tým 2 víkendy ... čiže dokopy 16 dní tak by mohla výjsť slušná podpora približujúca sa k maximu ...
ale musíš s dohodnúť tak aby si tú dovolenku čerpala v jednom mesiaci .. teda napr. od 1.12.13 ... nečakaj do konca RD lebo to potom nestihneš ...

@zalka lenze ako zamestnavatela ukecat na jeden den dovolenky? rodicovska mi konci 5.11 a vypoved mam s trojmesacnou vypovednou dobou...k 6.11.2013