icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

evittam
15. aug 2017

@bodkafan Za malo.😉

bodkafan
15. aug 2017

@evittam este predsa len jedno,nevies nahodou ,kolko by som musela opat odrobit u riadneho zamestnavatela,aby mi vznikol narok na podporu z normalneho platu?

evittam
15. aug 2017

@bodkafan Tak toto neviem. Opytame sa @zalka? 😉

zalka
16. aug 2017

@bodkafan ak si robila 4 mesiace na dohodu s platom 100e a predtým si mala plat 1000e ... tak musíš dalšie 4 mesiace robiť na PP s platom 2000e aby ti priemer 4x2000+4x100 = 8400/8 = 1050e dal plat ako si mala pred MD

bodkafan
16. aug 2017

@zalka dakujem,ja sa pohybujem trosku v inych cislach 😉ovela nizsich 😔,ale velmi pekne dakujem za ochutu uz to teraz chapem.....este povies mi prosim,za aku dobu sa berie priemer?za 6 mesiacov dozadu?ci ako?dakujem

janinamojka
16. aug 2017

@evittam ahoj,nevies mi povedat podla.coho sa pocita podpora v nezamestnanosti?Cakam na rozhodnutie,ze s cim mozem pocitat..🙂

evittam
16. aug 2017

@janinamojka 50% z HM.

janinamojka
16. aug 2017

@evittam vdaka..🙂

zalka
17. aug 2017

@bodkafan podpora sa ráta z priemeru za 2 roky ... tj. prihlásiš sa do evidencie 1.9.17 tak podporu vyrátajú z platov od 1.9.15-31.8.17

bodkafan
17. aug 2017

@zalka este mi vysvetli -matersku som brala od 04/15 do 01/16,od vtedy som na RD,pricom od 04/17 pracujem na dohodu a sucastne poberam aj rodicak.bude sa to teda ako pocitat?len ta dohoda od 04/17 😕,dakujem 🙏😉

evittam
17. aug 2017

@bodkafan No ak to bola dohoda na pravidelný príjem tak áno - z tej dohody.....
Správne - @zalka ? 😉

zalka
17. aug 2017

@bodkafan áno tá dohoda ... ak je z nej platené poistenie v nezamestnanosti, dni na RD, MD sú vylúčené

janinamojka
17. aug 2017

@evittam ahoj..a ako je to s vyplacanim danoveho bonusu?Moze si ho uplatnit moj muz pracujuci v zahranici ako zivnostnik?ake su podmienky?

evittam
17. aug 2017

@janinamojka Pracuje na SVK zivnost ci na zahraničnú?

bodkafan
17. aug 2017

@evittam
@zalka dakujem dievcence,uz mam teraz jasno 😉

janinamojka
17. aug 2017

@evittam na Svk.

evittam
17. aug 2017

@janinamojka Tak ak splni podmienky nároku tak si moze uplatnit DB.

tslobik
20. aug 2017

ahojte, súrne potrebujem radu....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pracovala som od r. 2004 do konca augusta 2015 u jedného zamestnávateľa (s výnimkou RD - 3 roky). Od 1. 9. 2015 do 31. 8. 2017 som pracovala u iného zamestnávatela s tým, že posledných 6 mesiacov som bola na pn. Ak nastúpim od septembra do novej práce a ukončím napr. pracovný pomer v skúšobnej dobe, budem mať nárok na dávky v nezamestnanosti? A ako dlho???? Veĺká vďaka za odpoved.

janova1
16. sep 2017

@evittam Dobrý deň, prosím o radu. Zamestnávateľ nesúhlasil s čerpaním jedného dňa dovolenky po skončení RD (RD končí 22.9 a k tomuto dátumu mi aj ukončil pracovný pomer dohodou). Žiadala som jeden deň dovolenky 25.9., čo je ale pondelok po víkende - neviem, či práve to bol problém, komunikujem na diaľku, dovolenku mi preplatia. Myslíte, že môžem ešte skúsiť požiadať o čerpanie dňa dovolenky v piatok 22., aby mi to pozitívne ovplyvnilo výpočet výšky podpory? Má podľa Vás jeden deň dovolenky dovolenky nejaký vplyv na zamestnávateľa z finančného či prevádzkového hľadiska? (snažím sa zistiť, prečo asi odmietol a či má význam ešte niečo riešiť). Ďakujem

evittam
16. sep 2017

@janova1 Tak nepodpís dohodu o skončení PP. Ak ti konci RD 22.9., tak tebe začína PP 23.9. Cize ak si podpisala dohodu o skončení PP k 22.9., tebe sa neobnoví PP. Ak chces max.podporu tak dohoda o skončení PP k 25.9.

janova1
16. sep 2017

@evittam Ďakujem. No problém je, že v pondelok sa na pracovisko dostaviť nemôžem. Na žiadosť o dovolenku nereagoval a rovno mi poslal dohodu o skončení PP. Čiže podpísať nemusím, ale keď sa nedostavím v pondelok do práce, tak čo?

evittam
16. sep 2017

@janova1 No tak to zalezi od zamestnávateľa, bud ti schvalu dovolenku, nemusi, moze ti dať absenciu, neplatene voľno,...

evittam
16. sep 2017

*schváli

ruci
18. sep 2017

@zalka
@evittam milé dievčence,tak Vás aj ja poprosím o info, v júli mi skončila RD,počas nej bolo moje miesto zrušená,predtým som bola v TPP na dobu neurčitú, júl som cerpala dovolenku, august a september som vo výpovednej lehote. Zamestnávateľ sľuboval,že v septembri sa uvoľnia nejaké miesta,tak ma tam presunie,preto som neriešila kedy budem mat max podporu v nezamestnanosti.Ale situácia sa zmenila,voľné miesto nie je.
Moja otázka: z čoho sa mi teda teraz podpora vyráta? ďakujem😘

evittam
18. sep 2017

@ruci No z príjmu za jul,august, september.

janova1
13. okt 2017

@evittam
Dobrý deň, chcem poprosiť o radu. Som evidovaná na UPSVAR (po ukončení RP a pracovného pomeru), kde musím dokladovať príjmy z dohody. Čo ale príjem z preplatenej dovolenky, ktorú mi zamestnávateľ vyplatil už počas evidencie? Je to pomerne veľká čiastka. Treba to dokladovať? Neberie sa to tiež ako príjem, na základe ktorého ma môžu vyradiť? Ďakujem.

janova1
13. okt 2017

@evittam
... myslela som samozrejme bývalého zamestnávateľa a preplatenie dovolenky, na ktorú mi vznikol nárok počas MD a RD.

evittam
13. okt 2017

@janova1 Tak toto neviem. @zalka ?

zalka
14. okt 2017

@janova1 bolo to vyplatené v rámci poslednej výplaty?

janova1
14. okt 2017

@zalka vyplatené to bolo v najbližšom výplatnom termíne po ukončení pracovného pomeru dohodou. A preplatená bola len dovolenka, keďže sa pracovný pomer po RD neobnovil (pracovný pomer bol ukončený posledný deň RD). V zdravotnej poisťovni mi ale vraveli, že bývalý zamestnávateľ ma tam prihlásil posledný deň v mesiaci - už po ukončení pracovného pomeru - zrejme z dôvodu vyplácania dovolenky