icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

natadamik
17. okt 2013

@zalka mam pasku, ako sa presne vola ta polozka, co mam skontrolovat? Ja tomu uz fakt nerozumiem....

zalka
17. okt 2013

@natadamik no napr. skús poistenie v nezamestnanosti pozrieť .. či je tam suma 2,62 eur ... ak je iná alebo vyššia tak ti zle vyrátali výplatu ... mala by byť taká na výplatnej páske ...

natadamik
17. okt 2013

Poistenie v nezamestnanosti mam 5,24 ...... poradis mi, co mam robit?.....mam ist rano na urad prace, chceli, aby som tam toto tlacivo doniesla a spolu s dalsim od nichsom mala ist na socialku.....ale ked je to zle....tak fakt neviem.....mam zavolat tej babe do prace, co to vypisovala?

zalka
17. okt 2013

@natadamik no hej zavolaj mzdárke a upozorni ju, že zle vyrátala výplatu lebo SP ma obmedzenie .. max. VZ mesačný je 3930 eur .. tj. max. denný VZ z čoho sa platia odvody pri 30 dnovom mesiaci je 131 eur ... a ty si čerpala 2 dni dovolenky si spomínala ... takže max. VZ z čoho ti mali stiahnuť odvody do SP je 2 x 131 eur tj. 262 eur

Resp. si čerpala 2 dni dovolenky a 2 dni bol víkend .. tak to potom vychádza ... ja si nepamätám všetky holky čo mi píšu takže ak je to takto .. tak je to v poriadku potom

natadamik
17. okt 2013

@zalka este ma napadlo, za tam som mala este aj vikend dva dni a pondelok a utorok som cerpala dovolenku,.....cize potom to nema byt za dva dni 2,62, ale de facto za 4 dni tych 5,24 co tam mam.....alebo sa poistenie v nezamestnanosti neplati za vikendy?🙂

zalka
17. okt 2013

@natadamik ved som to napísala ... je to potom v poriadku.. Resp. teba nič už zaujímať nemusí, ak je to zle vykonzultuje si to SP zo zamestnávateľom.

natadamik
17. okt 2013

Ok, dakujem, krizovali sa nam spravy🙂

zalka
17. okt 2013

@natadamik rado sa stalo 🙂

tanija133
17. okt 2013

@zalka ahoj, este k mojmu pripadu, to co si mi radila, som povedala zamestavatelovi, so vsetkym suhlasi, len ide o to...ze mne konci rodicovska 18. 10 zajtra co je piatok..... a dovolenku som si chcela brat 21.10 ( pondelok) a ukocit prac. pomer v utorok 22.10. Len dnes mi povedal nas personalista, aby sme skocili uz 17. 10. ..aby som dovcu brala 18. 10, lebo ta maximalna podpora by sa i vymeriavala az z 3 dni, ze ten vik teraz by sa tam ratal, ty by sa to natiahlo, bola by nizsia ta maximalna podpora.... chcem sa teba spytat ci ma pravdu, ze ako to je? a dokedy sa musim hlasit na Urade prace, od skoncenia Rodicovsekj dovolenky? Mozem vlastne skocit o den skor rodicovsku dovolenku?

zalka
17. okt 2013

@tanija133 áno môžeš o 1 den skončiť skôr RD ... aj o viac je to len na tebe.
A personalista má pravdu ... je lacnejšie zaplatiť odvody za 1 deň ako za 3 dni ... a na UP sa treba nahlásiť do 8 dn í od skončenia PP .. takže máš na to čas celý budúci týžden ..

tanija133
17. okt 2013

@zalka A budu sa ma na to pytat na UP, preco koncim o den skor? ci nie? Ja som to pochopila ze on chce pomoct mne, aby som mala vyssiu podporu, aby sa to tam nerozratavalo za 3 dni......ci on chce pomoct aj sebe? ja tomu teda velmi neorzumiem, snazim sa ti to tak repordukovat ako to on mne hovoril....Tak super, ze mam na to cely tyzden...a nahodou neviem, ja mam trvaly v BA...prechodny v TN...terza zijem v TN....aj pracovala som v BA....musim sa hlasit na mieste trvaleho pobytu? alebo mozem aj na mieste prechodneho....?

zalka
18. okt 2013

@tanija133 no čo ja viem tak by sa trebalo hlásiť v mieste trvalého pobytu, a dať si presunúť doklady potom do miesta prechodného pobytu, takže by si mala ísť na UP v BA podla bydliska. No a on chce pomôcť obom, aj sebe aj im ... bo aj ty viac dostaneš ak budeš len 1 den čerpať dovolenku .

tanija133
21. okt 2013

@zalka dakujem za rady, zatra idem do BA to riesit, aj na UP aj do roboty.....je to nastavene tak ako si povedala... 😉

zalka
22. okt 2013

@tanija133 rado sa stalo 🙂

koncatko
22. okt 2013

ahojte mamicky, chcela by som poprosit o radu. 1.10.tento rok som sa vratila do prace počas RD, dieta ma 2 roky, t.zn. dostavam rodicovske + plat. Sef nam oznamil, ze k 31.12. z nas v kolektive dostane jeden vypoved, tak chcem byt pripravena.
Ak by som dostala vypoved ja, je pre mna asi najvyhodnejsie mu oznamit ze sa vraciam na RD (co je este 1 rok) a potom sa uvidi, ci sa pre mna v praci nenajde nejake volne miesto. Mam vobec taku moznost? musi mi to umoznit? Ak by som potom pocas trvania RD otehotnela, z coho by sa mi pocitala materska? ked si tento rok odrobim 3 mesiace, tak z toho? alebo z platu pred prvou materskou keby som porodila do dovrsenia 3 rokov prveho dietata?
Ak by som ale dostala vypoved, z coho by sa mi pocitala podpora? z tychto 3 mesiacov? mam aj 16 dni nevycerpanej dovolenky. RD by sme samozrejme prepisali na manzela. DAKUJEM

zalka
22. okt 2013

@koncatko
môžeš sa vrátiť na RD, ale to treba riešiť pred výpovedou
ak by si dostala výpoved, tak podpora sa vypočíta z príjmu čo si dosiahla tento rok teda za tie 3 mesiace
ak sa vrátiš na RD a otehotnieš a budeš stále zamestnanec tak sa Ti MD vypočíta z príjmu za tento rok za tie 3 mesiace
no 16 dní dovolenky málinko Ti navýši podporu pri takom počte odpracovaných dní.

koncatko
22. okt 2013

dakujem za odpoved, nie je mi ale jasne, ci sa to pocita ako vymera za 1 mesiac alebo z celeho roka, co by bolo v mojom pripade tie 3 mesiace a tak by som mala ci uz podporu alebo matersku velmi nizku. dakujem

kamca78
22. okt 2013

ahoj zalka, potrebovala by som od teba tiez poradit. Len teraz som sa dozvedela o tom, ze je mozne mat podporu 800eur?!
takze, som este na materskej dovolenke. mala bude mat 27.12.13 3 roky. Tymto dnom mi konci MD?
Vyzera to tak, ze do prace sa nebudem moct vratit z dovodu zrusenia môjho miesta. So zamestnavatelom sme sa dohodli, ze mi da odstupne, s tym by nemal byt problem.
Avsak potrebujem vediet, za akych podmienok mam narok na podporu 800eur, kedze do prace som nastupila 01,04,2010 a v máji som uz bola na PN kvôli tehotenstvu ( a aj napriek tomu ma z prace nevyhodili, super sef :0) ). Mám aj ja narok na cerpanie dovolenky a nasledne vyuzit podporu 800 eur? Plat som mala v hrubom 830 eur. dakujem

zalka
22. okt 2013

@kamca78 No áno aj ty máš nárok na dovolenku za rok 2011 za dni na MD ti vznikla ( nepíšeš nástup na MD a skončenie MD neviem povedať presne )
A kedže 27.12.13 ti končí RD, tj. piatok nasleduje sobota nedela .. tak čerpaj dovolenku pondelok a utorok tj. 30.12 a 31.12. a skonči PP 31.12.13 .. zvyšok dovolenky ti preplatí a bude max. podpora.

kamca78
22. okt 2013

@zalka super, dakuem ti pekne, este ze existuju tie fora, inac sa clovek na tych uradoch nic nedozvie,
este raz vdaka a keby som mohla , tak ta vycmuckam :0)

zalka
22. okt 2013

@kamca78 rado sa stalo 🙂

marsy77
22. okt 2013

@zalka ahoj..mozem sa opytat? som 15r zamestnana,teraz som bola 6r na rodicovskej dovolenke.. zamestavatel mi dava vypoved + odstupne. ostalo mi 28dni dovolenky.
so zamestnavatelom som sa dohodla takto... 5.11.mi konci rodicovska,vyberiem si dovolenku,ku dnu 30.11 mi dava vypoved dohodou +doplatenie dovolenky+ odstupne. Je to v poriadku? 2.12 pojdem na urad prace..ako mi vypocitaju podporu? vopred dakujem.

zalka
22. okt 2013

@marsy77 podporu dostaneš z príjmu od nástupu PP po skončení PP až po samotný pôrod .. ale lepšie je čerpať 1-2 dni dovolenky a zvyšnú nechať preplatiť.

marsy77
23. okt 2013

@zalka ale ked si vyveriem dovolenku od 6.11 do 30.11 stale budem mat maximalnu podporu?

zalka
23. okt 2013

@marsy77 no malo by výjsť všetko záleží od príjmu, aký máš dovolenkový príemer a koľko dostaneš odstupné či tvoja hrubá mzda za dovolenku a odstupné bude cca 1300 eur ... ale podla mna je toto veľmi drahé riešenie ... aj pre teba aj pre zamestnávateľa. Za 1-2 dni dovolenky sa zaplatí pár eur na odvodoch do SP a aj tebe viac ostane v čistom aj zamestnávateľ menej zaplatí ako ked vyčerpeš dovolenku do konca mesiaca .

marsy77
23. okt 2013

naposledy som bola v zamestnani 2/2007(prijem 7000sk) potom PN a nasledne materska/rodicovska/predlzena rodicovska. 5.11 konci rodicak, na vypovedi sme sa dohodli dohodou( k 30.11) +4mes odstupne+ dovolenka. ak vycerpam 1den dovolenky asi mi maximalna podpora nevyjde...
@zalka

zalka
23. okt 2013

@marsy77 no skôr ti výjde max. podpora ak vyčerpeš 1-2 dni dovolenky ako ked si ju vyčerpeš celú, aj holky s minimálnymi mzdami majú max. podpory ak to urobia ako poradím ...

marsy77
23. okt 2013

@zalka uz som sa zorientovala... velmi pekne Ti dakujem za tvoje pre mna velmi cenne rady.. velmi si to vazim 🙂

zalka
23. okt 2013

@marsy77 rado sa stalo a dohodni sa kratšom čerpaní dovolenky ... 🙂 a uvidíš bude max. podpora.

harculova
24. okt 2013

Ahoj zalka, chcela by som sa ťa opýtať na svoj prípad, ako postupovať. Z práce som odišla na rizikové, firma sa už drzí iba "umelo". V apríli mi konci materská dovolenka. Pred týzdnom som nastupila do novej práce, a dostala som zmluvu, kedze sme sa nedohodli na podmienkach, po tyzdni som dala výpoved. Môze to nejako ovplyvnit priemer, ktorý mi vychadza z predošlého zamestnania? A taktiež by som chcela vedieť, či mám aj ja nárok na tých spomínaných 800 Eur, ako som sa dočítala v príspevkoch. Vopred dakujem za odpoved radu.