icon

Výpoveď v skúšobnej dobe a práceneschopnosť

nikola7920
1. jan 2018

Zdravím , prosím vás potrebujem poradit. Som tehotná v 5.tt a v práci som zistila že mi chcú dať výpoveď ešte k tomu som v skúšobnej dobe. Tak sa chcem opýtať keby som sa teraz dala na PN pred tým než mi dajú výpoveď pomohlo by mi to niečo ? Lebo som niečo čítala že mi môžu dať výpoveď aj počas PN keď som v skúšobnej dobe. Ako to vlastne je ?

Strana
z2
deniskap
1. jan 2018

@evittam veď práve aj v ZP je napísané, že v skúšobnej dobe môže skončiť pracovný pomer aj s tehotnou zamestnankyňou, pokiaľ nedokáže,že práve tehotenstvo bolo dôvodom ukončenia pomeru. Ale keďže to v práci nevedia,tak ťažko v tomto prípade uspeje.
@majusqa77 Nárok na dobolenku jej vznikne až po odpracovaní určitých dní. Ale ak sa hodí na PN,aby nedostala výpoveď, tak 2 odpracovanè týždne jej stačiť nebudú.

majusqa77
1. jan 2018

@deniskap ale pocas materskej vznikne. Cas na md sa berie za odpracovane dni

lucia245
1. jan 2018

paragraf 74
Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

vynimocne dovody najdete taktiez na nete v zp. a davam do pozornosti aj paragraf 63 a 64. a radsej opustam diskusiu. lebo poniektore sa tu potrebuju skor pohadat, ako realne dat radu babe, co diskusiu zalozila. hlavne, ze s tym mate vsetky vlastne skusenosti🙂

evittam
1. jan 2018

@lucia245 Lenze ona je stále voci zamestnavstelovi ako netehotna. To si nejak prehliadla.

zuzana734
22. jan 2018

Ahojte, nepatrí to ku tejto téme,ak viete poradiť poprosím info.Ak sa čerpá počas skúšobnej doby celozávodna dovolenka,je možné predĺžiť skúšobnú dobu o dní ktoré som nebola v práci?Ďakujem za každú odpoveď..

majusqa77
22. jan 2018

@zuzana734 za dovolenku nie

zuzana734
22. jan 2018

Hmm..aj som si myslela.Ďakujem.

Strana
z2