Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@bubulka722 No 1.12 je nedela to je škoda ... mať tam další víkendový den ...
takže od 2.12. do 17.12. dovolenka a skončenie PP 17.12. + odstupné 3 mesačné + zvyšok dovči preplatiť ... no a to bude dosť veľa čo on na odvodoch a aj ty zaplatíš z takého odstupného pri tolkých dnoch dovolenky ... a potom od skončenia RD od 21.12 máš 7 dní na to aby si sa nahlásila na UP ...
A ak tak skončenie PP dohodou podla § 60 s dôvodov uvedených v § 63 odst. 1 písm. a-c ) ( to písmeno neviem presne ale zákonník práce si pozrieť vieš ) ... no a vtedy je nárok na odstupné a musí ho vyplatiť ...
a za aké obdobie sa to spriemeruje?Ja dom mala dnp od 1,3. 2010 do 27.12.2011 a otom od 1.2,2012 do asi 11.5.2013 potom od potom v júni týždeň a v auguste 10 dní, Vedela by si mi to prosím ťa vy rátať keby som ti napísala presné sumy kedy na kolko?
@zalka A čo treba urobiť s rodičovským príspevkom? Je možné poberať ho aj keď čerpám dovolenku a PP by bol ukončený ešte pred skončením RD? Alebo by bolo lepšie prehlásiť na december RP na manžela? No inak neviem či bude súhlasiť s takým dlhým čerpaním dovolenky, vieš keď im ide o prachy, tak to nebude jednoduché. Ak by som čerpala len 1 deň, odvody za preplatenú dovolenku by neplatil? Musím si pozrieť zákonník práce. Je možné trvať z mojej strany na skončení PP podľa tohto §?
@bubulka722 môžeš poberať RP a čerpať dovolenku, zbytočne je prepisovať na mng. si myslím ... no a je to na tebe, ako sa dohodneš ...
ak sa čerpe po RD dovolenka hoci aj 1 deň .. tak sa odvody do ZP a SP platia z odstupného, z dovolenky, z preplatenej dovolenky,
ak sa skončí počas RD aj PP , tak sa odvody do ZP a SP sa neplatia, akurát daň, potom ti príde liebes brief zo ZP že máš sama zaplatiť odvody z preplateného odstupného a preplatenej dovolenky ...
@zalka Takže zamestnávateľa by to vyšlo v podstate lacnejšie ak by som PP ukončila počas trvania RD. Dobre som to pochopila? Ak sa neplatia odvody do SP, ako sa mi potom navýši VZ?
Je možné nejako prinútiť zamestnávateľa aby mi dal výpoveď dohodou podľa §60 z dôvodov uvedených v §63, alebo môžem výpoveď podľa iného § odmietnuť podpísať? Ako sa to rieši potom?
Na ten rodičák za december sa ešte spýtam na úrade. 😉
@zalka tento rok som platila 3 dni, lebo posúdková doktorka mi dala zrušiť PN bez toho aby som o tom vedela, inak som bola stále PN alebo očr, vlastne na rodičovskú so nastúpila 25,12,2011 a na materskú 1,5,2011 a v 2010 som si platila od 1,3,2010 do 4,11,2010 potom som bola na rizikovom a pn do 30.4.2011. Poistenie mi trvalo, prerušila som nezamestnanecké asi 27,12,2011 a od 1,2,2012 som si dala znovu celý balík na 1000 euro, potom zmenu o 13 mesiasov na 3900- to bolo od 1,3,2013 do 11,5,2013. Potom v tomto roku som mala ako som už písala 10 dní v júni z minima a vtedy so tri dni doplácala a v auguste 10 dní očr tiež z minima .Ak budeš taká dobrá porad mi či ešte čerpať nejakú pn alebo očr, lebo som z toho domýlená a neviem čím si pomôžem a čím uškodím.
@bubulka722 no ak ukončíš PP počas RD, že sa neplatia odvody tak VZ sa nenavýši a podpora bude rátaná z platu pred MD ... no a čo sa týka tej dohody .. dohodnúť s amusia dve strany ... ak nebudeš súhlasiť s dohodou, tak potom ti musí dať výpoved s výpovednou lehotou .. a tam už len podpisuješ prevzatie tam tvoj súhlas nepotrebuje.
@ulzana no ked si neplatila len tie 3 dni tak si sa kdesi na začiatku pýtala na podporu, takže ako píšem dovolenku čerpať také 3 dni a potom skončiť PP a dať si zvyšnú dovolenku preplatiť stále by mala výjsť max. podpora.
a čo sa týka tej OCR a PN ... tak sa dá uzavrieť aj DNP bez poistenia v nezamestnanosti ... tj. na RLFO nevypíšeš kolonku na poistenie v nezamestnanosti ... a neohrozíš si podporu aspon.
@zalka Nechápem, nebolo by teda lepšie ukončiť PP po skončení RD aby sa navýšil VZ? Pretože takto by som mala 50% z hrubej mzdy čo je cca 400,-€. Spomínala si, že ak by som vyčerpala dovolenku + 3m odstupné, tak by sa podpora približovala k maximu. Prepáč, že som nechápavá. 😉
@bubulka722 ty na RD nemusíš byť do 21.12. ak nahlásiš zamestnávateľovi že do práce nastúpiš 2.12. tak pre neho už na RD nebudeš ... od 2.12. on ťa musí zase prijať do stavu ( nahlásiť do SP že zase pracuješ ) poberanie RP s tým nič nemá, ty môžeš aj zajtra začať pracovať , zamestnávateľ len spraví zmenu na SP v registri ...
@zalka Ak by nedošlo k dohode, tak mám nárok na 2 mesačnú VL a potom by bola podpora pravdepodobne z minima...
@zalka V prípade, že by som nastúpila do prac. pomeru pre ukončením RP by sa mi následne podpora počítala z VZ pred materskou alebo ako? V akom prípade by mi vyšla čo najvyššia. Prepáč, asi ťa dosť otravujem...
@bubulka722 nie podpora by bola rátaná z platu čo by si dostala za tých 2 mesiace + z odstupného ...
a mimochodom .. pre teba nie je dobre mať podporu bez toho aby si nastúpila do práce po RD ... lebo sa ti v takom prípade podpora vypočíta z toho DNP čo si si platila z minima, takže tak nedostaneš ani tých 400 ale minimálnu.
Ty musíš nastúpiť po RD do práce, bud tak ako sme písali čerpať dovolenku 12 dní a preplatiť zvyšok + odstupné ... vtedy sa ti podpora priblíži k maximu ..
ak nastúpiš do práce na výpovednú lehotu ... tak sa podpora spriemereje z príjmu za tie posledné 2 emsiace a z toho DNP ... čiže bude možno menšia ako 400e ale vyššia ako minimálna tj. cca 170e
@bubulka722
nechápeš ....
zajtra zamestnávateľovi oznámiš že 2.12. nastupuješ do práce ... zamestnávateľ poverí ekonomku alebo mzdárku alebo personalistku ... aby v SP v registri ti ukončila status rodičovská dovolenka .. aby si mala status zamestnanec ... od 2.12. ... a si normálny zamestnanec .... už nebudeš potom matka na rodičovskej dovolenke ... ja fakt neviem ako ináč ti to vysvetliť
ak ešte môžem, ja som mala prac, pomer u posl. zam. od 15,5,2010 a 4,11,2010 som išla na pn, mala som vtedy, nečerpala som ani deň dovolenky..prepadla mi alebo mi aj tú preplatia? A od 1,5,2011 do 25,12 2012 na md mi kolko vznikol asi nárok? V učtárni mi to neboli ochotné povedať, pýtali len kopiu rodného listu.
@ulzana no dovolenka nemôže prepadnúť .. takže aj tú ti musia preplatiť. a čo sa týka roku 2011 tak si porátaj pracovné dni a sviatky pripadajúce na pracovné dni od 1.1.11 do 30.4.11 a potom od 26.12.11 do 31.12.11 a napíš mi číslo podla toho zistíme na koľko dní dovolenky máš nárok za rok 2011
@zalka Ty musíš nastúpiť po RD do práce, bud tak ako sme písali čerpať dovolenku 12 dní a preplatiť zvyšok + odstupné ... vtedy sa ti podpora priblíži k maximu ..
Takže by som predsa len mala nastúpiť do práce až po ukončení RP, teda po 21.12.2013 kedy malá dovŕši 3 roky.
@bubulka722 prečítaj si ešte raz moje odpovede ...
odstupné a preplatená dovolenka nevstupujú do VZ ak sa vyplácajú pri skončení PP počas RD ... tj. nečerpe sa ani 1 den dovolenky, ani 1 den sa neodpracuje ... vtedy nie je VZ ...
ak sa odpracuje alebo čerpá dovolenka aspon 1 den , tak vzniká VZ .....
@zalka Prečo je dobré ukončiť RD skôr? Ako by sa počítala podpora po skončení RD? Chápem, že ak nastúpim do PP pred RD a čerpám dovolenku + preplatené odstupné, tak VZ sa zvýši. V tomto prípade predsa platí zamestnávateľ odvody do SP a ZP...?
Inak prečítala som si toto:
Zákaz výpovede
c) v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke ,alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke
V prípade že by po dočerpaní dovolenky nemalo dieťa ešte 3 roky, môže mi dať zamestnávateľ výpoveď s výpovednou lehotou (ak sa nedohodneme na ukončení PP dohodou)?
@bubulka722 áno VZ sa zvýši tým pádom je vyššia podpora, a áno platí odvody zamestnávateľ do ZP a SP ...
dohodou môžeš ukončiť PP aj hned zajtra ... preto sa to volá dohoda ... ak to podpíšeš tak nemôžeš dať na súd, že si sa dohodla že skončíte PP ..
a ak nastúpiš do práce ... tak ti výpoved už dať môže, lebo už nebudeš na rodičovskej dovolenke ...
rodičovská dovolenka - výraz pre čerpanie volna zo zamestnania z dôvodu starostlivosti o dieťa
rodičovský príspevok - penažná dávka, pre rodiča dieťaťa do 3 rokov...
čiže ak čerpeš dovolenku, už si zamestnanec nie si na rodičovskej dovolenke , teda výpoved ti zamestnávateľ s výpovednou lehotou dať môže ...
A prečo je vhodné skončiť RD skôr ... lebo ak skončiš RD 21.12. tak do konca mesiaca nenahrabeš 12 pracovných dní ... aby si mohla čerpať dovolenku a zvyšok mala preplatenú a aj odstupné .... a za pár dní takto sa ti podpora vyšplhá možno na trošku vyššiu možno na 500e mesačne s ohladom na to, že si platila DNP ... preto je vhodné ukončiť RD u zamestnávateľa skôr ( ukončenie RD u zamestnávateľa nemá vplyv na poberanie RP z UP ) .... už sa opakujem ...
@zalka ahoj.porátala som to, vlastne materská mi skončila ešte o den skôr, teda 24,12,2011 a od 1,1,2011 do 30,4,2011 bolo 82 prac . dní a 38 sviatky,soboty a nedele dohromady.Potom od 25,12 do 31,12,2011 boli 4 pracovné dni a 3 sviatky soboty a nedele.A od toho 25,12,2011 som na rodičáku.
Ešte by som sa chcela spýtať či to stou podporou je tak aj ked je predlžený rodičovský platený aj neplatený.
A nevieš náhodou ako je to so zdravotným poistením ak je počas materskej a rodičovskej otvorená živnosť cca týždeň raz za rok a je počas toho obdobia príjem či sa platia odvody do zdravotky?Doložila som s daňovým všetky možné potvrdenia a oni to odo mna žiadajú zaplatiť v každom roku celomesačný odvod za 2011 to som bola na materskej a aj za 2012 kedy som bola na rodičovskej a vlasne ešte aj pn.V Unione mi tvrdia,že musím aj ked som poistencom štátu.
@ulzana no to je pekné že si to porátala ale ja som chcela len sviatky pripadajúce na pracovné dni .. teda ako 1.1 bol pondelok tak ten den si mala pripočítať ak bola nedela tak ten den ma nezaujíma .. no je to jedno už :D
máš len 90 dní dokopy pracovných dní a sviatkov prip. na prac. dni ... teda zamestnávateľ ti nemôže krátiť dovolenku za rok 2011 a máš nárok na plnú dovolenku za tento rok ...
a čo sa týka živnosti tak nemáš povinnosť platiť odvody do SP ... ZP je nepodstatná pre účely podpory v nezamestnanosti ... a čo sa týka odvodov .. tak áno treba zaplatiť aj ked si poistencom štátu ... aj kamarátka tak platí je szčo a platí aj ked je na RD... ale len do ZP zatím.
Dakujem za opoved, ešte by ma zaujímalo keby som išla do roboty skôr a dohodla sa na výpovedi a rodičovský by sme prepísali na ocina aj vtedy by bola podpora taká vysoká?
@zalka
som rada, že je tu niekto mudry a chápavý lebo ja si momentálne pripadám uplne najtupšia na svete. Prosím ťa Zalka ukludni a upresni moju myseľ. v uguste 2010 som nastúpila na MD ( mala som rizikové) dcerka sa narodila 6,10.2010. Dovtedy som bola zamestnaná a poberala na papiery min.mzdu.Zamestnaná som stále, ale viem, že ma moj zamestnávateľ chce prepustiť.je to len otázka dní.Mala som sa vrátiť do práce 7.10.2013, ale ochorela som takže som tč na Pn.Moja otázka znie, mám nárok na podporu v nezamestnanosti, ak tú výpoveď dostanem?Musím tú výpoveď podpísať? už neplatí, že ťa zamestnávateľ nesmie pol roka po nástupe z Rd prepustiť?ďakujem Ti pekne, ver že mi je ťažko z tohto celého mi je zle a chcem to uzavrieť, nakoľko ma to vyčerpáva.Ďakujem za urýchlenú odpoveď.
@papulka2 áno máš nárok na podporu v nezamestnanosti. Ak ti dá výpoved s výpovednou dobou, tak nepodpisuješ nič. Proste uplynutím výpovednej doby ti skončí aj PP. A na další den ideš na UP.
Podpisuje sa dohoda o skončení PP, lebo dohoda je súhlas oboch strán. Ak chceš max. podporu v nezamestnanosti, tak po skončení PN čerpaj 1-2 dni dovolenky, zvyšnú si nechaj preplatiť + odstupné a budeš mať podporu cca 800 e ... ak dostaneš výpoved s výpovednou lehotou tak tvoja podpora bude na úrovni cca 170 eur ... takže je na tebe ako sa dohodneš so zamestnávateľom.
@zalka strašne moc ti ďakujem, a ako ešte zistím koľko mám dovolenky? žiadnu pásku nedostávam, to je dovolenka pred nástupom na Md čo mi ostala, alebo nejaká iná? pýtam sa ako retard, ale som sa naozaj stratila, a mám toho plný knedlík.nechce sa mi veriť, že by som mala nárok na takú podporu, keď som zarábala min.mzdu oficiálne????????rátala som tak so 150€.uplne si ma šokla, v dobrom slova zmysle, hlavne tým, že mám nárok na akúkoľvek podporu.

@zalka Ďakujem si zlatá. Takže by som sa s ním mala dohodnúť, že od 1.12. 2013 do 16.12.2013 budem čerpať dovolenku a k 17.12.2013 by mi dal výpoveď? Ak mi dá do 16-tich dní dovolenky 3 mesačné odstupné, tak by mala vyjsť fajn podpora? Len neviem či bude s tým súhlasiť pretože počas čerpania dovolenky musí zaplatiť odvody... Ak by mi ju preplatil, odvody by sa mu krátili? Možno bude vyvíjať nátlak, tak sa chcem na všetko pripraviť. Inak podľa info od kolegýň, ktoré končili po RD prac. pomer, odstupné im dával "na ruku", čo ja s tým súhlasiť určite nebudem. Ako sa voči tomuto postaviť? Budem samozrejme trvať na výpovedi dohodou bez výpovednej lehoty, len neviem podľa akého §.
Inak chystám sa po rozumy aj na inšpektorát práce aby som bola čo naj pripravená. Oni sú tak trochu hajzlíci a žiadnu ženu po RD späť neberú. Mali som nou veľmi dobré skúsenosti, firme som zachránila veľké peniaze a bola by som veľmi nerada ak by ma ukecali na niečo čo ma poškodí.
Ďakujem!