icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

lucy66
19. apr 2017

@evittam a ked mi da vycerpat?

evittam
19. apr 2017

@lucy66 Tiez ti to nepomoze.
Ak chces max.podporu tak jedine tie dva "modely" ako som napisala. Ak si si nie ista,ze sa s nim dohodnes daj vypoved do konca aprila ty-ako som uz pisala a sprav ako som ti pisala a ak mas dobru lekarku mozes mat najskor PN a do roka potom max.podporu.

zalka
19. apr 2017

@karinkaeich ak môžeš pošli pásku ... začierni osobné údaje abo mi pošli Ip

zalka
19. apr 2017

@karinkaeich ale v podstate ak som dobre pochopila čo píšeš, tak si čerpala dovolenku, takže z tej dovolenky a platu 3000e ti bude rátaná podpora ... čiže mala by byť max.

karinkaeich
19. apr 2017

@zalka to je ale iba jeden jediný mesiac - 12/2015. a ja mám VZ aj z nového PP (teraz ukončený 26.4.17, ten trval však len od 1.6.2015, čo by som nespĺňala 2r. v posledných 3 od žiadosti na podporu).
vážne mám hokej, ale tak hádam mi už len niečo vyjde. menej ako polovica terajšieho platu to nebude, dúfam

zalka
19. apr 2017

@karinkaeich pochop, že podpora sa neráta , nové staré zamestnanie .. podpora sa ráta z platov za posledné dva roky ... a ak si v 12/2015 mala 3000e za mesiac tak to ti predurčuje max. podporu .. ale ak si robila v novej robote .. teda reálne pracovala mala mzdu ..
tak podpora sa vypočíta ako priemer hrubých miezd a 50% je podpora

karinkaeich
20. apr 2017

@zalka áno, v novej robote normal plat.
priemer hrubých miezd, čiže ak dobre chápem, tak aj 0 (ked mám iba čerpanie RD).
skúsim niečo popočítať, nech viem, na čom som
ďakujem

zalka
20. apr 2017

@karinkaeich RD v novej robote je vylúčiteľné ... tj. nepozerá sa na to ... tie dnie sa nepočítajú do výpočtu výšky podpory

karinkaeich
18. máj 2017

@zalka ahoj, poradíš mi ešte, prosím? nakoniec som na ÚP, ešte nemám ani rozodnutie o zaradení do evidencie. ale naskytá sa mi nová práca. viem, že sa musím ísť odhásiť do 8 dní. to nestačí, keď ma poprihlasuje všade zamestnávateľ?
a ako je to s podporou? viem, že žiadať môžem až spolu s rozhodnutím. to mi vyplatia aj za kratšie obdobie ako je 1 mesiac?
ďakujem za pomoc

zalka
18. máj 2017

@karinkaeich podpora je vyplácaná za dni,
a odhlásiť z dôchodkového poistenia ak si prihlásená na SP tak musíš sama.

karinkaeich
18. máj 2017

@zalka čiže normálne pôjdem na ÚP, odhlásim sa tam, dajú mi aj rozhodnutie a s tým potom na Soc.poist. + vypísané tlačivo, a oni mi tie dni napočítajú, áno?
juuuj, teším sa, vivat papierový kolotoč

zalka
18. máj 2017

@karinkaeich áno presne tak ...

karinkaeich
18. máj 2017

@zalka ďakujem moc moc moc, tak len aby som to úspešne zvádla a v novej práci bolo všetko ok

zalka
18. máj 2017

@karinkaeich držím palec

jankalac
31. máj 2017

Ahojte. Potrebujem pomôcť vyrátať na koľko dni dovolenky mám nárok, prikladam dátumy mojich materských a rodičovských dovoleniek.
Prvá MD 10.9.2009 - 25.3.2010,
RD 26.3.2010 - 21.4.2012,
Druhá MD 22.4.2012 - 16.12.2012,
RD 17.12.2012 - 25.5.2014,
Tretia MD 26.5.2014 - 18.1.2015,
RD 19.1.2015 - 7.7.2017.
Medzi materskými a rodicovskymi som dovolenku žiadnu necerpala, plynulo som striedala MD a RD. V práci mi vyrátali 17dni dovolenky, čo sa mi zdá málo. Prácu mám od 18.1.2007 a zmluvu na neurčito.
Napísali mi, že od augusta sa môžem do práce vrátiť, no pracovná doba dlhý-krátky tyzden a dva víkendy od rána do večera v robote pri 3 deťoch je nemysliteľné...
Takže čo urobiť? Vyčerpať len 1 den dovolenky a dať hneď výpoveď, alebo vyčerpať celú a dať výpoveď potom a ísť na up ? Este mám malý zadrhel, že mi rodicak končí piatok 7.7., a stredu 12.7.odchádzam na dovolenku na 14 dni. Je možnosť že už pondelok by som mala všetky papiere potrebné na úrad práce doma?
Ďakujem za pomoc @zalka

zalka
31. máj 2017

@jankalac
2009 vieš koľko si mala dní zostatkovej dovolenky
2010 nárok na 2/12tiny
2011 nič
2012 celá dovolenka
2013 nič
2014 celá dovolenka
2015 nič
2016 nič
2017 nič ..
dokopy cca pri 20 dnovom nároku 43,33 dna dovolenky
mzdárka nech naštuduje zákony http://www.nip.sk/?id_af=428&ins=nip a vyjadrenie inšpektorátu práce
no áno mohla by si mať .. ale najskôr na UP môžeš ísť utorok ...

jankalac
31. máj 2017

@zalka ďakujem ti krásne. Ja som si to aj rozpisovala, že mám nárok za každú md na dovolenku, pri poslednej mám 25dni, keďže už mám dovrsene 33r. A že ked je v jednom roku Md a Rd, tak sa kráti dovolenka o 1/12 za prvých 100 dni a ďalších 21dni.tiež som naratala zhruba cez 40dní. Účtovníčke som to posielala, osopila sa na mňa, že ona zákony ovláda, stale si hudie svoje že je to vypočítané v poriadku. . Ako keby mi dovolenku platí zo svojho vrecka....
A prosím ta, na vyššiu podporu budem mať kedy nárok? Ked si vyčerpam 1 deň a ostatné dám preplatiť, alebo ked vyčerpam všetky, bude to rovnako?

zalka
31. máj 2017

@jankalac áno bude to stále rovnako .. tak jej pošli ten link z inšpektorátu práce, a opýtaj sa jej či sa chce aj im zodpovedať a či majiteľovi firmy bude platiť pokutu .. kedže zákon hovorí jedno a ona koná druhé

elka74
7. jún 2017

vedel by mi niekto poradiť a vysvetliť ako je to s nárokom na osobitný príspevok? kto má naň vlastne nárok? bola som evidovaná na UP 6 mesiacov a predtým som bola PN 1 rok. Teraz som sa zamestnala od 1.6. 2017. Na stránke je to takto:
Osobitný príspevok patrí fyzickej osobe, ktorá pred vznikom pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu bola dlhodobo nezamestnaným občanom alebo najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov neaktívna.
tak neviem, týka sa ma to, či nie?

tslobik
21. júl 2017

Ahojte, mám otázočku. Pracovala som od roku 2004 v jednom zamestnaní s prestávkou 3 roky (MD + RD) do konca augusta 2015. Od 1.9. 2015 som pracovala v inom zamestnaní.....kde od začiatku marca 2017 som doteraz na PN-ke (pol roka) (zmluva mi končí posledným augustovým dňom). PN v podstate ukončujem v čase ako mi končí pracovná zmluva - čiže koncom augusta. Resp. skôr.....,mám pár dní dovolenky. Moja otázka je, či budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti a ako dlho? Môj hrubý príjem za posledný rok bol cca 500€. Som vydatá a muž pracuje. Nevyznám sa v tom, keďže sa zákony každú chvíľu menia a ja som vždy pracovala, okrem teda RD a PN. Veľmi pekne ďakujem za odpovede......🙂🙂

evittam
21. júl 2017

@tslobik Ano budes mat narok na podporu. Podpora je 50% z VZ .

tslobik
21. júl 2017

@evittam A vymeriavací základ je hrubá mzda????? A aký čas?

evittam
21. júl 2017

@tslobik Ano. Za posledne dva roky ak sa nemýlim.
@majusqa77 😉

jaruska6
21. júl 2017

Ahoj kočky,poprosím o radu v aktuálnom zamestnaní pracujem 5rokov,chcem ukončiť pracovný pomer.Pokial ho ukončím výpoveďou, tá mi začne plynúť od 1.8. a skončím prac.pomer k 30.09..Do koľkých dní sa musím hlásiť na UP?Mám nárok na podporu?Na UP sa musím hlásiť v mieste trvalého bydliska,ktoré.mam vzdialené 200km od mesta kde bývam?
Ďakujem.

17alexis
21. júl 2017

@jaruska6 áno, v mieste trvalého, pokiaľ nemáš vybavený prechodný pobyt. A asi do 7 dní od ukončenia PP sa treba nahlásiť, ale to si nie som istá na 100%.

tslobik
21. júl 2017

@17alexis Ahoj, aj to by ma zaujímalo....do 7 dní alebo do 3 dní a kalendárne alebo pracovné????? Vďaka.

17alexis
21. júl 2017

@tslobik teraz som našla na nete, že do 7 kalendárnych dní

tslobik
21. júl 2017

@17alexis Ďakujeeeem🙂 Čaká ma to....A nemám v tom jasno, kedže sa ma to roky netýkalo

jaruska6
21. júl 2017

@17alexis Pokiaľ som nahlásená na prechodný pobyt tak sa potom môžem hlásiť aj na UP v mieste prechodného pobytu?Ako dlho môžem povedať podporu v nezamestnanosti?Ďakujem za info.

17alexis
21. júl 2017

@jaruska6 ano, mozes sa hlasit tam, ak mas prechodny oficialne. Asi 6 mesiacov sa pobera podpora po splneni podmienok.