icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

Strana
z56
zalka
15. okt 2017

@janova1 no poviem ti pravdu nestretla som sa s tým,
no logicky by sa to rátať nemalo ... ale bohvie čo si vymyslia na UP,
aj do SP ťa zamestnávateľ musel prihlásiť, lebo z preplatenej dovolenky sa platí úrazové, garančné poistenie .. i to si skús zistiť kedy ťa tam nahlásil ... ak tam si bola nahlásená k skončeniu RD tak je podla mna všetko v poriadku

janova1
19. okt 2017

@zalka
@evittam
Ďakujem za odpoveď. Ešte mám na Vás jednu otázku.
Sociálna poisťovňa mi priznala dávku v nezamestnanosti od 23.9., následne mi však prišiel papier, že od 23.9. - 30.9. mi zastavujú jej vyplácanie, pretože v tomto období mi bol vyplatený rodičovský príspevok. Viem, že obe tieto dávky nemôžu byť vyplácané súbežne, naivne som si však myslela, že keď RD trvala do 22.9. (syn mal vtedy 3 roky), za nasledujúce dni už môžem poberať dávku v nezamestnanosti. Mýlila som sa a nemá význam to riešiť? Suma za tých 8 dní je približne rovnaká ako výška RP. Ďakujem.

janova1
19. okt 2017

@zalka
@evittam
Aha, už som to asi pochopila: "Nárok na rodičovský príspevok zaniká od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, v ktorom dieťa dovŕšilo zákonom určený vek. ". Takže asi nič nevyriešim, je to tak? Ďakujem.

zania
23. jan 2018

Dobry den,prosim vas o radu.
Mama konci dohodou v zamestnani(pracovna zmluva v trvani 8 rokov). Normalne by mala narok na podporu v nezamestnanosti,ale na urade ju odbili,ze nakolko ma prijem z osobnej asistencie(3 hod denne,okolo 300 eur mesacne),tak sa nemoze evidovat a ani ziadat o podporu. Je to prosim pravda,ved podporu by mala vyplacanu z odvodov PZ,nie?dakujem velmi pekne a prajem pekny den.
@zalka
@evittam

zalka
23. jan 2018

@zania no dobre jej povedali, ako opatrovateľ je defakto braná ako szčo .. a tým pádom nemôže byť evidovaná na UP ...

zania
23. jan 2018

@zalka dakujem ❤

zalka
23. jan 2018

@zania ak vie tú asistenciu prepísať na obdobie 6 mesiacov na niekoho iného .. tak potom by vedela využiť podporu v nezamestnanosti.

fefka
18. jún 2020

Ahojte, nechcem zakladat nove vlakno tak sa skusim spytat tu, troska ozivit.
Na prelome jun/jul budem zrejme ukoncovat pracovny pomer dohodou (firma musi setrit).
Mozem urobit nieco pre to, aby som dosiahla max.podporu v nezamestnanosti ? Vacsinou som citala rady v temach kde nezamestnanost riesili po RD..ale toto je ine.
Zamestnana som bola 16.4.2016-17.4.2018 a potom 16.9.2019 do ...asi zaciatku jula 2020..to sa dohodneme..
1. Budem mat narok na podporu?
2. Bude stacit cerpat pred ukoncenim PP dovolenku ako to robia pri RD kvoli max.podpore ci to neovplyvnim ked som brala mzdu (v case karanteny marec-jun OČR) ???
3. Co sa oplati lepsie, podpora alebo PNka ?? (zacinajuce tehu)

Velmi pekne dakujem ak si niektora precitate a poradite!

evittam
18. jún 2020

@fefka
1.ano
2.ako pises nebude to mat vplyv na vysku podpory
3. PN je 55% z VZ, podpora 50%
Na podporu mas nárok do 2rokov od skončenia PP

fefka
18. jún 2020

@evittam
Super, velmi pekne dakujem 😘
Cize vyberat si dovolenku pred ukoncenim je nezmysel, radsej nechat preplatit a zmierit sa s tym co mi vyrataju 🙂
A na PN ked sa dat, tak len do 7 dni po ukonceni, asi ze? Vraj neskor je jedinou vyhodou PN, ze nemusim chodit na urad a na vyberove, ze uz nie je narok na podporu..
Dik

evittam
18. jún 2020

@fefka Ak si tehotná mas OL 8mesiacov. Narok na podporu mas ako som napisala. Tak si to spočítaj ci to stihnes po MD pred RD.

fefka
18. jún 2020

Ako brat podporu po MD ? A RD az po vybrati podpory ci ako? To ma ani nenapadlo ze sa to da 🙂 Bude to mat vyznam? S polrocnym decom chodit na urad ? Ci som to zle pochopila?

evittam
19. jún 2020

@fefka Ano tak. No ci to ma vyznam je na tebe. Budes mat viac penazi. Nakolko najskôr PN, potom MD, potom podpora a RP na otca dietata...

fefka
19. jún 2020

@evittam
Moje nervy..a toto ma uz vobec nenapadlo, ze PN, potom MD, po MD podpora na pol roka a zatial moze muz brat RP ..waaw, ja som vedela se sa treba poradit so skusenejsimi, toto by mi nikto z okolia neporadil 😁
Po uplynuti podpory mozem prejst na rodicovsku potom ja, ze? A PN mozem nastupi aj neskor ako 7 dni po ukonceni prace..
Prepac ze sa dookola pytam to iste, to je od sameho nadsenia ked clovek zisti co vselico sa da 😆
Dakujem !

evittam
19. jún 2020

@fefka Ako píšeš.

Strana
z56