icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

bubulka722
9. okt 2013

@zalka No som rozhodnutá, že mu do konca októbra pošlem oznámenie o nástupe do zamestnania pred skončením RD k 2.12.2013. Podľa zákona musí na to reagovať buď výpoveďou alebo zaradením do prac. pomeru a vyjadriť sa mi tiež písomne. Je to tak, alebo mi môže napísať, že počká do skončenia RD???

zalka
9. okt 2013

@bubulka722 no môže ... môže to riešiť kedykoľvek ... držím palec aby to dobre dopadlo všetko

tanija133
15. okt 2013

@zalka ahoj, prosim ta mozes aj mne poradit? teraz 18. 10 mi konci rodicovsky prispevok...v predch.praci koncim, zamesntavatel mi poslal Dohodu a ukonceni prac. pomeru a tam uviedol ze v Dohode sa nepozaduju uvedenie dovodov pre skonc. prac. pomeru. Ked to podpisem, mam narok potom na podporu z UP? ak ano,aka suma sa vypocitava., z coho...3 roky som bola na MD....vypocitava sa z predch.platu, alebo z materskej? dakujem ti predom za cas a ochotu....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
zalka
15. okt 2013

@tanija133 a kedy ti konči PP? dátum?
a ked nebudeš mať uvedené dôvody .. tak máš spomenuté odstpupné? či ee

tanija133
15. okt 2013

@zalka 18. 10 teraz mi konci PP, pise sa tam, ze nemam narok na odstupne.

tanija133
15. okt 2013

@zalka ide o to ze mozem este davat pripomienky k zmluve, ese ju mozem upravit, povedat co sa mi nepaci, pripadne nieco zmenit, len neviem co zmenit....

zalka
16. okt 2013

@tanija133 no tak maj pripomienky ... požiadaj o návrat do zamestnania k 18.10. ... 18.10. čerpaj dovolenku .. a ukonč PP .. ak to takto neurobíš tak nebudeš mať max. podporu...
poprípade 21.10 a 22.10. čerpaj dovolenku , a ukonč PP 22.10. dohodou ... s tým, že ak ti preplatia zvyšok dovolenky máš šancu na max. podporu cca 800 e... a ešte otázka, dávaš výpoved ty? alebo s tebou končí zamestnávateľ, lebo ak chce s tebou skončiť zamestnávateľ tak nárok na odstupné máš ...

tanija133
16. okt 2013

@zalka a ak sa prisposobim im, na aku podporu mam narok? v akej vyske? ako to je ked mi iba preplatia zvysok dovolenky, na aku podporu mam potom narok? Davame vypoved obojstranne dohodou, nie oni,alebo ja....viem ze mam narok na odstupne ,ale oni su zgrlosi, nemienim sa s nimi hadat, a vymahat to od nich, dohodla som sa aspon tak, ze mi vyjdu v ustrety tak ze budem mat narok na co najvyssiu podporu...
ja som si myslela, ze ked skonicm pracovy pomer je, tak potom nemam narok na podporu, ako to je? ale teraz rada by som vedela , ak mam teda narok, za akych podmienok na tu najvyssiu podporu...predtym som zarabala cca 1300 E hrube....

zalka
16. okt 2013

@tanija133 no ak skončíš PP v posledný den RD a nebudeš čerpať dovolenku 1-2 dni .. tak budeš mať nárok na podporu 50% z hrubej mzdy čo si mala pred materskou ... takže to bude cca 650 eur ... ak budeš čerpať 1-2 dni dovolenky a zvyšnú ti preplatia tak budeš mať cca 800e

laila22
16. okt 2013

@tanija133 je jedno ci das vypoved sama, alebo ti ju da zamestnavatel, alebo dohodou.. od toho sa podpora neodvyja.. za kazdych okolnosti dostanes rovnaku podporu myslím je to 55% neviem ci z cietsho alebo hrubeho zarobku.. myslím, ze z cisteho.. To ze oni ti víjdu v ustrety aby si dostala co najvissiu podporu je hlupost... a to odstupne by ti mali dat.. pekne sa ozvy.. je to zo zakona.. aj keby si dala ty vypoved mas narok na podporu rovnaku za kazdych okolností...

zalka
16. okt 2013

@laila22 podpora je 50% z hrubej mzdy len tak na dovysvetlenie aby si vedela ...

laila22
16. okt 2013

@zalka dakujem za info.. nebola som si ista

zalka
16. okt 2013

@laila22 rado sa stalo

natadamik
16. okt 2013

@zalka ahojte vsetci, aj ja riesim tento problem. Uz dlho sledujem diskusie na tuto temu a stale mam jednu nezodpovednu otazku. Zalka, ako je prosim mozne, ze 1-2 dni dovolenky dokazu spravit takuto zmenu v podpore? Vies mi to prosim nejako vysvetlit? Inak, pisali sme si cez postu, urobila som vsetko, ako si mi radila, akurat cakam na vyrozumenie, aku vysku podpory budem mat, a som ozaj zvedava, co mi vyrataju..... spytam sa teda este raz: ako sa rata vyska podpory, ak som po troch rokoch rodicovskej ukoncila PP dohodou a so 4mesacnym odstupnym a brala som si dva dni dovolenky, ako si radila. Vyska podpory sa rata z prijmu pred materskou, alebo sa do vysky zaratava aj to odstupne...? Vopred dakujem, prepac, len sa bojim, co mi vyrataju... vdaka este raz

zalka
16. okt 2013

@natadamik no kedže sa podpora ráta za posledné 2 roky ... a RD trvá 3 roky ... tak to čo si zarobila pred RD a MD .. sa ti do výpočtu nedostane .. ak si čerpala 1-2 dni dovolenky ..
Pr. máš 12 dní dovolenky , za 1 den dovolenky ti patrí 10 eur

1) čerpeš 2 dni dovolenky a 10 preplatia... takže dostaneš mzdu 2x10+10x10= 120 eur ... táto mzda je za 2 dni .. čiže 120 : 2 = 60 eur na deň ( a na max. podporu stačí mať mzdu 52 eur na deň)

2) nečerpeš dovolenku .. preplatia ti 12 dní .. dostaneš mzdu 120 eur .. ale z tejto mzdy kedže sa ti neobnovilo poistenie sa ti neplatia odvody do SP , bez toho sa tieto peniaze nedostanú do výpočtu podpory .. a podpora sa ráta z príjmu spred MD .. ako hovorí zákon

3) vyčerpeš 12 dní dovolenky ... dostaneš mzdu 120 eur .. ale máš tam 16 dní ( dva víkendy ) takže výjde tá mzda na deň cca 7,50 eur .. takže podpora je veľmi malá

natadamik
16. okt 2013

@zalka aha, tak uz zacinam chapat🙂.....a to odstupne, ktore som mala takmer 3000 eur, to nema vplyv na toto vsetko? Lebo ta nasa personalna ma prave dilemu, ze vlastne toto odstupne ako jednorazovy prijem, bol moj prijem za posledne dva roky, z ktorych sa mi ma podpora ratat.....alebo nie?

zalka
16. okt 2013

@natadamik ak máš odstupné, a máš obnovené poistenie tak to odstupné ide do toho poistenia, platia sa z neho odvody do SP a do ZP a daň, nie je to žiaden jednorazový príjem ... a podpora sa ráta len za dni na dovolenke ... a odstupné vstúpi do VZ pre výpočet podpory

natadamik
16. okt 2013

@zalka dakujem Ti velmi pekne, uz som pokojnejsia, aj ked kym to nebudem mat na papieri, nebudem pokojna. Zajtra si idem do prace pre tlacivo, tak uvidim, co mi tam dala ta nasa personalna..... dakujem, zalka este raz, veeeelmi si to cenim

zalka
16. okt 2013

@natadamik no pre tlačivo na SP môže napísať za 1 den max. sumu 131 eur ... takže sa nenalakaj

bublinaaa1
Odpoveď bola odstránená
tanija133
16. okt 2013

@zalka
@laila22 dakujem baby za info, pokusim sa to tak spravit...

zalka
16. okt 2013

@tanija133 rado sa stalo

tanija133
16. okt 2013

@zalka takze naozaj to tak funguje s tou 2 dni dovolenkou? a ked mi to neznaju tak co potom ? budu mi ratat podporu zo zarobku predtym,alebo potom nejaku minimalnu?

zalka
16. okt 2013

@tanija133 zo zárobku pred MD vypočítajú podporu
a či funguje .. prezri tému a pýtaj sa báb čo si to už vybavili či ju majú maximálnu ... lebo mne píšu že áno ... 🙂

tanija133
16. okt 2013

@zalka tak super....dam ti vediet co som vybavila...

zalka
16. okt 2013

@tanija133 kludne držím palec.

natadamik
17. okt 2013

@zalka ahoj zalka🙂, tak som bola v praci, mam tlacivo Potvrdenie zamestnavatela na ucely naroku na davku v nezamestnanosti. Mam tam za september 2013 vymeriavaci zaklad 524 eur - co je vlastne za tie dva dni dovolenky, co som si po ukonceni RD zobrala a hned potom ukoncila PP dohodou. Cize denny vymeriavaci zaklad potom bude tych 524:2? A to je to, co musi byt minimalne 52 eur, ak chcem max. Podporu? Vopred dakujemopat zaodpoved

zalka
17. okt 2013

@natadamik no vyzerá to tak , že tlačivo vypísali v robote zle, ale teba to trápiť nemusí, ich vyzve SP na opravu toho tlačiva ...
resp. máš aj výplatnú pásku? lebo za dva dni malo byť na potvrdení suma 262 eur ... a odvody do SP sa mali platiť zo sumy 262 eur, odvody do ZP z celej sumy ... pokontroluj si to ...